Poor Mans Vario

Het verschil tussen 315 en 433 MHz is miniem.
De stelling hoe lager de frequentie, hoe hoger (?) het bereik begrijp ik niet helemaal.

Als je een signaal op een hoge frequentie, en op een lage frequentie met hetzelfde vermogen uitstuurt, dan zou de lagere frequentie een hoger bereik moeten hebben.

bv, fm radio zit rond de 100MHz en heeft een erg groot bereik. Je WiFi thuis zit op de 2,4GHz en heeft een veel kleiner bereik. Dit heeft natuurlijk ook met het zendvermogen te maken.

Hoge frequenties worden veel sneller geabsorbeerd door objecten dan lage frequenties.

Het verschil tussen een 433MHz zendertje en een 315MHz zendertje is natuurlijk niet zo groot, dus het verschil zal wel te verwaarlozen zijn.
 
Halve seconde is mooi. Wat is de sampling frequentie met deze filterwaarden?
Ik begrijp je vraag niet. De sampling frequentie wordt niet door de dempingswaarden beïnvloedt. De sensor kent interne oversampling 1,2,4 of 8 keer. Ik gebruik 8 keer, om zoveel mogelijk ruis van de sensor uit te middelen.
Vervolgens gaat het signaal door de lowpass dempingsroutine. de frequentie van het uitlezen van samples is op de Arduino elke 20 milliseconden. Op de ATTiny heb ik de 20 milliseconden kloktimer er uit gehaald, omdat hij dat toch niet haalt. hoe snel die is, weet ik niet, maar in elk geval trager.
 
Ik heb mijn vragen te haastig geformuleerd, teveel dingen doorelkaar doen is niet goed.:(

De sampling frequentie samen met de dempingswaarden bepalen de traagheid van de filter in seconden. Met deze waarden zal de filter waarschijnlijk tussen 20 en 25 samples (mijn inschatting) nodig hebben om op sterke veranderingen te reageren.

Ik heb net de documentatie van BMP180 erbij gehaald. Je zou ook de "Advanced resolution" mode kunnen gebruiken om de ATTiny te ontlasten. Dan heeft de sensor neemt meer (x3) tijd nodig om te samplen maar de ruis wordt intern gefilterd. Misschien is de overgebleven tijd dan voldoende om het servosignaal te verwerken.
 
Je zou ook de "Advanced resolution" mode kunnen gebruiken om de ATTiny te ontlasten. Dan heeft de sensor neemt meer (x3) tijd nodig om te samplen maar de ruis wordt intern gefilterd
Dat is wat ik bedoelde met de 8x oversampling. Dat is de Advanced Resolution. Ik gebruik dat in alle Poor Mans Vario versies. Ook voor de MS5611 sensor.
 
Ik dacht dat er "Ultra high res mode" gebruikt werd omdat er om de 20ms gelezen wordt. Bij de "Advanced mode" duurt het samplen tussen 51 en 76.5 miliseconden. Als je uitgaat van 75ms, kan er op ~13Hz gelezen worden. Dan blijft er een boel tijd over voor andere taken.


Btw., ik heb nog geen ervaring met de BMP* sensoren. Ik zit te denken om er ook mee te experimenteren. Vandaar mijn opmerkingen/vragen.
 
Laatst bewerkt:
Oops. Ik meende dat de sensor snelheid microseconden waren ipv milliseconden. Ik ga toch maar weer eens de datasheet bekijken.
 
Bmp180

Het heeft even geduurd maar hij doet het de BMP 180.
De arduino pro mini 3.3volt die ik had gaf alleen maar 5 volt uit gangs spanning.
Ik heb de spanning op de RAW aan gesloten .

Gisteren de nieuwe print binnen gekregen en deze doet het wel. 3.3 volt zelfde print .

Eerste indruk hij is trager maar ik heb er een goed gevoel over.
Binnen kort zal ik hem testen .

gr Gerrit Jan
 
Ik heb ook zo'n Pro Mini gehad. Het had een 3.3 volt versie moeten zijn maar er stond gewoon 5 volt op alle poten. Het draaide wel op 8 MHz. Gelukkig overleefden de MS5611 sensoren die ik toen gebruikte het wel maar ze gaven veel meer ruis dan verwacht.
Die supergoedkope boordjes altijd even controlleren dus.
 
Voor de DLG versie van de Poor Mans Vario zijn er weer wat vorderingen. Ik heb nu een versie met de ATTiny85 processor en de BMP180 sensor, waarbij ik de ATTiny kan wisselen of evt. op het veld programmeren m.b.v. een laptop.
P1100604.jpg

Deze versie ondersteunt inmiddels ook hoogte afroep. Het geluid klinkt wat minder mooi dan van de Arduino versie. De ATTiny heeft maar twee timers aan boord en de timer die voor de toongenerator wordt gebruikt, wordt kennelijk ook af en toe voor de sensor meetroutine gebruikt. Hij klinkt daardoor wat schor, hoewel de functionaliteit nog steeds goed is. Je kunt goed horen of je thermiek pakt. Het zou mooi zijn als ik een van de timers exclusief voor de audio generator zou kunnen reserveren, maar heb geen idee of en hoe dat kan worden gedaan.
P1100605.jpg


het gewicht is nu wel van 5 gram naar 9,5 gram gegaan (die gele krimpkous is al 2 gram). Dus voor een exemplaar, wat nooit meer geherprogrammeerd hoeft te worden is het weer mooier om de sensor direct op de ATTiny85 te solderen.
 
Zojuist met de poor mans vario in de ask naar boven geweest, wat n succes. Het signaal is goed en geeft duidelijk aan. Zonder moeite zat ik zo op de 400mtr en bleef maar stijgen. Super vario, thnx Hans.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
vario

Zojuist met de poor mans vario in de ask naar boven geweest, wat n succes. Het signaal is goed en geeft duidelijk aan. Zonder moeite zat ik zo op de 400mtr en bleef maar stijgen. Super vario, thnx Hans.

welke druk sensor gebruik je?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
de BMP180

Van middag met zwakke thermiek kon ik de BMP180 uittesten.
Helaas ik ben er niet tevreden over.
Ik kon beter centreren op zicht dan met de vario.
Het geluid is nog niet goed , zal binnen kort de andere sensor nog eens proberen.
gr Gerrit Jan
 
Wel dat pleit mogelijk voor jouw goede ogen. ;)

De versie van Hans werkt toch wel erg mooi hoor.
Op de grond hoor je verschil van veel minder dan een halve meter hoogte en tijdens de vlucht hoor ik de vario reageren terwijl er in de lucht niets van te zien is.
Hoe reageert jouw vario op grondniveau?

Binnenkort ga ik hem ook maar eens bouwen.
Mogelijk is er wel interferentie met 35MHz. Bij het even inbouwen bij een zevertje van mij dan. Maar daar heeft verder toch niemand meer last van. ;)
 
Hallo Erwin,
In jouw vliegtuig hebben we de 315MHz versie er even ingestoken en laat 9x35 nu net 315 zijn. 433 is niet deelbaar door 35, dus ik ben benieuwd wat er gebeurt als we de 433MHz versie eens in je vliegtuig stoppen en een range check gaan doen.
gr,
Hans
 
En dan heb ik altijd alleen gedacht aan de boventonen en niet aan de ondertonen. :oops:

Dat, en het feit dat de beide antennes vrijwel tegen elkaar aanlagen, klinkt dan heel logisch.
De antenne van mijn ontvanger kan natuurlijk ook gewoon even over een vleugel worden getaped.
 
Back
Top