Hallo Marc,
ik denk dat de verklaring van dit verschijnsel toch ook weer in de basale natuurkunde moet worden gezocht.
Als een onderzeeboot "zweeft", ondergaat hij een opwaartse druk en tegelijkertijd ook een even grote neerwaartse druk door de waterkolom boven hem (je weet nog wel, 1 atmosfeer per 10m water). Wordt de neerwaartse druk groter, dan zal hij zinken, en hoe dieper de boot komt, hoe groter de druk van de perslucht moet zijn om het water op die diepte uit de ballasttanks te kunnen persen.
Als (in het geval van jouw vraag) de stroep op de bodem ligt, is er geen sprake meer van een opwaartse druk van de kolom water onder de boot, er is alleen nog maar neerwaartse druk. Ik denk dat dat het "plakken op de bodem" verklaart.
En om die neerwaartse druk te kunnen overwinnen, zal de boot een groter opdrijfvermogen moeten opbouwen dan die druk groot is. Er moet een soort drempel overwonnen worden, zeg maar. Vandaar dat je de boot eerst niet ziet bewegen en dan opeens met een ruk ziet loskomen. Ik weet dat het een riskante vergelijking is die best hier en daar mank zal gaan, maar ik moet dan denken aan de klemmende deur. Gewoon duwen (geleidelijk toepassen van druk) helpt niet, maar even een korte en krachtige duw (overdruk) zorgt dat de deur openzwaait.
Je weet het, ik ben geen natuurkundige (en ook geen docent

), maar wat ik er van weet doet mij vermoeden dat hier de oplossing van jouw vraag ligt.
Hartelijke groeten,
Rob