Lipo's

De 4000 is inderdaad, super, ook hardwarematig en was destijds (1996 uitgebracht ??) zijn tijd ver vooruit. Kan me herinneren dat ik destijds eens met 6 of 7 uitgebouwde 4000's op de achterbank van mijn auto terug gekomen ben uit Niefern. Dat waren allemaal zenders voor de toenmalige F3J ploeg, gesponsord door Mpx ........

Zelf ben ik een aantal jaren daarna overgestapt op handzenders (F3K). Het voorbije jaar heb ik het nog eens geprobeerd maar met zo'n buikschuiver kan ik tegenwoordig niet meer vliegen.
Anders was de 4000 zeker eerste keus :yes: (samen met SLS lipo's en een Xplorer)
 
ik heb het geprobeerd met een punt... ik kan er echt niet mee overweg.. maar dat kan ook komen door 30 jaar handzenders af en aan in diverse takken van RC.

hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat ik beter vlieg met een handzender :D
 
Ik heb wat van die Hyperion 11,4V accu's gekocht en getest in mijn Maxa.
Het vreemde verschijnsel deed zich voor dat mijn YGE 60 regelaar deze accu "herkende" als een 4 cellen lipo; de kist kwam maar op 2/3 van de normale hoogte.
Maar bij de tweede start op dezelfde accu herkende hij wel dat het 3 cellen zijn, waarschijnlijk door het iets lagere voltage, en toen ging de kist zelfs wat hoger dan normaal.
Dit gebeurde zo bij alle 3 accu's van dit type.
Later thuis nog wat mee getest en de regelaar opnieuw geprogrammeerd: probleem opgelost.
Toch ook nog contact opgenomen met YGE (Jung) en snel als antwoord terug gekregen dat je "cut off type/accutype = off" moet instellen.
Dat is precies wat ik had gedaan.
Overigens kan Jung voor € 35 per regelaar (+ verzendkosten) de regelaar updaten voor HV Lipo's.
Succes,
Jan
 
Als het nog een keer geschikt vliegweer wordt (er heerst hier nu al twee weken sterke nevel in het dal) dan probeer ik het pakket een keer. Want het is wel interessant om te weten hoe het pakket presteert t.o.v. de geteste pakketten.

Vandaag perfect vliegweer en goed zicht, daarom naar het veld getogen met de Hyperion G6 900 mAh, en twee SLS-pakketten.
Alle pakketten verwarmd, en het Hyperion pakket terplekke met de oude zelfbouwlader nog even "opgepept" tot een zekere 4,35 Volt per cel.
Eerst een referentievlucht gemaakt met een SLS-pakket: 237 meter hoogte in 30 sec.
En toen het getrokken amperage van het Hyperion-pakket gemeten, net zoals ik met de drie eerder geteste pakketten heb gedaan (die allen initieel 27A trokken). In theorie moet dit pakket dus meer trekken. Maar dat werd een grote desillusie: begin bij 23A, en na 5 seconden liep het al terug tot onder 19A! Het motortoerental werd al dermate bedenkelijk laag, dat ik een vlucht niet aandurfde!
Een half uurtje later weer het voltage gemeten: 4,30 Volt per cel. Het pakket was dus beslist nokvol bij de test.
Zoals ik eerder aangaf kocht ik het pakket vooral vanwege de geringe breedte. Maar of ik het in F5J kan gebruiken wordt nu wel erg twijfelachtig. Wellicht kan ik met een iets kleinere prop uitkomen bij een superlicht model, maar goede prestaties zitten er ook dan niet in.
Mijn nieuwbouwproject moet ik nu overdenken; in de smalle romp ga ik daarom naar een motor met lager kV en gebruik dan in 4s de 450 NT 65C cellen die het heel aardig blijken te doen. Thunderpower Magna´s zijn helaas net iets te breed.

In het voorjaar probeer ik het Hyperion-pakket een keer in mijn F5J-400 model; dat gaat misschien wel.
Wellicht presteren de 40C pakketten iets beter, maar ik begin er niet aan. Voor mij zijn deze Hyperion pakketten een "af-"rader.
 
Dag Juun,

Omdat ik toch bezig was heb ik gisteren ook wat amperages gemeten van enkele accu's.
In mijn zender heb ik 3 standen geprogrammeerd: een die de kist in 30 seconden naar 150m brengt, een naar 200m en een fullpower (gaat tot 400m, maar is alleen bedoeld om afstand over de grond af te leggen).
Ik heb meerdere accu's van hetzelfde type gemeten.
De resultaten in Amperes en per stand van de zender::
Tenshock EDF TS-EZ1515 - 15T - 4pol 3770KV met Micro Edition 5:1 NL en met FR 16*8,5:
SLS 1000 11,1 V resp 25, 33, 50
Hyperion 1200 11,4 V: resp 23, 31, 48
Met dezelfde motor en een GM 16*8 waren de uitkomsten gelijk (hele kleine verschilletjes)

Tenshock VIPER CC 1020-12T 4pol 5200KV met Micro Edition 5:1 NL en met FR 12*6:
SLS 800 11,1V resp 17, 30, 35.
Deze motor zit in mijn Maxa 4.0 Ultralight en die heeft een eerste stand die in dertig seconden tot 100m reikt.
Geen 11,4 V gemeten bij deze kist.

Dus ik ben niet ontevreden over die 11,4V Hyperions.

Groeten,

jan
 
In theorie moet dit pakket dus meer trekken. Maar dat werd een grote desillusie: begin bij 23A, en na 5 seconden liep het al terug tot onder 19A! Het motortoerental werd al dermate bedenkelijk laag, dat ik een vlucht niet aandurfde!

Dit heeft eerder te maken met het feit dat jouw regelaar "in de war" is omdat hij geen 12,6V ziet maar 13,1 V. Kijk ff wat Jan gedaan heeft bij zijn YGE
 
Dus ik ben niet ontevreden over die 11,4V Hyperions.

Hallo Jan,

Ik neem aan dat jij de 40C-versie van het 1200-pakket hebt. Dat gaat kennelijk goed.
Ik gebruikte het 900 30C pakket; in theorie moet dat ook kunnen tot ca. 27A. Een SLS 800 45C pakket is tot meer in staat (in een zware Electra trok ik daar probleemloos 35A uit).
Ik heb naar aanleiding van jouw post wel even naar de werking van mijn regelaar gekeken. Maar het pakket stort nog steeds in, terwijl ik voor het starten van de motor het voltage op ca 4,2 Volt vaststelde.
 
Ik neem aan dat jij de 40C-versie van het 1200-pakket hebt
Dag Juun,
Neen, ik heb de 30/60 C versie.
Dat is, mede gezien de hogere capaciteit in Mah (1200) al meer dan voldoende.
Een 900 Mah heeft sowieso al een lagere A output: 30 *0,9 is 27, maar 30* 1,2 is 36 (zoals je weet); mijn idee is dat vaak teveel alleen naar de C-waarde wordt gekeken, zonder het verband met de Mah-waarde er in te betrekken.

Groet,
Jan
 
Het hield mij toch wel bezig, en keek nog eens naar mijn regelaar. Ik gebruik bij voorkeur niet autolipo omdat dan vaak de cutoff vrij hoog staat; bij mijn regelaars is de cutoff apart in te stellen en de celleninstelling stond op none (dat is niet autolipo). Ik heb hem eens op fix 3 lipo gezet, en het pakket weer verwarmd en opgeladen tot 4,35 Volt per cel. Getrokken amperage is nog steeds 23A, en zakt snel terug tot 22A en blijft daarop (ca 15 seconden getest). Dat is dus beter dan vanmorgen op het veld het geval was. Maar nog lang niet de 27A die een SLS of NT afgeeft. Vreemd blijft het wel, want zou toch juist hoger moeten zijn.
Kennelijk heeft de regelaar vanmorgen teruggeregeld (soft cutoff) omdat het voltage ver inkachelde, en met de nu gewijzigde instellingen niet. Conclusie t.a.v. dit pakket is ongewijzigd.
 
Laatst bewerkt:
De C waardes zijn alleen maar indicatief te gebruiken. Belangrijkste waarde waar naar gekeken moet worden is de interne weerstand. Die bepaald echt de belastbaarheid van de accu. Door hogere inwendige weerstand zakt de spanning sneller en warmt de accu snel op. Beide hebben desastreuze gevolgen voor de accu. Die nieuwe HV lipo's klinken leuk, maar ik blijf nog even bij de "gewone" SLS lipo's en eigenlijk hebben we meer dan genoeg power in de accu's voor de huidige F5J toepassingen. Wellicht als de modellen zich nog meer specialiseren en ruimte, gewicht en vermogen kritisch begint te worden heeft het zin om daar drastische wijzigingen door te voeren.

BV als de F5J kisten meer richting de 400 klasse gaan neigen en nog compactere setups nodig zijn.

Just my 0.01 euro cents
 
Al is het maar om niet weer een nieuwe lader te hoeven aanschaffen voor de HV lipo's die hun meerwaarde nog moeten bewijzen :weetnie:

Ik blijf ook nog even bij de klassieke lipo's
 
Robert,
Kun je een indicatie geven over die interne weerstand?
Welke waarden zijn goed en welke slecht?
Dank je,
Groeten,
Jan

De interne weerstand is inderdaad een waarde die de conditie van de cel betreft maar naar mijn ervaring is die minder makkelijk te meten. Inderdaad kun je met veel laders die waardes meten maar ik heb tot nu toe bij 3 verschillende laders, waardes gemeten waar ik op zijn zachts gezegd, aan twijfel. Nooit heb ik daar constante waardes uit weten te halen.
Na enig leesvoer hieromtrend verslonden te hebben is mij wel duidelijk geworden dat je voor een echt goede meting, specialistische meetinstrumenten nodig hebt ......... Zoek maar eens ff bij rc groups.
De vraag die ik mij gesteld heb was: is dit nodig om deze waarde te meten ? Mijn conclusie was: nee, want het slijtageproces van onze lipo's verloopt heel gelijkmatig en om daar een getalletje aan te koppelen voegt niets toe.

Maar om je een idee te geven aan welke getalletjes moet denken,
Foto550-4WUGFKIS.jpg


De C-waardes die je hier ziet zijn telkens het gemiddelde van de 3 waardes die je bij elk pack ziet bij een meting.

Toegevoegde opmerking: het is natuurlijk wel leuk om te zien wat het effekt van verwarmen is.
 
Laatst bewerkt:
Arno en Dirk,
Dank voor de info.
Als je telkens een pas geladen accu bij zeg 40 graden C doormeet met dezelfde lader, zou je toch de achteruitgang moeten kunnen volgen, lijkt mij.
De methode die Dirk noemt was ik ook op internet tegengekomen (uiteraard), maar het is zoveel comfortabeler/eenvoudiger als de lader dat ook kan.
Het gaat mij niet om de exacte waarde, maar om de achteruitgang van de accu, cq. de toeneming van de interne weerstand in de tijd te kunnen volgen.
Ik ga het toch een tijdje in de gaten houden.
Als het niets toevoegt stop ik er mee.
De afnemende starthoogten zijn wellicht een even goede informatie.
Groeten,
jan
 
Al is het maar om niet weer een nieuwe lader te hoeven aanschaffen voor de HV lipo's die hun meerwaarde nog moeten bewijzen :weetnie:

Wellicht offtopic, maar toch: Mocht je een Hyperion lader hebben dan volstaat een F/W update om HV lipo's te kunnen laden.
 
Als toelichting op de metingen van de interne weerstand:
Om een goede meting van de interne weerstand te doen, moet je het pakket met een behoorlijke stroom belasten tijdens de 2e meting (belast). De meeste laders kunnen het pakket maar met een laag stroompje belasten. De stroom varieert van lader tot lader, een van de redenen waarom de 'gemeten' waardes zover uiteenlopen.
Voor een betere meting moet de stroom simpelweg hoger zijn. Een goed voorbeeld is de ESR meter ontwikkeld door Wayne Giles, die het pack (kortstondig) met 16A belast tijdens de meting:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1323465
Te koop bij Progressive RC:
http://www.progressiverc.com/esr-meter.html

Of, als het iets eenvoudiger mag, is de Turnigy meter ook het overwegen waard:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__56389__Turnigy_LiPoly_Battery_IR_Meter.html
 
Wat ik niet begrijp is waarom een lipo die de hoogste spanning geeft als 'de beste' wordt aangemerkt.
Als je meer vermogen zoekt, kun je ook een grotere propeller monteren, of de bladhoek iets vergroten (met een zogenaamde 2-5graden spinner).

Persoonlijk vindt ik het veel belangrijker dat een lipo een constante performance heeft, waar ik dan de aandrijving op af kan stemmen, Er zijn voorbeelden van lipo's die 2-5 vluchten een hoge spanning houden onder belasting, maar daarna snel achteruitlopen. Of je dat dan de 'beste' lipo moet noemen?

Gerben
 
Gerben, deze lui proberen in eerste instantie zo lang mogelijk te zweven. Daar is het allerlaagste gewicht van belang. Ze pielen om een grammetje minder. Die motor hoeft maar 1x de kist op hoogte te brengen, en nog niet eens zo heel hoog. Liever nog een bel vinden op 20 m hoogte dan op 50 m of hoger. Ze gaan dus voor de allerkleinste accu die hun naar max 200 m hoogte kan brengen, en daarna nog 10 (9) minuten BEC tijd over heeft (plus een beetje veiligheidsreserve).
En dan wordt die interne weerstand wel belangrijk ...
 
Back
Top