Combat - bouwverslag

Vind ik ook. Ik heb de tip gebruikt en het ziet er nu nog beter uit!
5948aa3d22b95c4357f2959eeebd0b35.jpg
be9f4706252367303b352c96f7941ec4.jpg
b6b217fe138e7082f643831b5d7b63b5.jpg
7301e56f191936f86b0e1fdaa3d7493a.jpg
 
CA= Cyano Acrylaat, ofwel "secondenlijm". Jouw ZAP is een merk CA lijm.
 
De kleuren van de folie:

Ik ben er nog niet helemaal uit, ik wil het liefst iets van transparant folie maar ik denk dat het voor mij beter is dat ik een fel kleurtje gebruik.

Ik denk dat ik voor de zijvinnen hetzelfde pak als de andere combat, dus zwart-wit aan de binnenkant en groen aan de andere kant. De romp felgeel, met de bovenkant van de vleugel lichtblauw en aan de onderkant rood-wit geblokt.
Goed idee?
 
Kleuren is heel persoonlijk. Een goed zichtbaar verschil tussen boven en onder is zeker wenselijk. Dat kan ook met transparante folie aan een kant en normale folie aan de andere kant. Mijn laatste combat is transparant rood aan de onderkant en wit van boven. Is erg goed zichtbaar. Helemaal transparant gekleurd in één kleur kan ook, maar dan moet je duidelijke accenten aan één kant van de vleugel aan gaan brengen.

Lichtblauw- orange is ook een heel fijne en goed zichtbare combinatie. Ik vind zelf een schema met 2 hoofdkleuren vaak het fraaist.
 
Oké, ik weet het niet. Ik wil toch een mooie kist, ook de folie.
Ik denk er even over na ;-)
Misschien oranje met lichtblauw transparant?
 
Het gaat er om, wat je op grote afstand nog goed ziet (tegen elke denkbare achtergrond).

Mijn kleuren <zie links< zie ik het beste tegen elke natuurlijke achtergrond. (blauwe lucht, grijze lucht, groene struiken en bomen)
Wel wisselt dat veel sneller - ik zie een stilhangend model tegen een bewegende achtergrond- dan bij welk RC model ook en hangt het model ook nog eens op 21m50 voor mijn neus. Heb ik geluk dat dit dan toevallig mijn favoriete combinatie is.:yes:

Bij RC kies ik zo mogelijk andere onder- en bovenkantkleuren en wat ik op veel grotere afstand nog goed kan onderscheiden. Dus: geen flets blauw, geelachtig groen, of alle mogelijke grijs tinten.:confused:
 
Oké bedankt Bruno. De kleuren heb ik gekozen.

Voor de bovenkant van de vleugel: transparant paars
Onderkant van de vleugel: roze, niet transperant
De romp: helemaal roze
De zijvinnen: helemaal roze
 
Afgelopen zaterdag, een dag die ik nooit meer zal vergeten.

Start: we gingen proberen dat mijn instructeur hem loslaat en ik hem dan stuur zegmaar. Hebben we vaker gedaan, ging goed. Deze keer stond er best wat wind. Mijn instructeur liet hem los, hij ging nogal heel laag of zo dus ik stuurde maar daar reageerde hij te weinig op dus ik stuurde nog stevig wat bij, de wind kwam eronder en hij kwam in een looping terecht, de looping was veel ste laag om nog op te vangen dus ik boorde 'm RECHT de grond in.[emoji24][emoji24][emoji1377]

36cb80c5fe010e718b363fef04b35fea.jpg


Maar, dit keer wordt het dus mijn beurt om hem te repareren, ik hem hem immers de grond in gestuurd. Mij is uitgelegd hoe ik het het beste kan repareren dus een hele bouwbeschrijving is niet nodig.

Het wordt dus de eerste keer om hem te repareren door mij.

De vleugel is afgebroken en het motorhuis was er helemaal aan, die wordt weer 3D geprint, vind ik leuker en fijner als hout.

Ik denk dat ik in het weekend ermee begin, school is weer gestart en ze zetten me meteen goed aan 't werk dus het kan wat langer duren.
 
Je hebt hem gebouwd, dus je kent de constructie....

Repareren is alleen maar leerzaam!

Het lukt je wel....
 
Tja, de Topsy -mijn eerste RC model met 0,8 cc motor en alleen richtingsroerbesturing- had ik al aardig in de hand toen het dan toch gebeurde...:eek:
Zo'n 'single channel' model staat afgesteld als een vrije vlucht model, dus (stevig) klimmen met de motor aan en een (stevige) zweefvlucht daarna.
Met enige oefening (of geluk, zoals ik de eerste keer) zet je zo'n ding aan je voeten in het gras.
Maar 1 keer versturen en je komt niet meer tegen de wind in en wordt het dus lopen....

Het kan nog anders zoals ik op die merkwaardige dag beleefde.
Meteen na de handstart -het waaide die dag flink maar ik durfde het wel aan- ging de Topsy onder 45 graden omhoog en zat in no-time op een meter of tien.
Het was zaak om met het richtingsroer het model precies op de wind te houden, wat goed lukte tot die tien meter.
Ineens werd het model ondersteboven gegooid. Zal wel turbulentie zijn geweest, zeker weten zullen we het nooit...

En wat doet zo'n eenkanaals model dan, net als z'n vrij vliegende collega's?:weetnie:
Precies, een halve looping tot het weer horizontaal vliegt.:yes:
Jammer genoeg was de uitgangshoogte daarvoor nog lang niet voldoende.:oops:
Het kleine hoogdekkertje boorde zich, met de motor nog volgas, een meter of drie voor mij in de heide.:confused:
De twee vleugelhelften wapperden mij links en rechts voorbij. Hier en daar voelde ik nog wat (heel) klein materiaal tegen mij aan stuiteren. En toen was het stil....:(

De schade: Romp onherkenbaar versplinterd tot ongeveer midden onder de vleugel, de vleugel perfect middendoor gebroken en voor de rest eigenlijk niets. RC spul was goed ingepakt en mankeerde niks. Ook motor en tank lagen vlakbij.

Dit gebeurde op zondag. Maandag na school meteen de tekening erbij gepakt en nieuwe rompzijkanten en bodem uitgesneden tot voorbij waar de breuk zat.
Deze om beurten met wasknijpers buiten tegen de resterende romp aan geklemd tot alles goed uitgelijnd was.
Langs de zigzag lijn, waarlangs ik de oude rompzijkanten had afgesneden, afgetekend op het nieuwe hout.
Even gecorrigeerd voor de dikte van het potlood en snijden maar. Twee voorste rompspanten gefiguurzaagd.
Dinsdagavond zat de romp alweer in elkaar gelijmd. Woensdag nieuwe vleugelverbinders gemaakt en de vleugel weer geplakt. Aansluitend rompvoorkant en vleugelmiddendeel weer met papier bekleed, donderdag een kleurtje gegeven en vrijdag motor en RC weer ingebouwd.
Zondag weer gevlogen, hij vloog nog net zo goed als voor de kraak.

Dus je weet het nu:
Even goed kijken wat je nog kunt gebruiken en wat je nieuw moet maken.
En dan aan de slag. Als ik het kan, kun jij het ook!

full
 
Back
Top