Dat mag, maar je hebt ongelijk: De compressie zonder dat er verbranding op volgt, in een verbrandingsmotor is energie-neutraal: de er op volgende expansie levert (theoretisch, er zijn koelverliezen) evenveel energie terug als de compressie kost.Kan ik het niet mee eens zijn.
Ook dat is vrij makkelijk aan te tonen: als je een auto aanduwt, is het verschrikkelijk lastig om de motor door de éérste compressie heen te krijgen. Dat lukt alleen door eerst snelheid op te bouwen en dan de koppeling te laten schieten. Zonder koppeling heb je 5 of 6 man nodig om de auto in beweging te krijgen. Draait de boel eenmaal, dan kost het betrekkelijk weinig energie om de draaiing er in te houden, ook al slaat de motor niet aan. Dan houden twee man hem redelijk makkelijk rollend. Dat komt omdat ná de compressie de energie weer teruggeleverd word door de expansie.
Bij motoren die afschakelbare cylinders hebben, worden de in en uitlaatkleppen gesloten bij afgeschakelde unit, er word NIET een klep open gelaten....
Precies hetzelfde als bij een nokkenas, waarbij het indrukken van de veren energie-neutraal is, maar het heen en weer bewegen van de kleppen energie kost (en zelfs hier kun je mathematisch aantonen dat het NIET het versnellen van de kleppen is, want die energie word weer teruggeleverd bij het er op volgende afremmen).
Het is écht de stromende lucht die het vermogen kost (niet verwarren met een compressor, waarbij de lucht atmosferisch aangezogen word en onder 8 bar geleverd, want dáár is wél het drukverschil de grootste factor...). Maar ook dáár, is het verplaatsen van lucht de bepalende factor: als je de inlaat smoort, hou je dezelfde einddruk, maar bij een lagere luchtopbrengst, en vraagt de compressor minder vermogen, ondanks dat de drukverhouding (verschil tussen druk bij aanvang compressie en aan het eind) oploopt.
Laatst bewerkt: