Goed... ondertussen, een voorzichtig beginnetje aan het maken voor het brandstof systeem.
Deze kist gaat uitgerust worden met een kleine tank: 180 ml, zou ongeveer goed moeten zijn voor 10 minuten vliegen met reserve.
Nu was één van de dingen waar nog wel wat aan te verbeteren viel met die benzinestokerij zoals ik dat doe, het feit dat er zwarte olie en vocht vanuit de uitlaat in de brandstoftank terecht komt, en hierdoor de brandstof donker kleurt.
Op zich levert het weinig problemen op, maar na verloop van tijd slibt wel langzaam de viltclunk dicht natuurlijk. En als je niet leegtankt, verzamelt er zich ook water in de tank. Doordat ik nu een "éénvluchtstank" ga gebruiken, denk ik dat dit probleem wel eens wat urgenter zou kunnen worden...
Er is hier in dit draadje al door mensen gesuggereerd of die troep niet op de een of andere manier op te vangen is, en DAT gaan we dus proberen.
Als het werkt, ga ik het ook op de andere benzinestokers toepassen, maar eerst maar eens een basis-concept uitwerken.
Voor dit doel heb ik een 2 oz (plm 60 ml) tankje plus benzinebestendige stop mee laten komen met de laatste bestelling.
Het tankje als volgt geassembleerd:
Het is wat slecht te zien op de foto, maar er zijn DRIE aansluitingen: eentje op de volle tanklengte, eentje op de halve tanklengte, en eentje die dierekt na de stop eindigt.
De bedoeling is als volgt: de uitlaat word aangesloten op de buis die het hoogst in de tank zit. De tankdruk word via het middelste pijpje doorgegeven aan de brandstoftank, en de laagste aansluiting word afgedopt, en dient om het residue af te tappen.
In mijn geval komt de tank ongeveer zo in het toestel gemonteerd, inderdaad buiten de romp, om te kunnen zien hoe vol het ding zit.
(deze foto toont het geheel "ondersteboven").
Het idee is, dat doordat het buisje wat de druk doorgeeft aan de brandstoftank,, in het ruimtelijke midden van het opvangtankje zit, zodat ongeacht de vliegpositie, er geen vloeistof (water of oliedrab) doorgesluisd word naar de brandstoftank. Op die manier zou er ongeveer 30 ml aan drab opgevangen moeten kunnen worden, vóór het vuil ook in de brandstoftank komt. Dat zou op zich ruim voldoende moeten zijn voor meerdere vluchten.
Na de vlucht kan het opvangtankje via de laagste aansluiting afgetapt worden, en bij het vullen van de benzinetank kan deze aftap open blijven, zodat je kunt zien wanneer de brandstoftank vol is.
Leuk verzonnen, maar of het in de praktijk ook zo werkt, weet ik pas als ik de motor kan testen. En dat duurt nog even...