Bouwverslag Prins Willem, een zeventiende-eeuwse Oostindiëvaarder Herman Ketting

Het was al een bijzonder mooi model en met die extra inspanningen wordt het nog mooier. Ik krijg ook steeds meer handigheid in het frezen. Het is niet echt moeilijk, het is een handigheid die je moet leren, samen met het juiste freesje bij het hout wat je gebruikt. Bij kersenhout is een taps staafje handig, bij buxus weer een rond bolletje. Ook is bij buxus het handiger om eerst de grove vormen met een beiteltje te doen, bij kersenhout weer andersom. Wat wel is je krijgt er steeds meer plezier in om te doen

Een beetje late reactie, maar Ik weet niet of deze vaardigheid die jij en Mees hier laten zien voor iedereen weggelegd is, maar misschien ga ik het binnen kort ook nog wel eens proberen met een paar kleine dingetjes :rolleyes:
 
Een beetje late reactie, maar Ik weet niet of deze vaardigheid die jij en Mees hier laten zien voor iedereen weggelegd is, maar misschien ga ik het binnen kort ook nog wel eens proberen met een paar kleine dingetjes :rolleyes:
Gewoon mee beginnen Peter. Ik ben bij het Spaans galjoen ook begonnen met eenvoudige zaken en ging steeds veder met proberen en maken. De schildjes en ornamenten. Je krijgt dan steeds meer gevoel met materialen. En na het kijken van een paar filmpjes van mede bouwers die hun kunsten gefilmd hadden verder aan de slag. En voordat je er weet van heb kun je meer dan je dacht. Ik had ook niet gedacht dat het mij zou lukken.
 
Vandaag weer een start gemaakt aan de geschutpoorten. Heb een paar dagen druk gehad met alle bakken, kisten, doosjes, potjes en zakjes met schroeven/moeren/bouten/nagels/pluggen en wat dan ook uit te sorteren en in aparte bakjes te doen van een sorteerlade kastje. Werd tijd. Als ik iets moest hebben was ik een uur aan het zoeken. Nu heb ik alles in een bakje of 50 onderverdeeld. Wat een saai werk was dat.
 
Ja, er zijn ook wel eens minder leuke, saaie dingen aan onze hobby.. Maar goed bezig geweest zo te horen, daar ga je veel plezier van hebben! Ik moet ook nodig weer m´n plekkie weer eens opruimen, ik kan m´n schip bijna niet meer vinden...:rolleyes:
 
De andere kant zit er ook op. Nu gaan we weer verder met de ornamenten aan de spiegel.

IMG_1390.JPG
 
Bedankt allemaal weer voor de likes

Begonnen met de zijkant van de spiegel, de krul tegen de zijkant boven wordt vervangen door een beeldje.
Hier de stapsgewijze werkwijzen. Is nogal een karwij dus straks of morgen nog een update. Ik schat een dag of 3 werk met pauzes om mijn handen rust te gunnen. De trillingen zijn niet fijn bij artrose.
ik begin met 2 blokjes buxus in de juiste maat (10x10x30 mm)

IMG_1392.JPG


IMG_1393.JPG


het uitgeprinte beeldje uitsnijden en overbrengen met ouderwets carbonpapier

IMG_1394.JPG


grof de vorm met de dremel

IMG_1395.JPG


dan het fijnere werk wat het meeste tijd kost. Dit gat moeizaam langzaam. Ga je te snel met de dremel, haakt het freesje en is een stukje dat je ne in vorm hebt weer weg. Hoge toeren, heel zachtjes met het freesje over het hout.

IMG_1396.JPG


De gebruikte freesjes, de naaldfrees is eigenlijk uit de CNC wereld, maar die is perfect te hanteren om heel fijn af te werken.

IMG_1397.JPG


later meer..
 
Wederom bedankt voor de likes en commentaren.

Gisteravond en vandaag weer een stukje kunnen doen.
Afwerking moet nog, nu eerst de vorm van het hoofd verder afwerken en dan het hoofd details geven.

IMG_1398.JPG


IMG_1399.JPG


Ik gebruik ook snijmesjes, deze zijn het fijnste, snijvlak staat onder een hoek van 30 graden

IMG_1400.JPG


Deze heb ik vorige week ontvangen, maar daar ben ik niet zo blij mee. liggen wel beter in de hand, maar het snijvlak is 45 graden. Dit snijdt niet fijn. Ik ben aan het wachten op een slijpsteen met geleider. Kijken of ik de snijhoek kleiner kan krijgen.

IMG_1401.JPG


Later meer :)
 
Ronk vroeg mij een lijstje van materieel dat ik gebruik. Ik denk ik deel het hier ook maar, misschien dat er nog iemand wil weten hoe of wat. druk op het vetgedrukte voor een link

Als eerste heb je een proxxon of dremel nodig met flexibele slang en een verstelbare spanner/boorkop, zodat je verschillende diktes kan inspannen. Dit is het duurste van het geheel. Bij HBM hebben zo'n ding dat je kan ophangen met een voetpedaal. Ideaal. Link maar ook een kleine graveermachine die goed in de hand licht link

Dan je freesjes.
Deze 3 gebruik ik het meeste:
eerste tiny (0,9 mm)
tweede 10x0,1
derde voor het grove werk, kleine set is prima, ze gaan erg lang mee.

gebruik van de freesjes zal ik toelichten in mijn verslag, het is belangrijk dat ze er 100% recht inzitten. Een ER!! kop van een cnc machine zorgt daar zelf voor maar een boorkopje wil nog wel eens fout gaan een afwijking van 0,1 mm zorgt al voor een slecht resultaat. Daarom moet je boorkop binnenin altijd stofvrij zijn, en ik test altijd door op een wit papier een puntje te zetten, dit op tafel te leggen en de boorpunt gelijk te houden met dat puntje op papier. machine starten en met 1 oog kijken of hij slingert. Slingert hij, freesje lossen en opnieuw vastzetten en opnieuw testen. Na een paar keer zit hij goed. je ziet meteen of hij goed zit.

En ik gebruik mesjes link en hou ze scherp door regelmatig over een schuurpapiertje P1200 te gaan dat op een plankje of glasplaatje gelijmd zit. Schuren onder de hoek van het mesje (30 graden)

En om het na te polijsten gebruik ik deze link gray P1000
 
Nu, ze hoeven niet exact hetzelfde te zijn hoor...
Dat is ook waar. Is handwerk. Maar het is zoals @Ariel ook zegt monnikenwerk. Het is klein daardoor kan ik met mesje niet veel. Alles met de Dremel en dat is oppassen. Het freesje vangt snel en dan is er een flink stuk uit het ornament. Ik heb ook tegen de directeur gezegd als je de Dremel hoort, wegblijven :)
 
Back
Top