Trumpeter 1/200 DKM Bismarck - R/C-conversie - werfregister

ets totaal anders dan houten modelbouw,
Inderdaad Ronald, de technieken zijn helemaal anders, maar de hoofdingrediënten (geduld, oog voor detail, nauwgezetheid bij het bouwen) blijven hetzelfde. :)
Deze kadert in de serie slagschepen door de eeuwen heen (begonnen met de Victory, Soleir Royal en IJN Mikasa nog in de pijplijn, en stiekem kijkend naar een Mary Rose, de HMS Warrior en misschien een 1/200 Dreadnought mocht die ooit uitkomen). Ik zie echter de meerwaarde niet om een houten romp te bouwen, die daarna volledig uitgeplamuurd en geschilderd wordt. Daarom deze plastic versie en niet een deAgostini of Amati bijvoorbeeld.

Dank alvast voor de belangstelling.
Royal Caroline gaat onverminderd verder, alleen wil ik iets om handen hebben als het geknoop dat binnenkort in alle hevigheid zal losbarsten, me begint te vervelen en ik wat afwisseling nodig heb.
 
Iets totaal anders dan houten modelbouw, maar moet toegeven dat zo veel rc maken ook z’n aantrekkingskracht heeft!
Mooi voorbeeld van gestructureerd en overzichtelijk bouwen….
Het is mijn hobby in de modelbouw geworden.
En dan het liefst bootjes die totaal ongeschikt zijn voor RC conversie.
Al is dat 'gestructureerd en overzichtelijk' bij mij wel een puntje, hoor...
De uitdagingen waar je voor komt te staan kon je van tevoren nooit weten.
En als je die opgelost hebt ben je best wel van de trotse op jezelf.

Maar jij bent zeer lekker bezig.
Dat moet gezegd!
 
Dit wil ik dus vermijden: SPAGHETTI

upload_2022-1-16_18-4-35.jpeg


Veel modelbouwplezier,
 
Ik heb al een klein beetje orde in de chaos gebracht.

De componenten worden met velcro (klittenband) bevestigd, zodat alles zo nodig zonder problemen kan verwijderd en teruggeplaatst worden. Te lange kabels bind ik voorlopig op met tie-wraps.
IMGP5110.JPG

Van links naar rechts;
- stuurservo
- 3 snelheidsregelaars
- 8-kanaals ontvanger
- Beier-geluidsmodule
- loodbatterij 6V (niet op de definitieve plaats)
1 van de ESC is aangesloten op de ontvanger, de 2 overige op de geluidsmodule, en met 2 patchkabels naar kanalen 3 en 4 op de ontvanger (navy-twin-stick op de zender)
Bij 2 van de ESC is de rode draad uit de stekker gehaald en geïsoleerd.
Boven de rode cardan en tussen de 2 blauwe motordraden is plaats om op de centrale as een miniservo onder het dek te plaatsen voor het draaien van de geschutstorens.

Veel modelbouwplezier,
 
Laatst bewerkt:
Waarom bedien je twee van de motoren via de Beier module Herby? Zitten daar bijzondere functies aan? Als ik het goed heb had de Bismarck stoomturbines. Gaat de Beier dat geluid simuleren? Had de grote Bismarck hulpturbines voor achteruit, of was daar een andere oplossing voor? Of graaft jouw documentatie niet zo diep? Heb het inmiddels al gevonden.
https://www.kbismarck.com/propulsioni.html
Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
@k-k Dat zijn wel heel wat vragen in één keer Klaas :)
Waarom bedien je twee van de motoren via de Beier module Herby?
De Beier module bedient niet de motoren maar genereert motorgeluid, met keuze uit 1 of 2 motoren.

Als ik het goed heb had de Bismarck stoomturbines. Gaat de Beier dat geluid simuleren?
Ik weet at jij eerder allergisch bent aan de machinekamergeluiden die Beier meelevert. :)
Maar ik ben al blij dat het geluid afgestemd is op de snelheid van de motoren, inclusief opstart, stoppen, ... je kent ze ook wel, al die toeters en bellen van de Beier module.

Had de grote Bismarck hulpturbines voor achteruit, of was daar een andere oplossing voor?
Men noemt mij soms wel een revettentellen, maar zo ver hoeft het ook niet voor mij.
Als ik de uitleg in het boek Anatomy of the Ship The Battleship Bismarck van S.Draminski, op pagina 15 goed interpreteer had Bismarck 3 turbines, die onderverdeeld waren in 5 delen, waarbij 1 hoge druk deel en een lage druk deel voor achteruit varen (astern?)
Mij iets te technisch, ik plaats gewoon een accu en vaar lekker modern: elektrisch en zero-emission. :rofl:

Verder kan ik de ontvanger verbinden met de module en zo de elevatie van de lopen van het hoofdgeschut bedienen, met terugkoppeling naar de module voor het afspelen van het geluid dat hierbij hoort.

Voor het draaien (baksen) van het hoofdgeschut ben ik er nog niet uit, maar daar ga ik op een andere keer over uitweiden.

veel modelbouwplezier,
 
Herby, Bedankt voor de toelichtingen. astern is inderdaad achteruit. Ondanks het Deutz geluid bij mijn Bugsier 3 gaat ook alles daar elektrisch. Scheepje af en toe eens aan de lader en gaan met die banaan. Verder moet het bij mij een beetje echt lijken en klinken en dat brengt nog steeds plezier. Maar met het klimmen der jaren gaat het (ver)bouwen wel wat moeizamer. Heb steeds meer licht nodig om scherp te kunnen zien. Succes met het uitwerken van de geschutsbediening en we horen wel wanneer de torens hun eerste projectielen afvuren. Gr. Klaas.
 
De Royal Caroline nadert haar afwerking.
Het project Bismarck komt langzaam van onder het (hout)stof.
De voorbije dagen heb ik vooral gestoeid/geëxperimenteerd met de gloednieuwe Elegoo Arduino Uno R3 super-starter-kit.
Ik heb al ontdekt hoe je een servo of een steppermotor aanstuurt, hoe je een digitaal analoog kanaal van de ontvanger kan uitlezen, en ik vond bij de NVM zelfs een heel ingewikkelde code om een multiswitch uit te lezen.
Deze absolute leek op Arduino-gebied moet nog heel wat leren voor daar iets bruikbaars uit gaat komen. :eek:

Veel modelbouwplezier,
 
Leuk dat er zo veel interesse is :)

Zij die mij volgen bij de Historische zeilschepen, kennen mijn schrijfstijl al. ik probeer regelmatig een uittreksel uit het werfregister te plaatsen, waarin ik per dag noteer wat ik doe, en soms uitweidt hoe en met welkmateriaal.
Laat het bouwen beginnen. :)

Dag 1: 24/07/2021 0u30

Fiches (servoverlengkabel van 20cm doorgesneden) aan één motor en één regelaar gesoldeerd en werking getest. de motor draait zo goed als geruisloos. Het toerental lijkt mij wel wat aan de lage kant, (getest met een 6V loodaccu). Test in het water zal moeten uitwijzen of dit voldoende power geeft, of dat ik het voltage moet verhogen. Met 3 onafhankelijk bedienbare motoren moet het ook weer geen speedslagschip worden.

Bekijk bijlage 451709
Klaas herkent ongetwijfeld de motoren die hij aanraadde, en misschien ook de ESC. De goudcontact-bananenstekkers voor de stroomvoorziening gaan er terug uit.

Veel modelbouwplezier,
Ik lees dat je de motoren onafhankelijk bedienbaar wilt maken, hoe wil je dat gaan doen met de zender? Ik ben op het moment een veerhaven duwboot aan het bouwen in schaal 1:35, ook driemotorig, maar ik heb geen idee hoe ik dat onafhankelijk ga bedienen
 
Hoi @Ronk
Mijn Robbe Futaba FC16 heeft links op kanaal 3 en 4 een navy-stick, dus geen links/rechts*hoog/laag, maar 2 naast elkaar omhoog en omlaag-pinnen, die naar wens kunnen aan elkaar vergrendeld worden of onafhankelijk bediend..
Rechts gewoon de gebruikelijke kruis-stick op kanaal 1 en 2.
Ik dacht de 2 buitenste motoren met de navy-stick te bedienen, en de middenmotor op de rechter stick te zetten, voor als ik een sprintje wil trekken.
Op de horizontale uitslag van de rechter stick komen gewoon de roeren.

Dat is eigenlijk de reden waarom ik zo verknocht ben aan de oude F14 en FC16-technologie, omdat die navy-sticks best wel handig zijn voor het bedienen van schepen met meerdere schroeven, en ik er geen flauw idee van heb of je deze ook in andere meer geavanceerde zenders kan inbouwen.
 
Oh oke dan moet ik ook maar zoeits hebben, ik zit er alleen nog wel mee dat ik ook een kopschroef moet bedienen:koud:
 
Hallo Ronk, Ondanks dat Herby en ik vaak in dezelfde richting denken, wijk ik deze keer af. Voor mijn Smit Finland had ik een F-14 met Navy-stick gekocht, maar vond het niet prettig navigeren. Voor mij werkt het beter met normale sticks. Als ik het voor een 3- motorige duwboot in moest richten dan zou ik het doen als volgt. De zender moet daartoe wel geschikt zijn.
Sturen rechter stick horizontaal.
Boegschroef linker stick horizontaal.
BB motor linker stick verticaal.
SB motor rechter stick verticaal
Middenmotor met een mix-functie d.m.v. een schakelaar koppelen aan BB en SB motor en bedienen met linker stick verticaal.
Op die manier kun je in kleine ruimtes optimaal manoeuvreren en op de lange strek lekker gemakkelijk varen.
Kijk maar of het je aanspreekt. De zender moet dan wel over mix-functie en schakelaar beschikken.
Gr. Klaas.
 
Sorry voor de vervuiling herman
Hallo Ronk, Ondanks dat Herby en ik vaak in dezelfde richting denken, wijk ik deze keer af. Voor mijn Smit Finland had ik een F-14 met Navy-stick gekocht, maar vond het niet prettig navigeren. Voor mij werkt het beter met normale sticks. Als ik het voor een 3- motorige duwboot in moest richten dan zou ik het doen als volgt. De zender moet daartoe wel geschikt zijn.
Sturen rechter stick horizontaal.
Boegschroef linker stick horizontaal.
BB motor linker stick verticaal.
SB motor rechter stick verticaal
Middenmotor met een mix-functie d.m.v. een schakelaar koppelen aan BB en SB motor en bedienen met linker stick verticaal.
Op die manier kun je in kleine ruimtes optimaal manoeuvreren en op de lange strek lekker gemakkelijk varen.
Kijk maar of het je aanspreekt. De zender moet dan wel over mix-functie en schakelaar beschikken.
Gr. Klaas.
Voor 3 motorig met kopschroeven klinkt dit wel goed, maar als ik het goed begrijp kun je dus niet alle 3 overschakelen op 1 stick?
 
Ronk, wat ik bedoelde is dat als je op volle kracht wilt varen met een of meerdere mixerfuncties de midden en SB motor aan de linkerknuppel koppelt. De BB staat daar al op. Voor het sturen bij vooruit vaart heb je de boegschroef niet nodig. Dan stuur je met je roeren. De boegschroef is bedoeld om met 6 bakken voor stroom varend te kunnen stoppen en dan de duwcombinatie te blijven sturen. In het water vaart dan de duwcombinatie langzaam achteruit. De boegschroef heeft voor de losse duwboot geen enkele functie. En op schaal varend zal de voorstroomse stopfunctie eigenlijk niet voor komen. Zelf zou ik alleen maar een dummy boegschroef plaatsen. Maar het is natuurlijk jouw boot en jij bepaalt wat je er wel of niet in bouwt. Als het je draadje vervuilt Herman, haal het dan maar weg. Ronk kan het voor zichzelf, indien gewenst, even opslaan. Of als hij er dieper op wil ingaan even een PB-tje sturen. Gr. Klaas.
 
Back
Top