idd dat is een goed punt. ik heb met een aantal kleine solar regelaars geexperimenteerd, analoog gestuurde geschakelde omzetters. in sommige gevallen als de panelen en accu goed passen, is direct laden ongeveer goed of beter als een MPPT schakeling, omdat er geen
verliezen zijn om de omvormer schakeling te voeden. met mijn huidige project setup, is de spanning van het paneel veel hoger dan de accu, en heb ik een converter (DC-DC omvormer) om een veel hogere laadstroom te krijgen, dat is gelukt.
ook heb ik de schakeling zo gedaan, dat de meeste stuurstroom van de schakeling, van het zonnepaneel naar de accu loopt. daartussen zit de stuurschakeling grotendeels. er loopt ongeveer 40 uA van zonnepaneel naar massa.
er loopt een met de intensiteit variabele stuur stroom, van zonnepaneel naar de accu, van 0 tot 10 mA of zoiets. die stroom "laadt" ook. het is wel een lineaire stroom. ik probeer die (lek) stroom zo laag mogelijk te houden, zodat er zoveel mogelijk
beschikbare stroomsterkte, door de converter gaat en efficient omgevormd, hogere stroomsterkte in de accu.
ik moet er nog veel aan verbeteren, o.a. synchrone gelijkrichter (een mosfet, met aansturing), is nu een flinke schottky diode om de spanningsval erover, zo klein mogelijk te houden. als de last 1,3V is is de spanningsval van een schottky, altijd "veel".
de schakeling werkt wel goed, de laadstroom is ~3x de solar stroom dus dat is al wat (rendement nog vrij laag totaal, door o.a. die schottky). de regelaar regelt piek inductor stroom, en heeft verder geen stroombegrenzing circuits. accu spanning begrensd met een shunt schakeling. als de maximum stroomsterkte bereikt is (goede zonnestraal) laat ie de spanning van het paneel "vieren". blijft wel werken. er is een passieve MPP regeling met een PD regel karakteristiek, met een bepaalde P curve,
welke past bij de mate waarin de optimale spanning van het paneel, varieert met instraling. eigen analoge truuk, keuze van onderdeel soort. de schakel transistor is een S9013, die blijft koel. teken dat het schakelen goed gaat.
tijdens experimenten, als er iets fout ging en aan bleef staan, inductor stroom veel te hoog, weleens acuut "opgeblazen". dat is ook onder controle nu iig. dit is een doorlopend project in "electronica land" met raakvlakken met menselijk nut, en puzzel oplossen.
leuk
hij had ook ondervonden dat soms, geen regelaar de beste regelaar kan zijn.