Gisteren met Gerben in de pauze van de F5J vergadering even staan bomen over het kalibreren van de loggers, zijn ervaringen met de Unilog's lopen nl nogal uiteen.
Wij vroegen ons af of dit bij de Altis ook al eens is gemeten, puur om eens te kijken en te vergelijken.
Gerben heeft een drukvat om dit eens te testen.
We zouden de volgende vergadering eens wat Altis loggers mee kunnen nemen en deze laten testen.
Ik heb even gekeken wat de ijk-methode en kwam op deze waarden uit:
Aanwijzingsfouten van de hoogtemeter
Een hoogtemeter wordt geijkt volgens de standaardatmosfeer. Bij de standaardatmosfeer gaan we uit van de volgende gemiddelde omstandigheden:
1. een luchtdruk van 1013,2 hPa
2. een temperatuur van 15°C
3.een temperatuurafname van 0,65°C per 100 m hoogte.
Op lage hoogte is er een drukafname van 12,5 hPa per 100 m.
De luchtdruk is echter niet gehalveerd op 4000 m hoogte maar pas op ruim 5500 m. Op grotere hoogte neemt de druk met minder dan 12,5 hPa per 100 m af.
Een hoogtemeter kent de volgende aanwijzingsfouten:
- wrijvingsfout. Deze fout wordt veroorzaakt door de wrijving van de raderen in de hoogtemeter. Wanneer je naar circuithoogte daalt en je tikt even naast de hoogtemeter tegen het instrumentenbord dan verspringt de hoogtemeter vaak zo’n 20 m.
- luchtdrukveranderingsfout.Tijdens lange vluchten en afstandvluchten verandert de luchtdruk vaak. De hoogtemeter zal dan een foutieve hoogte aangeven. Vlieg je van een gebied met een hoge druk naar een gebied met een lagere druk dan geeft de hoogtemeter een te hoge hoogte aan. In werkelijkheid zit je lager. Wanneer de druk 1 hPa lager is dan scheelt dat 30 ft. Is de druk 12,5 hPa lager dan zit je 100 m lager dan de hoogtemeter aanwijst. From high to low look below. Dit geldt voor de druk en voor de temperatuur.
- temperatuurfout. Wanneer de werkelijke temperatuur afwijkt van de standaardomstandigheden dan zal de hoogtemeter een onjuiste hoogte weergegeven. Meestal vliegen we bij een temperatuur die hoger is dan de standaardtemperatuur. Bij 1°C boven 15°C zit je op 1000 ft 4 ft hoger dan de hoogtemeter aanwijst. Bij 10°C zit je op 1000 m 40 m hoger.
- hoogtefout. Op grote hoogte zijn de drukverschillen per 100 m kleiner dan 12,5 hPa zoals op lage hoogte. De membraandozen geven op grote hoogte kleinere uitslagen. De onnauwkeurigheid neemt daardoor toe met de hoogte.