arduino en stappenmotor.

Klopt, met de arduino geef je alleen de stappen puljes en de draairichting, de stepper controller vertaalt dat naar de motor.
 
Een knipsel uit de specs;
upload_2021-3-18_17-58-1.png

0,8 A is niet veel, weinig zelfs als ik zo naar jouw motor kijk.
Ik zou zelf eerder naar een bordje kijken wat 2,5 a 3A kan leveren.
Even googlen op de specificatie van je stappenmotor (staat vast wel en stikker met nummer op) en je weet meer.

EDIT; oeps sorry gaat over een heel klein stappenmotortje.
Dan moet het kunnen met dat bordje.
 
Specs vd motor bij 5v:

Fase weerstand: 6.6 ohm
5V kortsluiting stroom: 0.7

Lijkt te gaan werken.....
 
Klopt, met de arduino geef je alleen de stappen puljes en de draairichting, de stepper controller vertaalt dat naar de motor.
Dat is niet het type driver dat Peter nu aanhaalt, dat is een recht-op-en-neer viervoudige versterker. Kan ook werken, maar dan moet de Arduino wel zelf de aansturing van de individuele wikkelingen laten produceren, en kun je niet met een stap en een richting uitgang volstaan.

Fase weerstand: 6.6 ohm
5V kortsluiting stroom: 0.7

Lijkt te gaan werken.....

Die 6,6 Ohm is per fase, begrijp ik uit de tekst. En ik heb niet de specs van het ic opgezocht, maar er worden door elk ic twee fasen tegelijk aangestuurd. Als die 0,8 A dan per ic is heb je een probleem.
 
Laatst bewerkt:
Klopt. Het is enkel een versterkertje. Wat nodig is omdat de Arduino Nano slechts maximaal 0,02A op een poort kan leveren en geen 0,7A..
De gehele aansturing moet gestuurd worden vanuit de Arduino.
 
uuuhhh zijn ze nou goed of heb ik de verkeerde besteld??
Dat hangt af van welke code je op de arduino gaat zetten, en met welke voedingsspanning je de stappenmotor gaat voeden.

Ik lees overigens dat een L9110 ic 0,8 A continu per kanaal aan kan ( 2 kanalen per ic), en zelfs 1,5-2 A piek. Dus de berekening van Roelof lijkt te kloppen.
 
Laatst bewerkt:
Het makkelijkste zal zijn om een complete controler te gebruiken. De Arduino hoeft dan maar twee signalen te genereren en naar die controller te sturen.
Je kan b.v. DEZE controler gebruiken. Kost niet veel en kan deze stappenmotortjes met het grootste gemak aansturen.
De Arduino moet dan een richting signaal maken. Dit signaal bepaald of de motor linksom of rechtsom gaat stappen. Een "1" is b.v. rechtsom en een "0" is dan linksom. Het kan natuurlijk ook andersom zijn. ;)
Het tweede signaal is het stap signaal. Met elke puls op deze lijn zal de motor één stapje verdraaien. Deze stappenmotortjes hebben een stapgrootte van 18°. Een volledige omwenteling is 360° dus 18° x 20 stapjes is 360. Dat wil zeggen dat de motor 20 stapjes nodig heeft om één omwenteling te maken.
 
Weten we nog steeds niet welke code/sketch je gaat gebruiken........
 
Back
Top