ASK-14 scale 1/5

Beetje licht denk ik maar op zich zal hij er best mee vliegen. Denk dat je dan een 9x4,5 of 9x5 moet gebruiken. Klappropje lijkt mij het best.
Ik heb in mijn Cirrus (3m/1800 gram) een motortje van 73 gram en dat gaat ook prima.
 
Hi robert,

Gefeliciteerd met deze mooie oldtimer!
ik vlieg zelf een motorspatz L3, 330 cm span met een vlieggewicht van 3 kg. Als motor zit hierin een mega buitenloper op 4s3200 Lipo. Prima omhoog te krijgen met deze setup.
INgangsvermogen is 400 W. Oorspronkelijk bij de maiden had ik hierop een vaste prop, dit leverde tijdens het zweven een een behoorlijke rem op en het toestel moest maximaal up getrimd worden. Nu zit er een klapprop op hiermee moet ik nog gaan vliegen maar dat zal absoluut beter gaan.

Verder zou ik voor een ribbenvleugel gaan, hiermee komt het model dichter bij het origineel en is in elk geval lichter. Mooi afwerken met oratex en hij kan bijna niet meer stuk.
zie mijn bouwdraadje
bouw-scheibe-motorspatz-l3-2

succes met de bouw!

gr

gait
 
Laatst bewerkt door een moderator:
bedankt voor de link, klapprop lijkt wel een goede optie maar die moet niet te groot worden. ik wil wel gewoon grondstarts kunnen doen. daarvoor is het orgineel immers ook gemaakt. daarom moet ik wel rekening houden met de grondspeling. morgen eens kijken hoeveel deze is.

400watt op 3kg, ik wil dan toch kijken naar richting de 300 watt zodat ik in ieder geval iets over heb. 3s of 4s maakt niet zoveel uit. ik moet toch nieuwe accu's kopen voor deze kist.

ik was ook al een beetje aan het orienteren voor materiaal voor de vleugel en was aangekomen bij de liggers. zouden GRENEN liggers van 5*10mm stevig genoeg zijn?
 
Laatst bewerkt:
............klapprop lijkt wel een goede optie maar die moet niet te groot worden. ik wil wel gewoon grondstarts kunnen doen. daarvoor is het orgineel immers ook gemaakt. daarom moet ik wel rekening houden met de grondspeling. morgen eens kijken hoeveel deze is.


.................ik was ook al een beetje aan het orienteren voor materiaal voor de vleugel en was aangekomen bij de liggers. zouden GRENEN liggers van 5*10mm stevig genoeg zijn?

Zou dat gaan met een klapprop met zo'n brede neuspartij? Een (kleinere) vaste prop lijkt me meer voor de hand te liggen.... Maar misschien zijn er andere , betere oplossingen. De mogelijkheid om de prop in vaanstand te kunnen zetten (horizontaal) lijkt me ook wel wat, maar hoe je dat voor mekaar krijgt?

Grenen of vuren liggers van 10x3 zijn meer dan sterk genoeg. Je zou zelfs met 8x3 kunnen en een half ingedekte vleugel. (D-box)

Succes en plezier met de bouw. Het is een prachtkist.

Groeten, JH
 
10*3 is hier helaas niet te koop. in emmen is dan ook geen enkele modelbouwzaak. dus de lokale bouwmarkt is dan aan de beurt. daar hebben we wel 10*5 dus dan ga ik die gewoon gebruiken. is het in ieder geval sterk genoeg. de vleugel wordt ook nog ingedekt tot de ligger. daarvoor 1.5mm balsa ofzo nemen?

props meot ik dnek ik gewoon tzt even mee experimenteren om te kijken wat het beste bevalt.
 
Zou dat gaan met een klapprop met zo'n brede neuspartij? Een (kleinere) vaste prop lijkt me meer voor de hand te liggen.... Maar misschien zijn er andere , betere oplossingen. De mogelijkheid om de prop in vaanstand te kunnen zetten (horizontaal) lijkt me ook wel wat, maar hoe je dat voor mekaar krijgt?
Een klapprop is naast niet helemaal praktisch op zo'n grote en niet ronde neus ook niet schaal. Ik zou gewoon een vaste prop nemen. Niet te klein, anders heb je erg veel verlies van de neus erachter. Heel groot kan ook niet ivm grondspeling.
Variabele pitch propellers zie ik vrijwel nooit gebruikt worden in de modelbouw (op de 4D shockies voor de specialisten na). Het zal best bestaan, maar zal dan waarschijnlijk complex en duur zijn. Niet doen op zo'n kist. Gewoon vaste prop met een rem op de regelaar.
 
Een draaiende prop remt veel meer dan een stilstaande prop. Zonder rem krijg je de prop niet gestopt (voor wie dit niet geloofd: probeer je een heli voor te stellen met gestopte rotor. Die valt veel harder naar beneden dan een heli in "autorotatie", dus met draaiende rotor maar zonder aandrijving).
 
10*3 is hier helaas niet te koop. in emmen is dan ook geen enkele modelbouwzaak. dus de lokale bouwmarkt is dan aan de beurt. daar hebben we wel 10*5 dus dan ga ik die gewoon gebruiken. is het in ieder geval sterk genoeg. de vleugel wordt ook nog ingedekt tot de ligger. daarvoor 1.5mm balsa ofzo nemen?

props meot ik dnek ik gewoon tzt even mee experimenteren om te kijken wat het beste bevalt.

Een advies, gebruik niet de "grenen" latten vanuit de bouwmarkt, dit is vuren en niet geschikt voor de modelbouw.

Grenen haal je bijvoorbeeld bij Hobby in of als je langere lentes nodig hebt dan 1m kun je lassen (zie mijn bouwdraad SF33) of bestellen bij Heerdegen of Thoma Balsaholz.
 
Neem een buitenloper van rond de 130 gram en een kV van ongeveer 1200, dan kun je met een 9x6 uitstekend omhoog op 3 cellen. En dan blijf je ruim onder de 40A, waarschijnlijk zelfs meer richting de 30A. Een 3 cellen 3200 mAh accu houdt je dan heel lang boven bij een aangenaam totaalgewicht.

deze lijkt er al meer op?
HobbyKing Online R/C Hobby Store : TR 35-42B 1250kv Brushless Outrunner (Eq: AXi 2820 $26.53


Een advies, gebruik niet de "grenen" latten vanuit de bouwmarkt, dit is vuren en niet geschikt voor de modelbouw.

Grenen haal je bijvoorbeeld bij Hobby in of als je langere lentes nodig hebt dan 1m kun je lassen (zie mijn bouwdraad SF33) of bestellen bij Heerdegen of Thoma Balsaholz.
hmm, dat is wat minden. er zijn hier verder geen modelbouw winkels in de buurt en de dichstbijzijnde goede winkel is hangar in kampen. toch weer een uur reizen en best lastig zonder rijbewijs. zal eens kijken bij hobby in
 
Volgens mij heb ik het nog niet vaak genoeg geroepen; baseer je eens ergens op bij de keuze van een motor.
Installeer dit: Drive Calculator
Gratis!!

En ga daar eens puzzelen met motor en prop. De regelaar moet je ook meenemen in je gepuzzel, maar de verschillen tussen de ene of andere regelaar zijn zo klein dat je dat nauwelijks merkt in je uiteindelijke keuze.

Wat je wel merkt is de keuze van de prop. De 'trein' accu-regelaar-motor is tegenwoordig zo efficiënt (>85%), maar een verkeerde prop schiet al gauw onder de 50%.

Zoek naar een max trekkracht bij hoge motor-regelaar-efficiënties, bij een snelheid die op ± 1,5-2x de normale vliegsnelheid ligt.

Het is niet irreëel dat tussen een goede set en een matige set een verschil in vliegtijd zit van 50%. En dan praat ik nog niet eens over oververhitte motoren, doorgebrande regelaars ...

Dit is ook een handige site: http://www.s4a.ch/eflight/motorcalc_e.htm
Maar erg op de Amerikaanse markt gericht. Wel een goede inschatting van de temperatuur van de motor.
Tevens goed om de berekende waarden eens te vergelijken (rekenen blijft een benadering van de werkelijkheid).

Succes,
Dirk.
 
De Tenco catalogus van 74/75 is waarschijnlijk een Belgische distibutiebedrijf/importeur
in de jaren 70 geweest. Er staan geen adressen oid in. In de catalogus staan modellen
van oa. Multiplex, Svenson en Topflite. De foto en bladzijde van ASK-14 geeft geen naam
of logo van een fabrikant weer.

Het is een goed idee om ailerons in te bouwen.
Een goed gebouwde en afgestelde 3-assen-bestuurde (motor)zwever die nauwkeurig
wordt bestuurd vliegt altijd beter.

Omdat 3-assen meestal minder V-stelling verlangt dan 2-assen ben ik benieuwd
hoeveel V-stelling je wilt gebruiken.


Buizerd
 
He? Dat remt toch heel erg? En, waarom zou je dan willen remmen? :confused:
Leon, een prop die niet geremd wordt gaat heel hard remmen (doordenkertje). Als je de propeller niet stopt blijft hij draaien, aangedreven door de luchtstroom. Dit aandrijven van de propeller door de lucht veroorzaakt een behoorlijke portie weerstand. Als de propeller stilstaat (dus een niet-klappropeller) heeft hij ook wel iets weerstand, maar vele malen minder dan een windmillende prop. Je wilt dus een rem op de motor om de prop te kunnen stoppen als het gas dicht gaat.

Als je een beetje hard gaat vliegen kan je bijremmen door een heel klein beetje gas te geven ;).
 
Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat een vaste prop blijft doordraaien ondanks dat de rem geactiveerd was! (Jeti opto 70) Hierdoor wordt het vliegtuig zo sterk afgeremd dat je het hoogte roer veel up moet trimmen cq. trekken om nog enigzins te kunnen blijven vliegen. Met een klapprop zal de kans op doordraaien worden verkleind. Wel een z'on groot mogelijk tussenstuk gebruiken ivm de doorsnede van de motorkap.
 
even gekeken en de maximale propmaat die ik kan hebben 9 inch. dan hou ik wel erg weinig grondspeling over dus een 8.5 inch zou al beter uitkomen maar met hoog gras nog het liefste een 8 inch denk ik. daarbij dus een passende motor zoeken.

ik kan wel redelijk goedkoop aan 4s lipos komen (€32.70 voor 2x 4s 4000) dus die wil ik graga in mijn setup gebruiken denk ik. zo op het eerste gewicht mag de kist wel redelijk wat gewicht in de neus hebben.

hopelijk volgende week richting een modelbouw winkel in veendam voor balsa en liggers:P de maten balsa staan niet op de tekening. maar wat voor dikte balsa kan ik het beste gebruiken voor de dbox tot de ligger?
 
De ligger van mijn vleugel is van 3 x 5 mm grenen, waarbij het eerste deel van de vleugel bestaat uit 2 liggers van 3 x 5 mm grenen op elkaar. Vanaf de wortelribbe loopt de opgedikte ligger over een lengte van 75 cm. De onderste ligger is 75 cm, daarbovenop wordt een tweede ligger gelijmd van 61 cm je hebt dan een stuk van 14 cm waarop een ligger van 100 cm komt die doorloopt naar de tip, als een enkele ligger van 3 x 5 mm. De indekking van de vleugel is gedaan met 1,5 mm. De D-box wordt gemaakt van 2mm webbing tegen de liggers aangelijmd en vlak geschuurd met de liggers. Hierover komt de beplanking te lopen.

gait
 
Robert, volgens mij krijg je een motor met een behoorlijk hoog KV als je rond de 300 Watt wilt trekken met een 8 inch prop. Dat zou ik even goed uitzoeken als ik jou was maar Arjan zal ook wel meelezen en er iets over te melden hebben.
 
hoi jakko
ja ik had ook al via de pb contact gehad met arjan over de motor en met zijn hulp een goede motor uitgekozen.
ik ga deze bestellen ervoor:
TP3015-7.jpg

Possibly towerpros ugliest motor. However it packs a powerful 470W punch and comes with the towerpro pressed bell motor reliability.
Dont be put off by the humble appearance, this is a solid motor!

Model: TowerPro 3015-7
Size: 37.2*60.3
Weight: 133g
Voltage: 10v
Idle Current: 2.2A
Suggested Battery Config: 3-4Lipo
Kv: 1000RPM/v
Shaft: 5mm
Max Eff Current: 30A
Max current: 40A
Max Power: 470W
Suggested prop: 10*5, 11*5

ik denk eerst icm een 9*6 propje en later beetje mee experimenteren

ik zit er alleen nog ovder te twijfelen om er zoiets op te zetten:
http://hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idproduct=8575

of daar zelf iets voor te bouwen :)
 
Laatst bewerkt:
zag net dat het retract wieletje van HC maar 45mm is, terwijl het orginele bijgeleverde wiel 60 is. scheelt toch nog best wat. even afwachten hoe ik financieel zit. maar ik denk dat dit zelf ook nog wel te fabrceren is als je er een beetje goed over nadenkt.

bouw begint in ieder geval komende week nog niet. eerst hier thuis ff wat dingen verbouwen zodat er ook wat meer bouwruimte vrijkomt :mrgreen:
 
Back
Top