Biogasinstallatie (en windmolen) bouwen

Discussie in 'De Non-Modelbouwkroeg' gestart door Olap, 22 jan 2011.

 1. Olap

  Olap

  Lid geworden:
  7 dec 2008
  Berichten:
  635
  Locatie:
  Schoonebeek
  Ik zal eens weer een vordering plaatsen. Ik heb een borstelloze motor aangeschaft, en wel deze: HobbyKing Online R/C Hobby Store : KD 63-24L Brushless Outrunner 193Kv
  [​IMG]

  Ik heb hem gisteren gekocht en hij was er vanmiddag (vanuit Delft, via het forum). Het is een 193kv motor, dus dat betekent dat de overbrenging maar ongeveer 1:14 hoeft te zijn om 18 volt gelijkspanning te genereren. Hierbij ga ik uit van een windmolentoerental van 200 rpm. De windmolen wordt een versie met twee wieken, omdat een windmolen met twee wieken de grootste snelheid genereert. Eéntje met vier wieken zal twee keer zo langzaam gaan draaien met een twee keer zo grote kracht.

  Ik heb nu vakantie, dus ik zal er flink aan gaan werken. De vorderingen zullen te volgen zijn op het forum. Als eerste ga ik morgen een gelijkrichter bouwen om de spanning gelijk te richten. Dit is namelijk ongeveer het enige wat ik hier thuis kan doen. Ik houd jullie op de hoogte!
   
 2. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.790
  Locatie:
  Oldeberkoop

  Hoi Olap,

  Het is hier geloof ik al eerder gezegd, maar dat weet ik niet zeker. Als je met die windmolen uitsluitend via electrische elementen warmte op wilt wekken, hoef je geen gelijkrichter te bouwen, sterker nog, dat is alleen maar verlies. Je kunt veel beter drie elementen in ster of driehoek schakelen en rechtsstreeks aan de motordraden koppelen.
  Voor een verwarmingselement (wat niet meer is dan gewoon een weerstand) maakt het namelijk NIKS uit of er gelijkstroom of wisselstroom doorheen loopt. in beide gevallen zal hij warmte maken, en er is GEEN verschil in rendement tussen gelijkstroom of wisselstroom. Een gelijkrichter betekent spanningsverlies en dus rendementsverlaging....

  Groet, Bert
   
 3. Olap

  Olap

  Lid geworden:
  7 dec 2008
  Berichten:
  635
  Locatie:
  Schoonebeek
  Daar heb je wel gelijk in. Misschien dat ik het dan inderdaad wel op die manier doe. Ik wil echter wel graag gelijkspanning uit de windmolen kunnen halen, dus dan zal ik daarvoor een gelijkrichter bouwen.

  De weerstanden zal ik dan zo aansluiten:
  [​IMG]
  Maakt het verder nog uit of ik niet tussen iedere twee draden een verwarmingselement plaats? Kan ik bijvoorbeeld zonder problemen twee of vier elementen plaatsen? Ik neem aan van wel, maar ik wil er eigenlijk wel even zeker van zijn.
   
 4. NoNo123

  NoNo123

  Lid geworden:
  15 okt 2006
  Berichten:
  100
  Locatie:
  Den Haag
  Ik volg dit draadje al een tijdje met veel interesse, maar zet nu wel wat vraagtekens bij je verwarming.
  Ik zag dat je al wel geprobeerd hebt het wat te verwarmen met een aquariumverwarmer, maar zag daar alleen geen resultaat van.

  Ik ben bang dat het je niet gaat lukken met maar 100Watt, ervan uit gaande dat ik dit goed heb onthouden uit mijn schooltijd ;)

  Q=m*c*(deltaT)

  Waarbij,
  Q= toegevoerde energie
  M= massa
  C= soortelijke warmte van de stof
  (delta)T= verschil in graden Celsius

  Nou ken ik niet de soortelijk warmte van het door jou gebruikte stront :p , en stel dat dus even gelijk aan water 4,2 J/(kg.K)

  Dus om 1 kg water 1°C graden te verhogen heb je heb je 4,2Watt nodig.
  om 10 kg water 1°C graden te verhogen heb je heb je 42Watt nodig.
  om 10 kg water 10°C graden te verhogen heb je heb je 420Watt nodig.
  enz.

  Dus om 50 kg stront van 5°C graden naar 15°C te verwarmen heb je 2,1kW nodig.

  Buiten het feit om dat het natuurlijk hartstikke leuk is om een windmolen in elkaar te bouwen, is het misschien wel een idee om eens een thermometer en je aquariumverwarmer tegelijk in het vat te stoppen en eens kijken wat dat
  oplevert.  Succes, Maarten
   
  Laatst bewerkt: 21 feb 2011
 5. Olap

  Olap

  Lid geworden:
  7 dec 2008
  Berichten:
  635
  Locatie:
  Schoonebeek
  Ja, ik denk ook niet dat 100 watt genoeg is. Daarom ga ik zes elementen van 50 watt aanschaffen om in het vat te plaatsen. Dit zal alles wel een beetje gaan verwarmen, en als ik het goed isoleer (wat ook zeker nog in de planning staat), zal dit misschien ook wel genoeg zijn.

  Ik heb net even bij het vat gekeken en ik heb het idee dat er wel iets gebeurt. De ballon staat namelijk een beetje bol.

  Verder heb ik al heel wat plannen gemaakt voor de windmolen, en deze ga ik hopelijk deze week werkelijkheid maken. Ik heb vakantie, dus dan kan ik eens een paar avonden aan het lassen gaan.
   
 6. wingman

  wingman

  Lid geworden:
  21 jul 2005
  Berichten:
  1.075
  Locatie:
  Schaijk, N-Brabant
  @nono123

  je formule is goed, maar de eenheid van Q is Joule en niet Watt.
  er is dus (met jouw gegevens) Q = m * c * dT = 50 * 4,2 * 10 = 2100 J = 2,1 kJ

  met een motor van 100 W duurt het dus: 2100 / 100 = 2,1 uur voordat het die 10 graden is gestegen.
  hierbij is aangenomen dat het rendement 100% is. voor de volledige formule moet ook rekening worden gehouden met de warmtegeleidingscoefficient (scrabble) en warmteoverdrachtscoefficient (nog meer scrabble).

  je verwarring zat dus in het feit dat je Q (warmte-energie) aannam als vermogen [W] en niet als energie [J]
   
 7. Olap

  Olap

  Lid geworden:
  7 dec 2008
  Berichten:
  635
  Locatie:
  Schoonebeek
  Dan zal ik hem dus zo moeten isoleren, dat de warmte er lang genoeg in blijft. Met 300 watt aan verwarming gaat dat wel lukken denk ik.
   
 8. lecraM

  lecraM

  Lid geworden:
  9 aug 2009
  Berichten:
  923
  Locatie:
  Gelderland, Winterswijk
  cool hoor :)
  ook is het zo, dat de cosinus phi (het samenvallen van maximale stroom en maximale spanning voor hoogste effectief vermogen per beide) het best is met weerstanden als belasting (weliswaar ook nagenoeg indien gelijkgericht maar dan niet gebufferd met een accu).
  verder, is de breedte van het blad net zo belangrijk. je kunt een gegeven rotorblad oppervlakte per rotorvlak oppervlakte verdelen over een willekeurig aantal bladen voor de zelfde tipspeedratio (waarbij de breedste en dus geringste aantal bladen wel het hoogste reynoldsgetal hebben en daardoor het efficientst werken wat dat betreft natuurlijk). verder zijn oneven getallen iets armer aan mechanische belasting van de paal bij geringe aantallen bladen. (door dit alles zijn de meeste windturbines 3 blads).
   
 9. Baggeraar

  Baggeraar

  Lid geworden:
  31 jan 2010
  Berichten:
  15.522
  Locatie:
  H&NF
 10. Olap

  Olap

  Lid geworden:
  7 dec 2008
  Berichten:
  635
  Locatie:
  Schoonebeek
  @lecraM: Bedankt, ik zal het eens proberen te ontcijferen. :p

  @Baggeraar: Ja, daar had ik ook al eens wat rondgekeken, zijn inderdaad leuke links.

  Ik denk toch maar dat ik de rotordiameter twee meter maak, aangezien dit een aanzienlijk groter vermogen kan leveren dan een windmolen met een rotordiameter van 1.5 meter.
   
 11. twenty

  twenty

  Lid geworden:
  29 aug 2010
  Berichten:
  12
  Vanavond op TV1 gezien, India voor beginners. Met deze eenvoudige installatie en koeienstront van 3 koeien kan je een gasbek 3 maal 2 uren per dag laten branden.
  CANVAS video | India voor beginners extra - Afl. 7: Gas
  Kostprijs 10,000 Indian rupee, zou ongeveer 162 euro moeten zijn.
   
  Laatst bewerkt: 21 feb 2011
 12. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.790
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Het is beter om 3 (of 3 x 2 of zoiets) weerstanden te plaatsen.
  Gebruik je er maar 2 of vier, dan laat je een fase onbenut, en gebruik je dus maar 2/3 van het maximaal mogelijke vermogen wat je generator kan leveren. Het levert geen problemen op in de zin van dat er wat doorbrand of zo, maar het is gewoon zonde van je generatorcapaciteit.

  GGroet, Bert
   
 13. Olap

  Olap

  Lid geworden:
  7 dec 2008
  Berichten:
  635
  Locatie:
  Schoonebeek
  Bedankt voor de reacties, dat is een leuk filmpje. Dat je zoveel gas krijgt van vier koeien.

  Ik ga denk ik zes weerstanden bestellen om in het vat te plaatsen. Dan maak ik ze per drie schakelbaar om zo de generator te kunnen ontlasten als dat nodig is.

  De vorderingen:
  Het frame voor de windmolen is klaar. De lagerblokken zijn gemonteerd en er zit ook al een as door met een strip eraan waar de wieken aan geschroefd kunnen worden. Voor de tandwielen zal ik volgende week eens langs de fietsenmaker gaan, die heeft vast nog wel wat liggen. Foto's zijn niet beschikbaar, omdat ik deze week niet thuis ben.
   
 14. cooper

  cooper

  Lid geworden:
  17 okt 2003
  Berichten:
  4.177
  Locatie:
  Mechelen/Gent,Belgie Onderschijtingen: al z
 15. Olap

  Olap

  Lid geworden:
  7 dec 2008
  Berichten:
  635
  Locatie:
  Schoonebeek
  Nou, het eerste hoogtepuntje is gehaald: ik heb vanmiddag de eerste methaan aangestoken. De ballon stond wel eerder wat bol, maar het wilde niet branden. Vanmiddag heb ik de aansteker erbij gehouden en het gas vrijgelaten. Toen kwam er wel vuur. Ik ga hem morgen isoleren, in de hoop dat er dan nog wat meer gas geproduceerd wordt. Ook moet ik hem wat leeg laten lopen, omdat hij tot de nok toe vol zit. Dit leeg laten lopen is echter lastig, omdat de stront redelijk dik is. Ik geef hem nu af en toe een 'infuus' door de zijkant (met water) om de stront te verdunnen.

  Foto's van de windmolen volgen nog, maar dat duurt nog wel even. Op de plaats waar die gefabriceerd wordt, heb ik namelijk geen camera.
   
 16. cooper

  cooper

  Lid geworden:
  17 okt 2003
  Berichten:
  4.177
  Locatie:
  Mechelen/Gent,Belgie Onderschijtingen: al z
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
 17. cooper

  cooper

  Lid geworden:
  17 okt 2003
  Berichten:
  4.177
  Locatie:
  Mechelen/Gent,Belgie Onderschijtingen: al z
 18. pkhoe

  pkhoe

  Lid geworden:
  23 mrt 2010
  Berichten:
  17
  Locatie:
  Purmerend
  Hoe staat het met dit project, hoe ver ben je gekomen uiteindelijk?
   
 19. Olap

  Olap

  Lid geworden:
  7 dec 2008
  Berichten:
  635
  Locatie:
  Schoonebeek
  Niks verder dan hierboven beschreven staat. Het vat staat er nog wel, als je zin hebt om verder te knutselen mag je hem ophalen :)
   

Deel Deze Pagina