Bouw Engel Gato (USS Flying Fish 229)

Discussie in 'Duikboten' gestart door Horseman, 5 aug 2008.

 1. MFR

  MFR

  Lid geworden:
  7 jun 2008
  Berichten:
  1.107
  Locatie:
  Haarlem
  Ik ben dit draadje al een tijdje aan het volgen, ziet er goed uit jan.
  Het gebruik van zo'n robartschakelaar is een mooie oplossing, hoe ga je hem aansturen?
  Heb ik nog een andere vraag dat cellenrubber kan je dat ook nog in dunnere uitvoering krijgen?, want de uitstekende schroeven door mijn dek zijn voor 7 mm te kort.
   
 2. Horseman

  Horseman

  Lid geworden:
  2 aug 2005
  Berichten:
  778
  Locatie:
  Friesland
  Dag Manfred,

  Ik stuur dat ventiel met een gewone servo vanuit een Multi-Switch-Prop 12-2 Modul van Robbe. waar ik ook de schakelaars op zal monteren voor de luchtpomp. hoe en wat precies moet ik nog bedenken.

  En om op je andere vraag terug te komen, dat rubber is er vanaf 2mm t/m 40mm en komt hier vandaan, kan wel zeggen SUPER service :thumbsup:.

  Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

  Groeten,

  Jan.
   
 3. MFR

  MFR

  Lid geworden:
  7 jun 2008
  Berichten:
  1.107
  Locatie:
  Haarlem
  Hallo jan

  Bedankt voor de tip van het rubber, ga zo even kijken of er iets tussen zit voor mij.
  Ik heb zelf voor mijn peroscopen zoiets gebouwd als dat van robart, mijn luchtschakelaar zit op een soort frame wat op een normale servo is vastgeschroefd, de totale slag van de servo kan ik verstellen met de aandrijfas.
   
 4. Horseman

  Horseman

  Lid geworden:
  2 aug 2005
  Berichten:
  778
  Locatie:
  Friesland
  Hallo allen,

  Weer wat verder gegaan met de bouw, en meteen tegen best wel een (stom) iets opgelopen.
  Namelijk met het testen van het opklapbare duikroer voorin heb ik altijd de signalen puls gewijs gegeven, dus spanning op de ingang op of neer totdat ie vanzelf uit sloeg, en dat werkt als een beer.
  Maar nu begon ik de boel aan te sluiten via de memory module van Robbe en dat werkte eerst ook.
  Echter de signalen van de memory module zijn niet puls gewijs maar zogenaamde toggle schakelingen dus je schakelt "aan en hij blijft "aan" totdat je weer "aan" schakelt maar dan gaat ie "uit".

  Dus wat gebeurt er op een gegeven moment op beide ingangen van de besturing print van de duikroeren staat spanning.:eek:
  Mijn roeren bleven naar beneden gaan:eek:nweer: stopte dus niet meer en er kwam nogal wat rook uit het voor onder :eek:nweer::eek:nweer:

  Dus rap de spanning er af, de rook stopte meteen gelukkig maar daarna kon ik wel de hele pas ingebouwde bende er weer uit halen... gevalletje achteruit monteren noemen wij dat...tjonge tjonge..:nooo:

  Maar gelukkig de schade viel mee, op de print bleek alleen één blusdiode een andere locatie genomen te hebben want daar zaten alleen nog twee draden en een zwarte plek :)
  Dus die maar vervangen echter toen ging het met het duikroer mechanisme nog steeds mis, liep nog steeds door :confused:.
  Dit bleek een niet lekker schakelende schakelaar te zijn, dus die kon ik ook gelijk gaan vervangen, daarna werkte alles weer naar tevredenheid.

  Alleen één ding snap ik niet, over deze schakeling is best goed nagedacht bv de duikroer servo kan niet bedient worden zolang het duikroer niet horizontaal staat, de servo spanning wordt namelijk met een relais vergrendeld, en ten tweede, het duikroer kan niet bewogen worden als de servo niet in de middenstand staat, allemaal aan gedacht en waarom dan ook niet de ingangs signalen vergrendelen, zodat zodra om wat voor reden ook, er twee ingangen geschakeld worden de eerst geschakelde ingang de tweede ingang gewoon verbreekt, kan simpel en eenvoudig uitgevoerd worden.

  MOET GEZEGD ENGEL WAARSCHUWT IN DE HANDLEIDING DAT ER NIET TWEE INGANGEN TEGELIJK GESCHAKELD MOGEN WORDEN.

  Ik maak nu zelf een vergrendel printje om dit op te lossen maar had ook door Engel op de geleverde print meteen gedaan kunnen worden, en hij weet dat dit kan gebeuren namelijk.

  Nu kun je zeggen Engel weet niet dat je memory module gaat gebruiken, dat is waar en niet waar namelijk met de premium kit levert Engel deze module mee.

  Genoeg daarover..Nu iets leuks.

  Vandaag Is Toneburst (Jos) ook even langs geweest om het model in het echt te bekijken en aangezien we beide nogal nieuwsgierig waren naar de werking van het T-Max duiksysteem hebben we dit provisorisch aangesloten, (alles had ik ondertussen al weer ingebouwd) en moest alleen nog aangesloten worden, dit gedaan, droog getest en toen in de testbak uitgeprobeerd, wat ten éérste bleek was dat de ontvangst zeer slecht was.

  Namelijk de antenne lag onder de metalen plaat in het middendek en dat werkt dus prima als afscherming, achteraf wel weer logisch maar daar moet je van tevoren maar weer over nadenken.
  De bekende koe...je weet wel.:D

  Goed, ook bleek dat er wat boutjes via de schroefdraad gingen lekken toen de beide duiktanks zich gingen vullen, alsook een bevestiging bout in het voorste schot van de duikroeren mechanisme, Maar nadat we dat weer opgelost hadden en Jos ondertussen een paar bevroren handen had gekregen van het omhoog houden van de boeg in de testbak met water van 13 graden.:(

  Konden we nu eindelijk met trim lood (kilos) aan de gaan om hem met 80% vulling tot zinken te brengen:eek:

  Maar toen konden we heel mooi proberen wat we konden doen met de T-Max en dat is werkelijk een plaatje, we waren nu prima in staat om hem zwevend te brengen en hem voor of achter uit te trimmen, moet gezegd het kon beter.

  We deden dit met een zeer grof uitgetrimde boot (hing scheef, was achter te zwaar, eigenlijk een zootje, en dan toch je boot zo getrimd weten te krijgen vind ik zeer vertrouwend over komen naar de toekomst, wanneer de boot wel goed uitgetrimd zal zijn.


  Wij waren behoorlijk onder de indruk wat deze T-Max schakeling hier liet zien.

  Jos had ook zijn Gato'tje mee waar die een brass koper set bij heeft gekocht MANNN wat mooi maar WAT klein ik zou gillend gek worden terwijl het voor Jos dan pas leuk wordt, Tja...

  Maar wat een details, kan nog wat van leren, heb gelijk alle details overgenomen om dat waar mogelijk ook op mijn Gato te gaan maken, maar wanneer Jos dit Gato'tje klaar heeft dan staat er wel wat.

  Al met al een leuke dag, een hoop geleerd en weer zoals gebruikelijk veel gelachen.:zon::zon:

  Wordt vervolgd,

  Groeten,

  Jan.
   
 5. toneburst

  toneburst

  Lid geworden:
  16 apr 2003
  Berichten:
  969
  Locatie:
  Nederland
  Ahoi,

  ik was behoorlijk onder de indruk van de vorderingen èn van het formaat van de Jan's Gato. Eigenlijk een model waar je armen van anderhalve meter voor nodig hebt...en geduld van hier tot aan de maan. Net als de trotse eigenaar was ook ook wat teleurgesteld over het ontbreken van details van de kit. Omdat ik weet dat Jan er al druk mee bezig is om dit goed te maken (ik heb een aantal zeer smakelijk gedetailleerde stukken geschut zien liggen) heb ik geprobeerd onze Gato CO (voor de leken: dat is de afkorting voor 'Commanding Officer') een beetje op te stoken door 'm mijn Revell Gato-met-Eduard-ets-set-under-construction te laten zien. Hij heeft nu last van een soort 'klinknagel-onderwater-koorts' en 'extreem-detail-syndroom':rolling:

  Staat tegenover dat ik last heb van een 'Robbe type-XXI met TMAX-systeem-koorts'. :banana: Bah, wat een goed ballastsysteem zeg....

  Je kunt van Engel's modellen van alles zeggen maar hun laatste versie van hun duiksysteem is wel erg compleet!!!

  Jos
   
 6. Horseman

  Horseman

  Lid geworden:
  2 aug 2005
  Berichten:
  778
  Locatie:
  Friesland
  Hallo allen,

  Jos vertelde al iets over smakelijk uitziende stukken geschut, wel om te eten vallen ze wat tegen maar inderdaad na wat geduldig vijlen, schuren en snijden heb je een heel leuk stukje geschut op de keukentafel staan.
  Het begin zag er zo uit:
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  En na wat werk vooral de schouder steunen zijn extreem dun en teer, en het witmetaal behoeft ook nogal wat aandacht maar van veraf en dichtbij mag het resultaat er zijn.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  En hier op zijn toekomstige plek:

  [​IMG]

  Dan heb ik ook het geschut gewijzigd dit wordt dus niet deze:

  [​IMG]

  Maar deze, kan nog gaan veranderen maar dat hangt van mijn contact in de USA af:

  [​IMG]

  Er moet hier en daar nog wat bijgewerkt en geschuurd worden en dan moet de boel nog in de verf, dus raad eens wat ik mee ga nemen naar de airbrush dag in Almere :rolleyes:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  En hier nog met zijn tweeen:

  [​IMG]


  Ik ben tevreden over wat dit bedrijf levert, al schijnt het moeilijk te zijn om giet mallen recht tegen over elkaar te plaatsen, terwijl andere delen weer keurig zijn die eigenlijk gecompliceerder van vorm zijn.

  Tip als je wat besteld doe het telefonisch, op e-mail en fax wordt niet gereageerd, maar telefonisch wordt je keurig geholpen. :pim:

  Ik heb ook twee Bofors van deze firma en die zien er in kit vorm nog mooier uit, alleen dat zijn projecten op zich.

  Maar die worden als het zover is wel aan u voorgesteld:D

  Wel teer spul voor op een functionele onderzeeër maar dat zien we dan wel, hoe dat gaat.

  Ja en een klink nagel tik heb ik inderdaad ook nog gekregen maar de set van Dream-art vind ik nog wat pittig en de boot wil ik dan ook echt een heel stuk verder klaar hebben voor ik daar aan ga beginnen, maar ik sta open voor tips en tricks, vertel er wel bij dat ik geen klinknagels één voor één ga lopen opbrengen met dikke hout lijm of zo, ben wel ...... maar niet ZOOO .......

  Veel kijk plezier en tot de volgende keer.

  Groeten,

  Jan.
   
  Laatst bewerkt: 20 okt 2008
 7. raf

  raf Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2003
  Berichten:
  13.562
  Locatie:
  As,België
  hallo jan

  ik dus wel
  ik heb de helft van een u47 met klinknageltjes bestukt
  en nee niet een ribbe maar een 30 jar oud model zelfbouw
  dat een update aan het krijgen is
  ik giet de klinknagetljes met de 200 tegelijk
  en kleef deze met seconden lijm op de polyester romp
  een monikken werk maar wel mooi

  groetjes raf
   
 8. Horseman

  Horseman

  Lid geworden:
  2 aug 2005
  Berichten:
  778
  Locatie:
  Friesland
  Hoi Raf,

  Slaap jij wel trouwens?

  Okay hoe praat ik mij hier nu weer uit ......:(

  Ik kan alleen maar zeggen Respect .. ik heb daar echt het geduld niet voor, maar het zal er wel echt uitzien, klinknagels zitten in het echt ook niet allemaal op de millimeter op rij.

  Kan je er een foto van maken Raf? of staat het hier al ergens.

  Maar die rijen klinknagels maken een WW2 sub wel af, dus ik zal er wel aan moeten beginnen.:p

  En het is allemaal Jos zijn schuld:rolleyes: want die nam een vies mooie revell Gato mee met zo,n Eduart messing set gedeeltelijk gemonteerd, en de deuken had ie er ook al in gemaakt omdat dat in het echt ook zo is.

  Tja, met dit soort verhalen en voorbeelden op dit forum en op meetingen wordt je wel geinspireerd tot dingen die je niet altijd had verwacht van je zelf.
  Dus vooral doorgaan met mij gek maken zou ik zeggen.

  Vrolijke groeten, :banana:

  Jan.
   
 9. Lex Verkuijl

  Lex Verkuijl

  Lid geworden:
  30 okt 2004
  Berichten:
  4.347
  Locatie:
  Lelystad
  Hoi Jan,

  Ziet er stukken beter uit dat witmetaal geschut! :D Ik krijg er wel een 'Deans Marine deja vu' van, maar dit spul is nog erger zo te zien. Wat ze daar in Engeland hebben met mallen en witmetaal, ik weet het niet. Spuitgiet van kunststof is toch mooier, maar dat zal wel 'not done' zijn daar aan de andere kant van het kanaal...;) :D In ieder geval complimenten met het resultaat!
   
 10. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.327
  Locatie:
  Betuwe
  Strak werk Jan! Met name die 20mm ziet er goed uit. Eén ieniminie-zeik-opmerking:
  ik mis in de lopen de trekken en velden...8O
  21 linksom, met een spoed (aan de monding) van 3 inch. Succes....;)
   
 11. raf

  raf Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2003
  Berichten:
  13.562
  Locatie:
  As,België
  hallo

  hier de foto's
  [​IMG]
  dit is de boeg er moeten er nog een paar opgekleeft worden
  maar eerst de deuren van de torpedo luiken er op maken

  [​IMG]
  het achtersteven met een foutje er aan
  ik was de dikke lasnaad vergeten zetten en zo had ik me mistelt wat ee horizontale rij klink nagels aanging
  dus de nagels maar verwijdert en alles terug vlak geschuurt en dan de lasnaad opgebracht

  groetjes raf
   
 12. Horseman

  Horseman

  Lid geworden:
  2 aug 2005
  Berichten:
  778
  Locatie:
  Friesland
  Hoi Raf,

  Bedankt voor de snelle reactie, dit is werkelijk prachtig om te zien en dus ook op de millimeter (had ik kunnen weten) en de klink nagels passen natuurlijk altijd terwijl je de maat ook nog eens kunt aanpassen, en je giet ze dus in een mal begrijp ik.

  HMMMMMMMMMM toch maar Monnik worden dan;)

  Hier moet ik eerst eens over nadenken.

  Roel, laat ik nu net de trekken rechtsom uitgevoerd hebben, komen dan de kogels terug?:???:

  Groetels,:D:D

  Jan.
   
 13. raf

  raf Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2003
  Berichten:
  13.562
  Locatie:
  As,België
  hallo jan

  ze zijn eigenlijk een beetje te groot
  maar het is de bedoeling dat deze boot tegen het plafond komt te hangen in atlantis en dan sta je der een meter of drie vanaf
  en dan mag het een beetje overdreven zijn
  het probleem was de mal te maken
  en plots zag ik op de zijkant van zo een groente bak (blauw plastiek)een rechthoekig stuk met allemaal puntjes??????
  puntjes zijn interresant om dat ik naar klinknagels opzoek was
  dus rubberen malletje van getrokken en nu dus maar honderde puntjes gieten in 1 keer tegelijk
  daarna met een schroevendraaiertje met kit rond ze op pakken en 1 voor 1 door de ca halen en op plakken
  het lukt best en je kan er een heel deel doen achter elkaar
  en dan plots flip je door je ogen beginnen te tranen je begint met je hoofd te schudden en krijgt de stuipen
  en dan moet je stoppen tot je weer goesting krijgt hahahahaha
  maar het blijft mooi werk als het gedaan is


  groetjes raf
   
 14. Teus

  Teus Guest

  Hoi Jan,

  Mick Reeves is natuurlijk nog wel bekend bij je :rolleyes:

  Die heeft een hele makkelijke manier van klinknagels PLAKKEN voor je :grin: weet niet of het je schaal is een beetje, maar misschien wel een idee.

  Mick Reeves klinknagels

  Ander idee is om in een strip plastic van b.v. 0.2 dik een rij gaatjes te maken zo lang en hoeveel jij wilt, deze dan op het model plaatsen en dan met b.v. de bekende lijm de gaatjes vol smeren, strip verwijderen en als de lijm is uitgehard rondschuren.

  Kanonnetjes zien er knap uit hoor :worship:

  Ps.

  Wie heb je nu die stropdas aangesmeerd ;)

  Gr. Teus
   
 15. Horseman

  Horseman

  Lid geworden:
  2 aug 2005
  Berichten:
  778
  Locatie:
  Friesland
  Hoi Teus,

  Dat idee dat je aandraagt van Mike Reeves (inderdaad wel eens van gehoord:p)
  Is wel een goeie, zal eens met een strip abs met een stel gaatjes erin aan het stoeien en kijken of er klink nageltjes van 0,8mm a 1mm te fabrieken zijn.

  Trouwens als je dan zo'n Spit ziet dan worden mijn knieën wel wat week, mooi hoor.

  Die stropdas, ja misschien dat Roel hem wil, dat lijkt mij wel een stropdassen man.

  Groeten,

  Jan.
   
 16. rob niezing

  rob niezing

  Lid geworden:
  12 feb 2006
  Berichten:
  509
  Locatie:
  eindhoven
  Hoi Jan,

  Hoe gaat het met de Gato, alles naar wens aan het verlopen ?, leuk dat geschut, en dat witmetaal of Plastic tja het is waar je voorkeur naar uit gaat.
  je moet ze allebei afwerken toch ?

  Bij mij ligt het stil, we zitten in een verbouwing, leuk hoor:morning:, maar ja krijg wel meer ruimte dat verzacht de pijn, denk ik:eek:nweer:

  Gr. Rob
   
 17. Horseman

  Horseman

  Lid geworden:
  2 aug 2005
  Berichten:
  778
  Locatie:
  Friesland
  Hallo allen,

  Het was even stil maar ondertussen wel wat gedaan, ben ondertussen met de Bofors begonnen, (kan mooi in de huiskamer als je moet oppassen, oren voor de kinderen en je ogen en handen voor de hobby)

  Multitasking heet dat geloof ik.:D

  Maar leuk werk, wel wat klein maarja dan heb je ook wat, bleek de zééééér uitgebreide tekening een fout te hebben namelijk de plaats waar de laders staan zit te ver naar achteren, op de laatste foto,s zit ie op de plek waar die hoort.

  Eerst de onderdelen:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Het is wat poets werk maar lang niet zo slecht afgewerkt als de andere Guns.

  Nu samengesteld maar de plaat op de verkeerde plek.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Ik kwam daar achter, door wat lectuur en plaatjes van Bofors te bekijken en er missen nog wat dingen maar hij is dan ook lang nog niet klaar.

  Nu is het wat beter, zie onderstaande foto's:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  De richt middelen moeten nog wat gericht, De steunen voor de laders moeten nog gemaakt, de stoelen voor de schutter en richter liggen er al, maar moeten nog gemonteerd en dan de richt kruizen nog.

  Dus gereed is het lang nog niet.

  En dan heb ik het nog niet over het spuiten en weateren gehad:banana::banana:

  Maar dat komt nog,

  Wordt vervolgd,

  Groeten,

  Jan.
   
  Laatst bewerkt: 16 nov 2008
 18. MFR

  MFR

  Lid geworden:
  7 jun 2008
  Berichten:
  1.107
  Locatie:
  Haarlem
  Ziet er goed uit Jan, lekker priegelen dat is mij ook wel bekend.
  Het is in ieder geval geen vergelijk met het spul,wat voor geschut moest doorgaan,dat je bij de boot kreeg aangeleverd.
   
  Laatst bewerkt: 9 nov 2008
 19. zinnia

  zinnia

  Lid geworden:
  8 feb 2005
  Berichten:
  1.517
  Locatie:
  Antwerpen
  Jan Huizega, zit dat metaalgietwerk van de Bofors in de bouwdoos van Revell?
   
 20. Horseman

  Horseman

  Lid geworden:
  2 aug 2005
  Berichten:
  778
  Locatie:
  Friesland
  Dag, Gilbert,

  Nee, dit zit niet in de revell kit, ten éérste is de schaal van de Gato van Revell 1/72 en die van Engel 1/48.

  Deze Gun's komen uit de UK en bij Sirmar Model Ship Fittings vandaan.
  Maar ze verkopen daar heel veel spullen voor marine schepen in de meest gangbare schalen.

  Alleen als je wat besteld doe het telefonisch, op mail en fax wordt niet gereageerd.

  Telefonisch wordt je meteen goed geholpen.

  Hou ongeveer 6 weken levertijd aan, dat zeggen ze ook en bij mij kwam dat ook uit.

  Vriendelijke groeten,

  Jan Huizenga.
   
  Laatst bewerkt: 9 nov 2008

Deel Deze Pagina