.....Het probleem is, dat een blauwe vlam geen infrarood geeft, maar ultraviolet, stralingswarmte. .....
Helaas Henk maar dit klopt niet.
Warmtestraling
is infrarode straling. Ultraviolet ligt helemaal aan de andere kant van het spectrum en heeft echt niets met warmte te maken. Hoe heter de vlam des te meer infrarode straling, maar niet altijd!
Over het algemeen kan je stellen dat hoe blauwer de vlam des te heter hij is. Die hitte wordt op drie manieren overgedragen, geleiding, convectie en straling. Die straling is infraroodstraling wat een deel van het elektromagnetische spectrum is. Infrarood beslaat een vrij groot van het spectrum. De golflengte loopt grofweg van 700 nanometer tot 1 millimeter. Welke golflengte de straling heeft wordt bepaald door wat er verbrand wordt en/of wat voor materiaal het uitzendt.
Bij verbranding van een klein aantal stoffen waaronder waterstof en zwavel, geeft de vlam zelf geen infrarode straling maar de vlam is des al niet te min heel erg heet. Als je een open vlam hebt wordt die warmte door geleiding en convectie overgedragen aan de lucht. Die lucht rondom de vlam wordt dus warm. Een deel van de warmte wordt door die gassen omgezet in infrarode straling en dus kan je de warmte van de vlam toch op enige afstand voelen.
Verbrandt je b.v. methaan (aardgas), propaan, butaan enz, dan zal die vlam wel degelijk ook zelf infrarode straling uitzenden die te voelen en te detecteren is. Bij deze gassen geldt dus hoe blauwer de vlam des te heter en ook des te meer infrarood!
Alle stoffen warmer dan 0 Kelvin zenden elektromagnetische straling uit. Hoe warmer des te meer straling en des te groter het spectrum wordt. Met een spectrometer kan je dat spectrum zichtbaar maken en zo bepalen wat voor gas, of gasmengsel, er brand. Een groot deel van dat spectrum ligt vaak in het infrarood gebied.
Infrarood sensoren zijn meestal maar voor een klein deel van het spectrum gevoelig. Er zijn wel "breedband" sensoren maar die kunnen vaak verkeerde metingen geven omdat ze ook straling "zien" die niet van de vlam afkomstig is.
Omdat elk materiaal infrarood uitzendt van een "eigen" golflengte kan het lastig zijn om met een infrarood thermometer de juiste temperatuur van iets te meten. De sensor van die thermometer is lang niet voor het hele spectrum gevoelig en als de infraroodstraling buiten het gebied van de sensor ligt zal hij die niet meten.
Als je een stukje aluminium heet gestookt hebt en je meet met een infrarood thermometer de temperatuur dan kan je heel bedrogen uitkomen. Het kan zijn dat die meter aangeeft dat de temperatuur maar iets van 30°C is terwijl dat in werkelijkheid veel hoger is. Dat komt door de reflectie van het aluminium en vaak ook omdat de infraroodstraling voor de sensor niet te zien is. Plak je er een stukje zwart tape op en richt je daar de thermometer op dan zal die tape even warm worden als het materiaal waar het op is geplakt en zijn eigen golflengte infrarood uit gaan zenden. Op dat moment zal je wel (ongeveer) de juiste temperatuur meten. Daarom staat er in de meeste gebruiksaanwijzingen van die infrarood thermometers dat je op een donker, het liefst zwart, deel van het te meten object moet richten.