Bouwverslag Caldercraft "Imara" 1:32 [Verb]

De "warm" witte LED's geven een beter licht, wel met een hoge weerstand anders te fel, maar niet zo "blauw" wit.

http://www.rc-point.nl/index.php?it...n=article&group_id=10000062&aid=18100&lang=nl

lampje.jpg

Lampje 1/35 3D geprint met 3mm warm-wit LED, 7,2V - 1K weerstand
 
de led's van de binnenverlichting waren type=wit.
ik ga eerst proberen hoe het eruitziet met type warm-wit.
en misschien met er enkele gele led's tussen te zetten.

wat ik ook al geleerd heb: dat ik de achterkant van de dekverlichting ledjes zwart moet schilderen.
als je enkel de hut verlichting gebruikt komt er ook strooi licht door de deklichten.
 
Heb je wel eens aan smd leds gedacht? Die kun je zo klein en zo groot krijgen als je zelf wilt en kun je dus makkelijker inbouwen. Ik ben zelf bezig met leds van 1x0.8 mm voor schijnwerpers
 
Heb je wel eens aan smd leds gedacht?
Gedacht wel, doch ik zie mij dat niet meer met de hand solderen. Daarvoor begint de hand motoriek het af te weten.


De warm-witte leds zijn besteld , nu wachten op levering en dan verder experimenteren maandag.
Nu begint voor mij het "vaarseizoen" en ben ik bijna alle W.E ergens op de NL-wateren te vinden.
De verdere experimenten is dus voor volgende week.
 
Nou zeg , dit was het vaarwel wel.

Mr M. was aan boord. Door domme fout van mij, ( verkeerde connector aangesloten , even afgeleid) kwam er rook uit de "Beier sound module". Verder zag ik dat in "Vooruit" de sturing niet voluit is, model vaarde trager.
 
Kan allemaal gebeuren Beagle. De voorlaatste keer dat ik mijn coastertje liet varen viel ze uit de hijsbanden. Net met een kimkiel op de steiger. Stukje uit de kimkiel, schip ondersteboven in het water. Ruim 1 kg (3 pakketjes) lood uit het ruim gevallen, geluidssetje en MP3 speler weg en een aantal draadjes gebroken. Gelukkig kon ik het scheepje bij de kimkielen optillen en aan land halen. Achteraf bezien viel de schade mee. Ongeveer een half borrelglaasje water in het schip en geen schade verder aan de elektronica van de besturing. Gelukkig is de reparatieafdeling van de werf nog op sterkte en de schade weer gerepareerd. Van de laatste loodkogeltjes nieuwe ballast gemaakt en dat afgedekt met een vastgelijmde perspex plaat. Nu geduldig wachten tot er weer iets voorbij komt om Caterpillargeluid weer te geven. Op het moment zelf kon ik wel janken. Een ding was duidelijk, niemand in de nabijheid om de schuld te geven. Wel het draagraam met hijsbanden wat ingekort. Al doende leert men. Gr. Klaas.
 
ha ben al blij dat ik niet de enige ben waar mr.M; even voorbijkomt.
Maar jouw ecoastertje weegt toch niet zoveel dat je dat met hijsbanden te water moet laten, of stel ik het mij verkeerd voor. Is de afstand tot het water te groot b.v.

Dat lood dat is nog niet zo erg.

Hier is er ook nog iets met de rookgenerator. De ventilo wilde niet meer. Heb hem juist vervangen, doch nu komt er nog geen rook uit.

Ik ga ook eens kijken of ze de Beier sound module kunnen herstellen of dat ik voor de aankoop van een nieuwe module sta.
 
Mijn coastertje weegt ongeveer 3 kg, dus dat valt wel mee. Maar om het spul in het water te zetten is het wel gemakkelijk een hijstuigje te gebruiken. Anders moet ik voorover op de steiger en dan nog 30 cm naar beneden. Met twee handen kop en kont vasthouden. Het scheepje is net te breed om het van boven vast te pakken. Over de kimkielen lukte gelukkig net. Had je nog een PB-tje gestuurd m.b.t. warm-witte leds. Niet gezien? Succes met de reparaties van de rookgenerator en de geluidsmodule. Gr. Klaas
 
Had je nog een PB-tje gestuurd m.b.t. warm-witte leds. Niet gezien? Succes met de reparaties van de rookgenerator en de geluidsmodule.
Kom pas thuis Klaas. maar je hebt PB terug.
Voorover buigen zo over de rand doe ik ook niet meer op mijn leeftijd. Voor de Imara gebruik ik ook een hijstuigje. De Imara weegt dan wel 14-15 kg.


Rookgenerator is al terug in orde. Nieuwe Ventilo erin. en Mosfet ( IRF9540N) en hij doemt alweer.
 
de warm witte leds zijn toegekomen en heb ze al even in de bovenbouw voorlopig vastgezet; straks als het donker word even kijken...
Volgens mij moet ik iets anders gaan doen aan het licht in de kajuiten. soort zwarte doos errond met in ieder doosje een ledje ???
nu heb ik de indruk dat er te veel licht niet naar de ramen gaat. dat zien we dan wel vanavond.
 
Beagle, Denk dat je gauw teveel licht hebt voor een natuurgetrouw schijnsel. Helemaal als je het in de sfeer wilt hebben zo het vroeger was. De echte lampen gaven ook maar "iets" meer licht dan een gloeiende spijker. Met de 24 volt die wij aan boord hadden was de maximum afname in de roef (woonkamer) per plafondlamp 60 Watt. Naar huidige maatstaven is dat niet veel, maar er liep dan wel 2,5 ampère over de draad naar die lamp. De draden waren met rubber, katoen en lood omhuld en lagen in een brede uitgefreesde lat tegen het plafond of de wand. Als de lamp een paar uur had gebrand was de lat warm. Bouwjaar van het schip 1952. De 24 Volts dynamo's kwamen uit de dump. In de machinekamer was net genoeg licht om de weg te kunnen vinden. Dacht 10 Watt per lamp en dat 3 x. Dus bij daglicht hoef je op de Imara maar net te zien dat er licht uit de led komt. Succes verder. Gr. Klaas.
 
even wat voor specialisten.
hier de verschillende gegevens van de gebruikte LEDs volgens de fabricant.
IF-Max = max forward current.
If-nor= test stroom voor metringen.
VF-V = spanning over de led.
mCd= mini canderel = lichtsterkte.
R Ohm = de berekende voorschakelweerstand op 12V rekening houden met de spanningsval over de LED.
led.jpg


Zoals je ziet en tot mijn grote verwondering is dat allemaal in de orde van grote van 460-400 Ohm.
Wil ik de lichtopbrengt verminderen dan moet ik dus de stroom dratisch gaan verminderen.
Bij b.v. Deck/bol heb ik al een voorschakelweerstand van 2200E en toch brandt de LED te sterk.

Hier zie je een experiment met een warme-wit led, maar met een voorschakelweerstand van 3K3.
Dan loopt er 3 à 4 mA. door de Led. Als dekverlichting kan dat er mee door.
Dus alle weerstanden van 2K2 dekverlichting gaan vervangen worden door 3K3.
IMG_3050.jpg


En als ik met de warm-wit led’s in de opbouw werk met een voorschakelweerstand van 560 E.
IMG_3051.jpg


Voor de verlichting van de Kajuit gaat het volgens mij. ( er moet nog glas ( plastic) in de ramen.) maar dan vind ik de verlichting van de machinekamer toch wel veel te fel.
IMG_3052.jpg

dus voor de laatste gaan wij weer eens experimenteren met weerstand waarden.

Er is nog een lichting led onderweg... daar gaan wij ook nog eens met experimenteren....
 
Beagle, Heb je al eens geprobeerd om 2 leds in serie te zetten? Misschien dat op die manier nog een beetje "winst" is te behalen. Gr. Klaas.
 
wel aan gedacht Klaas.:thumbsup:

toch ga ik het niet doen.... ergens ... ergens ... bots dat met de tech. kennis die ik heb..
Als er ooit eentje sneuvelt brand het tweede toch ook niet meer.
Zo zal ik ook nooit led's parallel zetten op één voorschakelweerstand.

Wat had men in 1933 aan boord als verlichting... Elektrisch licht zal er waarschijnlijk al wel zijn en is het gedoe met olielampen al voorbij...en met vermogens van 40 en 60W lampen, zoals jij schreef. Eén lampje per hut/kajuit. met één leeslampje aan
maar of ik dat op schaal ga bereiken.... het lijkt mij een Utopie...
 
ledjes parallel op één weerstand is inderdaad een onzalig idee, Beagle. Een aantal ledjes in serie kan echter prima, dat is een uitstekende manier om energie te besparen (warmte die anders over de weerstand wordt weggestookt). Zeker met de stroomsterktes die u verbruikt hoeft u zich geen zorgen te maken over defecte ledjes, die dingen hebben een levensduur die dat van - bijvoorbeeld - uw motor of ontvanger met een factor 1000-10000 overstijgt.

"winst" halen in felheid door in serie te schakelen is echter wishful thinking. Dan zou je eerder aan dingen als PWM-besturing moeten denken, dat is goed te doen met een multivibratortje op basis van een 555 IC (zoiets als dit) maar wel weer een flinke brug verder dan simpel met weerstandjes de stroom beperken.
 
Laatst bewerkt:
Klodder voor de grap eens wat donkergele verf over zo'n LEDje net zolang totdat de lichtopbrengst je gewenste sterkte (of in dit geval zwakte) heeft.
Moeilijk doen kan altijd nog ;)
 
even proberen wat ik denk onder woorden te brengen…..
nog steeds over de binnenverlichting.
Ga het eens proberen met twee of vier ledjes in serie te zetten. Bv. die van de machine kamer.
Ander idee was tussen de twee witte led’s een gele te plaatsen. Het idee van ze met wat gele verf te schilderen hou ik nog even in het achterhoofd.
Eerst eens proberen met twee in serie dan met 4 in serie… en vanavond kijken wat dat geeft

Als je naar deze foto kijkt. dan lijkt de machine kamer wel op een balzaal, qua verlichting.
IMG_3052.jpg


Kijk je naar de binnenkant dan bemerk ik dat de led’s dicht tegen de witte wanden zitten en dat de patrijspoorten ook dicht bij liggen.
IMG_3054.jpg


Maar ga ik naar de voorkant , daar waar de ramen zitten en geen patrijspoorten, dan heb ik nauwelijks verlichting en dat met dezelfde lampen….
IMG_3051.jpg

dit is niet wat ik graag zou zien.


Nu dacht is…
Als ik aan de voorkant nu eens met plastic plaat ( wit) een soort kleine hokjes maak die rond de ramen zijn gemaakt en in ieder hokje plaats ik een led. Dan zou ik minder uitstraling hebben naar de romp en misschien een betere licht weerkaatsing door de wanden en plafond.

Ik dacht dat ik dergelijke constructie al eens ooit in een bouwverslag heb gelezen… doch waar en hoe heeft de ander bouwer dat verwezenlijkt.
 
de resultaten
4 ledjes in serie op 12V met nog steeds een voorschakelweerstand van 560E
IMG_3055.jpg


tegen dat ik dan 4 ander ledjes had geplaatst en de draden gesoldeerd werd het al terug wat donkerder
IMG_3056.jpg

Deze laatste ledjes komen van een milde schenker en zijn sloop van een kerstverlichting.

vergelijk met de eerste poging.
IMG_3052.jpg


deze laatste serie van verlichting gaat er definitief in.
en dan nu voor de verlichting van de voorkant...
 
Back
Top