Bouwverslag UNION BOXER Scratch Build

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Macrabbit, 12 dec 2017.

 1. Macrabbit

  Macrabbit

  Lid geworden:
  16 mei 2010
  Berichten:
  1.847
  Locatie:
  Julianadorp
  Jij ook bedankt voor de vele mooie reacties Ferry. Ik heb een filmpje maar heb nog niet uit kunnen vogelen hoe ik deze op het forum krijg. Is veel te groot krijg ik te horen. Maar via de app zal het wel lukken. Inmiddels wel nog even beter getuned. Loopt nu heel mooi.
   
 2. Macrabbit

  Macrabbit

  Lid geworden:
  16 mei 2010
  Berichten:
  1.847
  Locatie:
  Julianadorp
  Bedankt voor je reactie Stoompomp. Je hebt wel gelijk natuurlijk. Ik zal dan ook, als de uitdagingen opgelost zijn, een update geven. Kan wel een duren, heb niet alles zelf in de hand. Wordt hierin geholpen door een paar ( onmisbare) collegabouwers. Tot dan.
   
 3. JaFa

  JaFa

  Lid geworden:
  20 jun 2010
  Berichten:
  307
  Locatie:
  Leuven (Belgie)
  Het is toch een prachtige boot geworden, echt! Zijn de uitdagingen allemaal zender gerelateerd ? Ik moet zeggen ik ben aan de Wrestler kraan begonnen en de zender bied hier heeeeeeeeel wat oplossingen dus ik ben zeker dat je het nog wel allemaal mooi op orde krijgt hoor... (Komt er al een volgend model aan?)
   
 4. Macrabbit

  Macrabbit

  Lid geworden:
  16 mei 2010
  Berichten:
  1.847
  Locatie:
  Julianadorp
  Bedankt Jan. In principe zijn de rest werkzaamheden voor 90 % zender gerelateerd. Ben absoluut geen wizzkid, maar gelukkig zijn er collega,s die me helpen, oa Maarten. Dus gaat zeker lukken. Ik heb wel plannen voor het volgende project, maar heb nog niet alles rond. In de tussentijd maar weer even met de Smit Nederland 1:50 scratchbuild doorgaan. Ook leuk;)
   
 5. JaFa

  JaFa

  Lid geworden:
  20 jun 2010
  Berichten:
  307
  Locatie:
  Leuven (Belgie)
  Fijn, de Smit Nederland is een al time favoriete, mocht ik er een op 1/50 vinden wil ik hem ook hebben!
  Er was een Belgische versie de Walcheren... (ex Frankrijk), binnen een aantal weken zal mijn mijn kraan klaar zijn voor de wrestler, ik zal vanaf dan een verslag bijhouden, ze is gebaseerd op de 53000 serie, daar deze dichter bij de 32000 Marine aanleunde vind ik zelf, wie weet kan ik je nog wel overhalen ;). (ja mijn fetisch blijft blijkbaar kranen, ik heb het geheel nu 100% feilloos gekregen zonder enig compromis!)

  Ik kwam er tevens achter dat er toch heeeeeeel wat verschillen in de boten zitten, ik zal de foto's van de wrestler die ik heb gewoon in het verslag zetten mocht je ze nog willen hoor ik het wel (ze zijn enorm groot 6000x4000 en 18000x 12000) op die grote versie zie je een vlieg zitten maar zijn bijna onhandelbaar voor de pc... Ik blijf je volgen, Ps mocht ik van enig nut kunnen zijn hoor ik het wel.
   
 6. Dordtsebank

  Dordtsebank

  Lid geworden:
  19 nov 2007
  Berichten:
  547
  Locatie:
  Dordt
  Ben wel nieuwsgierig naar die foto`s JaFa.
  Waar zijn die te vinden?
   
 7. kaapstander

  kaapstander

  Lid geworden:
  7 jan 2008
  Berichten:
  56
  Ik ben ook benieuwd naar de foto's
   
 8. Macrabbit

  Macrabbit

  Lid geworden:
  16 mei 2010
  Berichten:
  1.847
  Locatie:
  Julianadorp
  Hallo Jan,
  Mocht ik nog eens tegen een rompje aan lopen, zal ik aan je denken. Ja die kraan:(, geweldig natuurlijk en ben zeer benieuwd hoe je dit heb gefixt. Ik neem aan dat de mechaniek onderdeks zit. Betekent sowieso dat ik daar niet meer bij kan komen, dus voor mij geen werkende kraan. Maar wie weet wat er nog aan zit te komen. Het is niet of je ooit van enig nut kunt zijn voor mij, maar wanneer....:rofl: We houden sowieso kontakt. En ja, daar had ik je al voor gewaarschuwd, er zitten zeker verschillen tussen de vier zussen. Leuk om ze op te zoeken als ze een keer naast elkaar liggen haha. Wat de foto's betreft, uiteraard zou ik die graag willen hebben. Bedankt alvast Jan, ik zie ze wel verschijnen.
   
 9. JaFa

  JaFa

  Lid geworden:
  20 jun 2010
  Berichten:
  307
  Locatie:
  Leuven (Belgie)
  Hey Macrabit, een vraag over de Main Winch, waarom zijn er 3 trommels? En belangrijker welke trommels doen eigenlijk wat? zijn deze alle geautomatiseerd?

  En nog een onduidelijkheid, de kabel geleider loopt voor de hoogste winch lopen deze, de winch en geleider, altijd samen?
  Ook zie ik dat op deze hoogste trommel(drum) staalkabel ligt bij de andere zijn dit normale trossen... Weet jij hierop een antwoord?

  Stilaan ben ik begonnen en loop tegen allerhande vragen natuurlijk...

  Ps: De mechaniek, van de kraan, zit inderdaad deels onderdek maar het is in 2 delen omdat alles dan altijd demonteerbaar is, dit voor onderhoud (mocht dit nodig zijn) maar volgens mij is het altijd mogelijk om deze naderhand nog bij te zetten, het enige wat je nodig hebt is een boor van 10mm en een vaste hand, de rest wordt toch terug bedekt...
   
 10. Macrabbit

  Macrabbit

  Lid geworden:
  16 mei 2010
  Berichten:
  1.847
  Locatie:
  Julianadorp
  Hallo Jan,
  Heb wel een idee waarom er 3 trommels op zitten, maar de exacte functie weet ik niet zeker. Wat ik begrepen heb toen ik op de Fighter geweest ben, is dat de achterste gebruikt wordt als houder voor een reservedraad. De bovenste lier is de sleeplier en de voorste lier kan gebruikt worden bij het anchor handelen of voor het opdraaien van een hulptros. Maar er zijn vast mensen die het exact weten. Ik heb bij de Boxer alleen de sleeplier werkend gemaakt. Deze ga ik wel gebruiken, de voorste lier en de achterste lier gebruik ik niet op het model. De rope geleider is alleen bestemd voor de sleeplier. Bij mijn weten werkt de geleider automatisch, maar kan ook met de hand bediend worden, er zit tenminste een groot (hand)wiel aan SB zijde van de lier.
  De sleeplier heeft inderdaad een staalkabel, de voorste lier is dan inderdaad in gebruik voor hulptrossen.
  PS
  Jan , een reportage van je kraan via PB stel ik natuurlijk zeer op prijs. ;)
   
 11. jankraak

  jankraak

  Lid geworden:
  22 jan 2005
  Berichten:
  594
  Locatie:
  Den Helder "Netherlands"
  relais board is te koop bij Ali express in verschillende vormen
   
 12. Broeckx Ronny

  Broeckx Ronny

  Lid geworden:
  28 sep 2008
  Berichten:
  595
  Locatie:
  Hulshout Belgie
  Deze zijn inmiddels besteld bij amazon naar aanraden van Macrabbit .
   
 13. JaFa

  JaFa

  Lid geworden:
  20 jun 2010
  Berichten:
  307
  Locatie:
  Leuven (Belgie)
  Hey Sjoerd, ik kom nog even terug op de winch, welke draad heb jij erop liggen? In het echt is dit staalkabel, ik schat ongeveer 40mm dik maar dat geeft 0,8mm op schaal en dat is zo goed als garen...
  Ikzelf dacht om 1 of 1,5 of zelfs 2mm te bestellen omdat dit zo'n fijne dikte is maar natuurlijk volledige schaal verkrachting... Wat heb jij hiermee gedaan? (is wel makkelijk zo'n instructeur hebben) :D
   
 14. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.904
  Locatie:
  Oostvoorne
  Jan, Je zou Marlow bezetgaren (whipping twine) kunnen proberen. Dat is 3 strengs, vrij lang geslagen, polyester garen. Met een beetje inspanning wel te splitsen. Er zijn verschillende kleuren en verkrijgbaar in de watersportwinkel. Kijk maar even in de link. Gr. Klaas.
  https://jimmygreen.com/whipping/454-marlow-waxed-whipping-twine
   
 15. Macrabbit

  Macrabbit

  Lid geworden:
  16 mei 2010
  Berichten:
  1.847
  Locatie:
  Julianadorp
  Hey Jan,
  Ik heb er (volgens mij) nylon op zitten. Diameter is 1,5 mm. Is echter op geen manier te splitsen. Ook niet met de tips die ik heb gekregen. Het gebruikte nylon is wit, wat ik heb zwart/grijs gemaakt met schoensmeer. Mogelijk dat de draad die Klaas beschrijft beter te splitsen is. Om een lus te maken bijvoorbeeld. Staat wel veel beter.
   
 16. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.904
  Locatie:
  Oostvoorne
  Jan en Sjoerd, Heb 0,5 mm Marlow gebruikt om de verstaging en lierdraden voor mijn schepen te maken. Wel geknoopt, omdat splitsen op dat moment niet ging (staar). Wil och nog eens een poging wagen, maar 0,5 mm is daarbij wel een uitdaging. Haal de tieren na afsmelten voorzichtig los en merk ze met een kleurtje. Bij het doorsteken gebruik ik een paar partysticks en een paar pincetten. Om de draad vast te houden gebruik ik zo'n soldeerhulpje met loep. Is leuk gepriegel en geeft een goed gevoel als het lukt. Gr. Klaas.
   
 17. JaFa

  JaFa

  Lid geworden:
  20 jun 2010
  Berichten:
  307
  Locatie:
  Leuven (Belgie)
  Heren bedankt, ik ga kijken of ik nu 1mm of toch 1,5mm neem de kleuren is geen probleem, ik had heel mooie draad gevonden maar dat is blijkbaar zijde en ik ben niet zeker of je dat gesplitst krijgt, nu ik weet niet of dat dat eigenlijk nodig is, de hoofd kabel is staal, en als je goed kijkt is deze aan de lus gezekerd met een mof rond de beide delen.

  Voor de sleepdraden is dat inderdaad niet interessant.

  Nu ik moet dat splitsen en een lus maken even goed bestuderen want ik heb geen idee hoe ik daaraan zou moeten beginnen (vandaar ik hoop dat het echt een mof is :p).

  Ik kijk er al de foto's nog eens op na en ik ga waarschijnlijk 1 drum met staaldraad doen (deze met de "REEL") en de rest met sleepdraden, deze ga ik groen of wie weet oranje maken kwestie van wat kleur te hebben... (trouwens dat is ook makkelijker te bedienen bvb de groene winch , de oranje... Misschien moet ik toch stilaan een eigen topic gaan aanmaken...
   
 18. Bert V

  Bert V

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  842
  Locatie:
  Steenbergen
  Sjoerd,
  Ik wil je draadje niet verder vervuilen met het zoveelste idee, maar even in het kort: ik bestelde bij Ali pas geleden dit rolletje lijn (gray 45), ben daar zeer tevreden over en onlangs vroeg een collega modelbouwer mij, waar ik dat mooie staaldraad lijkende touw vandaan had.
  Eerder had ik zelf - omdat ik het voor een ander doel gebruikte - de gelijkenis met staaldraad nog niet zo gezien, maar inderdaad het lijkt er best veel op.
  Met wat verder zoeken in de Aliwinkel is het in vele diameters en kleuren leverbaar, van - voor ons gebruik - nieuw grijs tot oud roestbruin.
  Misschien heb je er iets aan en anders poets je wat mij betreft dit bericht maar weer weg.
  Groet, Bert
   
  Laatst bewerkt: 11 dec 2019 om 09:27
  kaapstander vindt dit leuk.
 19. Macrabbit

  Macrabbit

  Lid geworden:
  16 mei 2010
  Berichten:
  1.847
  Locatie:
  Julianadorp
  Hey Jan, wat betreft de sleepkabel, aan het einde van deze kabel zit inderdaad een sok. Als je goed kijkt zie je die ook op mijn sleepdraad. De nylon trossen zijn vaak voorzien van een lus. In mijn geval dus op de voorste winch. Overigens is het berichtje van Bert ook wel interessant. Bedankt hiervoor Bert. Is dit wel te splitsen??
   

Deel Deze Pagina