De bouw van een raket door een beginner :) (hulp welkom ;))

janhein zei:
....
Die 220 meter is niet zo gek dat Bas daar op uit kwam. die heeft denk ik de zelfde berekening als ik los gelaten op je model.
En als twee mensen onafhankelijk van ekaar op het zelfde uitkomen dan zitten we denk ik aardig in de richting zitten :-)

:lol: :lol: Hihi, JanHein, dan wil jij niet weten met welk programma ik die hoogte berekend had.... :lol: :lol: :rolling:
Doe je een gok???

Groetjes en hopelijk tot Zaterdag :pim:
Bas

HOSIMP :wink:
 
Weer een ander programma:
A8-3 : 48m
B4-4 : 117m
C6-5 : 234m


Als je dan alle gemiddelden neemt dan kom je leuk uit.
De totale hoogte maakt niet veel uit, of het nou 200, 220 of 260meter is. Als hij maar mooi vliegt. :wink:

En daarnaast had je al eerder opgemerkt:
Tadango zei:
o... damn dat zie je haast niet meer

Groet,
Bas
 
daarom :) Dat komt wel goed. Gelukkig gaat hij met en A8 nog niet zo hoog. Wordt het lopen wat makkelijker ;)
 
Klopt wat je zegt Bas. 115 of 120 meter maakt niet uit

Maar als ik met een iets andere raket vlieg en ik zit flink met mijn calculatie naast mijn behaalde hoogte dan heb ik wel een probleem.

Op T'harde mag ik gewoon zonder toestemming niet boven de 2000 meter komen. Kan wel maar dan moet ik wat meer papier werk door.

En als ik dus een berekening maak die niet klopt dan loop ik de kans op flinke problemen. Effe naar 2500 meter schieten en zeggen o sorry foutje. Dat gaat daar niet werken.

:oops:

Als ik en wedstrijd vlieg en mijn concurent zit drie meter hoger dan verlies ik :-(

Ook dan is en goede calcultatie en een geijkte hoogte meter noodzakelijk.

Zaterdag ga ik wat motoren testen. Oa de nieuwe E30-5

En es kijen hoe hoog ik kom met een twee trapper met een E-D configuratie. (totaal 15 sec trust )

Das dan letterlijk kiss the waiver :-D

:P
 
je had het over weerstand.. waar ik goed in lan komen, en zei dat een mm behoorlijk verschil kan maken.
Wat ik me afvraag.. heeft het dan bij een grotere raket nut om voor die vinnen een bepaald profiel te gebruiken? Of is dat volkomen zinloos..

Peter
 
finnen maakt erg uit :) Je kan ook mooi in rocket sim opgeven of ze afgerond zijn, geprofileerd of vlak. Ga ik nog even mee rekenen. Als het veel uitmaakt ga ik schuren ;)

EDIT: mmh... airfoil levert 214.04 op terwijl square 214.10 oplevert en rounded 213.91.... daar ga ik geen moeite voor doen :) Is alleen maar nadelig :?
 
alleen zodra ik ze ga polijsten kom ik op 280 met vierkant profiel en airfoil... mmh hoe maak je de finnen mooi glad :) Porien vuller ;) Toch nog even bezig ;)
 
ja dat maakt heel erg veel uit. Niet alleen is de weerstand van een goed geprofileerde vin veel lager. Hij is ook nog eens een keer veel efficienter. Dat wil zeggen dat je met een kleiner opppervlak meer effect hebt. en dus nog minder weerstand.

Hier gelden ook gewoon de Aerodynamica regels. alleen heb je bij een raket in het ideale geval geen invals hoek.

Maar als je naar de echte voorbeelden kijkt dan zul je zien dat alle raketten die door de atmosfeer vliegen geprofileerde vinnen hebben.

Bij een ruimteschip heeft het geen zin, en dat lijkt me logisch ;-)
 
ja.... of oracover light erop plakken :) had ik het ook niet hoeven lamineren :(

mmh, ik kan nog steeds anderen erop zetten....
 
ja dat wel..... maar dat heb ik niet en folie weer wel... ach, wordt me toch te ver lopen :) da's iets voor de 2e ;) eerst maar eens zien of hij het doet.....
 
pcies.. eerst deze proberen.. kan je de 2de nog mooier en netter maken..

Wel windstil weer uitkiezen.. ik ga niet kilometers met je meelopen.. ;)

peter
 
hij komt aardig snel naar beneden en de 1e keer zal het 60 meter gaan ofzo dus 100 meter lopen zal het worden ofzo met een rustig windje.... een dikke 3bf wordt misschien 300 meter :)
 
Tadango zei:
hij komt aardig snel naar beneden en de 1e keer zal het 60 meter gaan ofzo dus 100 meter lopen zal het worden ofzo met een rustig windje.... een dikke 3bf wordt misschien 300 meter :)

OK, even goed blijven rekenen:
3Bft is gemiddeld 4.4m/s (3.4 - 5.4 m/s of 12 - 19km/h)

300 meter lengte wordt bij gemiddeld 3bft afgelegd in 68 seconden.

Als je raket van 60 meter komt (A-motor) heeft hij dus een daalsnelheid van <1m/s ; voor een raket van 54gram betekent dat een parachute met een diameter van >100cm. Het lijkt mij niet dat je dat hebt.

Als je rond de 4 m/s wilt zitten, neem dan een diameter van 30cm.

Ik probeer mijn chutes altijd even uit door het model (of een gewicht met de massa van het model) uit het zolderraam te gooien en kijken of het mooie rustige landing maakt.

Bij al deze berekeningen is natuurlijk geen rekening gehouden met invloed van zijwaardse beweging op de daalsnelheid, thermiek, schuinhangen van parachute etc. :wink:
 
dus alleen maar beter nog ;) chute is 40cm en hij zou rond de 3m/s moeten dalen. Dus na 20 seconden terug dus 88 meter verder met 3bf... o dat zit wel goed.
 
Tadango,

Je kunt je vinnen ook eenvoudig beplakken met een dun laagje papier.
Dan ben je van de meeste groeven en poriën af op een simpele en goedkope manier. Misschien staan er in het DRRA forum bij de Hints&Tips nog andere mogelijkheden.

Voor de daalsnelheid van je model en de daarbij behorende parachute diameter kun je terecht in het betreffende rekenprogramma op de DRRA site (www.drra.nl - Hoe&Wat/Berekeningen).

Succes!
 
of breed inpak tape.. ook glad :D

Ik hoop niet dat ie in 1 van de vele sloten land .. geen haaien bek op je raket maken.. dan gaat ie geheid het water in..

Peter
 
Back
Top