Eindstop brandspuiten

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Peter58, 21 mrt 2020.

  1. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    973
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    Piet@ als je het verhaal gelezen had wist je dat ik servo,s geprobeert had maar hum volledigge slag niet maken kunnen in de schoorsteen. En de watertoevoer loopt in bochten omlaag, dus die draaien gaat niet.

    Brutus, de eindschakelaar is het punt niet, gaat om hoe pool je het circuit weer om?
    Grt peter
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.947
    Locatie:
    Woerden
    Ben er gisterenavond mee bezig geweest maar het zit niet mee. De ideeën die ik had blijken niet te werken, het verrekte ompolen en maar één eindschakelaar is lastiger dan ik dacht. Maar het blijft "smeulen". ;)
     
  3. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    7.947
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Uhhh.... :rolleyes: Nou nee.
    Ik zie een motor + vertraging die een draadeind aandrijft en een moer die daarop van links naar rechts en terug gaat. Motor ompolen is richting wisselen.
    Aansluiten via een H-brug (hier de niet-elektronische versie met twee relais):
    Aansluiting Bellamatic.jpg
    Afhankelijk van welk relais aantrekt, zal de motor die kant op draaien.
    Idee voor een eindstop beveiliging:
    Op het moment dat de eindstop wordt bereikt zal de motor meer stroom gaan trekken.
    Zet tussen het relaiscontact en de motor een pietepeuterig weerstandje en je krijgt, bij die toegenomen stroom, daarover een toegenomen spanningsval.
    Dat laat zich wel detecteren en gebruiken om de motor af te schakelen.
     
  4. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.947
    Locatie:
    Woerden
    Helaas Bruno maar jij maakt dezelfde "fout" als ik in het begin en als Klaas hierboven.
    Kijk eens goed naar de foto's en stel je voor hoe de beweging van de motor met spindelas is als de brandspuit volledig van de ene naar de andere kant draait. Het is "de kont" van de motor die de eindschakelaar in moet drukken als het eindpunt is bereikt.
    Het grootste probleem is dat het eindpunt, de eindschakelaar, het zelfde punt, dus de zelfde schakelaar, is voor zowel linksom als rechtsom van de brandspuit. Je hebt dus maar één eindschakelaar.
    Als de motor de eindschakelaar indrukt als hij rechtsom draaide moet hij daarna alleen nog maar linksom kunnen draaien. Wanneer hij daarna weer de zelfde eindschakelaar indrukt als hij helemaal linksom is gedraaid moet hij daarna alleen maar rechtsom kunnen draaien. Hier zit dus het probleem, niet hoe je de motor as linksom of rechtsom moet laten draaien. Dat is al opgelost met twee microschakelaartjes op een servo, een schakeling zoals jij ook hebt getekend.
    Met dus maar één eindschakelaar en een stel diodes lukt mij vooralsnog niet werkend te krijgen. Ik ben er al even mee bezig maar het is erg lastig. Een elektronische manier van meten of het eindpunt van de draaiing van de brandspuit is bereikt wordt steeds aantrekkelijker. Wel lastiger te maken voor iemand die weinig of niets van de elektronica weet.
     
  5. Roelvaneerd

    Roelvaneerd

    Lid geworden:
    26 dec 2019
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Eindhoven
    Waarom niet simpel 2 micro servo's in de schoorstenen...
     
  6. hobbyist

    hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    3.064
    Locatie:
    Noord Brabant
    Mechanisch krijg je dit alleen voor elkaar als het eindcontact niet de motorstroom gaat schakelen.
    En als er Bistabiele relais worden gebruikt, die houden de laatste stand ook vast als de spanning er vanaf gaat.
    Immers de motor is te dom om te weten vanaf welke draairichting de eindschakelaar is bediend, mocht tie al op het einde zitten.

    Het schakelen op 2 eindpunten is veel handiger, qua mechanische inbouw, voor een beetje modelbouwer kan dat niet echt een probleem zijn.

    Ipv grote mechanische schakelaars, kan dat ook prima met klein frot spul.
    denk hierbij aan een hallsensor met een magneetje, dat hoeft niet bij de spindel te zitten, maar kan ook prima bij het rond draaiende deel zitten.
    Is dat beetje elektronica te complex, dan zijn er nog de reed contacten.

    Kort geschreven, als de motor op zijn eindpunt is, dan wordt het stuursignaal onderbroken met een hallsensor of reedcontact.
    Maar dan voor beide posities een apart contact die zich buiten de schoorsteen bevind, bij of de spindel of het ronddraaiende waterkanon.
    Het bordes is dik genoeg om dat beetje frotspul in onder te brengen.
     
  7. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    7.947
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Ik zie de 'fout' niet in mijn redenering.
    Hij zegt dat de motor maar één kant op draait en dat kan natuurlijk nooit kloppen.
    Dan heb je één keer een beweging van links naar rechts of andersom en dan is het klaar.
    Hij wil die brandspuiten toch laten draaien? Dan moet die motor ook twee kanten op kunnen draaien.
    Kijkend naar de foto's kom ik juist tot die conclusie.

    Wat ik al zei, een (zeer laagohmige) stroomsensor in serie met de motor en met dat signaal iets gaan doen.
    Denk dat het een ideaal Arduino projekt is.
    Nu heb ik nog veel te veel te doen, want anders....
     
  8. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.947
    Locatie:
    Woerden
    Twee schakelaartjes is inderdaad veel simpeler maar die moeten dan bediend worden door de brandspuit of de arm die hem heen en weer beweegt. Het probleem is dat er dan veel meer in het zicht komt en dat is niet de bedoeling.
    Om alles wat duidelijker te maken hieronder een schematische weergave van de werking.
    Een bi stabiel relais geeft volgens mij ook problemen, verder onderzoek is hier nodig.


    Brandspuit.jpg

    Bruno, het gaat hier niet om de draairichting van de motor as maar de bewegingsrichting van de motor. Zie mijn schema hierboven. ;)
     
  9. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    7.947
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Geen wonder dat ik het niet snapte, want dat is volkomen irrelevant voor de oplossing van het probleem.
    Een eindschakelaar op die plaats klopt inderdaad niet.

    Maar het is een veelgehoorde klacht: "Als mensen om te beginnen eens wat begrijpelijker Nederlands zouden schrijven, dan wisten we veel eerder wat de eigenlijke vraag was..."
    Lijkt me voor een forum, dat zijn bestaansrecht ontleent aan de geschreven taal, geen onredelijk verzoek...

    Maar goed, dat wordt dus een mechanische blokkering (op het draadeind) plus een stroomsensor.
    Of een slipkoppeling, maar dat is zó voor de hand liggend.
     
  10. hobbyist

    hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    3.064
    Locatie:
    Noord Brabant
    Ik vind het wel een onredelijk verzoek immers je kunt een vraag op verschillende manieren opvatten.

    Zoals, als ik vraag, "goh wat heb ik nodig om mijn huis te schilderen".
    Dan kan het ene antwoord zijn, een schilder, een andere antwoord verf, weer iemand anders begint over kwasten en rollers.
    Een iets snugger type. gaat vragen wat wil je schilderen, kozijnen / muren enz.
    Of wil je dat je het huis op het witte doek geschilderd wordt? Dan gaat een foto maken sneller.
     
    nico v kooten vindt dit leuk.
  11. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    7.947
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Bij "de motor draait maar één kant op" kom ik niet op het idee dat hij misschien toch wel twee kanten op zou draaien.
    Als -ongetwijfeld onbedoeld, maar toch- de mensen die willen helpen op deze wijze op het verkeerde been worden gezet, is een verzoek om helder taalgebruik wat mij betreft alleszins redelijk.
    Helpen, prima, maar daarvoor ook nog de vraag moeten reconstrueren uit tegenstrijdige taalflarden valt daar volgens mij niet onder.
     
  12. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    973
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    Sorry ik had beter neer kunnen zetten " het uiteinde van de motor draait maar 1 kant op" .
    Maar dat kwam op dat moment even niet bij me op.
    Reedrelais heb ik hier liggen, net als de magneetjes, ik ga puzzelen. Maar dat plateau is niet zo dik hoor als dat het er uit ziet.
    Grt peter.
     
  13. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    7.947
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Precies daarom schreef ik "ongetwijfeld onbedoeld". Maar je snapt dat als je bedoeling niet aankomt, helpen erg lastig wordt.
    Overigens geldt dat voor veel van dit soort gevallen, anders voelt Peter zich misschien alleen in de hoek gezet, wat natuurlijk ook weer niet de bedoeling is.
    Maar goed, linksom of rechtsom, we gaan hier uitkomen.:thumbsup:
     
  14. Ecstacy

    Ecstacy The First Aviators

    Lid geworden:
    28 aug 2013
    Berichten:
    428
    Locatie:
    Groningen
    Wat je hiervoor nodig hebt is een ‘toggle’ schakelaar. De motor moet in de eindpositie een micro- of reed-schakelaar bekrachtigen, via een simpele elektronica wordt hiermee een 2-polig relais aangestuurd waarmee de draairichting van de motor omgepoolt wordt. Dus iedere keer als de eindschakelaar door de motorbeweging wordt bekrachtigd, draait de motor automatisch de andere kant op.
    Voorbeeld schema:
    EEA37FC8-CE0F-49FA-83A3-68F91ADE35EC.jpeg

    04F66D7D-4720-462F-8379-0A1001385914.jpeg
    Bron: Toggle Switch Number 1
     
  15. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    11.947
    Locatie:
    Woerden
    Reed contacten zijn hier waarschijnlijk lastig te gebruiken omdat ze maar vrij weinig stroom kunnen schakelen. Bij de meeste houdt het bij 100mA op. Daarnaast zijn de meeste enkele schakelaars en geen om schakelaars.
    Er bestaan wel omschakelende reed contacten die een behoorlijke stroom kunnen schakelen, tot wel 2A toe, maar die zijn veel lastiger te vinden en kosten meestal een boel, ik heb bedragen van wel €10,= per stuk gezien.
    De schakeling van Ecstacy kan natuurlijk ook maar dan moet je wel een relais nemen met twee omschakelende contacten anders kan je de draairichting van de motor niet omdraaien.
     
  16. Ecstacy

    Ecstacy The First Aviators

    Lid geworden:
    28 aug 2013
    Berichten:
    428
    Locatie:
    Groningen
    De (reed-)schakelaar wordt in de bovenstaande schakeling niet belast, hiermee wordt alleen een stuursignaal geschakeld. De stroom van de aandrijfmotor voor de blusmonitor wordt via het 2-polig relais geschakeld (in het voorbeeld schema is een 1-polig relais getekend).

    ... een mogelijk alternatief volledig zonder eindschakelaar en relais zou een oscillerende aansturing van de monitor zijn:
    A4680EF9-3E77-4087-BF93-E2A1AC309C2E.jpeg
     
    Laatst bewerkt: 22 mrt 2020
  17. hobbyist

    hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    3.064
    Locatie:
    Noord Brabant
    Al die flarden bij elkaar geeft toch wel een beeld, dat de draadstarter met het draaien van de motor niet het draaien van de spindel bedoelde, maar het zwenken van de motor.
    Alleen de één ziet dat wat sneller dan de ander, de diversiteit onder de mensheid.:)
    Het is niet de bedoeling om de hoofdstroom (motorstroom) te gaan schakelen.

    Ik zou bijna willen schrijven, sloop een servo uit elkaar waar nog 4 torretjes in zitten van de H brug.
    Zet in serie met het stuursignaal naar de H brug een reedcontact of hallsensor per stuurzijde.
    Dan heb je wel voor beide uiterste uitslagen een aparte eindsensor nodig.
    Nu is een reedcontact niet zo heel dik en een hall sensor nog veel dunner.
    en voor het reed contact heb je dan wel een exemplaar nodig, bij naderen magneetje, contactje verbreken.

    verknutsel de potmeter in de servo zo dat tie op een vaste neutrale positie blijft staan.
    Et voila het waterkanon is proportioneel alle kanten op te draaien.

    Bij gebruik van één eindschakelaar voor beide posities, is een uitdaging.
    Het kan, het is alleen wat lastiger.
    Dan zijn daar 2 & poortjes en 2 flipflops voor nodig wat kunstig tussen het stuursignaal van de servo elektronica naar de H brug wordt gemeubeld.

    Nu ik dan toch al creatief aan het sleutelen ben.
    Het andere waterkanon heeft hetzelfde probleem.

    Ik heb al een arduino voorbij zien komen.
    Dat kan, steile leercurve.

    Onbekend maakt onbemind, Picaxe kan ook, minder steile leercurve.
     
  18. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    21.579
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Als je daar dan toch mee bezig bent, zou ik persoonlijk die potmeter domweg onder het bluskanon meubelen, en het motortje door die servo-print laten aansturen. Ben je nog vlotter klaar en kun je de kanonnen middels een schuif of draaiknop rechtsstreeks naar positie draaien.
     
  19. hobbyist

    hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    3.064
    Locatie:
    Noord Brabant
    Zo simpel kan het zijn.:)
     
  20. Peter58

    Peter58

    Lid geworden:
    4 nov 2019
    Berichten:
    973
    Locatie:
    Vrouwenparochie
    Euhh voor jullie wel, ik ben een oen op electronica gebied.
    Nu heb ik hier wel wissel reed contacten liggen, maar die mogen max 5 watt hebben.
    oscillerende motor kan ik niet kwijt.
    Arduno, printen en electronica praat, gooi maar in mn pet, ik snap daar helemaal niets van.
    Sorry ik maak daar nix van :( maar wel dankbaar voor de ideeën :thumbsup:
    Grt peter
     

Deel Deze Pagina