En nog een Dornier WAL

Nee Het gaat mij er om dat de klappen van de roeren in de start en landing goed opgevangen kunnen worden . En ja dan zijn de servos maar overberekend . Dan hoeven ze ook niet te werken
 
De Wal moet weer even wachten.

Vandaag een hele slechte landing gehad met mijn SG Spitfire, waardoor de romp net achter de vleugels helemaal doormidden is gegaan :frustie::hammer::mad:. Tot 98% ging de hele vlucht goed. Toen een flinke sprong na het eerste contact met het grasveld, waarna de kist vanaf een meter of twee uit de lucht viel.

Het grote strippen is begonnen en ik heb al in de gaten dat dit een iets groter klusje is om weer goed te krijgen. Ik heb de kist tweedehands gekocht en heb gezien dat de vorige eigenaar op precies dezelfde plek ook al schade heeft gehad. Eens kijken of we dit goed gefixeerd kunnen krijgen. Misschien gelijk wat extra sterkte meegeven d.m.v. carbon staafjes en het glassen van de romp.
 
Deze week weer wat tijd gevonden om aan de Wal te werken. Nu dat ik een leesbril heb zie ik dat sommige zaken toch niet helemaal netjes (of naar mijn zin) had gedaan.:frustie:

- De nerf van de beplanking onder de motorgondel liep verkeerd.--> Inmiddels verwijderd en moet opnieuw aangebracht worden
- De bevestigingspunten van de struts in de vleugels vervangen door inslagmoeren
- Aansturing van de roeren ging veel te stroef --> Beplanking achterdek verwijderd om de positie van de kabels voor de aansturing van de roeren aan te passen

Natuurlijk was ik vergeten om de inslagmoeren te bevestigen voor dat ik de nacelle in elkaar ging zetten. Dus vandaag zitten prutsen om de motoren te monteren. Inslagmoeren in kleine stukjes hout bevestigd. En net zoals Frits dat heeft gedaan vastgelijmd op de achterzijde van het motorschot.
 
De beplanking onder de motorgondel heeft volgens mij geen constructieve functie, dus ik heb daar geen rekening gehouden met de richting van de nerf (of zie ik dat verkeerd?).
 
Ik dacht ergens gelezen te hebben dat de nerf dezelfde richting diende te hebben als de beplanking van de vleugels.
 
Dat is normaal gesproken ook zo, maar bij deze constructie maakt het niet veel uit: de stevigheid van de vleugelbevestiging komt van het centrale frame.
 
.
Hey Mark,
Weer lekker met de Wal bezig! :thumbsup:
En die wijzigingen zijn goed, eerst klein stapje terug, dan grote stap vooruit!

Groeten, Ramses
.
 
Op het aanbrengen van de tipeinden zijn beide vleugels in ruwbouw gereed. In eerste instantie bedacht dat ik met kavan scharnieren wilde werken. Daarna van gedachten verandert en een poging ondernomen om kleine penscharniertjes te verwerken. Dat werd een klein drama.
Alles schots en scheef. Vooral in het kaarsrecht en haaks boren blijk ik geen held te zijn. Misschien is het verstandig dat ik de volgende keer iets van een steun of een extra tool gebruik in plaats van dat ik ' uit het handje' boor.

Hoe dan anderen dat vroeg ik me af nadat ik het resultaat zag. Hulpstuk of gewoon meer ervaren en betere bouwers?

Dus toch kavan scharnieren gebruikt. Bij elke aileron drie op een rij.


Nu vraag ik me wel af of ik nog iets moet doen aan de afstand tussen de ailerons en de vleugel. Deze is nu ongeveer 4 of 5 mm. Is het verstandig om een uitsparing in de leading edge van de aileron te maken zodat de scharnieren iets meer invallen?

 
Ik zou om te beginnen de LE veelmeer aanschuiven. Dat roer kan niet bewegen nu bij 0mm speling
Klopt Femmo. Ik mag nog even aan de slag met een schaafje en schuurpapier. Had al iets gedaan aan de vorm maar zie nu ook dat er nog veel meer af mag.
 
Laatst bewerkt:
Back
Top