FC18 met Jeti 2.4 GHz, tot 10 sec vertraging multi prop/switch normaal?

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Rob, 21 feb 2019.

  1. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Ik zal het vanavond nog wat beter testen wat er precies wel en niet gebeurt met servo's op welke kanalen.
    Het zijn allemaal analoge servo's, de meeste Hitec55-achtig en 2 grotere.
    Ik heb nu ook 2 LED's op een Futaba connector gesoldeerd om op een schakeluitgang van de 12+2 te plaatsen, dat reageert op de 23 ms ook goed.

    Zodra ik de output period weer op 'by transmitter' zet is alles rustig maar is ook de lange vertraging weer terug...
     
  2. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.463
    Locatie:
    Maasland
    Dan is dat 'by transmitter' toch niet helemaal waar en past de ontvanger z'n framerate niet automatisch aan aan de zender.

    Dat heeft te maken met de voeding. Acht servo's op één accu vereist een degelijke en voldoende geladen accu. De test herhalen met slechts één of twee aangesloten servo's zal dan een beduidend stabieler beeld opleveren.
     
  3. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Ga ik testen. Om lichte twijfel bij mij over de mogelijke invloed van de voeding via een BEC uit te sluiten, heb ik een verloopkabel van een forse ontvangeraccu (4 cellen 2000 mAh, volledig opgeladen voor test) naar ontvanger en beide decoders gemaakt. Wanneer ik terug ga naar naar instelling 'by transmitter' zijn overigens alle servo's wel rustig.

    Ik heb ook een 5 cellen ontvangeraccu maar met ca. 7 Volt gebruik ik die niet omdat voor de decoders tot 6 Volt voedingsspanning staat opgegeven.
     
  4. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    12.549
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Er zit misschien nog een instelling, maar dat is wel heel erg ver gezocht.
    In RX menu bij Output staat ook output PPM.
    Nou weet ik niet wat er gebeurd als dat fout staat, volgens mij werkt er dan niets maar je hebt de keuze uit PPM pos of PPM min.
    Volgens mij werkt Robbe met PPM pos en Graupner met PPM min.
    Maar kijk dat eens na, ik ben er vrijwel zeker van dat ie op PPM pos moet staan.

    En Jan... kan er niet iets verlopen in de zender dat de framerate verloopt?
    Ik neem aan dat er een interne klok in zit met een RC of LC kring en een condensator wil wel eens verouderen.

    GJ
     
  5. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.597
    Heel lang geleden werkte Graupner apparatuur (in de tijd dat Grundig deze apparatuur produceerde? )met een negatieve servopuls. Nu is een positieve puls standaard. Futaba (Robbe) heeft altijd een positieve servopuls gehad.

    Voor zover ik weet heeft deze instelling geen invloed op de impuls die naar servo's wordt gezonden, maar heeft het invloed op het PPM signaal dat naar een flightcontroler kan worden gestuurd.
     
    Laatst bewerkt: 4 mrt 2019
  6. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    12.549
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Volgens mij had de MC20, of de hele MC serie een negatieve puls.
    Er was iets met lessen aan de kabel, volgens mij heeft Ruud daar toen nog een interface voor geknutseld zodat we Robbe aan Graupner konden knopen.
    Maar als nu alle zenders een positieve puls hebben dan zal Jeti ook wel default een positieve puls in zijn software hebben.

    GJ
     
  7. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.463
    Locatie:
    Maasland
    Graupner/Grundig kende negatieve puls. Sinds Graupner begin 80er jaren Grundig inruilde voor JR Propo is het merk positieve puls gaan gebruiken en dat is zo gebleven toen in 2013 de firma SJ Graupner overnam en Graupner/SJ zenders ging produceren.

    Vroeger kon je de framerate van zenders instellen, de huidige zenders zijn allemaal microprocessor gestuurd en dan is het een afgeleide van de kristalfrequentie van de processor. Verlopen is er dan niet meer bij. Trouwens, als de ontvanger opdracht krijgt de framerate van de zender over te nemen heeft-ie dat maar te doen. Het apparaat weet tenslotte niet welk merk/type zender het moet volgen.

    Met 6 volt wordt een 6 volt accu bedoeld. Overigens worden alleen bij de multiprop 8 decoder de servo's gevoed uit de externe accu, de stuurelektronica krijgt z'n voeding uit de ontvangeraccu. Bij de 12 + 2 decoder worden eveneens beide servo's uit de ontvangeraccu gevoed en wordt de externe accu alleen gebruikt voor de schakelfuncties.
     
  8. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Ik heb het nogmaals getest met Output period op 23 ms maar dan met een decoder en 4 miniservo's, het resultaat blijft hetzelfde. Nauwelijks vertraging van geschakelde servo maar ook regelmatig uitslagen van andere servo's tot soms bijna maximale uitslag en weer terug. Op de Jetibox is de accuspanning af te lezen, steady 5.1 Volt. Met beide decoders en alle servo's blijft dat 5.1 Volt zo dus de accu is degelijk.

    Dus met 23 ms nauwelijks vertraging maar de servo's leiden te veel een eigen leven...
     
  9. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.463
    Locatie:
    Maasland
    Het probleem zal wel zijn, dat de framerate van de zender in de buurt van de 23 ms zal zijn, maar niet exact. De ontvanger moet exact synchroon lopen met de zender en dat hoort met de instelling 'by transmitter' ook zo te zijn. Toch eens de software wijzigen?

    Spontane uitslagen is nog wel te verklaren met een haperend systeem, trillende servo's niet. Servo's krijgen dan de positie op van andere servo's. De sync komt dan op het verkeerde moment. Als je alle draaiknoppen vanuit de nulstand uitsluitend rechtsom en weer terug draait krijg je vermoedelijk alleen spontane uitslagen rechtsom
     
  10. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Klink logisch. Met instelling 'by transmitter' lopen ze blijkbaar wel synchroon (geen spontane uitslagen etc.) maar gebeurt er iets anders wat de lange vertraging veroorzaakt.
    Dat is inderdaad overwegend het beeld!


    Ik heb gisteren Hacker gebeld maar de medewerker had geen verstand van Jeti ombouw in Fremdanlagen. Op zijn advies een email gedicht gericht aan Uwe Neesen, ben benieuwd of er inhoudelijke reactie komt.
     
  11. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.519
    Locatie:
    Nieuwegein
    Ik weet niet of het al geopperd is maar je atv staat nu op 0.8-2.2 bij robbe voldoet 0.96 - 2.04 al zelf gebruik ik 0.9 - 2.1 grotere uitslag biedt geen meerwaarde maar kan mogelijk wel een oorzaak zijn. Samen met by transmitter zijn dit de enige aanpassingen die nodig zijn.
     
  12. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Ik was er inderdaad ook achter gekomen dat het geen verschil maakt om de waarden van ATV low/high in de ontvanger te verhogen van 0.8ms in stapjes tot 0.96ms en te verlagen van 2.2ms in stapjes tot 2.04ms. Het systeem blijft rustig maar het geeft helaas geen verbetering in de vertragingstijd.

    Echter, wat ik niet heb gedaan is tegelijkertijd beide ATV waarden veranderen, kan dat nog een verschil maken?

    __________________________________________________________________________________
    Ik las nog ergens dat het PPM signaal in de FC18plus op de trainerpoort (3e pin van rechts, net als in de FC16) beter zou kunnen zijn dan op de pin naar de HF module.
    Dus ik heb de TU2 ook met PPM van de trainerpoort geprobeerd met de geschakelde + en massa van de HF aansluiting (module verwijderd).
    ---> Er is geen merkbaar verschil, het systeem blijft rustig maar de vertragingstijd is onverminderd lang.

    __________________________________________________________________________________
    @ Jan/Alwin, is het een idee om dit bij mijn zender ook uit te proberen?
    Zo ja, van welk condensatortje kan ik dan een pootje losnemen? Zo nodig plaats ik wel een foto van de juiste printplaat/view om het identificeren makkelijker te maken.
     
  13. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.463
    Locatie:
    Maasland
    Gewoon laten zitten. Het betreft hier de klokpuls t.b.v. de multi modulen. Mogelijk, dat vreemdfabrikaat modulen er problemen mee hebben, dat deze puls is afgeschuind, maar voor de originele modulen is dit met opzet zo gedaan.

    Het lijkt mij, dat als het antwoord van Hacker/Jeti geen nieuwe aanknopingspunten oplevert je eerst eens een software update met een oudere versie of dezelfde als die er nu in zit moet proberen. Stel je voor, dat er bij jou een foutje in de software zit.
     
  14. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Dan had ik het verkeerd begrepen, ik dacht dat het om het PPM signaal naar de TU2 module zou gaan.

    ______________________________________________________________________
    Ik heb bericht van Hacker / Uwe Neesen ontvangen, dat luidt:

    Nach meinem Wissen funktionieren diese Zusatz-Multimodule mit diesen Einstellungen:
    • Impulszeit 20 ms
    • Gain A und B auf die maximal möglichen Werte 0,80 > 2,20ms
    • ATV high und low auf die maximal möglichen Werte 200%
    Ik neem aan dat Gain en ATV met de instellingen zijn verwisseld... Het is anders dan tot nog toe gevonden, vanavond maar eens uitproberen...
     
  15. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.597
    In deze discussie zijn al heel lang geen nieuwe bijdragen toegevoegd. Wil eigenlijk graag horen hoe dit is afgelopen.
     

Deel Deze Pagina