FC18 met Jeti 2.4 GHz, tot 10 sec vertraging multi prop/switch normaal?

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Rob, 21 feb 2019.

  1. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Er zijn nu 2 adviezen over de beste manier om de TU2 op een FC16 aan te sluiten, via de trainerpoort of vanaf de print. Ik vond dit topic fc16 ombouw naar 2,4ghz waar Jan uitlegt waarom de trainerpoort beter is.

    Daarnaast is er discussie of het nodig is om de draadbrug te verbreken (zoals vermeld in de Jeti FC16 ombouwbeschrijving) om het HF deel uit te schakelen of dat het nauwelijks verschil maakt met het kristal verwijderen. Ik verwijder nu steeds het kristal.

    Tegen het advies van Jan in zou ik de TU2 op de FC16 print kunnen aansluiten en de draadbrug te verbreken in een poging een beter ppm signaal te krijgen en wellicht een stapje dichter bij een oplossing van het probleem te komen.
    De vraag is of dat mij echt verder gaat helpen omdat het probleem van de grote vertraging bij zowel de FC16 (TU2 op trainerpoort) als bij de FC18plus (TU2 op HF aansluiting) identiek is. En bij de FC18plus is het ppm signaal niet op een beter punt te pakken...
     
    Laatst bewerkt: 2 mrt 2019
  2. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Maandag ga ik de Hacker hotline bellen, hopelijk levert dat meer op dan Hepf.
     
  3. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.517
    Locatie:
    Nieuwegein
    Hallo Jan,

    Dat alle modules hetzelfde werken in basis geloof ik direct, maar de 12+2 geeft in de praktijk toch echt de meeste problemen dit is geen theorie maar gewoon een praktijk ervaring van meerdere mensen die zeer actief zijn geweest met het 2.4ghz verhaal en multi modules. Dat 2.4ghz 100% heilig is voor storing is ook niet waar daar waarschuwen we altijd voor het vr
    In het verleden hebben we beide methodes gebruikt maar zijn er toch diverse problemen geweest met zenders die omgebouwd zijn op de trainer poort van de FC-16. Dit probleem deed zich vooral voor op de FC16 truck&boat. Het vervelende van de Robbe F/FC lijn is dat van elke zender meerdere revisies zijn. Zo zijn er van de F-14 al minstens 3 versies en van de FC-16 zelfs 4 verschillende revisies. Veelal zijn het kleine verschillen die niet direct uitmaken maar overzichtelijker wordt het er niet op daar het aan de buitenkant van de zender niet te zien is welke versie het betreft. Bij De FC-16 truck&boat zijn zowel Chris (rc-point) als ik zelf (wetronic) over gegaan tot ombouwen met een signaal wat zuiverder was dan die van de trainerpoort. Zo op een forum uitleggen waar dat punt zit is wat lastig daar ik hier geen FC-16 truck&boat heb liggen. Overigens ook servonaut heeft dit probleem onder vonden met hun 2.4ghz systeem bij de truck&boat en is er speciale booster printen voor gaan verkopen bij de truck&boat versie.

    Niet om Jan af te vallen hierin daar Jan echt wel weet waar die overpraat als de Robbe TD man en ik heb ook zeker respect voor Jan maar wij baseren ons wel op de praktijk ervaringen die we hebben opgedaan met jaren lang aanpassen van de zenders en de problemen welke daar bij zijn opgekomen. In het veld is helaas wel unaniem vast gesteld dat de truck&boat niet de meest stabiele en betrouwbare zender is geweest van Robbe. Waar dit precies aan ligt laat ik in het midden maar van alle zenders die er zijn ontwikkeld in de afgelopen 30 jaar onder de F/FC serie geeft deze zender verreweg de meeste problemen.
     
  4. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.593
    Dit is ondertussen een lange discussie geworden en het is me niet duidelijk of het multiswitch/multiprop systeem op de 40 MHz wel werkt. Als dat net zo is zou ik uitzoeken waarom niet. Er kan ook een fout in de multiswitch/multiprop modules zitten Als het niet werkt op 40 MHz dan werkt het ook niet op 2.4 GHz.
     
  5. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    12.430
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Helemaal in het begin schrijft Rob:

    Probleem zit dus, zoals ik al meteen in mijn eerste post schreef, in de PPM overdracht tussen Jeti TU2 en de ontvanger.
    Dus vanaf de print waar de PPM opgepikt word tm de multiswitch decoder.
    Het is dus een Jeti probleem en geen Robbe probleem.

    Als Hacker geen oplossing heeft dan weet ik het niet meer.
    Heb je de oude softwareversie er al opgezet, wat Hepf gezegd heeft?
    Ik heb het allemaal niet zo gevolgd.

    GJ
     
  6. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.593
    Maar ik lees ook:

     
  7. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Met de FC16 en FC18plus op 40 MHz werkt alles helemaal goed.

    Maandag bel ik Hacker, wat Hepf zei staat in een voorgaande post.

    De ontvanger heeft al de 'oude' software versie V3.06. Het is inderdaad de vraag of de zendermodule met oudere software (zonder LBT) gaat helpen, hopelijk kan Hacker dat beantwoorden. En dan is het nog de vraag of een downgrade kan, ik hoop het.
     
    Laatst bewerkt: 3 mrt 2019
  8. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    12.430
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ah, je was me voor..
    Zit net te denken, ik heb ook een FC18 V3plus gehad.
    Die heeft toch een zendmodule achterin?
    Had je dan geen TF module kunnen nemen?
    Ik zat al in mijn zender te kijken maar ik heb een TG en die past niet in jouwe, anders kon je met mijn module testen


    Het mooiste zou zijn als er iemand is die een werkende FC18 met Jeti heeft en dan die Jeti spullen overzetten in Rob zijn zender.
    Ik weet zeker dat het een Jeti gerelateerd probleem is.
    Het kan signaaloverdracht van de Robbe print naar de TU module zijn of er zit iets niet helemaal lekker in de data overdracht tussen zendmodule en ontvanger.
    Met een scoop kan je dat wel nakijken maar dan moet je wel een scoop hebben.

    GJ
     
    Laatst bewerkt: 3 mrt 2019
  9. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.453
    Locatie:
    Maasland
    GertJan, uiteraard ontstaat het probleem in de 2,4 GHz overdracht van Jeti, maar ik vind het te kort door de bocht om het probleem daarmee bij Jeti neer te leggen. Uiteraard is het wél de eerste weg om daar navraag te doen en adviezen in te winnen. Ik ben ook uiterst benieuwd welk verschil de oude Jeti software versies maken, die N.P.S. heeft opgezocht.

    Alwin, ik zal een voorbeeld geven waarom ik het jammer vind, dat er conclusies worden getrokken zonder dat er eerst eens navraag is gedaan: de microprocessor heeft één uitgang, die het kloksignaal levert voor multi modulen. Dat is trouwens de enige functie, die deze uitgang heeft. Omdat je een microprocessor liever niet onbeschermd laat kennismaken met de buitenwereld is er in de vorm van een transistortje een buffer geplaatst voordat het signaal wordt aangeboden aan de multi-op ingang. Nu kun je zonder schema langdurig koffiedik gaan kijken en tot de conclusie komen, dat het signaal op de multi-op niet zuiver is omdat de pulsflanken wat afgeschuind zijn, maar ik had je ook kunnen vertellen, dat je de condensator, die er speciaal zit om die flanken af te schuinen, ook had kunnen verwijderen om weer mooie, rechte pulsen te krijgen. Het signaal rechtstreeks afnemen van de draadbrug, die naar deze buffer loopt is eng en is elektronisch gezien uiterst onelegant. Doe daar dan op z'n minst een weerstandje van 1k tussen. Aangezien er eindgebruikers zijn, die het buffertransistortje stuk weten te krijgen zullen er ook wel zijn, die bij het aansluiten de processor weten te slopen. Vraag me niet hoe ze dat doen, ik ben er nooit bij en zelf hebben ze nooit een idee. Het zelfde geldt ook voor een andere plaats in de zender om de signaaldraad voor het Jeti module op aan te sluiten. Dat kan een verbetering zijn, maar dat weet je pas zeker als er even iemand voor je op het schema heeft gekeken of dat zo is en of dat geen risico's inhoudt. De voedingsaansluiting van het Jeti module weghalen van de traineraansluiting en verplaatsen naar een plekje vóór de 5 volt stabilisator kun je uiteraard wél straffeloos doen. Ik ga er echter van uit, dat het voedingscircuit in de Jeti module op 5 volt net zo goed werkt als op 9,6 volt, maar dat kunnen ze je dan bij Jeti weer vertellen.
     
  10. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    12.430
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Jan, maar als alles werkt zoals Robbe het bedacht heeft op de 40 MHz dan zit daar niet het probleem.
    Ik geef Jeti niet de schuld of zo maar het zit wel ergens tussen de robbe PPM uitgang en de Jeti ontvanger.
    Een normaal iemand zal gewoon met die TU module en ontvanger kunnen werken maar voor de multi coder en encoder gaat er iets fout met het signaal.
    Dat moet dus echt in de Jeti spullen zitten.
    Het kan softwarematig of hardwarematig zijn.
    En normale servo's werken, dus de hele pulsetrein aan data werkt maar mijns inziens gaat het opdelen van het kanaal waar de multimodule op zit niet goed.
    Ik hou het zelf (gokje) op de software / instelling in de software.

    GJ
     
  11. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.593
    Jeti ontvangers met software versie 3.06 hebben meer dan uitgebreide instellingsmogelijkheden. Zo kunnen er mixers worden ingesteld, en servo-uitslagen worden vergroot/ verkleind en draairichtingen van servo's worden omgekeerd e.d. Dit is in de tijd dat de TU2 module werd ontwikkeld gedaan om met eenvoudige zenders zonder verdere instelmogelijkheden toch over de mogelijkheden te kunnen beschikken die computerzenders hebben. Bij de verdere ontwikkeling van de ontvangersoftware zijn deze opties verwijderd omdat Jeti eigen zenders met uitgebreide programmeer mogelijkheden ging bouwen.

    Dat een toevallig ingeschakelde optie de werking van multiswitch -prop modules kan verstoren is duidelijk. De software in de ontvanger bewerkt dan de lengte van een kanaal impuls.

    Via de Jetibox, aangesloten op de TU2 zendermodule of direct aan de ontvanger kunnen alle instellingen op de ontvanger worden gecontroleerd/ingesteld. Dat gaat wat lastig omdat de tweeregelige display van de Jetibox niet veel informatie gelijktijdig kan weergeven.

    Met een Jeti zender is het instellen van de ontvanger veel gemakkelijker. Dat gaat draadloos via het zenderdisplay, maar dat werkt alleen met nieuwere ontvangersoftware.

    Wil je zeker zijn dat er geen mixer of andere instellingen actief zijn, kies dan in de Jetibox voor de optie "Terug naar fabrieksinstellingen". Sluit niet uit dat de ontvanger dan opnieuw aan de TU2 zendmodule moet worden gebonden.
     
  12. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    12.430
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ik heb Rob een tijdje geleden al naar de delay laten kijken en dat stond uit.
    Hij heeft zelf de ATV aangepast zoals die aanbevolen worden voor de multimodule en Jeti.
    Ik moest voor mezelf een tijd geleden pulsetijden aanpassen omdat ik wat probleempjes had met een Powerbox.

    Als je zeker weet dat alle hardware werkt zoals het moet dan kan je natuurlijk gaan experimenteren met pulstijden.
    Als ik Jan goed begrijp en even terugdenk aan de oude ICT tijd dan moet je een start en een stoppuls krijgen.
    Misschien is de pulstijd die de multicoder uitzend net even te lang, je zou je pulstijd in de Jeti software misschien wat langer kunnen maken en dan kijken of het werkt.
    Volgens mij is de standaard output period 20 milliseconde.
    Voor de Powerbox heb ik die toen aan moeten passen, volgens mij korter, 17 ms
    Maar je kan gewoon even spelen, korter, langer, kijken of dat wat doet.
    Het hoe en waarom weet ik niet, dat weet Jan wel.
    Maar probeer even, je weet het maar nooit.

    GJ
     
  13. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    De Jeti spullen zouden qua software en instellingen al helemaal zijn ingesteld voor gebruik met Robbe multi-modulen met de FC18plus. Die instellingen kloppen ook met wat ik erover kan vinden en wat in dit topic door mensen ook wordt verwacht.
    Is het op basis van bovenstaande een verkeerde gedachte dat het met de pulstijden goed zou moeten zitten? De servo's doen wel altijd het juiste alleen vaak heel erg laat...
     
  14. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.593
    Als de herhalingsfrequentie van de servoimpulsen is in gesteld als "Bij transmitter" dan bepaalt het impulsdeel van de zender wat er uit de ontvanger komt.

    In dit geval biedt het impulsdeel van een Futaba zender inpulstreinen aan aan de TU2 module met een bepaalde herhalingsfrequentie. In de ontvanger komen die impulsen met exact dezelfde herhalingsfrequentie weer tevoorschijn.
     
  15. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    12.430
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Misschien denk ik verkeerd maar stel de pulstijd is 21 ms uit de PPM van de Robbe print en je ontvanger staat op 20.
    Dan mis je dus iets, je stoppuls?
    Of als je pulstijd uit de zender 19ms is en je ontvanger staat op 20ms, wat gebeurd er dan, pakt hij dan een heel treintje data en een extra startpuls?
    Dat is me niet duidelijk maar het zou een verstoring kunnen zijn.
    Het is me ook niet duidelijk waarom ik destijds voor mijn Powerbox de pulstijd terug moest brengen naar 17 of 18ms.
    Mijn Graupner zend gewoon een standaard signaal uit en de servo's deden het zonder Powerbox prima maar met de Powerbox deden ze raar.

    GJ
     
  16. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.453
    Locatie:
    Maasland
    Naar de framerate hoeft niet te worden gekeken, tenminste als deze echt 'bij transmitter' staat ingesteld. Multisystemen werken met een synchronisatiepuls. Dit is er eentje, die een afwijkende lengte heeft. De schakelaars en potmeters van het multisysteem leveren bijv. dezelfde pulslengtes als een stuurknuppel en de sync is dan een pulslengte van stuurknuppel + trim beide in de uiterste stand). De sync geeft de volgorde aan, na de sync wordt in het eerstvolgende zenderbericht de positie van schakelaar 1 getoond, in het daarna volgende bericht schakelaar 2, enz.

    Bij Rob treden de vertragingen blijkbaar random op. Dat is vreemd en dat duidt er op, dat er onderweg toch aan de berichten wordt gesleuteld. Er komt elke 0,18 seconde een sync voorbij en dat zou de maximale vertraging tussen twee functies moeten zijn. Na de sync is een complete cyclus door de decoder verwerkt en begint een nieuwe. De oude informatie is dan uit het systeem verdwenen.
     
  17. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    8.593
    Het probleem is, dat er geen standaard is. Elke fabrikant van RC producten heeft zijn eigen ideeën over herhalingsfrequentie in impulstijden. Die ideeën liggen wel dicht bij elkaar zodat er meestal geen problemen ontstaan. Maar hier hebben we blijkbaar te maken met de uitzondering die de regel bevestigd.
     
  18. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    12.430
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Als ik bij mijn TG module kijk dan zie ik bij TX instellingen geen framerate.
    En in het RX menu kan ik wel de framerate (puls period) instellen.
    Die staat bij mij, default af fabriek bij alle ontvangers op 20ms en niet By Factory.
    Alleen heb ik er net even mee gespeeld, al breng ik hem naar 30ms of naar 1ms, dat heeft geen effect op de servo.
    Maar Rob kan daar nog wel even naar kijken, hoe hij staat.
    Ik heb geen idee welke softwareversie ik heb.
    De laatste update heb ik een jaar of 4 geleden gedaan, als het werkt niet meer aankomen is mijn devies.

    GJ
     
  19. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Output periode staat bij RX instellingen en op By transmitter, zoals dat de bedoeling is...

    Maaaarrr
    (FC18plus) met de output periode heb ik nu ook wat mee gespeeld en wat blijkt, op 23 ms reageert het juiste kanaal met wat het moet doen en is de vertraging weg!
    Maar het geheel is nu zenuwachtig, veel servo's bewegen af en toe even behoorlijk en soms begint er een langdurig te trillen. Dus het is het nog niet rustig zoals het hoort te zijn (zoals met keuze By transmitter), maar het is dus mogelijk om nagenoeg zonder vertraging aan te sturen. Op 22 en 24 ms gaat het minder goed en met nog lagere tijd gaat het verkeerde decoder kanaal reageren.

    Ik zal het morgen nog eens herhalen...
     
    Laatst bewerkt: 4 mrt 2019
  20. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    12.430
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Tataaaa.. we komen er wel.
    Wat doen je servo's op de andere kanalen bij de langere pulstijden?
    Staan die wel stil of staan ze ook te jitteren?
    Heb je digitale of analoge servo's of een combi.
    Daar kan ook wel eens een probleem optreden.
    Dat digitaaltjes een storing op de lijn gooien.

    GJ
     

Deel Deze Pagina