Frsky Tandem X20 met Ethos OS

Discussie in 'Model elektronica' gestart door GJVO, 14 mei 2021.

  1. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.173
    Hou er wel even rekening mee dat de S6R en de S8R een aantal kanalen boven kanaal 8 gebruiken voor hun aansturing. Zo uit mijn hoofd kanaal 9,10 en 11. Deze zijn dus op de 2e ontvanger niet beschikbaar.
     
  2. Jerre

    Jerre

    Lid geworden:
    5 sep 2021
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Izegem
    Je kan tot 3 ontvangers op het zelfde model koppelen, dacht als je ze registreert dit dan enkel voor dit model is, wil je ze hergebruiken in andere model moet je ze terug registreren en binden.
     
  3. wim eon

    wim eon

    Lid geworden:
    27 aug 2009
    Berichten:
    134
    Locatie:
    noord limburg nl
    Dank voor je reactie maarrrrrrr ik vroeg naar de access SR en GR ontvangers en ik wil ze niet via sbus of port gebruiken.
    Grt Wim
     
  4. Arnold 85

    Arnold 85 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    1.583
    Locatie:
    Lunteren
    Heb je nog geen oplossing?
     
  5. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.173
    Of je ze via S.bus gebruikt of niet maakt niks uit. Als je een combinatie van SR8 en GR8 gebruikt dan heb je geen 16 kanalen, want kanaal 9,10 11 en 12 worden gebruikt door de SR8. Ik heb even de manual gecheckt en deze functionaliteit is gelijk bij de S8R en de SR8.

    Het lijkt me dat je zelfs bij een 4 kleppen zwever genoeg hebt aan 12 kanalen, maar het leek me handig om even te vermelden.
     
  6. Arnold 85

    Arnold 85 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    1.583
    Locatie:
    Lunteren
    Als je ze gewoon allebei bind met de ontvanger heb je dat probleem niet lijkt me?
    Ik weet niet of dan alles naar behoren werkt en hoe de kanalen dan verdeeld zijn....dat zou je moeten proberen.
     
  7. Arnold 85

    Arnold 85 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    1.583
    Locatie:
    Lunteren
    Ik heb even zitten kijken.
    Je moet eerst 2 ontvangers registreren en binden.
    Als je dan bij rf systeem kijkt, zie je 2 ontvangers staan. 1746126549.jpeg
    Als je dan bij de 2e ontvanger (in mijn geval de r10) op set drukt en vervolgens op options drukt krijg je een menu: 1745416855.jpeg
    Hier kun je gewoon doortellen. Ik had al een 8 kanaals ontvanger, dus ik ga verder bij 9
    Pin 1 van de 2e ontvanger word dus kanaal 9 en pin 2 word 10 enz.

    Je zou ook dubbele kanalen kunnen kiezen voor als er 2 dingen tegelijk moeten gaan(omdat het kan).

    Zo moet het lukken.

    Telemetry zie ik maar 1 ontvanger. Ik krijg maar 1 stel sensoren te zien. Daar kom ik zo even niet uit.

    Succes!
     
    Jerre vindt dit leuk.
  8. Jerre

    Jerre

    Lid geworden:
    5 sep 2021
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Izegem
    Hey allen,
    Zoals Arnold uitleg is juist,

    Net iets uitgetest met 2x SR6 voor mijn corsair. Heb ze SR6 1 en SR6 2 genoemd om ze te onderscheiden.
    ik heb min11 kanalen nodig, 2ails, 2ele, 4flaps, Rud, Gas, Gear. 1ste ontvanger stick mode: AETRAE is automatisch.

    Kanalen 9, 10/11, 12 zijn voorbehouden voor de gyro!
    Moest dan in de mixer de flaps veranderen naar 7,8,13,14
    de flaps beginnen bij mij op 2de ontvanger tel je idd verder op pin1 kies je flap7, p2 wordt flap 8, p3 wordt flap13, p4 wordt flap 14, p5 gebruik ik voor de gears.

    De gyro werkt enkel op de eerste ontv. heb dat uitgetest, als ik aan de tweede schud (SR6 2) doet het niets.
    Denk dat telemetry ook enkel de eerste is die registreert.

    Info @wim eon : als extra de twee ontvangers met s-bus aan elkaar verbinden is in ons voordeel, naar het schijnt als er dan één ontvanger wegvalt/uitvalt neemt de andere deze over!
    Weet nu niet als je eerst de GR8 zou binden en dan de SR, als dan de gyro werkt of niet, kan je zo uittesten.

    Ik heb vandaag veel bijgeleerd, na een maand ethos komende van Futaba.
    succes!
     
  9. Arnold 85

    Arnold 85 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    1.583
    Locatie:
    Lunteren
    Ik zat om de beurt met de voeding te klooien met beide ontvangers en ondertussen naar de telemetry te kijken.
    Conclusie:
    Zodra je er bij 1 ontvanger de stekker eruit trekt, gooit ie de telemetry naadloos over. Geen melding , niets.
    Je ziet gewoon de voltage zakken of omhoog gaan.
     
  10. Jerre

    Jerre

    Lid geworden:
    5 sep 2021
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Izegem
    Das super!!
    Nu ist vlieg WK ;), ga dat nog eens uittesten twee aparte voeding op de SR6 sbus verbinden, en dan stekker uit bij ene en zien als alles nog werkt.
     
  11. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.173
    Welke stekker trek je eruit?

    Ik vraag het om de volgende reden. Naar alle waarschijnlijkheid gebruik je tussen de Sbus-uit van de 1e ontvanger en de Sbus in van de tweede ontvanger een 3 aderige kabel mannetje-mannetje.

    Dat houdt wel in dat als je de batterij stekker van 1 ontvanger eruit trekt, dat dan de ontvanger via de Sbus kabel gevoed wordt vanuit de 2e ontvanger. De 1e ontvanger blijft dan ook gewoon werken.
     
  12. Jerre

    Jerre

    Lid geworden:
    5 sep 2021
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Izegem
    idd de voeding van een ontvanger om zero ontvangst te simuleren , zal wel dat alles gevoed wordt door de sbus ook, maar als er veel en zware servo's eraan hangen, hopelijk komt het niet zonder spanning door te dunne draadjes bij zware belasting.
    zal eens checken als we zero ontvangst kunnen simuleren via de zender.
     
  13. Arnold 85

    Arnold 85 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    1.583
    Locatie:
    Lunteren
    2 ontvangers, 2 losse eneloops

    Gewoon allebei gebonden op 1 model.
    En dan de stekker van de eneloop eruit trekken.

    Pas als er bij allebei de stroom af is hoor je "telemetry lost"
    Beide ontvangers zijn niet verbonden door middel van s bus oid.
     
    Jerre vindt dit leuk.
  14. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    940
    Misschien heb ik niet goed gezocht. Maar kan je de rx telemetrie voltage ergens calibreren, per model?

    Als ik een archer gr8 aansluit, dan geeft de telemetrie een waarde 5,07V.
    Doe ik daarna direct dezelfde accu aan een S6R, dan is de telemetrie voltage 4,86V. In beide gevallen is er geen servo of andere belasting behalve de ontvanger.
     
  15. timmybeetle

    timmybeetle

    Lid geworden:
    3 sep 2010
    Berichten:
    354
    Locatie:
    Helden
    Beste

    Maar wat is de spanning dan van de accu?
    Of komt deze uit een BEC!
    Of dit per model te kalibreren is lijkt mij onwaarschijnlijk, heb ik nog niet gezien.
    Aangezien je het over 2 verschillende ontvangers hebt , lijkt me dat dit in de ontvanger zelf vanaf fabriek zou moeten worden ingesteld.
    Groet Hans

    ps heb de manual er even op na gekeken, maar kan daar niets over vinden,

    RxBatt
    Another standard internal sensor is the receiver battery voltage.
     
  16. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.256
    Locatie:
    Krabbendijke
    Dit vond ik ergens

    "Telemetry setup page, Range for A1 should normally be 13.2V. If still wrong, change it until you get the right value.
    No load voltage might be a bit higher than the one under load though, so you should measure the battery when connected."

    Dat is dus aan de zender kant, weet even niet of dat bij Ethos per model is.

    Groeten,

    Arie
     
  17. timmybeetle

    timmybeetle

    Lid geworden:
    3 sep 2010
    Berichten:
    354
    Locatie:
    Helden
    Beste Arie

    Wat je schrijft lijkt mij zo uit OpenTX bij de Taranis te komen?

    Groet Hans
     
  18. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.256
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ja dat kan kloppen, met dat principe zou het per model kunnen, maar ik heb geen Ethos, was meer om je een zoekrichring aan te geven.

    Groeten,

    Arie
     
    Laatst bewerkt: 28 sep 2021
  19. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    940
    De accu spanning is 4,74 op de s6r en 4,79 op de gr8, gemeten op moment van gekoppeld met ontvanger. Er is dus wel iets verschil, maar minder dan de telemetrie laat zien.

    De zender accu kan je wel calibreren. Maar voor de ontvanger zag ik dat nergens terug. Ik vind de gr8 nogal positief uitvallen
     
  20. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    14.545
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Het kan ook nog een tolerantie in de ontvanger zijn, het hoeft niets met de zender te maken te hebben.

    GJ
     

Deel Deze Pagina