FrSky X10/X10S

Discussie in 'Model elektronica' gestart door fredd_1001, 7 jan 2018.

  1. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ja duidelijk,

    Nu zit ik te kijken hoe ik die extra switchen kan selecteren, maar die zie ik niet, moet je die ergens activeren?

    Groeten,

    Arie
     
  2. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ik zie wat staan bij hardware in de zender, kom er wel uit denk ik

    Er is zelfs nog een ex1 en ex2 ook zie ik, potmeters kunnen daar op.

    Groeten,

    Arie
     
  3. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    klopt, ik zit er zelfs aan te denken om onder op de zender nog 2 druktoetsen te plaatsen..
    En dan EX1 en 2 te gebruiken in Multiposition mode.

    Waarom? gewoon omdat het kan :)
     
  4. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Zeker, en sluit je die dan aan op die overige 3 pinnen?

    Groeten ,

    Arie
     
    Laatst bewerkt: 13 mrt 2021
  5. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn

    Ja klopt.

    2021-03-13 13_27_35-Window.png
     
    Laatst bewerkt: 13 mrt 2021
    Helikapoter en AHoogendijk vinden dit leuk.
  6. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ok, dat wordt kabeltjes en schakelaars bestellen en maken.

    En inderdaad, omdat het kan!

    En ik wilde al mijn (verschillende) modellen op dezelfde manier in OpenTX zetten, en daar had ik net wat knopjes te weinig voor.

    Groeten,

    Arie
     
  7. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Zit nog even te twijfelen tussen aan/uit switchen of momentary, heb even geen idee waarvoor je een pushbutton kan gebruiken

    Groeten,

    Arie
     
  8. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Ik gebruik een pushbutton bijvoorbeeld voor een sleephaak te bedienen. of een Autolevel rescue functie te activeren.
    Functies die maar even een korte AAN actie nodig hebben.

    Je kan ze ook programmeren als Toggle switch.. druk is aan.. nog een druk is weer uit.
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  9. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.844
    Locatie:
    Hell
    Er zijn heel veel functies te bedenken voor een drukknopje.

    Stopzetten van en brandstof motor of juist op afstand starten.
    De sleephaak.
    Afroepen van telemetrie waarden.
    Instant trim. (Je stuurt je toestel, met de sticks, in een neutrale vlucht en met een druk op de knop worden jouw correcties "als getrimmed" opgeslagen.
    Je kunt een knopje gebruiken voor het neerlaten van je landingsgestel,, volgende keer drukken maak je dan intrekken.
    Nog legio toepassingen te bedenken.

    Vraagje;
    Kost dit één of meer andere schakelaars? Of zijn er nog vrije keuzes op het moederbord?

    Ik ga ook eens kijken naar een mooi plekje.
    Ergens waar je met de pink of ringvinger bij kunt zonder de sticks los te hoeven laten.
     
  10. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ja sorry hoor, ik heb alleen maar heli's

    Maar inderdaad motor stop, en start beveiliging bij elektro, hou ik schakelaars over, top.

    Groeten,

    Arie
     
    Vale Ouwe vindt dit leuk.
  11. Arnold 85

    Arnold 85

    Lid geworden:
    14 jul 2015
    Berichten:
    1.299
    Locatie:
    Lunteren
    Er zitten bij de x20s 2 drukknopjes aan de achterkant. Kun je mooi met de vingers indrukken tijdens het vliegen. Ideetje? 5ff649bb-4b36-4537-91d2-20e39f904a21.jpg~2.jpeg
     
  12. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Precies!, dit wilde ik dus ook toepassen op de X10 :) 2 drukkertjes achterop.

    @Vale Ouwe

    Je kan 4 inputs toevoegen, waarvan 2 met een potmeter.

    Van alle inputs kan je schakelfunctie maken..
     
    Vale Ouwe en Arnold 85 vinden dit leuk.
  13. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Vanavond een nieuw beugeltje geprint om achterop ook knopjes te maken :)

    2021-03-14 21.55.09.jpg 2021-03-14 21.56.37.jpg
     
    AHoogendijk, Helikapoter en Arnold 85 vinden dit leuk.
  14. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Nog een update.

    Ik heb de knopjes allemaal werkend.

    Ze hebben gelijk nuttige functies gekregen.

    Aangezien deze 2 inputs gezien worden als "analoge" ingangen, en je ze niet kan selecteren in OpenTX als switch functie heb ik ze als volgt geconfigureerd.

    EX1 en EX2 heb ik geconfigureerd als "Multiposition Switch"
    2021-03-15 10.49.38.jpg

    Om ze als een Switch te laten gedragen heb ik 2 logische functies gemaakt die deze 2 inputs omzetten naar (virtuele) schakel functies.

    Ik heb de laatste 2 logische posities gebruikt.

    Omdat ik hardware matig (elektrisch) het niveau naar GND (0 volt) trek, in opentx gezien van 100 naar -100 is de volgende functie:

    A=X , EX1 , -100

    A is EX1
    X is -100

    Dus als EX1, -100 is dan is die functie actief.

    Dit dus ook voor EX2

    2021-03-15 09.56.42.jpg

    Omdat ik in een Heli retracts op een schakelaar had gezet, wat ik persoonlijk helemaal niet een fijne functie vond, omdat je echt iets fysiek moet omhalen, dat kan ook wel eens even fout gaan.
    Dan kan ik wel een EDGE delay erop zetten, maar dan toch moet je hem fysiek snel weer terug zetten.

    Ik dacht dit is nou perfect voor een druk toets.

    Ik heb een functie gemaakt die van een druk knop een toggle knopje maakt.
    Maar een toggle knopje die pas reageerd na 1 seconden (of anders), voor die tijd doet ik gewoon niets.

    Volgende functie gebruik ik hier voor, in dit geval switch SI maar dat kan ook bijvoorbeeld L63 of L64 wezen.

    L12 schakelt in mijn geval nu mijn retract functie.

    2021-03-15 10.59.33.jpg


    Wat ik nu al zo onder de knopjes heb zitten is het volgende:

    SI
    Vliegtuig: Autolevel (Rescue)
    Heli: Retracts

    SJ

    Vliegtuig: Los/Sleep haak

    EX1
    Vliegtuig & Heli: reset timer/telemetrie

    EX2
    Vliegtuig & Heli: Actuele accu toestand.. spanning/stroom e.d.


    Ik zal het beugeltje op mijn thingiverse pagina plaatsen.

    Verdere afwerking van de knopjes.

    2021-03-15 09.47.45.jpg 2021-03-15 09.36.14.jpg 2021-03-15 09.35.55.jpg 2021-03-15 09.30.13.jpg 2021-03-15 09.30.05.jpg
     
    Vale Ouwe vindt dit leuk.
  15. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ok, je kan dus niet tussen AGND en EXT1 een switch zetten?
    Jij plakt dus zelf die 10 k er tussen zo te zien?

    Groeten,

    Arie
     
  16. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Ik heb een uitgebreid verslag gemaakt op mijn website:
    https://hobby4life.nl/?p=504

    Inderdaad, normaal komt op die connector geen schakelaar maar een potmeter. (spanings deler)
    Door de ingang te puluppen, trek ik keihard het signaal naar +100 in rust stand.. en dmv de schakelaar trek ik hem weer keihard naar -100.

    Heb er trouwens wel een 100nF condensatortje bij geplakt. over de voedingsspanning zelf.
    Just to be sure.


    Button Schematic.jpg
     
    Vale Ouwe vindt dit leuk.
  17. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Helemaal top, heb er wel een beetje kaas van gegeten, maar mis de informatie wat de zender op de poorten wil hebben ;(

    Groeten,

    Arie
     
  18. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.844
    Locatie:
    Hell
    Dan kun je zelfs eenvoudig nog twee knoppen toevoegen.
    Links (of rechts) twee drukknoppen, elk met een weerstand "overbrugt".
    Geen is neutraal (0), knop 1 links = -100, knop 2 links +100.

    Eigenlijk kun je op die manier per EXT1 (of 2) zelfs 6 drukknopen maken.
    Behalve als je er meer dan één tegelijk in gaat drukken, dan gaat het fout. Al is dat ook wel weer op te lossen.

    Leuk hoor.

    Ik maak veel gebruik van die ene mom-switch. Voor meerdere functies. Dus meer is welkom.
    Ik ga er zeker mee aan de gang.

    Ik heb natuurlijk zoveel mogelijk voor alle modellen dezelfde functies onder dezelfde "knoppen".
    Van de drie-standen heb ik er teveel. Een aantal gebruik ik als twee standen. Dat ga ik ook maar eens aanpassen.

    Of dat allemaal in Ethos ook gaat lukken?
    Happy met OpenTx. :)
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  19. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ik kan voor Ext1 en 2 kiezen voor:
    - Pot met klik
    - Standenschakelaar (6? is dezelfde functie als dei middelste pot)
    - Pot zonder klik

    Op die standenschakelaar kan je dan toch gelijk een 2 of drie standen schakelaar zetten (met de benodigde weerstanden denk ik) @Hobby4Life ?

    En hoe zit die pot met klik in elkaar?

    Kortom, ik weet even niet waar ik kan vinden wat de input van deze schakelaar is/moet zijn.

    Groeten,

    Arie
     
  20. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.844
    Locatie:
    Hell
    Ik denk(!) dat het te maken heeft met kalibreren.

    EXT 1 en 2 zijn kennelijk analoge functies (door weerstand/spanning meting).
    Bij het kalibreren moet je alle standen inleren.
    In ieder geval de uiterste standen, vaak de middenstand (klik), bij 6 standen is er geen midden-klik mogelijk.

    Al ben ik deze opties tijdens het kalibreren nooit tegen gekomen.
     

Deel Deze Pagina