FrSky X10/X10S

Discussie in 'Model elektronica' gestart door fredd_1001, 7 jan 2018.

  1. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.058
    De schakelaars gebruiken denk ik een digitale poort. Dat betekend dat je er alleen een twee standen schakelaar op kan aansluiten. De normale drie standen schakelaars gebruiken 2 digitale ingangspinnen.
     
  2. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Zou deze dan op moeten passen denk ik, dan kan je als je wil 6 punten schakelen.
    Lijkt gewoon een 6 standen schakelaar met een setje weerstanden.
    [​IMG]

    Groeten,

    Arie
     
  3. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Laatst bewerkt: 15 mrt 2021
  4. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.844
    Locatie:
    Hell
    De 2 en 3 standen schakelaars zeker (edit; op digitale poorten).
    De 6 standen schakelaar wordt analoog gemeten (middels weerstanden).
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  5. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    EX1 en 2 zijn analoge ingangen.

    Met andere woorden je mag de Analoge pin niet los laten hangen, dat heet floating.. dit kan allerlei rare rommel oppikken, en daardoor random waardes aangeven.

    Belangrijk is dat de analoge pin ten alle tijden een stabiel signaal krijgt.

    Hieronder een paar voorbeelden.

    Switch: Analoge EX1/2 pin is altijd laag of hoog.. nooit daar tussen in.
    Potmeter: Idem als switch alleen dient de potmeter nu als een echte spanningsdeler.. en zal er altijd een stabiele variabel instelbare spanning op staan.
    Multiswitch: is een uitgebreide spanningsdeler zoals de potmeter. maar met vaste vooringestelde spanningen door de serie weerstanden.
    Voorbeeld hier is met 4 standen, maar dit kan uitgebreid worden met nog veel meer standen. wel 24 als het moet.. of nog meer..

    je moet -100 tm 100 (is 200) delen door het aantal standen.. dan weet je steeds welk bereik je stand hebt..

    Bijvoorbeeld met deze 4 standen schakelaar.. deel je 200 / 4 = (elke) 50% is een stand.

    Stand 1 = -100 tm -50
    Stand 2 = -50 tm 0
    Stand 3 = 0 tm 50
    Stand 4 = 50 tm 100

    Je zou er ook een interne sensor op aan kunnen sluiten,,. zo lang die maar een analoge waarde uitstuurt tussen 0 en 3.3v. :)

    switches.png
     
    Laatst bewerkt: 15 mrt 2021
    Vale Ouwe vindt dit leuk.
  6. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Je ziet inderdaad bij die 6 standen knop bij het verstellen, dat er even een max waarde komt, en dan weer de bijbehorende, maar die zit dan inderdaad op een vast punt.

    Alleen moet je wel opletten dat je kan kiezen uit een 6 punten schakelaar, als je die echt als vaste schakelpunten wil nemen, dus je kan er wel minder doen, maar dan moet je het niet door minder delen, maar een aantal van die 6 achter elkaar prikken.

    Nog eens zoeken wat ik er op ga zetten, en welke functies daar bij moeten gaan horen ;)

    Groeten,

    Arie
     
  7. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Speciaal een 6 p switch hoeft niet hoor..

    Je kan een logische functies aanmaken die dat voor je regelt.

    Hier een voorbeeld hoe je van een Analoog kanaal een 6 kanaals schakelaar kan maken naar 6 losse switches.

    Het bereik van OpenTX loopt van -100 naar +100.. totaal 200 stappen.(%)

    Om de 6 bereikjes te kunnen beoordelen, moeten we dit omrekenen.

    Totaal 200 stappen / 6 switches = 33.333333 stapjes per switch positie.

    Belangrijk in de berekening is vanaf welk stapje je bereken laat uitvoeren.

    > (groter dan) 0 betekend dat alles vanaf 1 wordt mee genomen.
    0 wordt dus niet mee genomen!!
    < (kleiner dan) 1 betekend dat alles vanaf 0 wordt mee genomen.
    1 wordt dus niet mee genomen!!

    Om de eindstanden te detecteren kan je zeggen..

    Als de waarde -100 is dan is de functie actief. (Potmeter geheel linksom of rechtsom gedraaid)
    Maar dit is maar 1 stapje!, zit je er net boven, dan is die functie niet actief.
    Beter is om dit ook met een bereik op te lossen.
    Zie L55 en L64.

    Om tussen bereik te defineren moeten we 2 functies uitvoeren.

    Een om het start punt waar vanaf je gaat rekenen te bepalen.
    En een om het eind punt te bepalen.. en als die bereikt is samen met het start punt. dan is de totale functie geldig.

    Stel je wilt een waarden tussen 45 en 168 bepalen.

    Hierbij maken we gebruik van de volgende 2 functies:

    A>X en A<X

    A = Input (Potmeter, Schakelaar)
    X = Waarde

    Functie 1:

    Als A(Potmeter) > (groter dan) X(44) is, dan is deze functie geldig,
    -- Belangrijk hier is dus tellen vanaf 44, want we willen 45 mee nemen.

    Deze functie alleen is natuurlijk niet genoeg, nu is alles vanaf 45 geldig.
    We moeten nog een functie er bij maken, die pas actief wordt als het eind punt geldig is samen met de vorige functie.

    Functie 2:

    Als A(Potmeter) <(Kleiner dan) X(169) AND Functie 1 (en samen met een geldige Functie 1)
    Dan is deze Functie 2 ook geldig.
    Deze uiteindelijke functie gebruik je dan als Switch



    OpenTX Functions.png

    OpenTX Functions uitleg.png
     
    Laatst bewerkt: 16 mrt 2021
  8. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Klopt, maar mijn punt was:

    Als je bij hardware een 6 positie switch kiest, wat 1 van de mogelijkheden is, dan heb je 6 verschillende outputs.

    Dus tussen de 0 en de Vref heb je 5 weerstanden, die je aan EXTpos kan connecten.
    De zender herkent die 6 punten, en kan daar mee aan de gang.

    Monteer je een 4 positie schakelaar (om wat voor reden), dan moet je niet een weerstanden reeks van 3 weerstanden maken, want dan klopt het niet met de input van de ingestelde functie.
    Je kan dan gewoon die 5 weerstanden gebruiken, maar daar maar 4 punten van aansluiten, en die natuurlijk onthouden, en daar mee schakelen.

    Zo zou het moeten werken volgens mij.

    Ga ik later natuurlijk nog proberen.

    En zoals jij het aangeeft, werkt natuurlijk prima, dat is hetzelfde, deze waarden geeft de 6 pos switch ook aan.
    Je kan alleen met een 6 positie schakelaar die programmeer regels laten vervallen, dat zit er al in als je de juiste hardware selectie maakt.

    Kortom, er is veel mogelijk.
    Ik wist eerst niet dat er extra kanalen op konden, dit maakt het wel leuk!

    Groeten,

    Arie
     
  9. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Nee dat doet OpenTX nou net niet voor EX1 en EX2, die maakt er niet zelf 6 standen van.
    Dat zou ook vreemd zijn, want dan is het niet "open" om te bepalen hoeveel standen je zou willen gaan gebruiken. ;-)
    Tenminste dat is wat ik nu ervaren heb met het spelen met de EX poorten.
     
  10. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.058
    Het is wel vreemd dat als ik EX1 instel als 6 positie pot dat ik dan niet EX1-1 tot EX1-6 krijg zoals bij de standaard 6 positie pot.

    Dat staat het open karakter toch niet in de weg? Je kan altijd nog de EX1 instellen als POT en dan met logische schakelaars de 6 standen aanmaken op dezelfde manier als dat je dat nu doet. Het zou mooi zijn als die 6 standen in de sourcecode werden verwerkt ipv in een set logische schakelaars.
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  11. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ben ik met je eens,

    Maar dit was bij het selecteren van de 6 pos switch bij de hardware, dat werkt zo bij de middelste knop van de X10
    Als je daar bij de test van de analoge kanalen kijkt, dan zie je die waarden netjes terug bij deze schakelaar.
    Dat zal zo'n ding als in post 142 zijn, daar zit ook gewoon een rijtje weerstanden op.
    (Ik kan op jouw foto's net niet zijen wat daar zit ;) )

    Maar ik heb hem nog niet open gemaakt, is voor mij nog een beetje koffiedik kijken.

    Je zou moeten weten hoe het hardware matig/schematisch is ingericht, en wat OpenTX er mee kan.

    Groeten,

    Arie

    Edit, @toostbeek was me net voor, dat bedoelde ik ja
     
  12. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Ben ik met je eens, liefst nog dat je zelf het aantal standen kan kiezen.

    Maar goed, EX staat volgensmij nou eenmaal voor Extra of Experimental. de 6P schakelaar is al echt een fysieke 6 standen schakelaar dus daar verwacht je dan ook in OpenTX dat als je multiposition kiest dat het dan ook zo is voor 6 standen.

    Ik zie namelijk ook niet echt het verschil tussen POT, en MultiPos nu.

    Misschien als er op github aandacht wordt besteed als feature request dat er wat mee gaat gebeuren.. maar ik denk eerder dat ze denken dat we blij mogen wezen dat ze deze 4 inputs uberhaubt beschikbaar hebben gemaakt.

    Ik ga er wel even naar kijken in de source code.. misschien is het niet zo moeilijk om het daar aan te passen,, of iig aan te geven hoeveel standen hij wordt.
     
    Laatst bewerkt: 16 mrt 2021
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  13. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Wat ik zo lees in de code: src>radio>gui>480x272>radio_calibration.cpp

    Is het volgende:


    #if defined(PCBX12S)
    // The 2 main front sliders
    drawVerticalSlider(125, 120, 120, calibratedAnalogs[CALIBRATED_SLIDER_FRONT_LEFT], -RESX, RESX, 40, OPTION_SLIDER_TICKS | OPTION_SLIDER_BIG_TICKS | OPTION_SLIDER_SQUARE_BUTTON);
    drawVerticalSlider(LCD_W-125-12, 120, 120, calibratedAnalogs[CALIBRATED_SLIDER_FRONT_RIGHT], -RESX, RESX, 40, OPTION_SLIDER_TICKS | OPTION_SLIDER_BIG_TICKS | OPTION_SLIDER_SQUARE_BUTTON);
    #else
    if (IS_POT_AVAILABLE(EXT1)) {
    drawVerticalSlider(125, 120, 120, calibratedAnalogs[CALIBRATED_POT_EXT1], -RESX, RESX, 40, OPTION_SLIDER_TICKS | OPTION_SLIDER_BIG_TICKS | OPTION_SLIDER_SQUARE_BUTTON);
    }
    if (IS_POT_AVAILABLE(EXT2)) {
    drawVerticalSlider(LCD_W-125-12, 120, 120, calibratedAnalogs[CALIBRATED_POT_EXT2], -RESX, RESX, 40, OPTION_SLIDER_TICKS | OPTION_SLIDER_BIG_TICKS | OPTION_SLIDER_SQUARE_BUTTON);
    }

    #endif

    Deze worden echt gezien als een potmeter niet als een switch.
    Vandaar ook de verticale sliders tijdens het calibreren. IPV een multiswitch weergave.

    Nu eens kijken hoe dit aan te passen.. of nog mooier in mijn geval EX1↑,EX1↓,EX2↑ en EX2↓ van maken :)
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  14. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Ik heb een feature request aangevraagd bij OpenTX, niet geschoten.......

    https://github.com/opentx/opentx/issues/8376

    Als men dit ook een goed idee vind, laat daar ook van je horen.. hoe meer zielen.... des te groter de kans is dat er ook iets mee gedaan wordt.
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  15. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    607
    Locatie:
    Kraggenburg
    Je brengt me wel op een idee - ik heb eerder de momentary switch verhuisd van rechts naar links voor de DLG. Misschien ga ik de rechter ook vervangen door een momentary, daar heb ik eigenlijk meer behoefte aan. Reset van telemetry / hoogtemeter / overige timer. De linker gebruik ik nu voor DLG (launch), voor slepen (sleephaak) en voor electrozwevers (reset flight timer).

    Die knopjes aan de onderkant lijken me ook mooi maar ik heb nog even geen behoefte om die operatie te gaan doen, er zitten nog genoeg vrije schakelaars op!
     
    Hobby4Life vindt dit leuk.
  16. Rob.M

    Rob.M

    Lid geworden:
    13 mei 2013
    Berichten:
    174
    Locatie:
    Tolbert groningen
    Kleine modificatie. Heb houders getekend om er 6x6mm micro switch in te kunnen plaatsen. Deze vervangen de 2 onderste schakelaars. Deze zaten mij in de weg om de zender goed beet te pakken en snel en gemakkelijk de voorste schakelaars over te kunnen halen. Het zijn nu 2 moment schakelaars maar door een logische schakelaar kan je er een 2 standen schakelaar van maken. [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Hobby4Life vindt dit leuk.
  17. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Als er trouwens mensen zijn die die modificaties voor en achter willen uitvoeren, ik kan nu complete setjes klaar maken.. gesoldeerd en al met kabeltjes.
    Het enige wat je hoeft te doen is met de bijgeleverde malletjes even de gaatjes te boren.

    Alles is mee geleverd zie foto.
    Tevens mooie zwarte m2 verzonken boutjes.
    En boormalletjes.

    2021-04-01 17.18.49.jpg
     
    Hein.z, Vale Ouwe en AHoogendijk vinden dit leuk.
  18. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Met je duidelijke uitleg ook maar gelijk de update gedaan.

    Mijn schakelaars zitten op deze manier:
    [​IMG]
    Ik ga straks met een pult vliegen, dus ik wilde niets aan de onderkant

    Paste keurig met het stekkertje
    [​IMG]
    Even alle schakelaars aan een kanaal toegewezen
    [​IMG]
    Dan weet je gelijk of alles werkt, en wat de namen zijn
    [​IMG]
    Nieuwe ISRM printje er in
    [​IMG]
    Beetje antenne lak er op
    [​IMG]
    En alles updaten, klaar, werkt allemaal weer.

    Nu nog een keer kijken of Ethos wat is.

    Groeten,

    Arie
     
    Arnold 85 en Hobby4Life vinden dit leuk.
  19. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Netjes :), gelijk maar even alles aangepakt dus.

    Ik heb Ethos even op mijn oude X12S gezet, daar even mee aan het spelen.. het ziet er redelijk compleet uit.
     

Deel Deze Pagina