Bernard (indoorflyer), je moet je bedenken dat niet elk model als wedstrijdmodel bedoeld is wat in een wedstrijdklasse kan worden ingedeeld. Desondanks is het natuurlijk wel een modelvliegtuig. Ik duid niet-wedstrijdmodellen meestal aan met de term 'sportmodel'. Mensen die nieuw zijn op het gebied van vrije vlucht hebben bovendien vaak nog geen idee hebben van de indeling in wedstrijdklassen, dus dat zegt hen niets, wat in dit geval ook weer blijkt.
Cessna66: je hebt de zwever dus nog niet gebouwd, begrijp ik. Wat is het merk van de bouwdoos en de naam van het model? Staat er ook op wat voor spanwijdte het model heeft (spanwijdte is de afstand tussen de tippen van de vleugel). Misschien kennen wij het model en kunnen we tips geven. Een hele goede tip vooraf is om het model alleen onder begeleiding van een ervaren modelbouwer te gaan bouwen, dus probeer een modelvliegclub te vinden waar iemand je daarmee wil helpen.
Voor het bouwen is het allerbelangrijkste dat je de boel RECHT bouwt, dus niet zomaar uit de hand, maar op een rechte bouwplank, waar je de onderdelen op vast kunt prikken met glaskopspelden, zodat je het recht in elkaar kunt lijmen en het niet tijdens het drogen kromtrekt. Een krom model zal niet of zeer moeilijk af te stellen zijn en zal dus waarschijnlijk niet of nauwlijks vliegen. Daarna is het belangrijkste dat de boel niet zwaarder dan nodig wordt, want hoe zwaarder, des te minder goed het vliegt. Dat betekent dat je niet meer lijm moet gebruiken dan nodig is, dus alleen op de lijmvlakken en niet alle hoekjes opvullen met lijm. De verbinding wordt veel sterker als de lijmvlakken goed op elkaar aansluiten, dus hoe nauwkeuriger je werkt, hoe sterker je model zal worden. De beste lijm voor een zwever is UHU Hart (balsalijm) uit de modelbouwwinkel of witte houtlijm uit de bouwmarkt. Ik zou de snelle Cyano-Akrylaatlijm (Secondenlijm) nog maar even laten staan en vooral geen andere lijm zoals bisonkit of zo gebruiken.
Als het model in elkaar zit moet je het gaan bekleden en dat is weer een heel apart proces waar je ons dan nog maar eens om raad over moet vragen.
Als het model bekleed is moet je het zwaartepunt op de goede plaats krijgen door lood (meestal in de vorm van kogeltjes) in de neus toe te voegen. Daarna probeer je handstartjes te maken (voorzichtig vanuit schouder hoogte horizontaal, dus niet omhoog, weggooien). Als hij dan een paar meter mooi rechtuit vliegt kun je proberen hem met 20 of 30 meter lijn (voor de eerste keer zal vliegertouw voldoen, maar eigenlijk is dat te rekbaar) omhoog te krijgen. Het ene einde van de lijn hou je vast, aan de andere kant knoop je een ring die je om de haak onder het model doet. 25cm onder de ring knoop je een stukje doek als vlaggetje. Een helper laat het model los (hij mag het niet gooien, hij moet het zo'n beetje uit zijn handen laten trekken), terwijl jij hard precies tegen de wind in rent. Het model moet dan als een vlieger omhoog gaan. Wijkt het model af naar links, dan moet jij ook naar links lopen en andersom, zo probeer je hem recht te houden. Als het bijna boven je is kun je minder hard gaan lopen. Door een kort rukje aan de lijn springt de lijn van de haak en vliegt het model zelfstandig. Pas wel op, als er wind staat kan het model pas een heel eind verderop landen, dus je moet er meteen achteraan hollen. Probeer nergens te vliegen waar het model bij de landing schade kan veroorzaken, dus liefst op een heide of zo. Als je pech hebt komt het model in een thermiekbel (opstijgende warme lucht) en kan het héél hoog en ver vliegen. Schrijf of plak dus je naam, adres en telefoonnummer op het model, zodat als iemand het vindt, ze het bij je terug kunnen bezorgen.