Ok, je hebt dus op youtube een filmpje gezien, opgenomen vanuit een rc vliegtuig, meer nog, de piloot blijkt het vliegtuigje te besturen met een videobril op, dus alsof hij in de cockpit zit. COOL !!! Dat wil je ook wel doen. Maar hoe begin je eraan ? Wat gaat dat kosten ? Wat heb je nodig ? De antwoorden op die vragen zijn niet zo voor de hand liggend en, zoals gewoonlijk, fel afhankelijk van wat je precies wil en hoeveel tijd en kunde je erin wil stoppen.
BELANGRIJK is ook de veiligheid bij fpv. Zo belangrijk dat daar een apart topic voor nodig is : veilig-en-verantwoord-fpv-vliegen
Zelf ben ik voor een zo goedkoop mogelijke setup gegaan, waarmee je toch al heel wat kan. Hiervoor heb ik gedurende enkele maanden koopjes in het oog gehouden en moet je wel kunnen solderen. Deze setup goedkoop, maar niet plug en play, wat technische (electronica) bagage is vereist. De setup is als volgt :
1 - Mijn goede oude multiplex twinstar met brushless motoren, het toestel waar ik 5 jaar geleden mee leren vliegen heb en dat vrijwel niet kapot te krijgen is (of toch niet onrepareerbaar ;-) )
2 - Een 420 tvlijnen sony 1/3" CCD camera vanop ebay of van hobbyking
3 - Een 2.4Ghz video zender en ontvanger set van 500mW (moet je wel een zendvergunning voor hebben, zonder vergunning is 10mW het maximum vermogen)
4 - Een trimersion video bril. Deze zijn heel soms nog op ebay te vinden, ik heb mijne van een nederlander (S. Sassen) gekocht voor 90 euro.
Hiermee was ik ongeveer 160 euro kwijt en kon ik al van start gaan om wat rond te vliegen, maar natuurlijk wil je graag ook van die coole filmpjes maken voor op youtube... Dan moet je ook video kunnen opnemen.
5) Opname/weergave apparatuur : ik gebruik een laptop met capture kaart die ik al had (4 jaar oude targa laptop van de lidl waar die kaart bijzat). Als je een DV camcorder hebt met audio/video in, kan je deze ook prima gebruiken, anders heb je een DVR recorder nodig.
6 - Voor het maken van HD filmpjes heb je een aparte camera nodig (HD beelden kunnen nog niet doorgestuurd worden draadloos). Ik heb daarvoor een Kodak ZX-1 op de kop kunnen tikken bij pixmania voor 55 euro (tijdelijke aanbieding).
7 - Na een tijdje heb je je onmiddelijke omgeving wel gezien en wil je verder weg gaan. Bovendien heb je al eens een noodlanding moeten maken omdat je batterij vlugger leeg was dan je dacht ('t is ook zo leuk he, de tijd vliegt), dus dan wil je een OSD (on screen display) die je deze gegevens laat zien. Ikzelf heb de CEOSD, een vrij goedkope met toch al heel wat gegevens in beeld, van bij BEVRC, maar er zijn zeker betere en duurdere.
8 - Een headtracker is ook wel cool. Hiermee kan je je camera in het vliegtuig laten mee bewegen met je hoofd, zodat je dus kan rondkijken vanuit het vliegtuig. Een zeer aparte ervaring
Ik heb deze van bij hobbyking.
Als je een futaba zender hebt kan je deze zo gebruiken, echter voor mijn graupner mx-12 had ik ook de een ppm-mixer nodig. Voor ombouwen van de mx-12 zodat je 8 kanalen krijgt met de headtracker op kanaal 7 en 8 zie : mx-12-met-8-kanalen-via-ppm-mixer-en-headtracker.
Zo, dat is momenteel wat ik heb en hoe ik met fpv ben begonnen, meer details over mijn setup vind je in het topic twinstar-fpv-nog-een-fpver-erbij
Er zijn natuurlijk nog heel veel andere mogelijkheden. Hieronder bespreek ik wat alternatieven die mij bekend zijn voor elk puntje hierboven.
1) Vliegend tuig
Zeer populair voor beginners in fpv is de easystar : goedkoop, makkelijk te vliegen, geen prop voor je camera, zweeft goed, redelijk stabiel, lange vliegtijd. Wel geen ailerons, niet erg schaal, niet zo heel veel plaats voor apparatuur, weinig acrobatische figuren.
Een twinstar dan : goedkoop, makkelijk te vliegen, geen prop voor je camera, zweeft redelijk (iets minder als easystar), redelijk stabiel, iets mindere vliegtijd als easystar. Schaal uitzicht, groot stijgvermogen en kan best wat gewicht meenemen. Iets minder lange vliegtijd.
Een funjet : voor de gevorderden die een adrenaline rush willen
Vliegtijd is vrij kort, maar 't gaat wel snel en wendbaar !
Een skywalker is ook populair : een beetje een easystar cloon van de chinezen
Een super alulah (super-alulah) of vliegende vleugel is ook goed bruikbaar.
Er zijn best nog wel meer geschikte vliegtuigen te bedenken ! Voornaamste kenmerken moeten zijn : stabiel, lange vliegtijd, liefst geen prop voor de camera (al is dit persoonlijke voorkeur), vrij veel ruimte voor apparatuur en toch wat gewicht mee kunnen nemen. Verder zijn er ook mensen die fpv apparatuur op een heli of op een quad/hexa/octokopter zetten, maar dat zou me te ver leiden, zie hiervoor ook het multicopter deel van dit forum.
2) Camera
Een betere maar ook iets duurdere camera is 600TVL board camera van securitycam2000.
Let op het gewenste voltage van de camera (5V of 12V). Een 12V kan je rechtstreeks aansluiten op je 3S lipo, maar als je lipo leegraakt (9V) valt mogelijk je beeld weg, tenzij je een step-up gebruikt. Een 5V camera kan je voeden met een bec.
3) Video zender en ontvanger
Hier zijn ook nog veel andere mogelijkheden. Je hoeft niet perse 2.4Ghz zender te nemen, meer zelfs, in combinatie met 2.4Ghz radiobesturing is dit af te raden omdat het bereik van je radiobesturing fel zal verminderen. 5.8Ghz komt ook op (vaak met ietsje minder bereik dan een vergelijkbare 2.4Ghz zender).
Welke combinaties werken goed ?
A) Wil je op een club vliegen, dan is RC besturing op 35Mhz aan te raden en video op 5.8Ghz. Op deze manier stoor je niemand met 2.4Ghz rc op de club en ondervind jij ook geen storing van 2.4Ghz rc zenders. Bovendien heeft 35 (40)Mhz standaard en in 't algemeen toch wat meer bereik dan een 2.4Ghz zender, zeker laag bij de grond en rond obstakels. Probeem is dat het 5.8Ghz videobereik niet zo groot is.
B) Vlieg je ergens alleen op een wei en wil je zo ver mogelijk raken zonder tracking antennes etc dan zou ik voor een 35Mhz zender gaan in combinatie met een 500mW 2.4Ghz videozender. Met de standaard antennes zou je hiermee toch 1 km in het rond moeten kunnen vliegen.
C) Heb je al een 2.4Ghz zender dan kan je deze natuurlijk ook blijven gebruiken voor fpv. Best wel combineren met een 5.8Ghz video zender. Je zal hiermee zonder ingrepen niet zover geraken als met de 35Mhz/2.4Ghz combinatie van punt B.
Belangrijk : vermijd de zware video zenders van 1000 of 1500mW. Deze zenders aan boord van je vliegtuig zijn zo krachtig dat ze je rc-ontvanger zullen storen. Vergelijk met naar het ruisen van de wind luisteren terwijl iemand in je oor staat te brullen : je zal van de wind weinig horen.
Bereik is zeer sterk afhankelijk van de antennes. Hierover kan best een apart topic gemaakt worden denk ik. In elk geval, als je meer bereik wilt dan is een zender met meer vermogen NIET de oplossing. Betere antennes zijn dan de oplossing.
4) Video bril
De fatshark videobril is zowat de populairste en bij zowat elke fpv shop te vinden. Is eventueel ook verkrijgbaar met ingebouwde ontvanger. Dit is leuk om kortbij te vliegen ergens in een veldje (je hebt dan geen kabels en grondstation nodig) maar als je beelden wil opnemen, of verder wilt gaan vliegen met patch antennes, dan is een aparte ontvanger aan te raden.
Andere mogelijke videobrillen zijn de EVG920 brillen of de headplay.
5) Video opnemen als je een laptop hebt : EasyCAP USB 2.0 Audio/Video Capture/Surveillance Dongle - Free Shipping - DealExtreme
6) onboard HD Video De GoPro Hero HD is een zeer veel gebruikte HD camera voor opnames op je vliegtuig. Als je hem opzoekt in google zal je merken dat dit een bewezen en veelgebruikte camera is, zij het niet van de goedkoopste. Mogelijk wil je de lens vervangen, wat enige handigheid vereist.
Een goedkopere optie om op te nemen in redelijke kwaliteitis de HD Key Chain Spy cam Nr 11. Met eventueel ander voorzet lensje naar wide-angle om te bouwen. Full review of the Real 720p HD 808 Key Ring Spy Camera - YouTube
7) OSD - On Screen Display Er zijn heel wat osd's met meer of minder mogelijkheden. Een spreadsheet met vergelijkingen : http://spreadsheets.google.com/pub?key=tUvCDcT6ukkAXWiLa350ejg&output=html
8 ) Head tracker bvb immersionrc hun track R3
Er is nog veel meer keus, maar ik denk dat een beginner nu al door de bomen het bos niet meer ziet
Er dienen dus best wat keuzes gemaakt te worden, en een miskoop is zeer snel gedaan. Daarom is het van belang je op voorhand goed te informeren via forums, andere fpv vliegers etc.
Ook raad ik altijd aan stapsgewijs op te bouwen. Als je alles in 1 keer koopt ben je flink wat geld kwijt en bevalt het misschien helemaal niet of zijn sommige zaken niet wat je echt wou. Begin gewoon met een camera, zender/ontvanger en schermpje (bvb een dvd schermpje voor in de auto vanop ebay) Dan kan je vrij goedkoop al eens proeven van het fpv vliegen
Success !!!
Aanvullingen, verbeteringen en/of updates zijn uiteraard zeer welkom. Ik zal deze in de beginpost zoveel mogelijk verwerken
BELANGRIJK is ook de veiligheid bij fpv. Zo belangrijk dat daar een apart topic voor nodig is : veilig-en-verantwoord-fpv-vliegen
Zelf ben ik voor een zo goedkoop mogelijke setup gegaan, waarmee je toch al heel wat kan. Hiervoor heb ik gedurende enkele maanden koopjes in het oog gehouden en moet je wel kunnen solderen. Deze setup goedkoop, maar niet plug en play, wat technische (electronica) bagage is vereist. De setup is als volgt :
1 - Mijn goede oude multiplex twinstar met brushless motoren, het toestel waar ik 5 jaar geleden mee leren vliegen heb en dat vrijwel niet kapot te krijgen is (of toch niet onrepareerbaar ;-) )
2 - Een 420 tvlijnen sony 1/3" CCD camera vanop ebay of van hobbyking
3 - Een 2.4Ghz video zender en ontvanger set van 500mW (moet je wel een zendvergunning voor hebben, zonder vergunning is 10mW het maximum vermogen)
4 - Een trimersion video bril. Deze zijn heel soms nog op ebay te vinden, ik heb mijne van een nederlander (S. Sassen) gekocht voor 90 euro.
Hiermee was ik ongeveer 160 euro kwijt en kon ik al van start gaan om wat rond te vliegen, maar natuurlijk wil je graag ook van die coole filmpjes maken voor op youtube... Dan moet je ook video kunnen opnemen.
5) Opname/weergave apparatuur : ik gebruik een laptop met capture kaart die ik al had (4 jaar oude targa laptop van de lidl waar die kaart bijzat). Als je een DV camcorder hebt met audio/video in, kan je deze ook prima gebruiken, anders heb je een DVR recorder nodig.
6 - Voor het maken van HD filmpjes heb je een aparte camera nodig (HD beelden kunnen nog niet doorgestuurd worden draadloos). Ik heb daarvoor een Kodak ZX-1 op de kop kunnen tikken bij pixmania voor 55 euro (tijdelijke aanbieding).
7 - Na een tijdje heb je je onmiddelijke omgeving wel gezien en wil je verder weg gaan. Bovendien heb je al eens een noodlanding moeten maken omdat je batterij vlugger leeg was dan je dacht ('t is ook zo leuk he, de tijd vliegt), dus dan wil je een OSD (on screen display) die je deze gegevens laat zien. Ikzelf heb de CEOSD, een vrij goedkope met toch al heel wat gegevens in beeld, van bij BEVRC, maar er zijn zeker betere en duurdere.
8 - Een headtracker is ook wel cool. Hiermee kan je je camera in het vliegtuig laten mee bewegen met je hoofd, zodat je dus kan rondkijken vanuit het vliegtuig. Een zeer aparte ervaring

Als je een futaba zender hebt kan je deze zo gebruiken, echter voor mijn graupner mx-12 had ik ook de een ppm-mixer nodig. Voor ombouwen van de mx-12 zodat je 8 kanalen krijgt met de headtracker op kanaal 7 en 8 zie : mx-12-met-8-kanalen-via-ppm-mixer-en-headtracker.
Zo, dat is momenteel wat ik heb en hoe ik met fpv ben begonnen, meer details over mijn setup vind je in het topic twinstar-fpv-nog-een-fpver-erbij
Er zijn natuurlijk nog heel veel andere mogelijkheden. Hieronder bespreek ik wat alternatieven die mij bekend zijn voor elk puntje hierboven.
1) Vliegend tuig
Zeer populair voor beginners in fpv is de easystar : goedkoop, makkelijk te vliegen, geen prop voor je camera, zweeft goed, redelijk stabiel, lange vliegtijd. Wel geen ailerons, niet erg schaal, niet zo heel veel plaats voor apparatuur, weinig acrobatische figuren.
Een twinstar dan : goedkoop, makkelijk te vliegen, geen prop voor je camera, zweeft redelijk (iets minder als easystar), redelijk stabiel, iets mindere vliegtijd als easystar. Schaal uitzicht, groot stijgvermogen en kan best wat gewicht meenemen. Iets minder lange vliegtijd.
Een funjet : voor de gevorderden die een adrenaline rush willen

Een skywalker is ook populair : een beetje een easystar cloon van de chinezen
Een super alulah (super-alulah) of vliegende vleugel is ook goed bruikbaar.
Er zijn best nog wel meer geschikte vliegtuigen te bedenken ! Voornaamste kenmerken moeten zijn : stabiel, lange vliegtijd, liefst geen prop voor de camera (al is dit persoonlijke voorkeur), vrij veel ruimte voor apparatuur en toch wat gewicht mee kunnen nemen. Verder zijn er ook mensen die fpv apparatuur op een heli of op een quad/hexa/octokopter zetten, maar dat zou me te ver leiden, zie hiervoor ook het multicopter deel van dit forum.
2) Camera
Een betere maar ook iets duurdere camera is 600TVL board camera van securitycam2000.
Let op het gewenste voltage van de camera (5V of 12V). Een 12V kan je rechtstreeks aansluiten op je 3S lipo, maar als je lipo leegraakt (9V) valt mogelijk je beeld weg, tenzij je een step-up gebruikt. Een 5V camera kan je voeden met een bec.
3) Video zender en ontvanger
Hier zijn ook nog veel andere mogelijkheden. Je hoeft niet perse 2.4Ghz zender te nemen, meer zelfs, in combinatie met 2.4Ghz radiobesturing is dit af te raden omdat het bereik van je radiobesturing fel zal verminderen. 5.8Ghz komt ook op (vaak met ietsje minder bereik dan een vergelijkbare 2.4Ghz zender).
Welke combinaties werken goed ?
A) Wil je op een club vliegen, dan is RC besturing op 35Mhz aan te raden en video op 5.8Ghz. Op deze manier stoor je niemand met 2.4Ghz rc op de club en ondervind jij ook geen storing van 2.4Ghz rc zenders. Bovendien heeft 35 (40)Mhz standaard en in 't algemeen toch wat meer bereik dan een 2.4Ghz zender, zeker laag bij de grond en rond obstakels. Probeem is dat het 5.8Ghz videobereik niet zo groot is.
B) Vlieg je ergens alleen op een wei en wil je zo ver mogelijk raken zonder tracking antennes etc dan zou ik voor een 35Mhz zender gaan in combinatie met een 500mW 2.4Ghz videozender. Met de standaard antennes zou je hiermee toch 1 km in het rond moeten kunnen vliegen.
C) Heb je al een 2.4Ghz zender dan kan je deze natuurlijk ook blijven gebruiken voor fpv. Best wel combineren met een 5.8Ghz video zender. Je zal hiermee zonder ingrepen niet zover geraken als met de 35Mhz/2.4Ghz combinatie van punt B.
Belangrijk : vermijd de zware video zenders van 1000 of 1500mW. Deze zenders aan boord van je vliegtuig zijn zo krachtig dat ze je rc-ontvanger zullen storen. Vergelijk met naar het ruisen van de wind luisteren terwijl iemand in je oor staat te brullen : je zal van de wind weinig horen.
Bereik is zeer sterk afhankelijk van de antennes. Hierover kan best een apart topic gemaakt worden denk ik. In elk geval, als je meer bereik wilt dan is een zender met meer vermogen NIET de oplossing. Betere antennes zijn dan de oplossing.
4) Video bril
De fatshark videobril is zowat de populairste en bij zowat elke fpv shop te vinden. Is eventueel ook verkrijgbaar met ingebouwde ontvanger. Dit is leuk om kortbij te vliegen ergens in een veldje (je hebt dan geen kabels en grondstation nodig) maar als je beelden wil opnemen, of verder wilt gaan vliegen met patch antennes, dan is een aparte ontvanger aan te raden.
Andere mogelijke videobrillen zijn de EVG920 brillen of de headplay.
5) Video opnemen als je een laptop hebt : EasyCAP USB 2.0 Audio/Video Capture/Surveillance Dongle - Free Shipping - DealExtreme
6) onboard HD Video De GoPro Hero HD is een zeer veel gebruikte HD camera voor opnames op je vliegtuig. Als je hem opzoekt in google zal je merken dat dit een bewezen en veelgebruikte camera is, zij het niet van de goedkoopste. Mogelijk wil je de lens vervangen, wat enige handigheid vereist.
Een goedkopere optie om op te nemen in redelijke kwaliteitis de HD Key Chain Spy cam Nr 11. Met eventueel ander voorzet lensje naar wide-angle om te bouwen. Full review of the Real 720p HD 808 Key Ring Spy Camera - YouTube
7) OSD - On Screen Display Er zijn heel wat osd's met meer of minder mogelijkheden. Een spreadsheet met vergelijkingen : http://spreadsheets.google.com/pub?key=tUvCDcT6ukkAXWiLa350ejg&output=html
8 ) Head tracker bvb immersionrc hun track R3
Er is nog veel meer keus, maar ik denk dat een beginner nu al door de bomen het bos niet meer ziet

Er dienen dus best wat keuzes gemaakt te worden, en een miskoop is zeer snel gedaan. Daarom is het van belang je op voorhand goed te informeren via forums, andere fpv vliegers etc.
Ook raad ik altijd aan stapsgewijs op te bouwen. Als je alles in 1 keer koopt ben je flink wat geld kwijt en bevalt het misschien helemaal niet of zijn sommige zaken niet wat je echt wou. Begin gewoon met een camera, zender/ontvanger en schermpje (bvb een dvd schermpje voor in de auto vanop ebay) Dan kan je vrij goedkoop al eens proeven van het fpv vliegen
Success !!!
Aanvullingen, verbeteringen en/of updates zijn uiteraard zeer welkom. Ik zal deze in de beginpost zoveel mogelijk verwerken
Laatst bewerkt door een moderator: