Multiplex Easystar II

20170423_164216[1].jpg
20170423_164146[1].jpg

Vandaag heeft mijn Easy onzacht kennis gemaakt met moeder aarde, met de neus recht omlaag.
Gelukkig heeft mijn zelfgemaakte neuscover ervoor gezorgd dat de neus heel bleef, helaas heeft het gewicht van de motor voor andere schade gezorgd. Deze lijkt mij wel mooier te herstellen als een scheve neus ;)
 
Ai, dat is zuur maar wel te herstellen denk ik.
Ik heb dit als eens vaker gezien bij ons op de club. Zelfs dat dat deel tijdens een vlucht afbrak..... Twee dwarrelende vleugels en een romp die als een speer naar beneden ging als gevolg.

Ik heb mijn Easystar 2 versterkt met een kunststof plaatje en houten prikkers in de hoop dat te voorkomen. Zeker omdat ze flink overpowered is.

Zal kijken of ik morgen foto's kan maken als je wil.

Groet,
Coen
 
Probleemloos te herstellen. Zitten er op de breukvlakken ingedeukte stukken waardoor het niet meer goed past, even de electronica veilig stellen, dan het toestel in heet (90 graden) water dompelen met de beschadigde stukken. Elapor soep* maken dus :) Binnen enkele seconden zou de originele vorm weer terug moeten komen. Door de hitte gaan de pellets van het schuim wat uitzetten waardoor je een sinaasappelhuid krijgt. Zolang het schuim warm is kun je dit met de bolle kant van een lepel vlak strijken. Dan secondenlijm hanteren, weer in elkaar drukken (check even of de vleugels goed klem zitten!) en de electronica weer erin. Ik heb op het veld wel ergere schade gezien en dat toestel vloog een uur later weer.

* check bijvoorbeeld RcGroups voor Elapor Soup, tutorials met foto's.
 
De breuken zijn “mooi”. Op de club adviseerde men mij de bovenkant te versterken met enkele dunne carbonstaven(2x 2mm) en eventueel een matje over en onder de motorsteun. De materialen kan ik pas volgende week in huis halen i.v.m. werk. Zal foto’s plaatsen van de herstelling.

Grts Johnny
 
Versterken met wat dan ook is absoluut niet nodig. De reparatie zal zelfs sterker zijn dan het originele schuim dus nooit meer op die plek breken. Daarentegen, stel dat je gaat verstevigen met carbon en hetzelfde gebeurd nog een keer, dan kun je donder op zeggen dat de schade aanzienlijk groter is. Bovendien voegt alles wat niet nodig is alleen maar gewicht toe aan je toestel.
 
Toevallig heb ik gisteren de vleugels van mijn Easystar II versterkt. Ik heb het gat in de vleugels dieper geboord waardoor de vleugels minder buigen bij een sterkere wind (voor op het strand bijvoorbeeld). Beide vleugels hebben nu een gat van ongeveer 45 centimeter waar een carbon buis doorheen gaat, de vleugel is nu een heel stuk stijver.
 
Ik moest twee keer lezen om te snappen wat je bedoelt. ;-)
Je hebt de gaten in de vleugel waar de carbonbuis in zit dieper bemaakt en er een langere carbonbuis ingezet.
Niks mis mee zou ikzeggen. :-)
 
Hoi hoi!
Misschien niet de juiste plek maar ik ben nieuw hier!
Ben sinds gisteren in bezit van een ES2.
Deze heeft na twee vluchtjes zodanige averij opgelopen dat ie nu op de tafel ligt....
Het smalle stuk van de romp boven de vleugel is uitgescheurd na een zijdelingse crash.
Vraagje: is het verstandig om dit gedeelte te versterken met bijv. houten sateprikkers?
Heb wel al UHU lijm van de modelbouwwinkel.
De ailerons heb ik trouwens nog niet actief. Bij de handelaar zeiden ze dat dit lvoorlopig niet verstandig is.
Eerst maar vlakke draaien maken.
Tip en trucs zijn natuurlijk meeeer dan welkom!

Bob
 
Eerst - welkom!

Verder, zelfde verhaal als boven; ziet eruit als een redelijk nette scheur, geen deuken. Gewoon met secondenlijm (die van de WIBRA, 5 tubetjes voor 55 cent ofzo, altijd bij je hebben op het veld ;) ) weer in elkaar lijmen, verstevigen heeft geen zin en maakt alleen maar zwaar. Alle begin is moeilijk, je had mijn EZ* eens moeten zien na de eerste maand... Frankenstar, zoveel littekens en reparaties.

Ailerons kunnen lastig zijn maar deze schade is niet ontstaan door richtingroer maar hoogteroer (gebruik, of waarschijnlijker, niét het gebruik ervan haha) en had door ailerons misschien zelfs voorkomen kunnen worden. Enig voordeel van alleen hoogte en richting is dat het toestel veel minder direct reageert, vooral bij het zweven/lage snelheid.

Vlakke draaien bestaan trouwens niet in de luchtvaart (alleen bij stuntpiloten en die toestellen zijn anders), de beste tip die ik voor je heb: voor een "normaal" vliegtuig is de richting waarin de buik wijst ALTIJD beneden qua zwaartekracht. Dat klinkt misschien raar maar bekijk het zo: als je het toestel een bocht in stuurt gaat het schuin hangen. om nu op dezelfde hoogte te blijven moet je hoogteroer UP geven (hou het toestel maar eens scheef, UP is in dat geval de richting waarin je de bocht aan het maken bent, je "stijgt" dus als het ware de bocht in)

Principe van steen aan touwtje - hangt het stil, trekt het recht naar beneden. zwaai je het rond dan voel je de "zwaartekracht" opzij of bij over de kop draaien zelfs omhoog trekken. Een vliegtuig ondergaat diezelfde krachten.

Bij richting dus altijd een beetje hoogte meegeven!
 
Goed gevlogen Heb ik ook al gehad,stuk er tussen met de juiste lijm,zacki elapor van multiplex,heel belangrijk,en carbonstokjes erin duwen zijn sterk,eventueel zo van die,lange houten stokjes ,en wat ik doe is daarna waar het aaneen geplakt is dunne glasvezel stukje opleggen,en gewoon ook elapor lijn laten oplopen,en met stokje of iets anders uitvrijven ,goed laten drogen ,is heel sterk!!
 
Dank jullie voor de snelle antwoorden!
Ik ga meteen aan de slag. Morgen ga ik eens langs bij een modelvliegclub hier in de buurt voor info.
 
Hoi hoi!
Mijn easystar is toe aan een neuscorrectie dmv heet water...
Kan iemand mij zeggen hoe warm het moet zijn?
Net van de kook af of minder?
Grt Bob
 
Nose jobs? :)
Was dat niet iets van 'afvangen' bij 80 graad?
Je kan natuurlijk ook beter leren landen.... :banana:

Bij de Blokker hebben ze mooie oven/kook thermometertjes met een sonde en verlengdraad.
Gaat tot 100 graad. En kan je de temp van je baksels van binnen meten. Die hoeven niet duur te komen. Ze liggen ook wel eens bij de Appie-Happie super.

Je kan het ook stomen, maar dan poffen de korrels verder door, en krijgt het rompje een sinas-huidje...
Het werkt als je niets anders hebt.
Dompelen of overgieten met een soeplepel etc. kom je een heel end.
Krijg je het vast wel weer patent genoeg:yes:

Gr Bas
 
Ik had ook schrik van de neuslandingen die ik ging maken. Heb daarom per direkt na de aanschaf een soort beschermkap gemaakt. neus inwikkelen met vershoudfolie (strak aanspannen!). 2 a 3 laagjes glasmat a80gr erop i.c.m. 24u epoxy, 48u laten uitharden, bijwerken en vastzetten met enkele streepjes velcro. Bodem blijft schoon bij landingen op gras, en ja nog steeds geen schade na een paar neuslandingen.
B.t.w. kwa gewicht =+/- 25gr dus dat valt goed mee.
20170423_164146[1]-800.jpg

deze schade is gewoon hersteld met 24u epoxy, vanaf 1meter ze je er niets meer van
20170708_161042-800.jpg
 
Laatst bewerkt:
Back
Top