Parkracer

Mooie oplossing voor aileron besturing als dat licht genoeg werkt door die bochten.
Ik werk meestal met paperclips eventueel verlengt met bamboe van sushi matjes.
Ik ontdekte dat een afgeknipte 6X5 slowfly prop ook prima werkt door het dunne blad en grote spoed goed rendement.
Zo ver als ik kan zien gebruik je een vrij dikke elektro of misschien zelfs brandstof prop.
 
Laatst bewerkt:
Beide vleugels zijn gevormt en ik ben begonnen met de aileron besturing. Voor de besturing heb ik van die holle witte buisjes van de modelbouwwinkel gebruik gemaakt. Door deze te verwarmen kan je ze mooi vormen. Door die buisjes gaat 2 mm nylon van de kantjes maaier. achter deze servo komt in de breedte nog de servo voor de elevator



De vering/speling in deze constructie gaat je behoorlijk dwarszitten (behalve nog dan dat ik een tweedelige vleugel op dit formaat heel merkwaardig en eigenlijk vragen om problemen vind).
Een klein kistje als dit heeft nagenoeg geen massatraagheid en reageert dus als een gek op de ailerons.
Je gaat dus met heel kleine uitslagen vliegen. En dat heeft weer tot gevolg dat iedere speling/onnauwkeurigheid een flink aandeel krijgt in de totale stuurbeweging. Alles moet 100% goed neutraliseren, anders waggelt het ding als een dronkeman door de lucht.
Niet voor niets ben ik zo blij met die twee servo's met hun minimale -carbon- stuurstangetjes en relatief grote horns in mijn antieke Delta 400.
Ik vlieg dit tegenwoordig met een binnenloper van ~4700 kV, op 2S en een 4,75 x 4,5 E APC prop.
Als dit 4 seconden verticaal gaat, zie je niet meer wat je aan het doen bent.....
full

full

full
 
De prop is een prop ban een quadcopter, dus specifiek geschikt voor hoge toerentallen.

De vleugel is gedeelt, maar de centrale liggers van de beide vleugels worden in de romp met Epoxy aan elkaar verlijmd. Hier zit nagenoeg geen flex in.

Er zit geen speling op de aileron besturing. De witte buis wordt verlijmt aan de vleugel waardoor deze niet kan meebewegen. De 2mm dikke nylon kabel heeft op deze afstanden geen ongewenste flex. Hij ligt ook maximaal 1cm vrij. De aansluiting met de controlhorns is strak, daarom ook de krachtigere metalgear servo's (1,2kg) Ik verwacht juist met deze constructie een strakke besturing.
 
De speling hang af van de speling tussen binnen en buitenkabel als de buitenkabel aan de uiteinden goed gefixeerd is..
Als dat geen speling heeft dan werkt het stroef en als dat speling heeft dat ligt de binnenkabel in de binnenbocht of in de buitenbocht.
Maar misschien weet je de gulden middenweg te vinden.:)
 
Hij is inderdaad ook stroef, maar daar heb ik de servo op aangepast. Ik ga het gewoon proberen, werkt het niet dan begin ik opnieuw.
 
De prop is een prop van een quadcopter, dus specifiek geschikt voor hoge toerentallen
Maar ook voor een hoge vliegsnelheid? Brede tippen doen het prima bij een lage snelheid, waar je veel trekkracht wilt. Voor hoge snelheid zijn de verliezen akelig groot. Daar zijn die APC props weer uitstekend voor.
De vleugel is gedeelt, maar de centrale liggers van de beide vleugels worden in de romp met Epoxy aan elkaar verlijmd. Hier zit nagenoeg geen flex in
Op de foto's ziet het er griezelig uit. Aan elkaar gelijmd? Hoe? Want dat ene 5x5 balsa liggertje gaat het, al zou het doorlopen, alleen niet houden. Wel bij rechtuit vliegen en daarbij flauw klimmen en dalen. Op de rest krijg je van mij geen garantie.
Er zit geen speling op de aileron besturing. De witte buis wordt verlijmt aan de vleugel waardoor deze niet kan meebewegen. De 2mm dikke nylon kabel heeft op deze afstanden geen ongewenste flex. Hij ligt ook maximaal 1cm vrij. De aansluiting met de controlhorns is strak, daarom ook de krachtigere metalgear servo's (1,2kg) Ik verwacht juist met deze constructie een strakke besturing.
Ik ook, maar dan wel met een enorm stroomverbruik. Het wordt pas spannend of je RC spullen dan blijven werken als je met hoge snelheid probeert terug te rollen in het geval je de situatie wilt redden.
Ik ga het gewoon proberen, werkt het niet dan begin ik opnieuw.
Dat zal dan wel moeten, want als het niet werkt blijft het niet heel....
Ik heb altijd alle tips die ik kreeg toen ik nog een beginnend bouwer was, meteen toegepast, want van vliegen zonder onnodige brokken leer je meer en sneller.
 
Asjeblief quatie, doe jezelf een groot plezier en haal die haakse bocht weg. De bowdenkabel is in het gareel gevochten/geforceerd i.p.v. gelegd (gevleid ;)?) Ik heb het zo niet eerder gezien, ook niet bij de aansturing van neuspoten, waar toch nogal eens wat meer 'artistiek' te werk werd gegaan. Je servo zal zo ook (veel) meer stroom gaan trekken en minder goed in neutraal terugkeren. Je blijft tijdens het vliegen (over)corrigeren/sponzig, daardoor nog meer stroom. Slecht voor servo en mogelijk ook voor de BEC in je regelaar.
Bowdenkabels moeten zo recht mogelijk lopen voor zo min mogelijk speling. Dat jij geen speling voelt, komt doordat de binnenkabel zich in de buitenkabel wil strekken. En dat leidt ook tot veel wrijving, zeker onder belasting.
Het kan simpeler, mooier en veeeeeel beter. Drie mensen voor mij hebben al voorbeelden gegeven. Even doorbijten en de boel verbouwen. Als jij het niet doet, heb je grote kans dat terra firma het voor je zal doen :(
 
Laatst bewerkt:
En als ik nu de servo verder naar voren plaats en met carbon stangen werk. Die laat ik dan Naar een controlhorn lopen die op de aileron tegen de romp is geplaatst . Hij loopt dan iets schuin maar dan plaats ik de controlhorn ook in die lijn. De vleugel kan ik nog verstevigen door een dunne Carbon staaf erin te verwerken
 
Zo zeg maar, sorry voor de onprofessionele foto (gemaakt met notities op iPhone ik kom san wel met het zwaartepunt in de knel maar dat lossen we dan wel weer op

 
Laatst bewerkt:
De ligger is overigens niet van zacht balsa. Maar als er een kleine holle Carbon buis extra in doe dan geeft dat wel extra zekerheid
 
De ligger is overigens niet van zacht balsa. Maar als er een kleine holle Carbon buis extra in doe dan geeft dat wel extra zekerheid
Ook 'hard' balsa als vierkant latje zou nog steeds twijfelachtig zijn.
Een strip 3mm balsa met op de middelste 10cm verdubbeling van 1,5mm triplex, over de volle hoogte op het dikste punt van het profiel was de oplossing geweest met de beste gewicht/sterkte verhouding.
Maar een stukje carbon buis van 5mm, mits 'bomvrij' in de constructie verwerkt, zou als noodmaatregel ruim voldoende stevigheid moeten geven.
En je oplossing met de servo en rechtstreekse aansturing zou geen problemen meer mogen opleveren.
 
Die servo methode is goed voor indoor. Plaats toch gewoon twee servo's van 9 gram. Klaar.

Bij zo'n toestel is de minste afwijking nefast. Twee servo's op twee ontvangerkanalen en je kunt perfect afregelen.
 
Het is heel normaal om 1 servo te nemen voor de ailerons hoor, die kan je ook prima afregelen. De vleugel is te dun voor een servo, de romp te klein. Twee servo's passen mooi, 1 achter de vleugel ligger en 1 ervoor. Als je zorgt dat tenminste naar 1 van de ailerons de lengte van de stuurstang is af te stellen, dan kan je er verder alles mee
 
Even een korte update, wat vinden jullie dan van deze oplossing? Zelfde materiaal, bocht eruit en dus geen speling en wrijving meer. Soms denk ik ook te moeilijk.


Tevens even een wingtip geschuurd. Nu nog zorgen dat die ander net zo wordt.


Weet iemand nog een adres voor hele kleine carbon control horns. De meeste die ik kan vinden zijn te groot
 
Vandaag beide vleugels afgemaakt en begonnen met folie.

Ee loopt nu een carbon staaf door de gehele vleugel van tip tot tip. De vleugel is zeer stijf geworden.

 
ik heb dit nu een tijdje stilletjes gevolgd, en heb mijn twijfels.
de vleugeltjes lijken mij te klein voor het gewicht, hoge vleugelbelasting. je zal dus behoorlijk snel moeten vliegen en starten. Daarnaast lijkt het keilvlak op de laatste foto behoorlijk krom zoals ik het zie gaat hij direct rechtsaf nu, dus dat als eerste veranderen. ook het stabilo zie ik dat scheef zit, ik hoop voor jou dat het nog niet verlijmd is en je het kan corrigeren. dan nog een lang neusje tegenover een korte staartboom, dat zal wel problemen gaan opleveren met je zwaartepunt. ook rolroertjes heb ik mijn twijfels over, te klein en te ver naar het midden ipv bij de tip waar ze beter werken. Maar ga vooral zo verder, daar leer je tenminste nog van, zeker als je onze adviezen opvolgt.
 
Of het gaat vliegen weet ik (zo net) nog niet.

Mijn grootste probleem is de naam: Parkracer.

Ik hoop dat je het toestel heel ver weg van omstanders gaat testen, want het is een gevaarlijk ding in handen van een ervaren vlieger, en een ramp in handen van een beginner.
 
Op die foto waren de staart en stabilo nog niet verlijmt, geloof me, ze zijn kaarsrecht. De foto is dan ook niet recht van boven genomen waardoor het beeld vertekend. Het zwaartepunt is geen enkel probleem hij is momenteel nog iets te ver naar voren, ik moet nog 5 gram toevoegen aan de achterzijde en dan is hij goed. Dat de rolroeren aan de buitenzijde beter zijn dat weet ik maar dat paste niet. Ze zijn nu 2/3 van de vleugel en zitten in de luchtstroom van de prop. Ding weegt nu overigens 275 gram all in. Dus valt erg mee

Het is juist leuk om niet alles volgens de standaard methode te doen. als ik iets rustigs had gewild had ik wel een parkflyer gemaakt.

Oh ja Rick, wat denk je zelf....
 
Ik heb de setup nog eens door gerekend met een 4.5X4.5 prop op 3S 2300kv motor.
20400 rpm.
11.1V
11A
Static thrust 364 gram.
Suplied power 122 W
Rendement 77.9%
Static pitch speed 140 km/h
Level flight speed 167 km/h.
Power genoeg dus maar het komt op de vlieg ervaring aan.;)
 
Laatst bewerkt:
Back
Top