Polyester:
Thermoharder. Na verharding is polyester niet meer vloeibaar te maken door verwarming. Op een gegeven moment verkoolt het gewoon.
Na toevoeging van een kleine hoeveelheid initiator (MEK Peroxide of soms Benzyl Peroxide) begint het hardingsproces. Hierbij komt warmte vrij.
Voordelen:
-eenvoudig verwerkbaar
-eenvoudig te lossen
-goedkoop
-snelle doorharding
Nadelen:
-styreenuitstoot (stank en milieu)
-krimp (rond de 3%, DCPD harsen ongeveer 1-2%)
-relatief bros
-lage rek bij breuk
-verharder is corrosief. Niet in metaal bewaren, niet op hout morsen (kan gaan branden!). NIET IN OGEN KRIJGEN. (15 minuten spoelen met lauw water, oog openhouden, arts waarschuwen)
Epoxy:
Thermoharder. Na verharding is epoxy niet meer vloeibaar te maken door verwarming*. Op een gegeven moment verkoolt het gewoon.
Na toevoeging van de juiste hoeveelheid verharder (vaak een amine-achtige vloeistof) begint het hardingsproces. hierbij is het belangrijk dat de juiste hoeveelheid epoxy-groepen uit de hars, het juiste aandeel amine-groepen uit de verharder treffen. Dit voorkomt dat er onvolledige verharding plaatsvindt.
Voordelen:
-hoge mechanische sterkte
-meeste epoxy is nagenoeg reukloos te verwerken
-hoge slagsterkte
-hoge rek bij breuk
-goede hechting aan vele materialen, zoals glasvezel, koolstof en aramide
-goede doorharding in dunne laminaten
Nadelen:
-prijs
-mengverhouding komt kritischer dan polyester
-allergieen kunnen ontstaan bij contact met epoxyverharder. Dit kan zelfs na jaren gebeuren.
-epoxy is niet UV stabiel. (vergeelt)
* Over het vloeibaar worden van epoxy bij verwarming:
Epoxy's worden wel eens in 3 varianten ingedeeld:
-koudhardend. Deze harden bij kamertemperatuur volledig door.
-warmhardend. Deze harden bij kamertemperatuur uit (niet vloeibaar meer), maar hebben een warmtebehandeling nodig om volledig door te harden.
-heethardend. Alleen bij hogere temperatuur harden deze uit. Componenten worden vaak als korrels geleverd, die bij 60 graden of meer smelten. Daarna vermengen en verwerken.
Nu zit er bij de warmhardende epoxy's een addertje onder het gras:
Bij verharding bij kamertemperatuur ontstaat vaak een harde, brosse epoxy, welke wel stabiel genoeg is om te verwerken, maar welke nog niet is doorgehard. Bij verwarming kan het bij sommige epoxy's zelfs voorkomen dat de epoxy weer vloeibaar wordt. (dit is in ieder geval zo bij de epoxy's welke voor prepregs gebruikt worden, voorgeimpregneerde vezelmatten waarvan de hars bij verwarming vloeibaar wordt, en dan definitief uithardt).