Schluter Bell 222

Discussie in 'Brandstof specifiek' gestart door Énke Blériot, 29 okt 2020.

  1. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.192
    Locatie:
    Krabbendijke
    Helemaal gelijk, maar dat is niet de tail skid die hier weer bij zit.

    Maar wat leek op een vergissings boutje, hoor hier dus wel te zitten, dat was eigenlijk mijn opmerking ;)
    Edit:
    Nog even verder gekeken, dat zal zoiets zijn als bij deze miniboy:
    [​IMG]

    Groeten,

    Arie
     
    Laatst bewerkt: 2 apr 2021
  2. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.192
    Locatie:
    Krabbendijke
    De aan/uit schakelaar gaat een beetje veranderen, zodat ik met een accu met een gewone stekker er op kan zetten
    [​IMG]

    Dat is wel te doen
    [​IMG]
    Zo dus:
    [​IMG]
    Ook de servo van de staartgyro krijgt een gewone stekker

    En de stekkers die ik nu over heb, ga ik aan de gyro steken.

    Groeten,

    Arie
     
  3. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.192
    Locatie:
    Krabbendijke
    De aansluiting van de tank ook maar eens gecontroleerd, daar moet wel iets vervangen worden
    [​IMG]
    Die zit dicht
    [​IMG]
    En is helemaal verteerd
    [​IMG]
    Het filter
    [​IMG]
    Heb ik even open gesneden
    [​IMG]
    Dit zijn echt dingetjes waar de tijd telt, plastic was hard geworden, filters dicht geblubberd.
    Maar is ook makkelijk weer op te lossen

    Groeten,

    Arie
     
  4. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.192
    Locatie:
    Krabbendijke
    Nog even wat met de zender aan de gang,
    Wil er een schakelaar op doen voor de gyro, en gelijk een LEDje, anders laat ik hem per ongeluk weleens aan staan, en dat vinden de accu's niet leuk ;)

    Dus het multiswitch plaatje er uit[​IMG]
    Gaatjes er in, en de schakelaars en het LEDje er in
    [​IMG]
    Dit zijn de ingredienten:
    [​IMG]
    En zo wordt het dan
    [​IMG]
    En weer er in
    [​IMG]
    En zo ziet de zender er nu uit
    [​IMG]
    Verder ga ik hem gewoon zo laten,

    Groeten,

    Arie
     
    Laatst bewerkt: 5 apr 2021
  5. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.192
    Locatie:
    Krabbendijke
    Hallo Jan @Corrien , ik heb even een specifieke vraag voor je als dat mag:

    Zoals je kan zien heb ik een Robbe Promars FMSS zender bij de Schluter gekregen.
    Die werkt als nieuw ;)
    Nu had ik het idee om er een Robbe 3D gyro op te zetten (8065)
    Dus netjes stekkers om gesoldeerd, en eens aan gezet, .....
    Reageert maar 1 kant op, en niet helemaal goed.
    Aangezien ik maar 1 ontvanger heb, en 2 van die gyro's, dacht ik, dan die andere maar.
    Maar dat is wel kort door de bocht.
    Dus die andere op m'n FrSky getest, die doet het in ieder geval.
    Toen toch nog even deze met een verloop draadje aangesloten op de FrSky, en die doet het ook...

    Dus de combinatie Robbe Promars FMSS - FMSS ontvanger (8921) en de 3d Gyro (8065) doet het niet goed.
    Wat zou dat kunnen zijn?
    De servo die het bij de FrSky doet, heb ik ook al geprobeerd, dus dat is het niet.

    Nog even wat beter gekeken,
    De linkse helft van de stickweg doet niets.
    Zet ik een servo op dat kanaal, dan kan die gewoon naar links en rechts.

    Groeten,

    Arie
     
    Laatst bewerkt: 5 apr 2021
  6. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    23.453
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Is de hekrotormixer geactiveerd?
    Zo ja, zet dan maar eens de pitch stick in het midden, dan komt het hekrotorkanaal ook terug naar het midden.

    Punt is namelijk, dat die ouderwetse 3D gyro het servo signaal enorm versterkt, waardoor met de heli in stilstand op de grond, de servo al bij halve stickuitslag in de hoek staat. Vliegend is dat geen probleem, want dan gaat de heli draaien, de gyro tegensturen, en is het resultaat dat vliegend, de servo uitslag weer gewoon met de stick mee loopt (stick in de hoek=servo in de hoek).

    Maar die oude zenders hadden wat ik me er van herinner, nogal een lompe pitch/hek mixer, waarbij bij gas dicht, de hek ongeveer halverwege de uitslag staat, en met die 3D gyro er tussen (versterkt het signaal, weet je nog) de servo dus in de hoek terecht komt.

    Ergo, je hekrotor LIJKT maar één kant uit te werken, maar dat komt gewoon omdat de hekrotorservo door de pitch/hek mixer uit het midden getrokken word, en door de gyro in de hoek gestuurd.

    Je moet daar overigens NIET iets aan die uitslag veranderen, zo hoorde het te werken. Die fout heeft een maat van mij al eens gemaakt (servo uitslag in de zender terugdraaien tot hij volle uitslag bij volle stick had, en toen had hij in de lucht maar ongeveer 10% stuurcapaciteit op de staart)
     
  7. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.192
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ha Bert,

    Deze heeft alleen maar mechanische mixing, zit verder geen electronica in de zender.

    Die versterking zie ik wel aan die ene kant die uitslaat.

    Punt is:

    FrSky zender - ongemixed kanaal - servo beweegt twee kanten op - gyro werkt twee kanten op
    Robbe zender - ongemixed kanaal - servo beweegt 1 kant op - gyro werkt 1 kant op, soms alleen als ik een klein beetje uitslag geeft.

    Dus er is iets met het signaal mis lijkt mij.

    Groeten,

    Arie
     
  8. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    23.453
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Met de stick in de midden, en de servo ZONDER gyro aangesloten op de FrSky, wat gebeurt er dan als je de servo omstekkert naar de Robbe zender, met stick in middenstand en zonder gyro? Verspringt de servo dan?
     
  9. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.192
    Locatie:
    Krabbendijke
    Kan ik nog proberen, zit even met verschillende stekkers, kijk vanavond wel even.
    Overigens doet de servo zelf in het gyro kanaal het prima.

    Dit is mijn mixer ;)
    [​IMG]

    Groeten,

    Arie
     
  10. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    23.453
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Mogelijk heeft deze zender nog die 1350 us als neutraalpunt... Later is 1500 us pulstijd standaard geworden,
    Dat kan heel goed de oorzaak zijn.
     
  11. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    10.955
    Locatie:
    Nootdorp
    Dat kan best, mijn Promars had ook dat euvel.
    Je zou dus een tolgyro moeten gebruiken.
     
  12. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    23.453
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Die heb ik hier nog wel liggen... Dacht zelfs twee stuks, maar dat moet ik even checken.
     
  13. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.192
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ik heb een fp g153bb van futaba
    en een Multiplex 75116

    Maar waarom zouden die het dan wel moeten doen?
    O,
    Nog een fp-g154 ook

    Groeten,

    Arie
     
  14. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    10.955
    Locatie:
    Nootdorp
    Dat kan Jan beter uitleggen. Een moderne regelaar krijg je ook niet werkend met deze set.
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  15. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.502
    Locatie:
    Maasland
    De Promars kent nog een nulstand van 1,3 ms. Alle huidige zenders hebben een nulstand van 1,5 ms. Op een servo scheelt dit verschil zo'n 20 graden.

    Veel van de huidige perifere apparatuur en ook de Robbe 3D gyro gaan uit van een nulstand van 1,5 ms. Vanuit die nulstand bepaalt de processor in het apparaat zijn werking.

    Nu kan de Promars redelijk eenvoudig worden omgezet naar een nulstand van 1,5 ms, dus dan is je probleem opgelost. Het nadeel daarvan is wel, dat je dan in de heli alle servo-hevels opnieuw moet monteren. Als ik het niet vergeet zal ik morgen even kijken of je dit zelf kunt doen of dat er ook een kleine modificatie nodig is.
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  16. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.192
    Locatie:
    Krabbendijke
    Dat zou mooi zijn Jan,

    Ik moet toch nog alles afstellen, dus dat geeft niet.

    Ik kan er natuurlijk een nieuwe ontvanger in stoppen, maar dit is nog zo nieuw.

    Wil hem gewoon gebruiken.

    Groeten,

    Arie
     
  17. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.502
    Locatie:
    Maasland
    Een nieuwe ontvanger helpt niet, die geeft alleen door wat de zender 'm opgeeft.
     
  18. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.192
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ja,

    Ik bedoelde een andere ontvanger met een andere zender.

    Groeten,

    Arie
     
  19. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.192
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ok,

    Contact met Jan gehad

    Het is zoals Bert aangaf
    (ik ben net niet oud genoeg denk ik, ben gelijk met een FC18 begonnen jaren terug)

    Dus even een opstelling gemaakt om de nulstand te verzetten:

    Servo aan een houtje
    [​IMG]

    Met de FrSky op midden gezet
    [​IMG]

    Daarna aan de Robbe gehangen, nou dit dus:
    [​IMG]

    Kreeg hem net niet naar nul:
    [​IMG]

    Maar wat belangrijker is:
    De gyro werkt!!!!!!

    En met de 3 standen schakelaar kan ik hem dus op: uit - normale stand - en HH schakelen.
    Servo beweegt beide kanten op, en de gyro functie werkt

    Bedankt Jan!!!!

    Nu nog even alle servo's de nulstand weer goed zetten, maar dat is niet zo erg, moet de heli toch nog afstellen.

    Groeten,

    Arie
     

Deel Deze Pagina