Scratch built trawler "Hemerica" 1:25 met scheepshelling

Ja Jan, dat klopt.
Steeds komen er weer aanvullende gegevens...dus zo blijf je bezig...
Vanaf vandaag het scheepje op de nieuwe standaard. De helling staat even in de opslag....
IMG_3472.jpg


Aanvullend toegevoegd.
Het dag-sein voor de visserij... De twee driehoeken met de punten naar elkaar ...
IMG_3473.jpg


En nog een kleine aanpassing op het dek. De takel is nu aangepast met een tweesprong met haken. Hiermee werden de volle manden met vis in het ruim gehesen.
Daarbij wel iets moeten afwijken van de originele montagemethode op het echte schip vanwege de noodzakelijke wegneembaarheid van componenten op een model. Maar weer een detail voor wat gespreksstof.
IMG_3475.jpg


Vanuit het museum werd aangegeven dat dit schip 3 sets scheerborden aan bord had. Een bord bij iedere galg aan stuurboord en bakboord, en een reserve/nood set achter de kettingen tegen de opbouw.
Vooralsnog heb ik alleen maar een extra set scheerborden op het programma voor plaatsing tegen de opbouw. Maar dat heeft geen enkele haast...en daarvoor moet ik ook eerst weer uit op bouwmateriaal...

wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Nog een aanpassing gemaakt. Stond wel op de tekening, maar gewoon "vergeten" en over het hoofd gezien...
Werd er terecht door een visserman op gewezen omdat het een wezenlijk onderdeel is van de manier waarop de vislijnen werden gebruikt. Met name de manier waarop de "hond" wordt vastgemaakt.
Hond is de letterlijke vertaling vanuit het frans. Intussen heb ik begrepen dat naam die wij er hier aan geven "kletsblok" is, en is vernoemd naar het kabaal dat gemaakt wordt bij het openen als de draden er onder spanning uit springen en het blok dan met geweld tegen de verschansing slaat. Daarmee kom ik op de belangrijke functie van de twee extra gaten.
IMG_0259.JPG

Op de foto zijn twee gaten, (rechts van de ketting) in de verschansing gemaakt. De bovenste is wat groter en deze dient om de kleine ketting die hier nog onderaan het kletsblok hangt, door de verschansing naar binnenboord te brengen. Aan het eind van de kleine ketting zit dan een haak en die wordt ingehaakt in de binnenboord hangende grote ketting.
Hiermee wordt voorkomen dat het kletsblok ongecontroleerd over de verschansing naar binnen slaat en daarmee een gevaar voor de bemanning zou vormen.

Het onderste gat is feitelijk alleen maar een opstapje.
Het kletsblok hangt bij gebruik buitenboord en is dan buiten het bereik van het bemanningslid. En met één voet kan hij nu in het opstapje staan, en dan net wat verder reiken om bijv. de vergrendeling van het kletsblok te kunnen losmaken.
Gaten zijn gemaakt en afgewerkt, Natuurlijk aan stuurboord en aan bakboord.
De grote- en de kleine ketting kunnen nu op de voor hun specifieke functie op lengte worden ingekort en op de juiste manier worden afgewerkt.

Leuk aanvullend feitje (voor mij althans..).
Ik heb vanuit het museum in Frankrijk inmiddels de vraag gekregen om een kleine (schriftelijke) introductie-presentatie van mijn model te maken. Dit ter officiele beoordeling door de museumdirectie en bedoeld als eerste stap naar een uitnodiging om mijn scheepje bij gelegenheid in het museum te laten zien. (Dan moet er vast en zeker nog een Bretonse vlag op....)

wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Erg leuk dat je verslag extra informatie en ook nog leuke contacten oplevert. Wel jammer dat het extra werk geeft, maar daardoor kunnen wij blijven genieten. [emoji16][emoji106]
 
En zo moet het dan zijn.
Grote ketting is ingekort, kleine ketting is ingekort en door het gat gestoken en is binnenboord ingehaakt in de grote ketting.
Hier ligt het kletsblok op het potdeksel. De vislijnen zijn ingeschoren en de scheerborden liggen klaar.
Nu alleen het net nog.....

IMG_3478.JPG

IMG_3479.JPG


wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Iedere keer meen ik dat het schip klaar is, en dan toch zijn er weer details die kunnen worden toegevoegd.
Zo heb ik, in afwachting van het bestelde materiaal dat nodig is om nog een extra set scheerborden te maken, even de tijd genomen om op het dek de bakplanken aan stuurboord te maken. Ook weer een beetje verouderd natuurlijk.
Zulke planken zijn er om de vis op te vangen als die uit het net valt bij het openen van het net.
Op het model waren de geleidingen al voorbereid zodat de planken eenvoudig kunnen worden ingeschoven.

D5445C04-F936-4BA3-B73C-76798AD4DD6F.jpeg
1902633D-DB5E-4085-B59E-E4FB304AF24B.jpeg


wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Maak ik in de vorige post melding van het plaatsen de bakplanken krijg ik prompt daarop te horen dat er bij en tussen die planken altijd wel algen aangroei is....dus dat moet er dan ook weer bij....en dan eerst even uitzoeken wat de beste methode daarvoor is...
Uiteindelijk is de aangroei gemaakt door met een vrijwel droge platte kwast te blijven deppen....en daarbij vooral oppassen om geen dekkende laag erop te zetten....
Omdat ik alleen aan SB de bakplanken heb staan , heb ik aan BB alleen aangroei op het dek gezet bij de beoogde positie van de BB planken.
in het grootbedrijf was de aangroei op het houten dek wel wat meer, maar als ik dat ook zou doen wordt het waarschijnlijk te overheersend. Vandaar mijn bescheiden versie..
Maar nu het gedaan is, gaat het wel meer “leven”.
BA7FD628-0FD8-4460-9AB9-BEE6F93A5C56.jpeg

8697BDF7-813E-400E-972B-A157C902214A.jpeg

DA7543E3-A6A3-4615-8BA4-2D1C36061996.jpeg

4F540822-9634-46A3-9239-F4A785F21AFB.jpeg


wordt vervolgd.
 
Stoompomp, ik heb vanaf het begin de bedoeling gehad om het schip ook te kunnen laten varen.
De romp staat in epoxy, en alles op het schip is afgewerkt met een laagje blanke lak. Een beetje vocht zou ze moeten kunnen hebben...
Daarbij... Het scheepje vaart eigenlijk te mooi om dit niet te doen..maar ze is inderdaad wel kwetsbaar geworden...

Later in deze zomer hebben we nog een filmpje over gemaakt ( zie post 834 en 837)..en toen regende het en dat heeft geen problemen gegeven.

Zoals ik in het begin van dit verslag al eens heb aangegeven ben ik niet zo’n actieve vaarder..
Dus zo vaak zal dat niet gebeuren. Ik ben ook ook geen lid van een varende club, maar ze gaat zeker bij gelegenheid gewoon het water weer in..al is het maar om weer een filmpje maken....
Voorlopig staat het model weer gewoon in mijn hobbykamer en werk ik er nog steeds aan omdat ik steeds nieuwe informatie krijg over aanvullende details....


gr. Jan.
 
Een varend schip moet diepgang-markeringen te hebben. Zo ook mij scheepje. Het plimsolmerk had ik al eerder op de zijkanten gezet, maar op boeg moest ook nog wat komen..
Ik weet niet wanneer deze markering verplicht is geworden, maar op de oude foto's uit de jaren 60 lijken deze er (nog) niet op te zitten.
Het schip bij het museum staan ze er in ieder geval wel duidelijk op, dus mogen die bij mij ook niet ontbreken. Na wat gepriegel met die cijfers en letters van 3 mm wat blanke lak erover en daarna nog een beetje verweren en dan nog een afdek-laagje blanke lak...
IMG_3580.JPG


En op "aandringen" van mijn contacten in Frankrijk, is de vlag van Bretagne er dan opgezet.
Deze wappert nu fier aan de voorste mast..,.. Volgens mijn contact mocht deze absoluut niet ontbreken op elk schip uit Concarneau. Want deze is daar veel belangrijker dan de Franse vlag...
IMG_3581.JPG


Materiaal voor de extra scheerborden is onderweg. Dus dat wordt het volgende "laatste" klusje.

wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Volgens plan de extra set scheerborden opgepakt.
Met de ervaring van de eerste set, nu een iets aangepaste werkwijze gekozen.
Bij de eerste set had ik twee lagen van 1.5 mm triplex gebruikt. Een drager met de vorm van het bord en daarop toen op de "zichtzijde" plankjes gelijmd.
Maar omdat ik later besloot om ze aan de galgen te hangen heb ik alsnog op de achterkant planken na moeten bootsen.
Bij deze tweede set scheerborden heb ik er daarom voor gekozen om 1mm triplex als basis te nemen en daarop aan twee kanten de plankjes te lijmen.
IMG_3592.JPG


Met een gezamenlijke dikte van 3 mm past dit perfect in de groef van een 4x 4 mm U profiel om de rand samen te stellen.
De hoogte van de flens moest wel een beetje ingekort worden (bij de eerste set heb ik daarvoor H profiel gebruikt. Dat had ik misschien beter nu ook kunnen doen....)
IMG_3593.JPG


IMG_3594.JPG


Dan volgt het solderen van de rand , het aanbrengen van de hoekversterkingen, een slijtrand in de vorm van halfrond vanaf de voorkant onderdoor tot aan de achterkant.
IMG_3596.JPG


Ik maak ze ook alle twee tegelijkertijd, maar in stappen.
Hier de twee borden in verschillende afbouw stadia.
Bij een bord heb ik de montage platen (ook aan de andere kant van het bord) en de beugels al gemonteerd.
Dus straks eerst hetzelfde doen bij het andere bord. Daarna de constructieve afwerking (ogen in de punt van de beugels, boutkoppen op de scharnieren en diverse ogen voor sluitingen).
IMG_3598.JPG


Deze twee borden worden later tegen de opbouw gezekerd zoals hier voor de foto aan BB kant. (de drijvers voor het toekomstige net liggen ook al klaar..)
IMG_3587.JPG


wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Inmiddels zijn de twee extra scheerborden klaar, geschilderd, verouderd en geplaatst.
Met de twee eerste borden hangend aan de galgen en tegen het gangboord en dan deze twee tegen de opbouw wordt het helemaal kompleet.

Eentje aan bakoord
IMG_3603.JPG

IMG_3602.JPG


en eentje aan stuurboord.
IMG_3604.JPG

IMG_3601.JPG


Nu nog het net..., en nee Marc, dat ga ik niet zelf knopen....

wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:
Kleine update.
Voor het net zijn straks verschillende onderdelen nodig. Zo zijn bijv. de drijvers al enige tijd gereed,

32C7CACB-C355-491D-9D3A-FEE6C2CF8CAB.jpeg


Intussen zijn ook grote rollen voor de onderpees gemaakt. Deze zijn in het echt van rubber, maar ik heb ze gedraaid uit een Delrin staaf.
BC092C32-F178-4058-91CE-E0EE878449DD.jpeg


En ook op het schip zelf weer wat details toegevoegd.
De reddingsboeien voorzien van de naam en nummer van het schip.
A46ED2F5-01BE-42F7-8F99-4BD332AD8913.jpeg


En dan, met de onderdelen wat rommelig aan boord en de camera in de juiste positie, lijkt het schip zich al voor te bereiden op een volgende reis.....

C9B523D7-9452-42EE-B703-E26069E7BFAC.jpeg


Wordt vervolgd.
 
Back
Top