Smit Lloyd 14 (A klasse)

Up-Date 15

Hallo allemaal,

Het zal velen bekend voorkomen, althans de scratchbouwers. Je hebt natuurlijk geen handleiding en een stappenplan. Het probleem dat je iets vergeet is altijd aanwezig. Is meestal later wel weer op te lossen maar toch.. Zo had ik bijna de zinkanodes vergeten te monteren. Waar die exact op het origineel hebben gezeten heb ik geen info van behalve degene bij de roeren. Dus maar een beetje naar andere schepen gekeken en een beetje fantasie gebruikt. De manier waarop ik zinkanodes maak en monteer, op de kale romp lijm ik op de plaats van de zinkanodes een dun ( 0,3 mm) styreenstripje van 2 x 10 mm. de anodes zelf maak ik van blokjes styreen van 2 mm dik en maak deze in de vorm van een zinkanode. Deze worden voor de montage in een zinkkleur gezet. Na het spuiten van de romp haal ik met een scherp mesje de verf weer van het styreenstripje af. De inmiddels geschilderde anode kan ik vervolgens met Plastic lijm op het stripje plakken. Zit muurvast en je hoeft niet moeilijk te doen om alles netjes te schilderen.
Onderstaand een foto van een deel van de geplaatste styreenstripjes waar de anodes uiteindelijk op geplakt worden.

full


De rode kleur op de romp aangebracht.

full


Het groene gespoten op de gangboorden van het sleepdek.

full


En tot slot de zwarte kleur.

full


Overzichtsplaatje.

full


Het moeilijkste vind ik toch altijd om de waterlijn er goed op te zetten en af te plakken. Is echter goed gelukt. Ook het spuitwerk is mooi strak. De matte laklaag die er op komt zal nog wel even op zich laten wachten. Eerst moeten alle decals op de romp. De naam en standplaats letters en cijfers laat ik waarschijnlijk maken. Voor de diepgangsmarkeringen ben ik nog op zoek naar Romeinse cijfers in een schuine opstelling zodat ze met de boeg meelopen. Ook het plimsolmerk moet ik nog hebben. Moet eerst nog uitzoeken welke letters de SL gebruikte. Heeft te maken met de maatschappij waar het schip was ondergebracht ( Verzekering) Mocht iemand dat zo weten hoor ik het graag.

Tot de volgende keer, hoop dan de cargowanden en de railing op het sleepdek definitief te kunnen plaatsen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Up-Date 16

Hallo allemaal,

Ik heb alle delen , zover die gemaakt zijn, definitief geplaatst. Ook weet ik inmiddels de letters voor het Plimsoll merk. Johnny Lloyd, hier wel bekend op het forum, gaat voor mij de decals maken. Zodra deze gemaakt zijn ga ik deze monteren en de romp in de zijde matte lak zetten. Dan is in principe de romp gereed alsook het sleepdek. Alleen de sleepboog staat er nog Dry Fit op. De foto,s laten zien hoe het er nu voor staat.

full


full


full


full


full


Volgende stap zal zijn het maken van de sleeplier. Aangezien ik hier enkel een bovenaanzicht van een overzichtstekening heb ( schaal 1:100) en een onduidelijke foto waarvan ik de grootte van de lier heb proberen te verschalen is dit best wel een uitdaging. Zal ongetwijfeld af gaan wijken van het origineel maar met een beetje fantasie gaat het wel ergens op lijken. Mocht iemand nog duidelijke foto's hebben.........:rolleyes:.

Tot de volgende keer.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
He Sjoerd,

Ziet er goed uit met een kleurtje.
Misschien kan je de eigenaar van de sleepboot TYPHOON eens mailen.
Als het juist is staat daar de oude lier van de SL 1 of SL 2 op als ik me niet vergis.
Geen idee of dat dezelfde lier is maar zullen misschien niet zo veel verschillen.
 
Dag Sjoerd, wat een prachtig model bouw je weer en je hebt de gang erin. Wordt dit ook weer een model met veel functies?
Hoe gaat het trouwens met de Happy Hunter, vaar je daar wel mee?
 
Misschien kan je de eigenaar van de sleepboot TYPHOON eens mailen.
Als het juist is staat daar de oude lier van de SL 1 of SL 2 op als ik me niet vergis.
Geen idee of dat dezelfde lier is maar zullen misschien niet zo veel verschillen.

Waar ik inmiddels achter ben is dat geen van de A-Klasse schepen hetzelfde is. Zo weet ik dat de SL2 überhaupt geen sleeplier vanaf de werf had. De schepen zijn bij verschillende werven gemaakt en ieder nieuw schip had weer wijzigingen ten op zichte van de eerdere. Dit had natuurlijk te maken met de veranderingen in werkzaamheden. Ik heb inmiddels behoorlijk wat fotomateriaal verzameld en moet voor alle dingetjes heel goed kijken of dit op mijn SL 14 voorkomt. Zo heeft de SL 14 vanaf de werf een anker in de bakboord zijkant gehad. Overigens op een foto van nog geen jaar later was deze weer verdwenen. Maar ik blijf zoeken. Echter op een gegeven ogenblik moet je beslissingen nemen. In ieder geval bedankt voor je tip.
 
@Stefan,

Bedankt weer. Wat betreft de functies, na de Happy Hunter ben ik daar wel een beetje van terug gekomen. De SL 14 is een vrij rank schip met als gevolg dat het totale gewicht beperkt moet zijn. Omdat ik toch weer uitga van twee 12 Volt accu's met een vermogen van 7Ah. Dit om toch een redelijke vaartijd te halen. Dit is echter wel ballast. Om er voor te zorgen dat ze niet net als de Happy Hunter in het begin, te diep komt te liggen, heb ik besloten om géén extra functies ( lees extra gewicht) in te bouwen. De ( niet werkende) sleeplier maak ik ook geheel van kunststof ipv messing. Ook alle accessoires op het bakdek worden van kunststof. Ik hoop daarmee het totale gewicht en de gewichtsverdeling in de hand te houden.
Met de Happy Hunter vaar ik wel ja. De laatste keer was in Goes en 6 April gaat ze weer mee naar SMG IJmond. Ik vaar zeker niet elke week. Ik ben dan ook meer een bouwer dan een vaarder zeg maar..
 
Wat een schoonheid Sjoerd!


Geweldig schip nogmaals,
Ja in 1967 konden ze wel schepen bouwen, ze is al mooi op leeftijd, net als mijn Witte Zee, die is van 1966, mooi duo, mochten we elkaar nog eens treffen met de oude dames.


Jan
 
UP-Date 17

Hallo allemaal,

Eerst weer bedankt voor de complimenten. Zou mooi zijn een keer de schepen naast elkaar te leggen Jan.

De reden van deze up-dat is om reacties te krijgen op mijn sleeplier zoals ik die tot nu toe heb gemaakt. Er moeten nog een aantal dingen opgemaakt worden, zoals de elektromotor, rembanden met bediening etc., maar ik hoop daar deze week mee gereed te komen. Dan wordt de lier gespoten en geplaatst. Daarna kan er uiteraard weinig meer aan veranderd worden. Dus zijn er nog forumleden die iets cruciaals toe kunnen voegen houd ik mij aanbevolen. Mijn geringe nautische kennis staat mij nu een beetje in de weg. Als ik naar de summiere gegevens kijk die ik nu heb lijkt het er in ieder geval wel op maar ja, de details hè. Commentaar, ook negatief, van harte welkom. Hierbij de foto zoals de lier er nu bij staat.

full


Laat maar horen. Tot de volgende keer.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Prachtig. Heb er te weinig verstand van om te beoordelen of het waarheidsgetrouw is, maar het ziet er erg fraai uit! Hoe, en van welke materialen, maak je die onderdelen?
 
@Marc,

Ik gebruik voornamelijk styreen plaat van diverse diktes. Daarnaast wat profielen, ook van styreen. Het hart van de trommels is gemaakt van electro pijp en verder heb ik een grote bak met allerlei materialen waar ik de tandwielen uit heb gehaald voor de rechtse lier. Onderdelen worden gezaagd, gevijld, geschuurd en de ronde schijven gedraaid op de draaibank. Ook de freesbank wordt regelmatig in gezet.
 
Weer een mooie stukje huisvlijt Sjoerd, ik had het nog niet in de kleur gezien, maar het gaat zeker een bijzonder schip worden waar je er niet veel van ziet.
Overigens zag ik een bekende lier fundatie ;) wel eens waar 2x zo groot maar het idee is eender. Alleen jammer dat men in de 70's ook al geen asbuilt tekeningen konden maken, bij mij klopte er geen bal van.:rolling:

Succes Gr Martin :D
 
Overigens zag ik een bekende lier fundatie ;) wel eens waar 2x zo groot maar het idee is eender. Alleen jammer dat men in de 70's ook al geen asbuilt tekeningen konden maken, bij mij klopte er geen bal van.:rolling:

Succes Gr Martin :D

Hallo Martin,

Bedankt voor je reactie. Heb ik weinig last van. De fundatie heb ik vanaf tekening gemaakt en de lier vervolgens passend gemaakt op de fundatie. Mocht er iets niet helemaal kloppen is er volgens mij niemand die mij hier op aan zal kunnen vallen.:rolling:
 

Moge, ik zit in stilte je verslag te volgen.
Een mooie lier maar we vroegen ons hier af of je verhaalkop (uiterst BB) wel klopt. De overgang tussen de zijde en waar de draad overheen gaat lijken wel recht.

Moet dit niet meer in de richting van onderstaande foto zijn? Is wel van een binnenvaartlier maar het principe lijkt me gelijk.
495a92_ankerlier_noortje_07092007__leos_112.jpg


Groet,
Mathieu
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hallo Mathieu,

Heel blij met je reactie op mijn lier. Alhoewel de foto iets vertekend heb je wel een goed punt. Ik zal de verhaalrol nog even terug in de draaibank zetten en de verhaalrol van jou foto enigszins gaan benaderen. Het resultaat zal je spoedig in het verslag zien.

Groet
Sjoerd
 
Up-Date18

Hallo allemaal,

Aangezien ik niet gehinderd word door enige kennis op lierengebied , is wat mij betreft de sleeplier gereed. Hier een foto van zoals ze op de fundatie komt te staan.

full


Alle onderdelen gereed om te spuiten.

full


Morgen wordt alles in de primer gespoten. Dan zou een eventuele opmerking nog verwerkt kunnen worden. Daarna wordt alles in de aflak gespoten en gemonteerd. Veranderingen zijn dan eigenlijk niet meer mogelijk. Dan word het knoeien denk ik.

Tot de volgende keer.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Up-Date 19

Hallo allemaal,

Hierbij een paar foto's van de gespoten en geplaatste lier. De kabels worden in een later stadium aangebracht.

full


full



full


De complete lier moet uiteraard nog in de zijde matte lak. Evenals de beting. Nog een paar dingetjes op het achterdek en dan gaan de werkzaamheden een verdieping omhoog.

Tot de volgende keer.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dag Sjoerd,
Dit soort details maken het wel af. Je kunt hier toch meer je kunde kwijt dan in de Happy Hunter ben ik van mening. Ik blijf je volgen want op de SL 56 wil ik ook een lier maken, die zit wel onder dekluiken maar ook die wil ik open kunnen zetten.
 
Ik vind het erg mooi gelukt. Je bouwt een schip helemaal scratch-build en daarmee verdien je sowieso respect. Hierbij komt nog dat het je ook behoorlijk goed lukt om alles geloofwaardig over te laten komen.

Groeten, Kees
 
Back
Top