Het zou wel toevallig zijn dat je op het zelfde kanaal zat met zijn 2en maar het kan blijkbaar
Dat kan niet! Dat is juist de grote truuk van het 2,4GHz systeem. Er wordt zo ongeveer constant op "hetzelfde" kanaal of kanalen uitgezonden. Daar dient dat hoppen ook voor. De zender gebruikt steeds andere kanalen waardoor verstoring wordt voorkomen.
Het is technisch onmogelijk dat er twee zenders een zelfde ID nummer hebben. Het ID nummer bestaat uit zoveel bits dat er miljarden ID's mogelijk zijn dus elke zender kan en moet zijn eigen nummer hebben. Dat maakt dit systeem zo mooi,
elke zender heeft een eigen uniek ID nummer.
Dan moet je de bind knop van je zender 5 seconden vasthouden na aanzetten van 1 van de zenders
Die kiest dan een nieuwe id
Dat is dus niet juist. De zender KAN niet zelf geen nieuw ID kiezen.
Wij maken "misbruik" van dezelfde techniek en vaak ook nog van dezelfde chips als de WiFi systemen voor computers.
Toen men voor het eerst netwerken met meerdere computers ging opzetten moest men zien te voorkomen dat een ontvanger naar een "verkeerde" zender luistert. Daartoe heeft men het systeem van de ID nummers (MAC nummers) in het leven geroepen. Alle netwerk apparatuur die op een netwerk wordt aangesloten krijgt zijn eigen unieke nummer. Dat nummer wordt altijd in de header van een blokje gegevens meegestuurd. Zo is altijd te achterhalen van welk fysiek apparaat de gegevens afkomstig zijn. Dit wordt nu minder gebruikt omdat er steeds meer "tussen" zit. Zaken zoals servers, routers en dergelijke. Deze hebben ook elk hun eigen nummer! Daarom wordt dit nummer tegenwoordig meer voor beveiligingsdoeleinden gebruikt. Je kan bijvoorbeeld je server of router zo instellen dat hij alleen gegevens van bepaalde MAC adressen door laat. Helaas is dit niet waterdicht meer omdat er slimme software is die MAC nummers kan simuleren.
Zoals ik al schreef zijn er miljarden ID nummers mogelijk en ELKE zender zal een eigen ID nummer hebben. Die nummers worden NIET bepaald door de zender fabrikant maar door de chip fabrikant. Elke chip die de fabriek uit gaat heeft zijn eigen unieke ID nummer. Dit wordt ook toegepast bij GSM's. Daar wordt het meestal het IMEI nummer genoemd. Bij netwerk apparatuur, en dat zijn de chips in onze zenders eigenlijk, wordt het dus een MAC adres genoemd.
Met het huidige systeem van MAC adressen zijn er 281.474.976.710.656 ID's mogelijk. Daar kan de fabrikant van de WiFi apparatuur of van de modelbouw zenders dus niets aan veranderen.
Wat in sommige zenders wel gebeurt is dat er van een extra ID nummer gebruik wordt gemaakt, een soort sub-ID. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij zenders die voor elk model geheugen een eigen ID nummer hebben. Dat is dus een UITBREIDING van het reeds in de chip vast liggende ID.