Sub 250 Stick and Tissue Just Highlander Yeehaw7

Z
Ach, je moet maar zo zien: Straks heb je zo veel spullen in huis dat je met gesloten beurs een nieuw toestel kan bouwen. Zo af en toe sloop ik wel eens een toestel en dan ligt daar ineens een complete setup klaar voor hergebruik.
zo heb ik dus de Depron gebouwd.....Allemaal spullen die ik had liggen..
 
Bi
Vanavond de hele avond in de weer geweest met spulletjes voor mijn YeeHaw7 te bestellen..

Het ziet er nu als volgt uit:

Reeds aanwezig
5x Torcter no.40 servo 2,5 gr/stuk(vleugel en roer)
1x 3,7 gram servo hoogteroer (China)

Vandaag besteld:
1x 20 gram motor 500 gram stuwkracht (China). Dit is dezelfde motor die ik nu ook in mijn Piper en Bobber heb.
2 dagen internet afgestruint maar kom toch weer op deze motor uit..

1x esc Pulsar A-15 Conrad 6 gram ( ken ik niet maar specs zijn veel belovend)

Oralight transparant folie voor de deuren en raampjes en in het midden boven op de vleugel. 36 gr/m2 (spul zit ook op al mijn overige mdellen)

Solarfilm Solite Yellow film 20 gram/m2 uit GB overige bespanning van het model. Ben benieuwd ten eerste wat ik nog na moet betalen aan import en natuurlijk het spul aan zich. Hiermee moet ik onder de 250 gram blijven....



Alles bij elkaar een rib uit mijn lijf, maar we zullen maar zeggen YOLO..

Volgens mij heb ik nu zo,n beetje alles om mijn Yeehaw 7 in de lucht te krijgen...

Nog een vraagje hebben jullie tips waaruit ik de winglets? kan maken (die blauwe dingen aan het einde van de vleugel en stabilo).. Ik kom nu niet verder dan 0.3mm epoxyplaat (ongeveer 100x35mm grootste afmeting)Bekijk bijlage 455006
Bij mijn extreme flight mxs 48 ( ongeveer het zelfde formaat)zijn de side force generators van dun balsa en vervolgens overtrokken met Oracover.
 
Ik zou zelf voor die winglets denk ik 0.4 of 0.6 mm vliegtuigtriplex pakken, stevig zat voor jouw toepassing, kan tegen een stootje. 0.4 mm weegt ~ 420 gram per m2. Hoe verhoudt zich dat in gewicht tot je epoxyplaat? (is wel duur spul trouwens..)
 
Het bouwen van de romp.

De romp heeft een specifieke vorm waarvoor ik eerst een verhaaltje moet vertellen.. Toen de Highlander werd ontwikkeld was 1 van de criteria dat je met goed fatsoen met 2 man naast elkaar kunt zitten. Om dit te bewerkstelligen werd de romp op schouderhoogte extra verbreed. Verder is de onderzijde ook niet plat, de onderzijde is gemaakt zoals een bootsromp met een soort kiel in het midden. De romp heeft dus eigenlijk een 8 hoekige vorm.

romp vorm.JPG


De 44 die op de romp staat, staat voor 44 inch. Dit is de breedte van de romp op schouder hoogte, wat het 1 van de breedste rompen op de kit-markt maakt in Amerika..


Hoe vertalen we dit nu naar stick and tissue....

Allereerst heb ik van een foto van het vliegtuig een tekening gemaakt en daarna de spanten en dergelijke in getekend.


rompvorm 2.JPG


Deze tekening heb ik weer op mijn snijplotter uitgetekend. en op mijn bouwplank bevestigd.


Om deze rompvorm te krijgen heb ik een soort "dakspant" constructie gemaakt en zo 2 helften opgebouwd op mijn bouwplank..
romp vorm 3.JPG



Op de bouwplank ziet dat dan zo uit....

romp vorm 4.JPG

romp vorm 5.JPG


Ik heb de romp tekening spiegelbeeld ook nog een keer uitgeprint zodat ik de 2 romphelften kon maken, de romphelften konden dus ook niet op elkaar gebouwd worden zoals gebruikelijk..

Uiteindelijk krijg je dit dan.

romp vorm 6.JPG


wordt vervolgd..
 
Laatst bewerkt:
Heel gaaf gedaan! Ik vind je rompzijkant er erg goed uit zien zo op de bouwplank. Ik weet hoe ingewikkeld deze eenvoudig uitziende romp is. Een van mijn gestrande projectjes (door te veel ideeën en te weinig tijd)... ben ooit begonnen aan het uittekenen van een superschaal Just Aircraft SuperSTOL (het jongere broertje van de Highlander) in 24% (iets groter dan 1:4 dus). Dit is mijn CAD schets, bovenin heb ik de formers uitgetekend, van over foto's, en onder ben ik die in de juiste schaal in de romp aan het passen. Er is geen stukje vierkant of recht aan de romp.. wel een hele gave vorm vind ik! Tof hoe je dit zo scratch build over je eigen tekening :worship:

upload_2021-8-26_23-1-11.jpeg
 
Heel gaaf gedaan! Ik vind je rompzijkant er erg goed uit zien zo op de bouwplank. Ik weet hoe ingewikkeld deze eenvoudig uitziende romp is. Een van mijn gestrande projectjes (door te veel ideeën en te weinig tijd)... ben ooit begonnen aan het uittekenen van een superschaal Just Aircraft SuperSTOL (het jongere broertje van de Highlander) in 24% (iets groter dan 1:4 dus). Dit is mijn CAD schets, bovenin heb ik de formers uitgetekend, van over foto's, en onder ben ik die in de juiste schaal in de romp aan het passen. Er is geen stukje vierkant of recht aan de romp.. wel een hele gave vorm vind ik! Tof hoe je dit zo scratch build over je eigen tekening :worship:

Bekijk bijlage 455151


Oh wat geweldig dat je hier ook aan begonnen bent.. Ik dacht dat ik de enigste gek in het dorp ben.. Geweldig die tekening die je gemaakt hebt.. Die van mij is nu ongeveer schaal 1 op 10, maar je ziet de hoofdlijnen heb ik gelijk aan jouw tekeningen gehouden.. Hopenlijk kan ik je aanzetten om dit project toch nog eens op te pakken en af te maken.. Ik vind het een geweldig toestel en als je 1 op 4 licht bouwt kun je echt stilhangen in de lucht ermee..

Vanavond ben ik nog gaan vliegen met mijn Depron Highlander met ik schat zo,n windkracht 3 a 4.. Ondanks zijn 220gram ligt het model super stabiel in de lucht en geeft geen krimp..

Steve Henry is bij de YeeHaw 6 en 7 weer uitgegaan van een Highlander en niet van een Superstol. Wel heeft hij de XLromp (extra lang) en grotere vleugels toegepast.. Ook het shockgeveerde achterwiel komt van de Superstol..
 
Thanks :). Ja, eerlijk gezegd kriebelde het wel weer toen je dit draadje begon, want een echte goeie STOL kist in groot formaat staat nog altijd op mijn wensenlijstje. En de SuperSTOL vind ik gewoon super mooi, net als de Highlander overigens. Ben wel benieuwd waarom Steve Henry toch weer uitgegaan is van de Highlander. De reden dat ik er toen mee gestopt ben is dat ik een Hangar 9 Valiant heb gekocht, en ondanks zijn 8,5 kg vliegklaar kan ik daar dankzij de grote vleugels (275 cm span) en flinke flaps ook stapvoets mee vliegen en landen. Maar ook meskant en andere figuren doet ie leuk, dus de behoefte was een beetje weg toen.. maar als ik het nu zou gaan doen wordt ie denk ik ook zo groot mogelijk. Eerst mijn andere 3 projectjes afmaken ;-).

Hier een paar leuke fragmentjes van een STOL-vlucht met mijn Valiant op een clubdag een paar jaar terug. Normaal stijg ik wat geleidelijker op, vind ik mooier, maar je ziet met een beetje flaps en vol gas gaat ie vlot omhoog, en ook de landing is wel leuk, namelijk full flaps en op het laatst remmen met side slip, waardoor ie vrijwel meteen stil staat:

Valiant STOL vluchtje

Ik had destijds als referentie overigens ook de tekening gekocht van Pat Tritle. Een redelijk bekende Amerikaanse bouwer die ook echt juist hele lichte modellen bouwt. Hij heeft de Highlander in 60" (dus 1,5 meter) span getekend, verslagje ervan op een ander forum en tekening te koop, alsook laserdelen:

Pat Title Highlander (niet van mij, voorbeeld van YT)
http://www.patscustom-models.com/

Maar ik volg jou draadje met plezier, vind het super mooi om te zien hoe je scratch build en zelf n.a.v. testsvluchten aanpassingen doet!
 
Die Highlander vliegt mooi zeg!

Prachtig kist!

Ik zelf ben niet echt een bouwer,

Wil daarom graag de Bushmaster van Extreme Flight aanschaffen. Afschuwelijk lelijk maar vliegt erg goed. Kwalitatief zijn EF toestellen ook erg goed.



De Timber 110 van H9 ook overwogen. Vond de kwaliteit alleen erg droevig
 
(..) De Timber 110 van H9 ook overwogen. Vond de kwaliteit alleen erg droevig

Sorry, voor de off-topic, maar toch even nieuwsgierig: wat vond je niet goed qua kwaliteit? Droevig is best sterk nl. En ik heb de H9 Christen Eagle (avatar, sinds 2014) en de H9 Valiant (2015), vliegen allebei echt heerlijk en zijn na al die jaren nog in perfecte staat. Zelf heel tevreden over de kwaliteit.
 
Off topic is niet erg zolang het maar niet over politiek gaat :offtopic:. Ik vind het prachtig dat verschillende personen ook (heel) verschillende ervaringen hebben..

Uiteraard de kit van Pat ken ik, maar heb ik verder niet naar gekeken .

Ik heb deze tekening bekeken (zie bijlage),
https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?1917395-Just-Highlander-54”
maar ook hier kon ik niet veel mee, wel leuk want hij heeft opvouwbare vleugels gemaakt..

Ik heb wel het vleugelprofiel hiervan genomen als uitgangspunt..

Om e.e.a. onder de 250 gram te krijgen moet je toch veel consessies doen helaas..

Uiteindelijk heb ik nog het meeste aan de foto gehad die ik "overgetekend" heb en als uitgangspunt genomen heb..
Highlander Turbocat romp.png

Naar mijn mening is Steve Henry uitgegaan van de Highlander omdat die lichter is als de Superstol. Alleen al het landingsgestel is veel zwaarder met die shocks van anderhalve meter. Ook zijn het stabilo en kielvlak groter gemaakt bij de superstol en dat vond Steve ook niets. Sterker nog hij heeft zijn stabilo smaller gemaakt zodat het vliegtuig in zijn aanhanger past...
 

Bijlagen

Laatst bewerkt:
Ja, dat draadje ken ik ook. Maar wat je zegt... kon ik ook niet zo veel mee. Ik vind hem qua rompvorm eerlijk gezegd niet eens lijken op een Highlander (dat vond ik toen ook al niet). Er is iets met die neus wat niet klopt.

Ja, als je 250 gram als bovengrens aanhoudt betekent dat concessies, maar tot nu toe krijg je meer voor elkaar onder dat gewicht dan ik voor mogelijk had gehouden (op deze schaal).

Dank voor het delen van de overweging, ik snap zijn uitgangspunt. SuperSTOL is meer vermogen en zwaarder, terwijl voor deze toepassing lichter natuurlijk wel beter is. Die grotere stuurvlakken vind ik juist mooi en ik vind het extra bad-ass uiterlijk van de SuperSTOL erg geslaagd, dus als ik een grotere zwaardere schaalkist ga maken wordt dat 'm - maar voor klein en licht zou ik ook de Highlander gekozen hebben!
 
.
Inderdaad mooi opgelost die rompdoorsnede :thumbsup:
Waar teken je mee, is dat een Cad programma of Illustrator of?

Ik geniet ervan te zien hoe snel je alles oppakt en ook van jouw manier van doen.
Af en toe tegen de stroom in, de bekende adviezen waarderen maar verantwoord je eigen pad kiezen.
Jezelf leren vliegen maar ook jezelf blijven uitdagen daarin, goed met rudder leren slippen, etc, etc.
Vaak wordt een standaard pad geadviceerd, dit is een van de bewijzen dat het ook verantwoord anders kan...
... en dat mag ook wel eens gezegd worden vind ik...:yes:

Wat betreft de romp van de Highlander, wat is de afmeting (dikte) van de gebruikte romp latten (3x3 / 4x4)?

Groeten, Ramses
.
 
Ik zou zelf voor die winglets denk ik 0.4 of 0.6 mm vliegtuigtriplex pakken, stevig zat voor jouw toepassing, kan tegen een stootje. 0.4 mm weegt ~ 420 gram per m2. Hoe verhoudt zich dat in gewicht tot je epoxyplaat? (is wel duur spul trouwens..)

Vanavond even de epoxyplaat gewogen, nou dat valt vies tegen, ik ga het gewicht niet eens noemen. Waarschijnlijk wordt het inderdaad vliegtuig triplex.
 
Laatst bewerkt:
@ramses Het programma waar ik mee teken heet turbocad. Dit gebruik ik al sinds 1988 en is een paar dorpen verderop ontwikkeld (hoewel WIKI
anders vermeld).. De eerste versie die ik gebruikte waren nog 9 floppy's.. Turbocad is meer de richting opgegaan van de machine-bouwers, autocad meer de architecten..

De romp heb ik weer opgebouwd uit latjes 4x4 voor de langsliggers en de "kooi" de overige uit 3x3 omdat ze toch als spant (dubbel) uitgevoerd zijn.. 4x4 constructief en 3x3 struts bevalt mij prima, daar zit genoeg sterkte in zodat je hem ook vast kunt pakken zonder na te denken...


Verder met de romp..

Nu we de 2 romphelften klaar hebben is de achterkant van de romp simpel te maken. We maken de spantjes vanuit het midden naar achteren toe steeds smaller en we krijgen een taps toe lopende romp..
romp vorm 7.JPG

Echter naar voren toe is de romp gebogen het probleem is nu dat je een spant constructie kun je niet meer buigen.. Maar hier heb ik het volgende op bedacht:
romp vorm 8.JPG


Als je naar de foto kijkt zie je dat ik 2 liggers toegepast heb. Hierdoor kan ik de voorkant in elke gewenste vorm buigen, de achterste ligger kan dan vrij naar achteren schuiven en als e.e.a. definitief is kan ik de ligger op maat maken en erin plakken..
Hierdoor krijg je precies de vorm van de romp zoals die in werkelijkheid ook is

romp vorm 9.JPG


romp vorm 10.JPG


De deuren maak ik er bewust niet in. Bij de Bobber is dit de zwakste plek van de romp. Door de ligger door te laten lopen hoop ik een hoop extra sterkte te krijgen..

Nu ik de zijkanten van de romp goed heb kan ik aan de onderzijde de "kiel" maken. In het echt is dit gewoon een ronde buis die met afstandhouders (stompjes buis) gebogen onder de romp gezet wordt. Dit heb ik ook gedaan; alleen ter plekke van het landingsgestel heb ik weer "spanten" gemaakt.
romp vorm 11.JPG


romp vorm 12JPG.JPG

Hier nog een paar sfeerplaatjes:

romp vorm 14JPG.JPG
romp vorm 15JPG.JPG
romp vorm 16JPG.JPG
 

Bijlagen

  • romp vorm 13JPG.JPG
    romp vorm 13JPG.JPG
    111,7 KB · Weergaven: 110
Laatst bewerkt:
Dat ziet er fantastisch uit! Een echte Highlander al!! Prachtig!

Je verborgen aansturing is erg mooi. Ik zou wel, wellicht alleen relevant voor zwaardere kisten, je servo-aansturing van de ailerons naar buiten plaatsen. Je hevel zit nu helemaal op de hoek, wat minder sterk is tegen verdraaiing en de krachten die erop komen dan als de control horn meer richting het midden zit. Je ziet vaak dat die tussen de scharnieren zit, dichterbij de binnenkant van de vleugel dan het midden, maar wel iets verder dan bij jou. Nogmaals, zal voor zo'n lichte kist weinig tot geen verschil maken, maar als je ooit wat grotere kisten gaat scratchen zou ik dat wel doen.

TurboCad, leuk, dat gebruik ik ook. Fijn programma.
 
Vliegt goed!
Wat is dat leuke kistje op 5:45?

Thanks! En dat is een Judi Jetstream van FMT.

Vanavond even de epoxyplaat gewogen, nou dat valt vies tegen, ik ga het gewicht niet eens noemen. Waarschijnlijk wordt het inderdaad vliegtuig triplex.

Ja daar was ik ook al een beetje bang voor, vliegtuigtriplex is niet licht, maar epoxyplaat zeker ook niet. Wellicht dat hard balsa ook gewoon werkt, maar dan moet je er wel erg voorzichtig mee zijn en het zit op een hoek die je makkelijk stoot (tijdens vervoer of landing).
 
Vandaag het landingsgestel. Bij de Bobber heb ik dit uiteindelijk uit 1mm verenstaal gemaakt maar dat is net te licht.

Hier heb ik gekozen voor 1,2mm verenstaal. Weer een tekening gemaakt en met een tangetje het staal in vorm gebogen..

Op een houten plank heb ik een "jig" gemaakt waarop ik het landingsgestel opbouw.

20210822_161647.jpg

20210822_161603.jpg


Om de boel bij elkaar te houden gebruik ik wat krimpkous..
20210822_161645.jpg

Hierna kan ik de boel netjes solderen..

Daarna verder met de bushwheels, die heb ik ook nu weer van Depron (xps) gemaakt..

Eerst wat zijkanten uitgesneden en wat strips voor het loopvlak.

Daarna

20210829_115354.jpg
20210829_120529.jpg
Om de lengte te bepalen van het loopvlak span ik dit om de zijkanten en maak het op maat.


Dit alles lijm ik met Uhu Por in elkaar..

20210829_130051.jpg

Als laatste maak ik nog wat velgjes van 1mm Triplex, dit om de krachten van het asje te verdelen op het Depron..

Het asje zelf is een kunststof buisje 3mm inwendig.

Het resultaat is een wiel van 3,5 gram bij met een diameter van bijna 90mm.

20210829_171058.jpg



Zoals je ziet heb ik de velgjes nog wat versierd met gaten, dan lijkt het meteen op een lichtmetalen velg..

Onder het model ziet dat er dan zo uit:

20210829_211153.jpg
20210829_211216.jpg

20210829_200339.jpg



Ik heb alle afmetingen nog 2 keer gecontroleerd op de foto, maar hij staat echt zo hoog op z'n poten..
 
Back
Top