Topic voor : Servonaut, Beier-USM-RC en MFU en alle Besturings en Verlichtingssystemen.

Discussie in 'Model truckers' gestart door marten77, 11 mrt 2008.

Tags:
  1. Vandenbussche Willy

    Vandenbussche Willy

    Lid geworden:
    12 sep 2020
    Berichten:
    23
    Locatie:
    Menen
    Het is Beier SFR-1 en zender Graupner Hott mc-20.
    De verlichting en alle ander geluid is gelukt maar door gebruik van de stuurknuppel en gasknuppel.
    Allen bedankt daarvoor.
    De schakelaars boven van 1 tot en met 16 zou ik willen gebruiken voor verlichting en geluid,
    Zou ik nog iets nodig hebben om dit te kunnen programmeren met de beier?
    Veel filmpjes op youtube zijn er genoeg over het eindresultaat maar niet hoe het werd geprogrammeerd!!!

    IMG-0486.JPG
     
  2. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    Hier een omschrijving van de SFR1: https://svwmodeltrucks.weebly.com/sfr-1-basis-stappenplan.html
    Verder kun je jezelf eens verdiepen in deze SUMD optie: https://svwmodeltrucks.weebly.com/usm-rc-2-sound-teacher-functies.html#configuratie-sbus-sumd
    Dit staat omschreven bij de USM-RC2, maar geld ook voor de SFR1 en heb je zelfs alle 16 SUMD kanalen tot je beschikking. (met een enkel kabeltje)

    Betreft je schakelaars, je kunt deze in je zender koppelen aan een kanaal, of er is dacht ik ook een optie, om ze als MultiSwitch te gebruiken.
    Dit zal je moeten opzoeken in de handleiding van de zender zelf.
     
    Vandenbussche Willy vindt dit leuk.
  3. Vandenbussche Willy

    Vandenbussche Willy

    Lid geworden:
    12 sep 2020
    Berichten:
    23
    Locatie:
    Menen
    Bedankt Maarten , hiermee ben ik een tijdje mee bezig.
     
  4. trialrolf

    trialrolf

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    1.598
    Locatie:
    Achterhoek
    Heb die zender ook. Heet bij Graupner Multi kanal. Werkt als Multi Switch. Kun je in je Beier 8 schakelaars toewijzen. Weet (nog) niet hoe SUMD precies werkt met Graupner maar dat moet ook kunnen.
     
  5. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    758
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Een vraag voor de USM RC2 experten hier, ik heb een Multiswitch van NVM gekoppeld via SBus, naar de USM RC2 dit werkt goed, maar de uitgangen 13 tot 22 in de software daarvoor zijn geen pinnen, nu ze staan wel actief, ik heb hier een EXM2 module op aangesloten maar dit werkt niet.

    Als ik de EXM2 actief zet in de software valt de Sbus link uit en omgekeerd, nu ik zou graag die extra uitgangen kunnen gebruiken omdat de NVM multiswitch 30 switches heeft, en er op de USM RC2 maar 10+2 uitgangen zitten en blijk dat ik er nu 16 nodig heb...

    Zou ik eventueel een gewone multiswitch decoder hierop kunnen parallel zetten? ik heb op 5 pinnen geen geluid nodig dit is gewoon voor leds vandaar.

    Alvast bedankt.
     
  6. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    @JaFa
    Ik neem aan dat je alleen de Sbus via die usm X2/3 aansluit en verder alle Prop inputs op de usm en de exm2 open laat?
    Daar anders de usm een dubbel signaal binnenkrijgt en daardoor de weg kwijtraakt!

    Helaas kan ik het hier niet testen, daar ik geen exm2 heb liggen.
     
  7. Modeltrucker93

    Modeltrucker93

    Lid geworden:
    18 aug 2013
    Berichten:
    599
    Locatie:
    Utrecht
    Dit is de oude handleiding. Ik heb tevens een nieuwe handleiding met demo videos. Staat ook op de website
     
  8. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    758
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    @Marten het probleem is dat de EXM2 blijkbaar geen signaal krijgt als je hem dan koppelt hij ziet het sbus signaal niet.

    Normaal zit de EXM op USM X1/2 naar de EXM S input, maar het is duidelijk als ik dit doe hij niets ziet, de blauwe led licht zelfs niet eens op.

    Nu blijken de uitgangen 13 tot 22 op de EXM2 geen geluid te ondersteunen en als ik dan eerlijk ben is deze module min of meer waardeloos. De switch functies kan ik namelijk ook met de gewone decoders bekomen worden, de 10 switches van de EXM2 krijg ik zelfs met de Jumper op de Encoder ook terug op de NVM decoders, van de 14 pulsen komen er 11 door waarschijnlijk als ik ergens een waarde vervang kan ik ze misschien alle 14 krijgen in de "low" PWM band, maar dat moet jij eens bekijken, ik denk dat het met timing zal te maken hebben, de reden waarom je die jumper op de encoder zet neem ik aan.

    Het is toch terug even puzzelen voor het werkt, maar de 2 decoder in de cabine die werken reeds op de 4de Rx, de USM werkt via de Sbus, nu ga ik proberen op dat zelfde kanaal ook de "negatieve PWM band" decoder te zetten en dan heb ik een USM en minstens 11 schakelfuncties, misschien wel 14 als we dat klaar krijgen...

    Via Beier hebben ze me laten weten dat die Sbus singnalen van de USM en de EXM dezelfde zijn en dat ze daarom de EXM uitzetten omdat de processor niet weet naar waar het signaal moet gaan de USM of EXM. Dus dat staaft mijn eerder vermoeden.

    https://www.beier-electronic.de/modellbau/forum/viewtopic.php?f=18&t=2704

    Nu ga ik die module verwijderen en kijken of ik dan die decoder gewoon kan gebruiken.
     
  9. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    @JaFa

    Helder betreft de Sbus en de EXM-2 probleem, ze gebruiken beide dezelfde Serial input op de USM en daardoor zitten ze elkaar in de weg.

    Betreft de NVM, het verscheel tussen de twee soorten protocollen, dat is dat we bij de NVM multiswitch twee Moment kanalen gebruiken (uitgang 1&2).
    Dit geld niet voor de USM functie, vandaar de jumper om hiertussen te kunnen switchen.
    Je zou eens kunnen testen met de Min/Max uitslagen van je EKMFA kanaal, bijvoorbeeld met 75% ipv 100%.
    Daar de X9E een bredere puls geeft dan bijvoorbeeld Futaba/Graupner en 75% is daar aardig mee te vergelijken.
    Tijdens het ontwikkelen/programmeren van die NVM MS, had ik nog geen gebruik gemaakt van de Sbus optie.
    Ook dit zou net even een andere timing kunnen geven.
     
  10. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    758
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Ok net getest en dit maakt niets uit ik ben van 50% naar 150% gegaan buiten deze grenzen werkt de USM niet meer voor de decoder maakt het allemaal niets uit.

    Ik zal even verduidelijken wat de decoder doet, de 2 puls schakelaars en de 1ste positie van de 1ste schakelaar gaan niet, de 2de positie zet de 3 switch op de decoder. dan lopen ze alle allemaal verder de laatste switch in de decoder wordt niet gestuurd. er zit dus iets met de timing niet goed als je die jumper zet. De moment kanalen kan je ook bekomen zonder jumper met je kanaal op -100 te zetten maar dan moet je natuurlijk een + en een - uitgang hebben...

    Ik heb natuurlijk al 11 switches en met sound! Maar het zou cool zijn mochten ze allemaal werken, vandaar ik dacht om misschien de software in de decoder aan te passen. Dan is de Multiswitch gewoon perfect...

    Nog ideeën?
     
  11. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    Heb je ook die delay settings bij de usm EKMFA aangepast ?
    De info staat in de handleiding en staat ingesteld op 250ms.

    Copy vanuit de handleiding:
    Code:
    De NVM encoder kan ook maximaal 28 functies bij een USM-RC 1 & 2 van Beier activeren.
    Om dit mogelijk te maken, dien je jumper 1 (J1) op de encoder te plaatsen.
    Hiervoor dient de “EKMFA” functie in de USM-RC aangezet te worden.
    Omdat het aantal pulsen door de encoder worden gedaan, heb ik bij de “EKMFA settings” de “activation delay” op 250 gezet.
    Zie afbeelding als voorbeeld.
    De indeling van die 28 functies zijn natuurlijk zelf in te delen.
     
  12. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    758
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Ja maar dat is niet het probleem he, die USM doet het normaal, het is de decoder die de eerste 3 niet neemt en daar kan ik niets aan aanpassen he
     
  13. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    Gisteren nog even uitgebreider overlegt met @JaFa , waarom het precies fout gaat.
    Daar de NVM standaard twee Moment kanalen heeft en de USM daar niet lekker op reageert (@JaFa gebruikt de NVM & de USM via 1 kanaal)
    Hierdoor lopen ze niet juist, ivm die Jumper-1 selectie.

    Om dit op te lossen, heb ik een 14 kanaals Memory NVM versie opgezet.
    @JaFa je dient dan de Encoder zonder Jumper te gebruiken en bij de USM begin je met EKMFA bij kanaal-2, ipv kanaal-1
    (ivm die extra pulse, die ik bij de NVM nodig had voor die twee Moment kanalen)
    Dus NVM uitgang-1 komt nu overeen met EKMFA-2 en zo door.

    Oohja, met schakelaar-1 Up/Down werkt alleen de Lange pulse !

    Hopelijk kun je ze nu alsnog beide tegelijkertijd gebruiken :)
     

    Bijgevoegde bestanden:

  14. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    758
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Ok dit moet ik vanavond eens bekijken, zoals reeds gezegd werkte 11 van de 14 schakelingen van de NVM decoder zonder problemen op de originele code, samen met de 15 sound mogelijkheden van de USM, je kon dus toch 12 + 11 is 23 schakelingen MET geluid en nog 4 aparte geluiden hebben via deze setup, dat is nog altijd beter dan de originele EXM2 die maar 10 schakelingen had en geen geluid.

    Natuurlijk met de nieuwe software kom ik dan op 12 + 14 zijnde 26 schakelingen met geluid en nog 2 extra geluiden. Ik ga het zeker uittesten.

    Maar ik ben niet zeker of de nieuwe setup nu beter is dan de orginele vooral omdat de 1ste schakelaar nu maar 1 functie heeft. Deze pulsschakelaars zijn erg leuk voor toeters vandaar...

    Ik ga het testen en dan zien we het wel, ik houw je op de hoogte, bedankt alvast!
     
  15. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.254
    Locatie:
    Den Haag
    @JaFa

    Daar de source toegankelijk is, kun je ermee doen wat je wilt.
    Je zou beide kunnen laten werken (NVM & USM), met dezelfde puls-counts.
    Nu is dat bij de NVM +1 ten opzichte van de USM, dit ivm die twee Moment kanalen.
    Als je beide (encoder en decoder) aanpakt, dan kun je een 14-kanaals Mem-Switch kunnen creëren, waarbij beide dan als 14-kanaals Mem opgezet zijn.
    Voor de USM kun je zelfs de volle 16 benutten, hiervoor dien je dan wel de Counts te her nummeren !

    In de bijlage vind je nu beide (14+16 Kan Encoder & 14 Mem Decoder)
    Nog niet kunnen testen !
    De Encoder stuurt nu Max 16 USM kanalen aan, de NVM Decoder ziet die 16 kanalen ook, echter houd die op bij de 14.
    Omdat beide (NVM en USM) nu hetzelfde aantal pulsen krijgen, zal SW4 maar deels werken met de NVM.

    Switches Kort
    1. = NVM + USM 1 & 2
    2. = NVM + USM 3 & 4
    3. = NVM + USM 5 & 6
    4. = NVM + USM 7 & 8
    Switches Lang
    1. = NVM + USM 9 & 10
    2. = NVM + USM 11 & 12
    3. = NVM + USM 13 & 14
    4. = USM 15 & 16
    Edit: De jumper heeft op de Encoder geen directe functie meer, daar de Pulscounts bij beide gelijk is gezet.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 18 okt 2020
  16. JaFa

    JaFa

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    758
    Locatie:
    Leuven (Belgie)
    Ok So far so good ben ik mee, maar ik dacht moet dit nog even goed bekijken dat de USM via de EKMFA functie maar 15 trappen had, dit in de hoge en nog15 in de lage maar ik kijk het later vandaag nog na, modelbouw wordt stilaan nacht werk...
     
    marten77 vindt dit leuk.
  17. Dobermann

    Dobermann

    Lid geworden:
    13 jan 2020
    Berichten:
    158
    Locatie:
    Betuwe
    Belangrijke tip als je problemen hebt met je verlichting in de SFR1 van Beier (en wellicht ook andere Beier types).

    Als je de Beier hebt, maak dan in het Soundteacher programma eerst een update van de allernieuwste Software.

    Ik heb afgelopen week veel problemen gehad met instellingen en niet goed werkende SFR1, enkele keren contact gehad met Beier Duitsland en uiteindelijk ism de dealer in NL (en gelijk ter plaatse met Beier bellen) aan de hand van de foutcode gevonden wat er aan de hand was.

    In de laatste update hebben ze de BUG van flikkerende verlichting aangepast. Hiermee is dit probleem opgelost, en tegelijkertijd ook het constante in noodprogramma gaan en het random schakelen van de verlichting tijdens het rijden.

    Doe er jullie voordeel mee om veel frustratie te voorkomen.

    Ben nu heel tevreden met hoe het werkt.
     
  18. Mark300

    Mark300

    Lid geworden:
    24 mrt 2011
    Berichten:
    291
    Locatie:
    Papendrecht
    Goeie tip, maar eigenlijk een standaard als je software problemen heb :cool::D
     
    Schots en Scheef en trialrolf vinden dit leuk.
  19. andre van der weide

    andre van der weide Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    17 sep 2017
    Berichten:
    104
    Locatie:
    Almere Netherlands
    Een nederlands taal file voor de Beier sfr1
    Volgens mij is hij nu aardig gelukt.

    grt André
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 7 nov 2020
    trialrolf, VOLVO FH 16 750 en ErikBorne vinden dit leuk.
  20. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.519
    Locatie:
    Nieuwegein
    Andre als je hem opstuurt naar beier dan voegen ze hem toe aan een van de volgende updates :).

    Heb zelf destijds de usm rc2 vertaling gedaan en die is nu ook opgenomen in hun software standaard.
     

Deel Deze Pagina