Ultima DLG - Ontwerp & bouw

De profielfamilie is gereed!

Na analyse en aanpassingen aan >300 profielen, vele nachtelijke analyses, en soms een dosis geluk, is er nu acceptabel resultaat.

Het is een zeer dunne profielfamilie geworden. Misschien niet praktisch, en eventuele bouwers zullen inventieve oplosingen moeten verzinnen om de nadelen van een dun profiel (sterkte/(torsie)stijfheid/plaats voor servo's) op te lossen.



Een vergelijk tussen de twee rootprofielen Zone V2-60 en Ultima 8:


Veel overeenkomsten qua vorm. Puur uit nieuwsgierigheid heb ik net geprobeerd om eenvoudigweg ZoneV2-60 te verdunnen, maar dan zie je ineens wel verschillen in vorm ontstaan. Zo is de neusradius van Ultima 8 relatief gezien groter. Ultima heeft ook iets minder camber.

Speed (geen flapuitslag):









Cruise (Flap 2°):









Float (Flap 4°):








Float (Flap 6°):



 
Laatst bewerkt:
Bedankt Berrie. Je moet er ook wel een beetje gek voor zijn, om dit te willen doen...

De profielen staan inmiddels ook op RCgroups.
 
Er is inmiddels een eigen Ultima planform ontwikkeld:

planform_TOP_zps49293825.jpg


Voor de baggers onder ons zijn er templates beschikbaar:

baggedtemplates_zpsf63f2760.png


RC Groups - View Single Post - New foils 2014: Ultima

Vanaf nu zal er gewerkt worden aan een vleugelmal.
 
Ik heb het draadje op RCgroups gevolgd, knap werk! Ben nieuwsgierig naar de prestaties van de vleugel en zal het draadje dan ook met spanning blijven volgen. Succes!
 
Ik neem aan 75% ;-) maar als je de koorde van de profielen origeneel houd krijg je ook wat terug van het optimaliseren wat prop-er heeft gedaan!

Vet ontwerp hoor! Alleen die forward sweep heb je daar ook iets van gemerkt in xflr5? Ik ben ook bezig met een model maar die heeft tot de ong. De helft van de vleugel maar 1.5cm forward sweep, geeft een heel ander beeld dus en vast ook heel andere prestaties ;-)
 
Hoe ga je de mal maken?

Ik ben bezig met een tekening van de mal, maar dat blijkt iets lastiger als ik gehoopt had. Door de washout in de vleugel, is het scheidingsvlak van beide maldelen niet vlak. Dat geeft wat problemen met het 3D model.
 
is het niet mogelijk de mallen in stukken te frezen en nadien tot 1geheel te vormen? (zelf nog nooit gedaan, mallen maken, maar ik probeer mee te denken)

net zoals je de kerntjes zou snijden in stukken...

of zit ik mis wat het type mal betreft? :D
 
Mag ik vragen waarom je wash out gebruikt en niet de camber kleiner maakt in xflr5?

Robert,

Goede vraag. Er is veel werk verzet om een profielfamilie te ontwerpen die goed met elkaar samenwerkt. Lange tijd ben ik uitgegaan van de standaard Zonev2 Planform, welke uit mijn hoofd -1° washout heeft richting de tips.

Deze profielfamilie is aangepast voor gebruik in mijn eigen Ultima planform. Zonder washout bleek deze geen goede CL verdeling te hebben. Met washout eigenlijk ook niet, maar het beetje washout dat er nu in zit, geeft een verlaagde tipweerstand, en dat is me ook wat waard. Veel meer washout durf ik niet toe te passen, omdat op snelheid de tips zowiezo al verdraaien (afhankelijk van de torsiestijfheid van de vleugel), en er dus van nature al meer dynamische washout in zit als in statische toestand. Of zoiets.

Het aanpassen van een profiel (minder camber) is zo gebeurd. Maar wat is de ideale camberreductie? Wat is het effect op de polars, en werken de de verschillende profielen nog goed met elkaar samen? Oplossing: de drie verschillende tipprofielen elk aanpassen met tien varianten. Deze 30 varianten elk voorzien van 12 flapstanden zijn al 360 profielen. Deze worden dan met een batch berekening doorgerekend (1 nachtje rekenwerk). Daarna kun je aan de slag met optimalisatie van de vleugel. Klinkt simpel, maar het is echt monnikenwerk.

Je kan dit soort werk natuurlijk wel versnellen door initieel bijvoorbeeld maar met 3 cambers en 3 flapstanden te werken, en dan richting een optimum te werken, maar ik vind persoonlijk de "brute force" methode fijner.

In dit geval heb ik gekozen voor het simpel toevoegen van wat washout. Dit is een snelle, simpele aanpassing, welke voor de prestaties enkel gunstige effecten heeft! Beperkte washout is dus zeker geen slechte keuze!

Maar het is wel een leerpunt in dit project. Bij een volgende vleugel zal ik hier in de aanvangsfase meer aandacht aan besteden.
 
Laatst bewerkt:
mold_zps6576eead.jpg


mold_closed_zps36996ef5.jpg


Zo gaat de mal er uit zien. Een combinatie van hout en schuim. De eigenlijke schuimen vleugelmal wordt op een houten plaat gelijmd. In deze plaat wordt rondom een gleuf gefreesd en een gat geboord.

Voorafgaand aan het lamineren, wordt er een zeer elastische folie over de vleugelmal gespannen. In de gefreesde gleuven komt een stuk rondrubber wat normaal wordt gebruikt voor zelfbouw horren. Hiermee hoop ik een eenvoudige luchtafdichting voor de folie te maken. De ruimte tussen folie en plaat wordt op lichte onderdruk gezet.

Hier een voorbeeld:

themethod4.jpg


Ik gebruik hiervoor 1 pomp met gesplitste leidingen voorzien van kogelkranen zonder ontluchting.
Er is nog geen voorziening getekend voor een juiste positionering van de twee mallen op elkaar. (knikkers?)

Is het een beetje duidelijk zo?

Misschien is het niet onverstandig om rondom de schuimmal een houten rand aan te brengen, om beschadigingen te voorkomen.
 
Laatst bewerkt:
Mmm, ik heb ook van die rekfolie gekocht. Als ik deze afbeeldingen weer zie, dan denk ik dat ze me verkeerd spul hebben geleverd.

Heb jij het al in huis?
 
Back
Top