Van het gas af?

Discussie in 'De Non-Modelbouwkroeg' gestart door Baggeraar, 30 jan 2018.

  1. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.470
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  2. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    733
    Locatie:
    noord-limburg
    ron van sommeren, post:
    Het aluminium en staal hebben dezelfde temperatuur, dus geen spanningsverschil.
    Een thermokoppel heeft ook versmelting nodig lees ik.


    Lees ik?
    Ben je voor mij op zoek gegaan?
    Leuk.
    Dank je voor de moeite.

    Veel modelbouwplezier
    Willum

    Bouw met restmaterialen.
    Ik ben een restgebruiker.
     
  3. Bertus

    Bertus Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 sep 2002
    Berichten:
    11.193
    Locatie:
    Krimpenerwaard
    Gaarne weer on topic.
     
  4. HeliKoper

    HeliKoper Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.151
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Met Bertus. :stupid

    BOT: elektrische auto’s met 400+ km range hoeven niet altijd helemaal volgeladen te worden. Als je met je benzineauto even naar de bakker geweest bent, tank je ‘m toch ook niet meteen weer af?
     
  5. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    20.591
    Locatie:
    Oldeberkoop
    :D hangt er vanaf hoeveel er in zat vóór ik naar de bakker ging, en waar ik daarna naar toe moet :D
     
  6. Bertus

    Bertus Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 sep 2002
    Berichten:
    11.193
    Locatie:
    Krimpenerwaard
    Gisteren ben ik op de bouwbeurs geweest.
    Je heb tegenwoordig prachtige zonnepanelen die gelijk je dakbedekking zijn.
    Mooi bruin.
    Ze liggen dan gepotdekselt op je dak.
    Als ik een nieuw huis liet bouwen wist ik het wel.

    Je werd er trouwens overspoelt door warmtepompen en leugen verhalen.
    Het is een schimmige wereld die totaal verrot is.
     
  7. willum

    willum

    Lid geworden:
    6 jun 2017
    Berichten:
    733
    Locatie:
    noord-limburg
    Als ik een nieuw huis liet bouwen wist ik het wel.

    Niet alleen het dak maar helemaal rondom.
    Niks bakstenen muren, niks dakpannen.
    Dat scheelt waanzinnig veel klei en? Gas.

    Willum
     
  8. Paul Siemons

    Paul Siemons

    Lid geworden:
    16 sep 2002
    Berichten:
    603
    Locatie:
    Wommelgem, Antwerpen, Belgie
    Dat is het hem juist : voor een "brandstofaangedreven" wagen maakt het niet uit of dat de tank vol of zo goed als leeg is, er zijn tankstations zat in de buurt … even afvullen en we rijden weeral verder dat kost ons hooguit enkele minuten.
    Met een electrische wagen is dat wat anders: die "vul" je niet op enkele minuten …. je gaat dus zorgen dat je steeds genoeg lading hebt
    Het voordeel is dat je thuis kunt laden, je komt van je werk en plugt de auto in je thuis oplaadvoorziening , dat wordt een gewoonte,kijk maar eens even rond waar er een elektrische wagen op de oprit staat zal zowat 80% aan het "lijntje" hangen .
     
  9. Bertus

    Bertus Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 sep 2002
    Berichten:
    11.193
    Locatie:
    Krimpenerwaard
    Het probleem met thuis laden is iets lastiger.
    Een familielid heeft een Nissan leaf en die moet thuis rond de 30 uur laden.
    Daarnaast kost thuis laden 20 cent per kWh.
    Volgens hem kost het langs de snelweg rond de 4 cent per kWh.
    Niet iedereen heeft 380 volt thuis en niet iedere auto kan daarmee op worden geladen.
    Daarnaast schijnt elektrisch rijden erg slecht te zijn.
    Zoek maar eens op elektrisch rijden en straling.
     
  10. HeliKoper

    HeliKoper Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.151
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    4 cent per kWh?!?! En zoek eens op straling en GSM. ;)

    Een nieuwe Leaf heeft een 40kWh accu. In 30 uur opladen van helemaal leeg naar vol gaat dan met 40kWh/30h=1,33kW. Op 230V is dat 5,8A. Dat is geen laden, maar druppelladen. :D

    Die 40kWh kost €8. Op 200km werkelijke range is dat 4 cent/km. Benzine kost €1.60. Dan moet je dus 1:40 rijden om per km even duur uit te zijn qua brandstof.
     
  11. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    20.591
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Euh… ja... nagenoeg iedereen heeft 380V in huis, alleen weet bijna niemand dat....

    Een officiële aansluiting kost centen, maar een handige pipo kan wel wat improviseren.... Niet dat dat erg practisch is, maar toch...
     
  12. hobbyist

    hobbyist

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    2.065
    Locatie:
    Noord-Brabant
    Bij ons is het al een tijdje 400V wat er naar binnen komt.
    Om van 1 fase 230V naar 3 fase (400V) te gaan, betaal je éénmalig de ombouw kosten.
    Die reuze mee vallen, omdat de hardware al aanwezig is.
    Het vastrecht blijft gelijk.
     
  13. Bertus

    Bertus Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 sep 2002
    Berichten:
    11.193
    Locatie:
    Krimpenerwaard
    Ja bij mij komt er ook drie fase binnen.
    (Ik gebruik nu 1 keer 35 A)
    Maar met 3 keer 25 A is het lastig verdelen.
    Als je een warmtepomp, inductiekookplaat, vaatwasser, wasmachine,quooker,infrarood panelen enz heb.
    Op 1 keer 35 A gaat dat prima wat je heb nooit alles tegelijk aan.
    Maar met maar 25 A op 1 fase is het plafond zo bereikt.

    Maar goed voor mij is momenteel elektrisch te duur.
    Op lpg rij ik voor 4 cent de kilometer.
    En de auto schiet het doel van de kop van het draadje een beetje voorbij denk ik.
     
  14. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    18.653
    Locatie:
    H&NF
    Inderdaad, VOOR de meter kan alles, het mag alleen niet.
    Dus waarom je dit voorstelt is mij een raadsel.
    Het is illegaal.
    Dus in de doos met de (nu enkele) hoofdzekering de andere twee fasen via een zelf in te draaien zekering door te trekken naar boven de meter gaat je heel veel geld kosten.
    Ze komen er toch een keer achter.
     
  15. brutus

    brutus Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    20.591
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Ja... weet ik.. die spanning is al een tijdje min of meer gestandaardiseerd, en levert op dat 220 in ongeveer 230 veranderd is... Ik gebruikte "380" voor "3-fasen", zoals je "aspirientje" voor "pijnstiller" gebruikt... :rolleyes:
    Dat weet ik niet... had van een oud-collega begrepen dat het best nog wel een prijzige ombouw was, beetje afhankelijk van waar en hoeveel stopcontacten je wilt hebben.
     
  16. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    760
    Locatie:
    Krabbendijke
    Enexis:

    upload_2019-2-14_9-57-12.png

    En als je van 1 keer 35 naar 3 keer 25 gaat blijven de netwerkkosten gelijk begreep ik

    Groeten

    Arie
     
  17. Bertus

    Bertus Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 sep 2002
    Berichten:
    11.193
    Locatie:
    Krimpenerwaard
    Nee dat kost rond de 600 euro per jaar extra.
    3 keer 25 blijft gelijk.
    Maar dan kan je al eigenlijk geen 2 volbelaste groepen op 1 fase zetten.
    Je zou dan immer op 32 A komen.
    Zou gauw de overheid zou verplichten om het vastrecht bij 3 keer 35 A niet duurder te maken is er veel meer mogelijk.

    Maar niemand doet nu iets.
    Even een ander voorbeeld.
    Ik heb de toon van eneco.
    Persoonlijk vind ik dat een handig ding.
    Alleen kan je er maar 1 set zonnepanelen op monitoren.
    Ik heb al meerdere malen aangegeven dat er veel meer mensen zijn net als ik die een set zonnepanelen erbij hebben geplaatst i.v.m aanschaf van een warmtepomp.
    Maar het kan nog steeds niet.
    Ook met updates lopen wij omdat we zonnepanelen hebben vaak achter.
    Ze kijken allemaal naar de poen, niet naar wat de klant wil.
    Ik denk trouwens als ze het Nederlands luchtruim sluiten dat dat beter is dan dat ik nog meer bespaar.
    Het zonlicht wordt op dit moment weer ernstig gehinderd door de condens strepen.
     
  18. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    760
    Locatie:
    Krabbendijke
    Dat zeg ik 3*25 blijft gelijk

    upload_2019-2-14_10-23-27.png

    tot en met 3 * 25 blijft gelijk, daarboven wordt het meer.

    Groeten

    Arie
     
  19. Bertus

    Bertus Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 sep 2002
    Berichten:
    11.193
    Locatie:
    Krimpenerwaard
    Oeps ik las het verkeerd.
    Maar als je van het gas af wil en elektrisch ga rijden.
    Is dat denk ik erg lastig met 3 keer 25.
     
  20. HeliKoper

    HeliKoper Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.151
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Nee hoor. Met een lader met loadbalancer en/of een lader die op 400V werkt, kom je een heel eind.
     

Deel Deze Pagina