Die 5km/ph is de werkelijke snelheid, relatieve snelheid is 10km/ph.
Dat zie je verkeerd. De werkelijke snelheid van het schip is 10km/u. Hoe je het ook wendt of keert dat schip vaart met een snelheid van 10km/u door het water. De snelheidsmeter aan boord van die boot zal dat ook meten
en de motor in het schip moet ook het vermogen leveren dat bij een snelheid van 10km/u hoort. De relatieve snelheid is 5km/u, relatief ten opzichte van de bodem. Het is dus precies omgekeerd.
Keer je het schip om dan zal de werkelijke snelheid nog steeds 10km/u zijn maar de relatieve snelheid ten opzichte van de bodem wordt 15km/u.
Om in de lucht te kunnen blijven is de grondsnelheid van ondergeschikt belang voor een vliegtuig. Voor de draagkracht van de vleugel is de luchtstroom om de vleugel de bepalende factor. Hoe sneller de lucht om de vleugel stroomt des te meer draagkracht er wordt opgewekt. Wanneer de wind zo sterk zou zijn dat de lucht met voldoende snelheid om de vleugel stroomt dat er voldoende draagkracht wordt opgewekt zal het vliegtuig (verticaal) opstijgen. De grondsnelheid is dan 0km/u maar de "vliegsnelheid" die de vleugel ondervindt is heel hoog.
Een ander voorbeeld. Je vliegt van New York naar Amsterdam. De afstand hemelsbreed is ongeveer 5900km. De kruissnelheid van een 747 op 11km hoogte is ongeveer 900km/uur (mach 0,85). Als er geen wind is zou de vlucht ongeveer 6,5uur duren. Toch kan het zo maar gebeuren dat je na 5 uur vliegen al in Amsterdam bent. Het vliegtuig zal dan meer dan 1200km/u gevlogen moeten hebben en dat is op 11km hoogte ruim boven de geluidssnelheid. De 747 kan echt niet sneller dan het geluid vliegen! Dan zal de vleugel het begeven.
Die piloot in de cockpit ziet op zijn (vlieg)snelheidsmeter een snelheid van 900km/u (mach 0,85). Kijkt hij naar de snelheid die het GPS systeem aangeeft dan ziet hij wel 1260km/u. Hoe kan dat? Simpel, het vliegtuig zit in een
straalstroom, een luchtstroom op grote hoogte die snelheden van 200km/u met gemak haalt. Er zijn zelfs snelheden van meer dan 350km/u gemeten. Mee liften met die straalstroom is dus heel gunstig. Kortere vliegtijd en minder brandstofgebruik vindt iedereen prima. Maar die straalstroom heeft geen invloed op de vliegeigenschappen van dat vliegtuig.
De piloten zullen die straalstroom echter mijden als ze weer naar New York willen vliegen. Zouden ze er toch in gaan vliegen dan geeft de (vlieg)snelheidsmeter in de cockpit nog steeds 900km/u aan maar de GPS geeft maar 700km/u aan. Dan duurt de vlucht zo maar 8 uur! En weer maakt het voor de vliegeigenschappen helemaal niets uit.