Zeillogger KW140 Wilhelmina VII

Ik ben geen schaalmodelbouwer en kwam toevallig op dit draadje terecht. Maar ik wil even kwijt dat dit echt heel leuk is om te zien. Zoals je helemaal van tekening en met gebruik van allerlei technieken zo iets moois kunt maken (nu al!). Petje af hoor. Ik ga dit volgen, gewoon omdat het mooi is om te zien hoe iets groeit.

Roger
 
Verder met het steven beslag. Hieraan komen twee blokken die gebruikt werden om de mast te strijken tijdens het reep schieten.







Over de blokken loopt een ketting in plaats van een kabel


Het messing heb ik zwart gemaakt met een brassblack setje van Sauerbier modelbouw. Dat werkt erg naar m'n zin.


En wat lijndoorvoeren gemaakt








En de mennekes bij elkaar in de grondverf
 
Mooi gemaakt hoor Kees! Zou alleen proberen om ketting met ovale schakels te gebruiken voor de maststrijkinrichting. Of is die er niet? Weet het, lijk wel een zeur, maar als je zo'n mooi natuurgetrouw model maakt valt deze ketting op. Verder niets dan lof hoor! Gr. Klaas.
 
Zou alleen proberen om ketting met ovale schakels te gebruiken

Ik heb de ketting gekozen op basis van de paar foto's die ik heb gevonden en ik vond ze goed kloppen, of er ook andere ketting is zou ik niet weten. Dat zou dan ook weer bestellen worden i.c.m de nodig kosten want ik heb hier helaas geen magazijn aan huis.

Op de enige(!) bestaande foto van de KW140 is ook niet goed te zien of er ketting gebruikt werd. Op andere loggers werd ook wel kabel gebruikt.

Ook op de tekeningen zijn helaas geen maten of iets dergelijks te vinden en het museumschip Balder in Vlaardingen is na de restauratie voorzien van kabel i.p.v ketting. Ik betwijfel ook of ik dan alsnog op zoek was gegaan naar andere ketting. Mijn regel bij het bouwen is dat het er zo realistisch mogelijk uit moet zien maar we gaan er geen schuifmaat naast leggen. Ook staat het bouwen voorop en dan schipper ik soms wat met de materialen die ik heb, de beschikbare gereedschappen en de kosten.

Ook betwijfel ik of dit soort dingen te zeer opvallen. Wellicht bij jou of anderen die beschikken over veel parate kennis en ik vind het ook leuk om dat terug te zien maar bij het grote geheel van de mensen zeker niet. Straks als dit model op de schoorsteenmantel van de nieuwe eigenaar staat zal dit mini onderdeeltje zeker niet meer opvallen
 
Kees, Bedankt voor je antwoord. Op zich vind ik kettingwerk in dat soort takels heel apart en heb ze nog maar weinig gezien. In 2006 zag ik in Trondheim een oud houten vissersschip met een ketting in de mast om een deel van het tuig te hijsen. Moet ergens nog een foto daarvan hebben. Als het over meerdere schijven gaat dan zie je vaker staaldraad. Dat loopt beter door de blokken, maar is ook gevoelig voor corrosie. Op een ketting is dat beter te zien dan op of in een draad. Ieder bouwt naar eigen inzicht en voor een deel wordt dat bepaald door wat in ons magazijn aanwezig is. In wezen bepalen we daarbij zelf wat voor ons acceptabel is. Niks mis mee hoor! Ben zelf op de vaart opgegroeid, maar dat houdt niet in dat ik een deskundige ben. Heb er wel een bepaalde kijk op. Verder alle respect voor je manier van bouwen en de moeite die je neemt om dat met ons te delen. We steken er altijd weer iets van op en zelf was ik ook altijd blij met opmerkingen. Succes verder met dit mooie model. Gr. Klaas.
 
Ha Klaas. Als ik er aan denk zal ik even een foto maken van het boek waar ik het in heb gevonden. Als je weet dat het ketting is zie je het op andere foto's ook maar die zijn te onscherp.
Zou het gebruik van ketting iets te maken hebben met de kwaliteit (of het gebrek daaraan) van de kabels? Hadden ze toen als staalkabels?
De mast moest in ieder geval best vaak omhoog en omlaag dus de blokken/ketting werden veel gebruikt. Op de oudere houten loggers kom ik dit systeem niet tegen.
 
Hallo Kees, Helaas is op het plaatje uit Trondheim de ketting niet te zien. Werd gebruikt om de ra op te hijsen. Bij een staaldraad heb je minder zicht op corrosie dan bij een ketting. Tevens wil een staaldraad, die op een trommel wordt gewonden graag kinken, met het gevaar dat de boel vastloopt. En een geknikte staaldraad wordt/is onbetrouwbaar. Er zal wat afgezien zijn in die jaren. Nu moeilijk te achterhalen hoe en waarom. Vanmiddag krijg ik een maritieme encyclopedie in handen en zal eens kijken of daarin iets in te vinden. Encyclopedie (7 delen) wordt afgevoerd wegens verhuizing. Misschien interesse? Gr. Klaas.
 
Nou ik ben zeker benieuwd naar wat er in staat. Ik heb inmiddels een aardige kast met boeken aangeschaft maar zo'n groot naslagwerk heb ik niet
 
Heb je een PB (Conversatie) gestuurd Kees. Gr. Klaas.
 
Wat een superleuk draadje! Chapeau voor de prachtige romp en de details tot nu toe. Ben zelf ook overtuigd "scratch" bouwer. 30 jaar geleden al een romp gebouwd op deze manier, met PU schuim. Een goede truc is, om het spantenframe te omwikkelen met grof verbandgaas. dat laat lucht en vocht door, maar houdt het schuim mooi compact. je kunt nog steeds prima met de plantenspuit aan de slag. Je moet nog steeds het overtollige schuim wegsnijden, want het gaas bolt wel op tussen de spanten, maar je krijgt het heel compact en vrijwel zonder luchtbellen of gaten.
Ik blijf zeker volgen!! ook omdat de haringlogger een van mijn favoriete zeilklassiekers is.
 
Weer wat werk verricht aan de logger. Ik heb de romp voorzien van enkele duizenden 'klinknagels' om het effect te bereiken van een geklonken romp. In werkelijkheid zouden er nog veel een veel meer klinknagels op moeten maar ik houd het hierbij. Ook een goede laag primer aangebracht.

42750301570_5bd9d19fd0_c.jpg


42750297430_0e4cc2d6c2_c.jpg


43840874474_c5f8971aa1_c.jpg


44559165741_93b88c9c3f_c.jpg


30688735978_38947dd897_c.jpg


43649609335_154c5ceef9_c.jpg


42750304360_d02eef0e4f_c.jpg


30688755258_e32da1ac2d_c.jpg


29620935237_3a032dacdb_c.jpg


43649622615_dc917160aa_c.jpg


29620943397_d4687813c3_c.jpg
 
Wordt een schitterend schip, Kees. Vond het leuk om hem eens van dichtbij te bekijken. Succes verder met de bouw en we blijven je volgen. Gr. Klaas.
 
prachtig effect! mooier dan ik zou verwachten van zo'n dotje verf. je zou ook verwachten dat het hier en daar uitzakt op uitloopt. droogt het snel?
gr
Hay
 
Wordt een schitterend schip, Kees. Vond het leuk om hem eens van dichtbij te bekijken. Succes verder met de bouw en we blijven je volgen. Gr. Klaas.
Bedankt Klaas en zeker ook voor de encyclopedie!

prachtig effect! mooier dan ik zou verwachten van zo'n dotje verf. je zou ook verwachten dat het hier en daar uitzakt op uitloopt. droogt het snel?
gr
Hay
De verf vormt een mooi dotje die niet uitloopt. Ook hecht het vrij goed, veel steviger dan houtlijm dat ook wel voor dit klusje gebruikt wordt. Ik heb wel een kleiner tuutje gefabriceerd om kleinere dotjes te maken.
 
Back
Top