Zeilschip in elkaar zetten.

Dank je wel henk voor het rekenwerk! Ik ga eerst rustig afbouwen. Dan wachten op het zwambed, dan boot erin met klokkengewicht van 4 kilo. (Om te zien wat de waterlijn doet tov wat bb opgeeft.) Ook mag ik nog wachten op zus met loodgietspul. Ze had nog een plat stuk alu 5 mm liggen. (5 cm breed) vind ik ookwel een interessante optie....
 
Aanvulling, door de opmerking over kiel ben ik ook gaan lezen op het forum onderdeel "Bouwverslagen Zeilschepen'" : Zeilschepen | ModelbouwForum.nl
Nadeel. als je veel leest, weet je niet meer waar het stond.
Wel weet ik nog, hoe breder de kiel/steel, hoe koersvaster het schip is.
Ergo, ga je op grootwater varen, dan geen probleem, maar bij demo varen in een vaarbak is wendbaarheid wel een voordeel.
Vandaar mijn voorstel van een steel van 30mm.
Succes met de bouw, groet. Henk.
 
Bij de afmetingen van Marijke's schip zal 2 cm meer breedte van de steel weinig invloed op de wendbaarheid hebben.
Het is een goedmoedige lobbes, die de tijd neemt om overstag te gaan. Met een snel wedstrijdjacht ligt het anders. Gr. Klaas.
 
Bij de afmetingen van Marijke's schip zal 2 cm meer breedte van de steel weinig invloed op de wendbaarheid hebben.
Het is een goedmoedige lobbes, die de tijd neemt om overstag te gaan. Met een snel wedstrijdjacht ligt het anders. Gr. Klaas.
Wat fijn dat jullie zo meedenken! Ook fijn: dat ik zou weten hoe je zeilen moet. Aan welk touw trek je wanneer kortom. Ik heb echt een gebrek in mijn opvoeding? Vandaar dat mij die tekening soms ook niet duidelijk is....
 
Voor het zeilen met een model moet je Jan maar vragen. Kan wel zeilen, maar heb alleen ervaring met 1:1 scheepjes. De eerste zeilboot heb je al een plaatje van gezien. Een (van origine Deense) spitsgatter met een lengte van 6 meter. Goedmoedig schip, maar niet snel. Overstag gaan moest je de tijd voor nemen. Qua rompmodel vergelijkbaar met je Colin Archer. De tweede zeilboot (uit Finland) was 9,5 meter met een heel ander onderwaterschip en een kortere kiel en aangehangen roer. Die draaide veel sneller (in wezen om de kiel heen). In bijgaande link iets over de beginselen van het zeilen. Gr. Klaas.
https://www.zeilspot.nl/zeilen-101-zeiltechniek-notendop/
 
Ja Marijke, maar er zijn nog veel meer punten die je jezelf eigen kunt(moet) maken om het allemaal een beetje te begrijpen.
Nog wat leesvoer en dan laat ik het verder aan Jan over. Friezen hebben veel meer met zeilen dan Groningers. En het zijn meesters in het laveren. Succes! Gr. Klaas..
https://nl.scoutwiki.org/Zeilen
 
Zwembadproef is gedaan. Er moet ballast aan de voorkant in, echter, niet zoveel. Ik heb een aluminium uprofiel met ketting gemaakt (die hang ik dan op de railing met het gewicht aan de ketting…)om te testen waar de ballastkiel komen moet en hoeveel gewicht dan precies. Terwijl de boot lekker lag te drijven sprong de hond van het zwembad erbij in en is de boot tijdelijk gekapseisd en vol gelopen. Voor die tijd zagen we al dat hij waterdicht is. Was leuk om te doen, is een flink zwembad, als hij af is gaan we de kindertjes die bij het zwembad horen laten zien wat je allemaal met een tube velpon maken kan.
 
Back
Top