Zender nostalgie

Discussie in 'Vintage & Classic' gestart door jef, 23 sep 2012.

  1. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.459
    Locatie:
    Maasland
    Er is inmiddels gevraagd of de zender naar mij gestuurd kan worden. Dat kan, hoewel deze zender van vóór de tijd is, dat ik ook servicedienst voor BMI was. Nu werken zenders uit die tijd allemaal ongeveer het zelfde, dus er is best wel een redelijke kans op succes. Het sleutelen aan zulke zenders is trouwens een stuk leuker dan aan de huidige. Tegenwoordig moet je al heel snel complete printen vervangen omdat er door servicediensten praktisch niets meer op componenten-niveau wordt gerepareerd en daarin zit natuurlijk geen enkele uitdaging.
     
    terranova en MicropropSport vinden dit leuk.
  2. MicropropSport

    MicropropSport Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    10.073
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Cool! Toon de vorderingen en doe vooral verslag!
    Het is een prachtig onderwerp.
    Helaas mis ik de elektrotechnische basiskennis... solderen kan ik goed...
     
  3. terranova

    terranova

    Lid geworden:
    3 apr 2012
    Berichten:
    9
    Locatie:
    Sommelsdijk
    Super leuk om wat te horen van een Elektronika2000 medewerker. Werkte u in een filiaal op Weena in Rotterdam (bij Centraal Station) of in Amsterdam?
    Zelf ben ik op zoek naar een Elektronika2000 Mark3 zenderset. Ik ben van nature een Robbe zendersets verzamelaar maar vintage zendersets die ik me nog goed herinner verzamel ik ook!
    Verder zou ik het erg leuk vinden om foto's van de toenmalige elektronicazaak in te zien.
    Hartelijke groet, André
     
  4. terranova

    terranova

    Lid geworden:
    3 apr 2012
    Berichten:
    9
    Locatie:
    Sommelsdijk
    Beste Corrien, ik volg u al jaren en blijf genieten van uw verhalen en tips :)
    Alles op het gebied van SMD techniek is te vervangen, het probleem is alleen het op de component vermelde type die soms ontbreekt en ook o.a. de voorgeprogrammeerde halfgeleiders zoals chips/microprocessors. Met een heteluchtsoldeer lukt het vaak wel met een goede loupé.
    Blijf zo doorgaan met uw tips en raadgevingen.
    Hartelijke groet, André Vermaat
     
  5. terranova

    terranova

    Lid geworden:
    3 apr 2012
    Berichten:
    9
    Locatie:
    Sommelsdijk
    MicropropSport vindt dit leuk.
  6. terranova

    terranova

    Lid geworden:
    3 apr 2012
    Berichten:
    9
    Locatie:
    Sommelsdijk
    Ik heb ook een aantal Robbe Terra sets liggen, een zwarte kunststof evenals een zwarte aluminium behuizing.
    Net als de Robbe Luna,mooie dingen!
    Mvg, André
     
  7. Frans Bal

    Frans Bal The First Aviators

    Lid geworden:
    16 apr 2005
    Berichten:
    2.609
    Locatie:
    Vlaardingen
    Kon het niet laten....

    IMG_20201105_192713091.jpg
     
  8. wie1963

    wie1963 The First Aviators

    Lid geworden:
    3 jun 2019
    Berichten:
    259
    Locatie:
    Ridderkerk
    Das een mooie Frans, mijn Kraft project heeft een tijdje stil gelegen maar gisteren avond de firmware in de Arduino geschoten nu nog een 2,4 ghz module bestellen en verder afmaken.
     
  9. glasbloazer

    glasbloazer

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    310
    Locatie:
    Alem
  10. Énke Blériot

    Énke Blériot Moderator Moderator team Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    29 jul 2014
    Berichten:
    3.940
    Locatie:
    Zwolle
    Ik heb vroeger heel veel gedaan met Simprop besturing en ben dan ook apetrots op mijn zeer complete 27 Mc SSM Contest set..met alle toeters en bellen er bij. Alles werkt uitstekend dankzei de goede zorgen van Gerhard.
    IMG_20201112_145617.jpg IMG_20201112_145624.jpg



    Er is ook een 1 kanaals ontvanger bij maar..die kan ik niet testen.

    Hoewel de voeding van de andere er rechtstreeks op past is dat niet het geval met de extra schakelaars die er bij zijn...die passen rechtstreeks op de grote Rx en niet aan de rode stekker van de 1 kanaals. Maar goed..zonder schakelaar er tussen is er ook een voeding mogelijk en een reserve schakelaar valt ongetwijfeld om te bouwen.

    Maar dan lukt een test nog steeds niet want...
    Bij de Alpha Contest Rx set zitten servo's met 3 draden..
    En bij de 1 kanaals Rx zit een 4 draden servo aansluiting (en ook een ander type stekker).

    IMG_20201112_145842.jpg

    Dus de hamvraag.....wat voor een servo kan daar bij gehoord hebben???
     
    MicropropSport en aurectar vinden dit leuk.
  11. Énke Blériot

    Énke Blériot Moderator Moderator team Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    29 jul 2014
    Berichten:
    3.940
    Locatie:
    Zwolle
    De voeding die ik aan de grote set heb hangen heeft een middenaftakking die niet gebruikt wordt....bij de schakelaar gaat het al over naar 2 draden.

    De reserve schakelaars hebben 3 draden en zijn dus van een vroegere set? En met een stekker die wel rechtstreeks op de Rx gaat...dus een meerkanaals ontvanger.

    Goed blijft de vraag wat voor een servo met 4 draden past er op de 1 kanaals Rx.
     
  12. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.622
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    De bezetting op de 4 draads stekker:
    Alleenstaande pen: signaal
    Het groepje van 3 (net als bij je accuaansluiting), van buiten naar binnen: 0 V, 2,4 V (middentap), + 4,8 V.
    Maar een 3 draadsservo werkt hier ook op. Je hoeft alleen de middentap niet aan te sluiten.
    Mijn laatste set zelfgebouwde servo's werkte zo....

    Dit is het systeem, met dezelfde stekkers, dat ik had bij mijn eerste, zelfgebouwde proportional set
    (Mooi hè, dat patina van ingedroogde wonderolie met balsastof...):
    [​IMG]
     
    MicropropSport en Énke Blériot vinden dit leuk.
  13. Énke Blériot

    Énke Blériot Moderator Moderator team Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    29 jul 2014
    Berichten:
    3.940
    Locatie:
    Zwolle
    Tja...wat is wijsheid....ik zou het liefst het snoer en de stekker van de 1 kanaals Rx zo houden...en dan van een Simprop servo de stekker afknippen en de draden zo aansluiten als je het omschrijft...maar....dan heb ik een stekker nodig met die 4 pennen...

    Oh wacht eens fff...ik kan 1 van de 3 overgebleven schakelaarsnoeren slopen...daar zit aan 1 kant een dergelijke stekker..(wel in rood..maar je weet..mooi rood...)

    Wordt vervolgt...
     
    Bruno van Hoek vindt dit leuk.
  14. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.622
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Je weet het, bij Simprop is ground (=0 volt) BLAUW en niet zwart zoals bij ons normale mensen....
    Bij mijn systeem was de middentap geel, maar kijk toch eerst even bij die ontvanger hoe Simprop daarover dacht.
    Signaal is makkelijk, dat is die stand alone pin.
    Nu we het er toch over hebben, ik bedenk ineens dat ik nog wat stokoude servo's met zo'n aansluiting moet hebben.
    Ik zou er zeker niet meer mee gaan vliegen, maar om even te testen zou het best kunnen werken.
     
  15. Énke Blériot

    Énke Blériot Moderator Moderator team Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    29 jul 2014
    Berichten:
    3.940
    Locatie:
    Zwolle
    Ok...doen we !!
     
  16. Ed_V

    Ed_V The First Aviators

    Lid geworden:
    25 okt 2019
    Berichten:
    165
    Locatie:
    Amsterdam
    Mijn eerste zender was een Simprop, 1969, zo'n ding met die grote handvaten, 4 kanaal. Inderdaad met midden aftakking. Mijn Impuls (tekening op 20 a4tjes gekopieerd, geen lijn liep door) is gecrashed omdat uiteindelijk een draad tijdens de vlucht afbrak en het rudder max rechts ging. Uiteindelijk de set weggegeven aan een vriend en een Remcon gekocht.
    De deacs uit die tijd kwamen van mijn toenmalige werkgever. Daar zaten rollen van 10 stuks in de noodverlichting. Deze werden op uren uitgebouwd. Wij kregen ze mee met 10 tallen tegelijk en dat per week..
    om de goede cellen eruit te pikken zetten we voldoende in serie met de strijkbout en een diode op 220 volt. Dan meten en je wist het, alles onder de 1,2 volt weggooien. We soldeerden zo zelf onze 4,8 volt setjes en setjes voor de zenders.
    Ik heb toen 3mm pianostaal roodgloeiend gezien om dat ik die per ongeluk er dwars overheen had gelegd. Mooie tijd was dat.
     
    jef en Énke Blériot vinden dit leuk.
  17. jef

    jef The First Aviators

    Lid geworden:
    14 jan 2011
    Berichten:
    1.572
    Locatie:
    Hulshout België
    Zo éne ? :D
    28.JPG

    Groeten Jef
     
  18. Ed_V

    Ed_V The First Aviators

    Lid geworden:
    25 okt 2019
    Berichten:
    165
    Locatie:
    Amsterdam
    JA! Alleen met 4 kanalen meen ik, grappig was een goed ding, jaren daarvoor had ik me vergaapt bij de modelshop op de Overtoom, daar lag ie gewoon in de etalage en leek onbereikbaar.
    Zo zie je maar.
     
  19. aurectar

    aurectar

    Lid geworden:
    16 dec 2007
    Berichten:
    2.243
    Locatie:
    Kortrijk
    Ondertussen je raad opgevolgd.
    Zender naar Corrien.
    Werkt nu perfect.
    Aan uit schakelaar was defect.
    Ben blij dat de zender herstelt is.
     
  20. jef

    jef The First Aviators

    Lid geworden:
    14 jan 2011
    Berichten:
    1.572
    Locatie:
    Hulshout België
    Enkele aanwinsten voor mijn (MPX) collectie , alle drie met ontvanger en extra kristallen .
    Digitron had ik nog niet , mini 2 wel maar niet in "single stick" uitvoering en de oranje 4 kanaals heb ik , maar het was alles of niks kopen , dus die er maar bij gepakt .
    DSCN7659.JPG

    Groeten Jef
     

Deel Deze Pagina