Zlin 526: low-tech, low-cost maar BIG-fun

Zo is hij geworden
20181030_124449.jpeg
20181030_124427.jpeg
 
Guy als je dat probeert dan zal je Zlin verdwijnen als sneeuw voor de zon, dope is niet echt vriendelijk voor de xps. Het Japan papier kan wel, ergens vliegt er zo eentje rond dacht ik, dit kan je ook met verdunde houtlijm verwerken. Maar voor het gewicht moet je niet bang zijn normaal gezien kom je ergens rond 800gr uit, zelfs met ietsje meer is de Zlin nog lang niet zwaarlijvig. Met normaal papier wordt hij echt stijf ik kan me voorstellen dat dat met Japan papier net wat minder het geval zal zijn. Nog één tip, als je niet zeker bent over de lijm of lak die je wil gebruiken probeer het eerst op een stukje overschot, dat heb je genoeg meegekregen, ook normale Cyano lijm is uit den boze.

Dirkq
 
Ondertussen draadje nog wat verder gelezen en dat papier van bij de AVA is dat nu kraftpapier of kaftpapier ?

Het gaat over gebleekt kraftpapier van 60gr/m², dacht dat het een rol was van 10mx1.2m voor nog geen € 5,- belachelijk goedkoop dus. Tegenwoordig bespan ik veelal met printerpapier van 80gr/dm² ik heb hiervoor speciaal een pak A3 formaat gekocht. Het geeft een iets harder oppervlak en niet dat het zo erg is maar ik hoef het niet steeds van de rol te halen. Natuurlijk is zo één vel te klein om een halve vleugel in een keer mee te bekleden daarom doe ik het in stukken. Ten eerste werkt het makkelijker dan een groter stuk papier (bij de Zlin valt dat nog wel mee), ten tweede als je een beetje creatief bent heb je zo meteen ook de illusie van panel-lines. Het enig waar je moet mee opletten is dat je steeds onder en boven samen tegelijkertijd bespant en laat drogen anders krijg je geen vleugel maar een mooie propeller.

Het is niet op de vleugel maar op onderstaande foto van de 'Von W Type-4' kan je de zo gezegde panel-lines op de romp goed zien.

Dirk
 
Laatst bewerkt:
... heb net motor upgrade gedaan van Kv = 1300 naar 1400rpm/volt, net ff meer power ...
Opgenomen stroomen spanning zijn evenredig met Kv³, zullen dus beide willen toenemen met factor (1400/1300)³ = 1,25, d.w.z. 25% meer.

Voor alle zekerheid ...

De Kv motorconstante zegt niets over vermogen of stroom dat motor aan kan, zegt niets over de grootte van de motor. Zowel een motortje van slechts 100watt vermogen als een 1000kilowatt motor, denk 1:1 trein, kunnen dezelfde Kv parameter hebben.
Accuspanning en gewenst (onbelast) toerental bepalen samen de Kv motorconstante.

Motor Kv (in rpm per volt) betreft willen, motor-stroom (in ampère) en motor-vermogen (in watt) betreffen kunnen ...
  1. Willen
    Kv en spanning samen bepalen op welk toerental de motor onbelast zou willen draaien. Het dient alleen om toerental en spanning aan elkaar aan te passen.
    Kv = rpm_onbelast / spanning
  2. Dat toerental en prop-grootte samen bepalen het benodigde koppel, en daarmee de stroom die zal gaan lopen.
    stroom = koppel × Kv

  3. Kunnen
    De max.motorstroom specificatie, en in mindere mate max.vermogen, bepalen of de motor zo snel als onder 1 kan draaien zonder in vlammen op te gaan.
  4. Uit stroom en looptijd volgt minimale accu-capaciteit.
    capaciteit (in Ah) = stroom (in A) × tijd (in hour)
Elektromotoren willen toerental constant houden, hun baasje graag plezieren, ook al zou het tot een vurige dood leiden.
Brandstofmotoren proberen een vast koppel te handhaven, elektromotoren willen het toerental constant houden.
 
Da's een stuk duidelijker dan 'pfff'. Mij ging het erom dat je regelaar en/of motor niet cremeert. Wijzigingen in Kv hebben een erg grote invloed.
 
Hier gaan we dan , ik ga geen gans bouwverslag doen want dat hebben we hier al gezien maar t'is juist om te zeggen dat ik vertrokken ben . Doei . :hammer:
PA310001.JPG
 
Kleine vraag , wat gebruiken jullie om de servo's af te schermen ? Of is dat zelf te maken ? Ik bedoel de servo's in de vleugel .
 
Heel simpel, niets! Na honderden vluchten met de verschillende Zlin's is er nog geen enkele servo gesneuveld en bij geen enkele was er iets van bescherming voorzien. De vleugel heeft een vrij grote V-stelling waardoor de servo's sowieso al tamelijk hoog zitten en de Zlin laat zicht stapvoets landen, waarschijnlijk daardoor dat er nog nooit iets gebroken is.

Dirk
 
Ik kan het beamen, al veel touch 'n go's verder. Wel heb ik door fratsen al enkele rudder servo's gestript.
Vleugel: zowel servohoorntje als roerhoorntje kort houden
 
Da is waar, al die Touch 'n Go's was ik nog vergeten, hoewel dat zonder landingsgestel meer op een sliding lijkt met de Zlin :D.
 
Back
Top