Brutus: je hebt wel gelijk, voor een heli die hovert. een hoverende heli heeft 100% slip, klimt niet. in dat opzicht is de heli "veel te zwaar, voor het momentele vermogen, voor de rotor diameter". niet best. je kunt het hoververmogen verminderen, door voor hetzelfde gewicht een heel grote rotor te gebruiken, met heel laag rpm (prop speed dichter bij hover speed = 0 ). maar dan eindig je met een "fiets heli". niet practisch.
Nee.... ik heb "gewoon" GELIJK! Niet voor een heli, niet voor wat dan ook, maar per definitie, want een verticale aandrijving in lucht heeft altijd slip en dus geldt die regel van een "basisvermogen" bij nul klimsnelheid ALTIJD. Ongeacht hoe groot de rotor is of wat dan ook. Zelfs als je NIET van verticaal klimmen uitgaat maar van horizontaal vliegen.
Ook in die situatie, geld dat sneller klimmen meer hoogtewinst voor dezelfde hoeveelheid Joules betekent, TOT je zo snel klimt dat er geen sprake meer is van "gewoon vliegen" en dat ligt naar verwachting om en nabij het punt waar de verticale component van de prop-trekkracht even groot word als de verticale component van de vleugel liftkracht.
De telemetrie bestaat. Zoek maar gewoon eens uit, met een willekeurige kist, hoeveel watt minimaal nodig is voor vlakke vlucht, hoeveel minimaal voor bijvoorbeeld 2 m/s hoogtewinst, en hoeveel voor 4 m/s hoogtewinst, en je zult zien, dat per meter gewonnen hoogte, een stijgsnelheid van 4 m/s minder energie kost. Waarom denk je dat JumboJets zo steil omhoog gaan? Doen ze niet voor de lol of de kick, of om het geluid voor de omwonenden te beperken (ze klimmen namelijk ook zo steil als ze in een lege woestijn opstijgen) maar omdat het domweg de meest efficiente manier van hoogtewinnen is.... Dat ze niet nog steiler gaan, is omdat ze dat gewoon niet kunnen...
Verticaal klimmen heeft UITSLUITEND zin, als je het zo snel mogelijk doet (met de bovengrens van toenemende frontale weerstand). Dat is gewoon heel simpele natuurkunde, en die is onweerlegbaar..