waar moet ik zijn voor schulze V7 software?

dankje!

vooral dat topic van magic numbers for modellers is erg handig!

Voorlopig ga ik eerst eens bouwen om een betere inschatting van het gewicht te kunnen maken. Daarna nog maar eens wat berekeningetjes maken en spul aanschaffen.
 
Gebruik de 60 Ampere RCsport regelaar voor 6 in serie geschakelde A123 cellen.

Coenraad Regelaars Brushless

Deze is relatief goedkoop. Geschikt voor 7 Li-Po cellen, dus 8 A123 cellen in serie kan ook.

Deze regelaar is niet specifiek voor A123 cellen. Echter het aantal Li-Po cellen dat wordt aangesloten is via de software in te stellen. Zo is altijd een (ongeveer) goede afslagspanning in te stellen.

Gebruik ook wel regelaars (zonder BEC), ingesteld op Ni-** cellen voor A123 cellen. Nooit problemen mee gehad.
 
First of all... dankje voor de handige linkjes ! :D

Dan maar openlijk op het forum voor het bijltje ;)
Ben dus opzoek naar een 6s setup,er zijn al diverse in dit draadje gepaseerd maar niet echt wat ik zoek. Geen vertraging iig vooral.
Kist is een Ready Mk 2
en is bedoeld voor water vliegen.

Komt ie,
Gewicht zou ongeveer 2700 gram worden moeten nog drijvers bij gewicht blijft nu even gissen.Nu kijken als ik uit ga van 2700 gram of mijn setup zou kloppen.

Zou ik dus ongeveer 675 watt nodig hebben (250 per kilo),675:3 zou ik dus uitkomen op een motor gewicht van ongeveer 225 gram. Graag zou ik een 6s willen gebruiken vanwege mijn lader (:agrue:) ,40A maximaal voor cel behoud. Kom ik op 16.2x40= 648 watt-in uit. Volgens mij genoeg voor een trainer met drijvers.

Verder met de motor kv ben ik nog niet helemaal uit,hoe ik deze het beste kan kiezen. Even vanuit gaan met een motor van 700 kv. 700x16.2x0.75=8505Rpm. Pitch voor de prop lijkt mij 7'' het beste, 7x8505:800= 74 kph lijkt me snel genoeg voor een trainer. Nu een vraag de pitch is berekend, maar de inch'' van je prop net zo groot gaan totdat je het aantal watts het wat je wilt ?

Nu ben ik benieuwd of mijn bereking klopt en inderdaad kan gaan werken.
Als het fout is graag commentaar ! ;)

Grt,
Jan-Willem
 
Zelf ben ik niet zo van berekenen, maar gelukkig kan ik uitgaan van een setup die ik altijd had gehad in NiCd, LiPo en A123. De motor+vertraging werkt super in langzame, maar ook snelle kisten. afhankelijk van de propkeuze. Grote dia en kleine spoed is veel trekkracht en dat zouu met watervliegen heel fijn zijn lijkt me. Mijn motorkeuze staat op een draadje die eigenlijk hier ook wel zou passen, maar dat gaat niet over A123 specifiek.
Lees hier maar eens:
[73885] bouwverslag-sig-wonder-goed-gegokt-door-peter-jan

Stomme is wel dat ik nu de 200gr motor op 1100W gevlogen heb dit weekend en lijkt voorlopig goed te gaan. Robbe heeft ook een 700kV motor die nog iets kleiner is en die zou ook in mijn Calmato passen denk ik. De Winter A123 filmpje laat wel zien wat de motor met vertraging doet dus het is vrij simpel om er de kV uit te halen voor een buitenloper (of binnenloper! De mega 22-30-4 is 940kV en die zou in theorie efficienter moeten zijn). Je moet wel even wennen aan het hogere toerental waar je mee vliegt, maar daar haal je wel de voordelen van een elektromotor naar boven.

De spoed verhogen geeft een behoorlijke toename van stroom. De diameter vergroten ook trouwens. Je zou best wel eens even een 10x6 -11x7 prop kunnen lenen en dan stroom meten bij jouw voorstel. Maakt dan ook even niet zo veel uit of dat een brandstof prop is of niet. Het is maar dat je een indruk hebt. Als hij lekker rap kan taxien kan hij ook vliegen en kan je zelf bepalen wat je wilt bijstellen aan een prop.

Bij mijn motor vlieg ik met vertraging een 10x4 en zonder een 11x4. De 11x4 gaat heel super dus je kan van die setup ook makkelijk de kV van 9S naar 6S omrekenen en ook nog eens de kV omrekenen naar je gewenste spoed. Je zal dan waarschijnlijk wel wat statische trekkracht inleveren, maar zoals Harold zei zal je vliegtijden wat meer zijn.

Succes, Erik
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Net zoals Eric vind ik het handig om uit te gaan van mij bekende set-ups. Vandaar kan je dan vergelijken met sneller/langzamer, lichter/zwaarder enz...
Als je weinig vergelijkingmateriaal in de buurt hebt zoek dan de elektrovliegtuigen database van dit forum eens door om een gevoel voor de zaak te krijgen.
 
Ik dacht net aan je 3s2p setup in je Mentor. Die is ook heel simpel naar 6s om te rekenen en die doet het ook superleuk!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Uitgaan van bestaande combinaties werkt altijd goed.

Mijn Piper Cub, spanwijdte 1,95 meter en een vlieggewicht van bijna 3 kg, vliegt uitstekend met een Robbe Roxxy buitenloper type 4250/07. Deze motor draait 700 omw per minuut per Volt.

Een 12 x 6 APC propeller draait 9700 rpm en vraagt dan 37 Ampere.

De accu bestaat uit 6 A123 cellen.
 
Bedankt voor jullie reactie's.
Zeker een setup om in de gaten te houden.

Eigenlijk voor 6s moet ik dus rond de 16000 toeren gaan zitten. Dan zou deze motor dus moeten kunnen (klik ) 990x6x2.7=16038 toeren, dan met 4'' pitch kom ik op 80kmh uit. En heb dan als het goed is de trekkracht waar erik het over heeft ? Ga nog even verder kijken(rekenen) en anders mischien toch maar voor een bewezen setup kiezen.
 
Dat is dus de Roxxy motor die ik op 1100W gezet heb ;)
Zit met 9S en 11x4 in de Calmato40sport en met 8x10 in de Wonder.

een heel modulair motortje dus. Is me alleen opgevallen dat ik voor identieke prestaties ongeveer een 10.5x4 zou moeten hebben met een buitenloper ipv de 10x4 van de binnenloper+ vertraging.
Heb met de vertraging een heel seizoen gevlogen zonder problemen. Ook het snerpen van de prop valt mee. Omgerekend naar 9S zou ik een 650kV moeten hebben, maar koos voor een 700kV omdat ik net een beetje toeren meer wilde. Nu is het nog de vraag of ik de 11x4 onder de 80dB/7m kan houden anders zaag ik de tippen eraf denk ik.

Je kan natuurlijk ook een keer komen kijken hoe dit los gaat!

3kilo? de mijne is bijna net zo groot , maar 2500gr minder . Kan ik helaas niet vliegen met wind.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik dacht net aan je 3s2p setup in je Mentor. Die is ook heel simpel naar 6s om te rekenen en die doet het ook superleuk!

been there, done that...

Ik had eerst 3s2p met mega 22/30/3 en 12x6 prop
8V x 40A =320 watt. Vloog prima. Vergelijkbaar met aanbevolen multiplex set.
Zo heb jij het zien vliegen in Oss.
nu:
6s1p, mega 22/20/4 1:2.4 krusse, 14x10 prop.
16V x 55A = 880watt. Ongeveer 3 keer wat ik eerst had.
Vlieg eigenschappen zoiets als jouw power calmato.
Als ik op de oude manier zou vliegen heb ik langere vluchtduur door beter rendement, want hogere toeren i.p.v. afwurgen. Precies zoals jjij ook al noemde.

Maarja, met zoveel vermogen vlieg je natuurlijk iets anders
 
Ik kwam er vandaag achter dat mijn ontvanger met SoftOff nog steeds aangekoppeld was aan 2s A123 :( Ik meet 1.7 volt op de accu...... even laden en hij zit zo op 5V. Er ging 2250 mAh in :) Daarna met 5A leeg getrokken tot 6V en er komt 2000 mAh uit. Tot 5.4V komt er 2200 mAh uit. Accu lijkt er niets van over te hebben gehouden. Taai spul ;)
 
Ik kreeg vandaag een setje Ultrafire 18650 2400Mah cellen binnen.

http://www.ledshoppe.com/Product/hou/HE1037.htm

6 dollar per stuk, incl verzending wereldwijd.

Dit is natuurlijk geen A123. Ik verwacht dat deze cellen zo rond de 1800 mah werkelijke capaciteit hebben, en niet meer dan 5A aankunnen.

Wel ontzettend leuk als 2S ontvangerpack icm externe SBEC.

Zal ze van 't weekend eens testen en loggen.

Update: [post462]
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Erik,

Bedankt voor alle info die je gecreeerd hebt in dit draadje! Het is voor mij allemaal erg nuttig en leerzaam geweest.

Ik heb het allemaal een paar keer doorgelezen (kostte wel een paar uurtjes...;)).

Ik ben niet in de weer met vliegtuigen zoals velen in dit draadje maar het boeide me omdat ik toen net weer was begonnen met de hobby (heli en electro auto). Ik ben geen ster in elektronica maar door dit draadje weer veel oude kennis naar boven gehaald (heb technische achtergrond) en nieuwe kennis opgedaan.

Ik was niet echt enthousiast over de lipo's. Wel power en capaciteit en zo. Maar te gevoelig naar mijn zin met laden en gebruiken. Kort na aanschaf waren er al een paar (gelukkig) kleine om onduidelijke redenen overleden. Dit ondanks de lader die ik speciaal aangeschaft had en goed werk levert (Megapower infinity 960 Se met MegaPower Deluxe LCB-12S Balancer).

Wat een gedoe die lipo's... Enig voordeel is dat ze te leveren zijn met grote capaciteit. Dat mis ik nog bij de A123 cellen. Hopelijk kunnen ze daar snel een stap in maken.
Na veel wikken en wegen en de ombouw van mijn E-maxx naar een krachtige brushless set besloten voor de A123 cellen (2x 6s packs) te gaan. Ik wilde veel power hebben. Besteld bij First-products.de. Goed aangelevert gekregen.

Conclusie: het rijdt als een dolle!

Natuurlijk houdt het te snel op naar mijn zin met de 4600 Mah maar het opladen is een fluitje van een cent. Ik kan met deze lader tot 6 Ampere gaan bij laden van 1 pack. dan ben ik in ca 15-20 minuten klaar (met ca 2200 Mah geladen). Ik vind het echt een fijn idee dat ze met laden minder gevoelig zijn dat geeft een rustiger gevoel.

Ik heb nog wel een paar vragen:

Vraag 1:
Mijn enige probleem is nu nog dat als ik de lader hoger instel dan 6 ampere en hij oploopt tot boven de 6 ampere hij dan afslaat (helemaal, dus ook het scherm gaat uit) en moet ik even wachten voor ik de lader weer kan herstarten.

Dit heb ik nog niet verder uitgezocht. Het lijkt op een thermische afslag van lader of voeding. Dus of de voeding trekt het niet (input: 230V-1,8 A Output: 12V 12,5A).
Of de lader trekt het niet maar die zou theoretisch 180W aan moeten kunnen en als ik dat deel door 19,8 Volt zou hij 1 pack moeten kunnen laden op 9 Ampere).

(Maarrrr....terwijl ik dit schrijf kom ik op het idee dat de voeding begrenst is op 12Vx12,5A=150W/19,8=7,5 A. Dan nog geen idee waarom de lader boven 6A afslaat... Loopt het amperage intern soms wat voor op wat er op het display staat???)

Kan iemand hier daar misschien zijn licht op laten schijnen??

De volgende stap is in ieder geval om een lader aan te schaffen die de twee pack's tegelijk kan laden op 10 ampere.

Vraag 2:
Ik vind de laders van First-products mooi maar erg duur en ik wil verschillende capaciteiten makkelijk kunnen instellen en ook mijn 2s packs tegelijk op kunnen laden door ze in serie te schakelen en dan te laden.
Wat zijn de (goedkopere en flexibele) alternatieven??

En vraag 3:
Het zou prachtig zijn als ik ze na het rijden in de auto zou kunnen laden maar ik weet niet of de accu van de auto dat aan kan. Eventueel met draaiende motor???

Als conclusie kan ik zeggen dat ik in ieder geval zeggen dat ik erg blij ben met de aanschaf van deze accu's!! :banana:

Ik ga kijken voor mijn huidige modellen en toekomstige modellen hoe ik A123 cellen kan toepassen en zo de lipo's de deur uit kan doen. :)

Bedankt allemaal voor alle info die me over de drempel heeft geholpen om met A123 in de weer te gaan

Groet

Rob
 
Laatst bewerkt:
Hoi Rob,

Fijn te lezen dat de energie die is gestoken in dit draadje niet voor niets is geweest!

MBT je voeding denk ik dat die te klein zou kunnen zijn. Ik heb een niet geschakelde voeding van 32A kontinu op de club neergezet voor algemeen gebruik en die kan je na een paar minuten al ruiken dat hij mijn 9S pakket helemaal niet fijn vind. Voor mijn shulze lader heb ik nu een geschakelde voeding van 25A en die geeft geen krimp. de capaciteit van deze voeding is volgens Ulf Herder (Shulze) ideaal voor mijn 636+ (8A lader,250W).
Ik gok dat je inderdaad tegen een beveiligingsafslag loopt met je voeding.

Voor een geschikte lader is onlangs ook en vraag gesteld hier:
[77586] a123-lader-welke
Denk dat de hyperion op dit moment een fijn produkt is. Weet alleen niet meer of je hem kan updaten wat voor de toekomst kostenverlagend kan zijn ;)
Ook de Graupner Ultramat heeft LiFe menu met ingebouwde balancer dus kan je ook even kijken.

Loodakkus zijn helaas niet bestand tegen dit geweld. Heb er zelf enigen kapot gemaakt. Het opladen op de terugweg zou kunnen als je de laadstroom halveert. dat ging met Lipo en NiCd ook goed vroeger.een draaiende motor wordt door shulze zwaar ontraden, maar heb daar zelf geen problemen met de lader gehad.

Het mooiste zou zijn als je je pakket ook als 12s in je model kan gebruiken. door de spanning te verdubbelen en je stromen te halveren wordt de motor minder warm. Dat is niet verkeerd want je hebt nu ook minder tijd om die af te laten koelen. Te hete motoren kunnen demagnetiseren. alleen op deze manier lukt het me om elke 10 minuten met 4kW te vliegen. Ook je rendement (tijd) loopt op.

grtz!

Erik
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hoi,

Ik ben enkele dagen geleden ook aan het rondstruinen geweest op internet naar een andere / handigere A123 lader.

De enige interessante die ik tegenkwam was die van Helibug, zie website => Home

512 Watt en instelbaar ... dat klinkt mooi!
Alleen jammer dat ie maar tot 12s A123 cellen gaat en dat ie geen interne voeding heeft. :(

Je moet er dus weer een dikke vette voeding bij kopen van zo'n 200 euries. Daarmee komt het eindbedrag toch weer hoger uit dan die van FirstProdukts. Met hoog vermogen laden kost dus gewoon een flinke duit geld. :eek:

Grote nadeel van de FirstProdukt laders vind ik dan weer dat je gebonden bent aan een vast cellen aantal bereik.
Ik blijf voorlopig dus nog maar met mijn 360 Watt Hyperion lader en 40 amps voeding laden.

Grtz,
Emile :cool:
 
Laatst bewerkt:
Je moet ook de balancer erbij rekenen. alleen de shulze is tot 14s en die kan tot 15A. Heb dit een aaltal keer op de 1200W lader geprobeerd en gaat best goed bij 12A. veel meer stroom is eigenlijk niet nodig want je pakket is dan in 12 minuten vol. Als je hem niet helemaal leeg vliegt is hij binnen 10 minuten vol. Voordeel is wel dat ik de afslagspanning en stromen vroeger kan afkappen (de laatste 2 minuten gaat er maar 40mAh in) dus kan de laadtijd nog korter worden. temperatuur van het pakket blijft rond de 40 graden na 5 vluchten dus best ideaal. Bij 20A laadstroom is mijn pakket in 9 minuten vol en tegen de 50 graden zonder de parameters aan te passen. Is wel super maar gaat ten koste van het aantal laadcycli dus niet helemaal de way to go. heb nu al niet meer de tijd om thee in te schenken dus laat het erbij. 20A laadstroom is wel weer super met een 2p of 3p pakket. Laadstromen van 10A is ook erg fijn met "normale" laders.

Inderdaad, mijn 1200W lader van First products kan alleen 9s-14s. is op zich geen probleem want met mijn 9S pakket kan ik nu en calmato40sport, jepe Spit, SiG wonder en een Hots40 (binnenkort) en de jepe A10 mee motoriseren en eigenlijk elk .40 kist dus de noodzaak om de parameters frequent met de interface te overschrijven is en niet. Ik hoef dus alleen de akkukabels aan te sluiten en de stekker in het stopkontakt en de rest gaat vanzelf. Ik heb niets meer te wensen!

Wel mooie laders!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Als je bij die Hyperion op Datasheet drukt zie je dit:
NEWS!

We plan to launch our new GENERATION II lithium polymer battery packs about March 20~30 2009. These are showing tremendous results:
* Extremely high voltage and capacity delivered under load
* Very close cell matching, due to Hybrid RS technology and Capacity/IR/V matching standards applied.
* Up to 5x increased Cycle Life compared to industry average LiPo.
* Able to charge at up to 5C rates!
Reasonable prices combined with Long Life and Superb Performance for many cycles... make these the best buy you will find.


Een 5000 mAh pakket met 25 A laden, dan heb je een lader van 1,5 kW nodig bij 14S, dan worden alle laders weer gedateerd, behalve die van jou Erik.


 
Back
Top