Multiplex Funjet: Nu ook "bouwverslag"

  • Topicstarter Topicstarter Pjotrrr
  • Startdatum Startdatum
Ik heb de rem niet geprogrammeerd, dat je de propellor hiermee sneller kan stoppen had ik al begrepen maar stopt hij dan ook steeds in dezelfde positie?
 
Ik heb de rem niet geprogrammeerd, dat je de propellor hiermee sneller kan stoppen had ik al begrepen maar stopt hij dan ook steeds in dezelfde positie?
Per definitie niet omdat er geen sensor op de motor zit die de positie bepaald. Maar een niet-vouwende propellor zal uiteindelijk eindigen op een plek die de minste wind vangt. En dat is toevallig horizontaal achter de vleugel. ;)
 
Typhoon 2W-20/ 2W-23

Hallo.

Zou iemand mij kunnen vertellen met welke motor de funjet het snelst zou gaan op 4S ? De Typhoon 2W23 of de 2W20. Ik heb ook zitten kijken naar de 2W18 maar dan op 3S, maar dan gaat de stroom wel fel omhoog.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
lees net dat deze ook weer op vooraad is, word her en der ook wel aangeraden hier in dit draadje
 
Ik heb het ook nog eens nagevraagd in de modelbouwwinkel toen ik een nieuwe prop ging kopen. Daar hebben ze me aangeraden de rem niet te programeren omdat de motor hij het stoppen de propellor in een willekeurige positie zal vasthouden en dat deze dan niet door de wind achter de vleugel kan wegdraaien?
 
De propellor wordt, als je een knappe regelaar hebt, eerst afgeremd. Dus hij draait nog een paar rondjes maar steeds langzamer omdat deze elektronisch wordt geknepen in zijn vrijloop. Het moment dat de prop achter de vleugels zit zal dan het moment zijn dat de prop makkelijker stopt en dat is de uiteindelijke positie. Dit is in de praktijk zowel op mijn Graupner Genius 40 als Turnigy Plush 40 zo.

Als je in één keer zou stoppen krijgen je enorme stromen te verwerken en dat zal voor veel regelaars funest zijn.
 
Hallo.

Niemand?

Die mij kan vertellen met welke motor de funjet het snelst zou gaan op 4S ? De Typhoon 2W23 of de 2W20. Ik heb ook zitten kijken naar de 2W18 maar dan op 3S, maar dan gaat de stroom wel fel omhoog.
 
Ik vlieg de funjet met een 2w20 en dan haald hij snelheden tussen de 140 en 160 km,en ik gebruik kokam 3200 4s met een vliegtijd van net 4 minuten .Dus ik denk dat de 2w20 de beste keuze is anders ga je veel te veel amp trekken als je een nog hetere motor ga gebruiken.
 
Heb juist een hele leuke, snelle, goedkope setup gevonden: 2W20 op 3S 3300mhA met een 6X6 prop trekt +- 68A, volgens een draadje op RC GROUP forum rond de 120 mph of 190 kph.
 
Heb juist een hele leuke, snelle, goedkope setup gevonden: 2W20 op 3S 3300mhA met een 6X6 prop trekt +- 68A, volgens een draadje op RC GROUP forum rond de 120 mph of 190 kph.
Dat gaat ver voorbij de specificaties van de propellor. Uitgaande van standaard verkrijgbare speed propellors. Veel vermogen zal verloren gaan in warmteontwikkeling.

Een Turnigy 2845 2700kV, Turnigy Plush 60A ESC, Zippy Flightmax 4S 2650mAh 30C en een APC-E 6x5,5 Speed haalt ook ruim de 175km/u bij 50A. Denk er wel aan sterke, bij voorkeur metal gear, servo's te gebruiken want er komen enorme krachten op te staan. Ook is het aan te raden de glasfiber vleugelbuis te vervangen door een massieve carbon staaf want de glasfiber buis buigt enorm bij een snelle bocht.
 
Ben mij nu ook een funjet aan het bouwen :D ..
Nu zit ik met een vraag:

Als je het achterste stuk (aan de bovenkant van de romp) vast lijmt, dan lijkt het mij (bijna) onmogelijk om later ng een andere motor te monteren zonder te breken. Is het niet beter dat stuk met magneten de monteren. Dan kan het er ng altijd af, als het moet...

Grtz Matanza
 
Hoe zo je kan toch de motor plaat achter uit de funjet schroeven en dan de motor vervangen, zo doe ik het ook en volgens mij kan het niet anders.
 
Het bovenste stuk van de romp dient vastgelijmd te worden omdat dit een belangrijke bijdrage levert aan de stijfheid van de romp.
 
Het bovenste gedeelte zat bij mij ook niet vast en heeft nooit problemen opgeleverd. Een gat erin gemaakt ter hoogte van de vleugelbuis. Een elastiek (50x5x1mm) door het gat, om de vleugelbuis en weer terug door het gat. Door de lussen van de twee uiteinden een stukje carbon pijp van 5cm gedaan en klaar. Toch demontabel (om ontvanger en regelaar te kunnen wisselen met een ander model bij gebrek aan ontvangers). De motorhouder had ik met epoxy vastgezet met aan de binnenkant een aantal carbon strips helemaal over de houder en zo'n 6cm over het schuim liepen.
 
De romp kan ook een stukje extra stevigheid krijgen door in de uitsparing (daar waar de accu komt) een balse latje in te lijmen. Kan je precies pas maken waardoor buigen van de romp vrijwel onmogelijk is.
 
maar ja meten is weten b.v. hiermee
Dan is deze leuker want dan heb je het verbruik gedurende de hele vlucht. Op de werkbank kun je de eLogger met een USB-kabel aan je PC hangen en uitlezen maar ook in live-mode real-time alles zien (dus hetzelfde resultaat als de Watts Up). Kun je ook nog heel wat toeters en bellen bij hangen.

Een log (met optionele hoogte- en toerentalmeter):
242yf5s.jpg


En het "dashboard" op de PC:
2gv8phg.jpg
 
Back
Top