houtenromp waterdicht maken?????????????

  • Topicstarter Topicstarter Brenda
  • Startdatum Startdatum
Dag Tugharry ,

lood is inderdaad de enige oplossing , het specifisch gewicht van lood is heel hoog ( 13,6 kg voor een kubieke decimeter )

in sommige modellen , zoals hierboven door mij aangekaart , kunnen loodbatterijen genoeg zijn om jouw model in zijn waterlijn te krijgen

lood kan je gemakkelijk verkrijgen bij allerlei schroothandelaars , of kan je ook kopen per kilo bij wapenhandelaars ...

de groetjes ,

Laurent
 
Het lood zou ik niet in de boot gieten. Dan is het er niet meer uitneembaar, je boot is dus altijd zwaar.
Ideaal is, zoals reeds aangehaald, om zo groot mogelijke batterijen te zetten, en alleen lood te gebruiken voor de trim.
 
Terechte opmerking Mario, nog een bijkomend nadeel van gieten, geen enkel materiaal houdt van die hitte (smelpunt lood 360°). Als het een houten romp is, kun je bij lekkage, zelfs niet meer het lek bereiken voor herstelling. Ik heb zo al 2 bootjes naar het brandhout weten gaan, of was het naar het schroot? (vanwege het lood)
 
Ik vind het een goed idee om loodaccu's te gebruiken. Ik heb een beetje gegoogled en een paar passende maten gevonden. Je kan ook maar niet genoeg accukapaciteit hebben 8)
Het aftrimmen kan dan met stukjes lood.

Groeten
Harald
 
Hoi

Wat ik er vergeten was bij te zeggen, het word in een zink bakje gegoten. De boot doe ik dan in een teil en dan doen we dan eerst een beetje in gieten en dan kijken waneer het goed gewicht is en dan plaats ik het in de boot :wink: laat het wel afkoelen, ik wil het niet door mijn ABS romp van me Witte Zee hebben...

Groeten Justin
 
Ik gebruik loodkorrels.

Je hebt 2 groenteblikken nodig of 1 met een pannetje.
Je neemt een Teil met warm water geen kokend water even expermiteren.
In het blikje maak je een paar gaten van 1 a 1.5 mm.
Dit lege blik zet je op balkje boven op de Teil met warm water.
Campinggasstel zet je het pannetje op doet er lood in tot het gesmolten is dan giet je het lood in het blikje met de gaatjes.
Het lood gaat door de gaatjes en je krijgt Peervormige kogeltjes Lood.

Het is raadzaam dit allemaal buiten te doen voor de frisse lucht.

De boot of het schip in het waten met alles erin natuurlijk en dan de korrels erin dit kan je met lijm fixeren Epoxy lijm of UHU Hart laatste niet in een ABS romp.
 
Heel boeiend,
ik was altijd al van plan geweest ooit eens een statische model te bouwen die kon drijven. Varen zou een ander probleem worden met drie volwaardige ra-masten en gaffelzeil
Misschiens, dat "Le Bonhomme Richard", plannen nu in bestelling, het eerste drijvende historisch model wordt van mijn collectie.
Toch moeten de rompstruktuur, beplanking, eventueel verkopering van het onderwatergedeelte (zal ik zien op de plannen!) origineel blijven. Dus houten gangen!
Daar ik meestal met een dubbele rompbeplanking werkt, kan de eerste romp gemakkelijk waterdicht gemaakt worden. De fineerromp of de koperen plaatjes zou moeten waterbestendig geplakt worden......welke lijm zou geschikt zijn? Of zou het beter zijn direkt plankjes op schaal gesneden te gebruiken? En zou die G4 produkt het originele houtkleur niet aantasten of verkleuren. G4 zie ik ergens het proberen waard.
Wie heeft ervaring met deze G4.......of andere produkten ?? A.U.B. liefst geen polyester of andere gelijkaardige produkten.
Ik kijk vol verlangen uit naar jullie ervaringen.
Mijn voorstudie en planning, zijn nu al belangrijk aan het worden voor het toekomstige model, die ik ten vroegste eind volgend jaar zou kunnen beginnen.
Hartelijke dank, groetjes
ward
 
Hallo Ward, G4 verkleurd inderdaad het hout, het wordt er wat gelig door. Gebruik dan G8 dat is kleurloos, en blijft het ook, of anders vloeibare epoxy. Voordeel van G8: het heeft geen verwerkingstijd. Epoxy is een 2-komponentenprodukt, alles wat gemengd is en niet verwerkt, hardt uit, en is verloren.
Om watervast te lijmen bestaan er Rectan of Structan, waterbestendige polyurethaanlijmen. Wel een smosserij om mee te werken. Deze lijmen zetten uit (bruislijm) klemmen is dus de boodschap.
 
Een andere methode om handzame blokjes lood te gieten:
Lucifersdoosjes! Zowel de hulsjes (met stijkvlak) als de doosjes zelf.
Beiden even omwikkelen met papieren plakband voor de stevigheid, en de hulsjes aan één zijde met dit plakband dichtmaken. Vervolgens stevig in nat zand drukken, de hulsjes rechtop. Lood smelten (zoals Jan terecht zei: BUITEN!!) en rustig in de doosjes/hulsjes gieten.
Je hebt na afkoeling handzame trimgewichten voor je modellen.
Een en andere mogelijkheid zijn de aluminium hulsjes van waxinelichtjes.
Daar hoef je niets mee te doen, behalve volgieten. Het enige nadeel ervan (vind ik) is dat ze rond zijn.
Welke soort ballast je ook gebruikt: zorg dat het vast zit en nergens heen kan! Teveel modellen zijn omgeslagen door schuivende ballast bij een iets te grote golf... 8O
 
Ahoy
En dat is nu precies een van de reden :banana:
Dat ik stopverf gebruik
De boot word waterdicht van binnen :zon:
en te gelijk gebruik ik het als ballast. :idea: :idea:
Het is kneedbaar en het verschuif niet als je het tegen de want smeert. :lol: :lol:
 
Hallo allemaal,

Even vraagje mbt G4. Breng je dit aan voor lakwerk, of erna?
Het klinkt alsof je dit doet tijdens de bouw - voor het lakken - , maar aangezien het toch een aardig chemisch goedje lijkt vraag ik me af hoe goed je het oppervlak nog kan bewerken/afwerken.

Gr,
Martin
 
hallo Martin,
G4 breng je aan op de gladgeschuurde romp, desnoods een beetje verdund, opdat het zeker in het hout zou trekken, ook de binnenkant van de romp behandelen.
Ik heb zelfs al een romp behandeld met G4, een glasweefselmatje erop en weer G4 erop. Dus nat op nat.
 
Hallo Allemaal.

Ik heb ook een rompje van hout gemaakt en wil haar ook aan de buitenzijde goed beveiligen voor water.
Een nadeel, ik heb het rompje van de buitenzijde al geverft.
Nou mijn vraag, kan ik epoxy gewoon over een geschuurde verflaag heen smeren en moeten er glasvezelmatten (ze is stevig genoeg van zichzelf) over heen?

En nog een vraag, waar kan ik epoxy halen in de regio Rotterdam

Groeten Koen
 
hallo


g4 is GEEN polyester dus uitermate ongeschikt om met glasdoek aan te brengen

G4 is een polueraethane vernis die diep in het hout doordringt en het dus tamelijk water bestendig maakt en het ook aan elkaar lijmt onderling
het is stevig maar geeft geen stevigte want het breekt als glas
als je er een slag op geeft
daarom is het belangrijk dat je G4 op blank hout aan brengt
dus nee over verf kan je niets meer zetten en je bent dus genoodzaakt de romp volledig terug af te schuren tot op het blanke hout

de werk wijze is als volgt
de romp schuren met grove korrel schuur papier
dan G4 er op zetten aan zowel de binnen als de buiten kant (indien dikke plankjes de G4 verdunnen)
daarna terug lichtjes opschuren en dan maar eerst beginnen met plamuren
waarna je een glasmatje kan zetten met epoxy of polyester
als je terug gaat schuren dan steeds met water schuren en liefst met heeeeeeeeeeeeeel veel water
wel op letten dat je NIET door de g4 heen schuurt want hout en water is geen goede combinatie
door het water gaan de hout vezels uit zetten en recht op komen te staan en dan is het ellende troef om dit terug glad te krijgen

hetzelfde voor epoxy of polyester dit is NIET stevig op zich zelf het is de glasmat die de stevigte geeft
en ook over verf kan je dit niet zetten
groetjes raf
 
Hallo:
En toch zijn er veel rompen gemaakt door een glasmatje van 25 gram te lijmen in natte G4 en af te werken met g4 ,wel nat in nat blijven werken.
Meestal word dat gedaan op balsa rompen.
Dit werkt prima,nog geen enkel probleem mee ondervonden.
G4 word ook vaak gebruikt als vernis op houten oppervlak,ik ken meerdere zeilboten die zo afgewerkt zijn,en geen problemen mee.
Het enigste wat je kan hebben is dat het een beetje verdonkerd met te verouderen,maar dit is zo met alle vernissen uitgezondert 2 komponenten vernissen.



Grtz....

Marc
 
Dag,

Marc heeft gelijk, je kan G4 gebruiken om rompen te "glasvezelen", een vriend van mijn modelbouwclub doet het ook, nat op nat werken is zelfs niet noodzakelijk. G4 is daarvoor niet gemaakt, en toch werkt het...

de groetjes,

Laurent
 
Back
Top