Bouwverslag Reichard Cumulus

Mooie kist hoor Arjan!! dat is op een mooie dag een x naar boven en niet meer naar beneden ;)

Wel zou ik alleen de flaps gebruiken en niet icm de ailerons voor het landen,
Zo beschik je over de volle uitslagen van de ailerons tijdens het landen.

Maar ieder zn voorkeur natuurlijk.

Ben benieuwd naar je vlieg ervaring.

Gr Lyckele
 
Ha Lyckele,
Ik heb nog steeds volle uitslagen over. Dit is ook maar zo om even te proberen wat mogelijk is, ik ga het vliegend zo zetten dat het lekker werkt.
De flaps zijn ook erg groot en lang - mogelijk is wat minder uitslag juist prettiger. Maar dit is waar ik over kan beschikken.
 
Arjan,

Prachtig hoor! Ben erg nieuwsgierig naar hoe dit vliegt

Op mijn Countryman heb ik ook van die lellen van remkleppen, en ik heb ze op de zender als volgt geprogrammeerd:
1. Op de zender heb ik vliegtoestanden aan staan
2. Bij de landing gaat ie op stand (3 x raden) landen
3. In die stand gaan in de eerste helft van de knuppel uitslag (bij mij de rechter van boven naar beneden) de remkleppen er uit, in de 2e helft komen de rolroeren omhoog.
4. Bovendien heb ik richting dan meegemixt met rol zodat je inderdaad iets meer besturing 'overhoud'.
5. Daarnaast heb ik in de landing minder exponentieel en meer uitslag

Wellicht heb je hier iets aan.

Groet,

Jacob
 
Ik weet van mijn SSL (F3J) dat ik de flaps op net geen 90 graden heb staan met down bijgemixed. Dan komt ie mooi als een parchute naar beneden.

Je hebt inderdaad grote flaps en hij zal er ook zeer effectief mee remmen.

Gr Lyckele
 
4. Bovendien heb ik richting dan meegemixt met rol zodat je inderdaad iets meer besturing 'overhoud'.
Is dat wel handig? Als er in de landing één tip omhoog komt kan je dat niet meer corrigeren zonder ook de koers te veranderen. Rudder kan je natuurlijk ook altijd gewoon zelf bijsturen. (Om makkelijk te thermieken heb ik op mijn Elipsoïd wel ailerons licht meegemixed op rudder, dat bevalt me goed)
 
Is dat wel handig? Als er in de landing één tip omhoog komt kan je dat niet meer corrigeren zonder ook de koers te veranderen. Rudder kan je natuurlijk ook altijd gewoon zelf bijsturen. (Om makkelijk te thermieken heb ik op mijn Elipsoïd wel ailerons licht meegemixed op rudder, dat bevalt me goed)

Bij langzame snelheid in landing zijn de rolroeren dominanter qua gedrag dan een richtingsroer(nu mix ik max 50% richtings uitslag bij 100% roluitslag)

Wat ik net zoals Jaccob heb is de butterffly op de gasstick .
Volgas is vliegen ,50%knuppelslag is 40 graden kleppen ,doseerbaar regelbaar naar gelang de knuppeluitslag .
Vanaf 50% tot 100% knuppeluitlsag kommen rolroeren er als spoiler bij en gaan de kleppen naar 80graden uitslag met een max van 30 graden rolroer er bij . hierdoor blijven de rolroeren omhoog nog bestuurbaar en is de butterfly regelbaar en ook de kleppen regelbaar voor thermiekvliegen .
Dit is dan in samenspel met een 5% down bijgemixed.

Moet wel zeggen de 1e 2 vluchten is het wennen om de motor op je gear schakelaar te hebben en de kleppen op de gasstick .
Maar het is wel zo heerlijk doseerbaar landen als thermieken .
Met de epsilon heeft dit als effect dat je op een meter hoogte aan komt zetten . je vol butterfly er in gooit eerst een meter stijgt en daarna horizontaal rustig bijna vertikaal omlaagzakt met een iets gedrukte neus .
 
Ik mix helemaal geen besturingsfuncties, nooit gedaan ook, omdat ik denk dat ik dat heel goed zelf kan op grond van wat ik zie gebeuren. Heb er ook nooit een probleem mee gehad. Het is maar net wat je gewend bent.
Enkel trimcorrecties op het hoogteroer bij butterfly, thermiek en speed mix ik. Maar dat zijn natuurlijk vaste waarden.
 
Nog even een plaatje hoe het er nu allemaal in zit.
Ik heb ook zitten rekenen en meten; ik zou een accu van rond de 70 gram kunnen plaatsen. Die komt dan helemaal voorin. De besparing zou dan ongeveer 50 gram zijn.

Op dit plaatje ligt de 0-lijn op het zwaartepunt van het vliegtuig. De variomodule heeft zelfs nog een plaatje gekregen, bovenop de ontvanger. Kan ik de sterke verhalen over de prestaties onderbouwen met gelogde gegevens :-)

120116_Cumulus033.jpg
 
Met dat gewicht zou ik niet te licht gaan ,anders is je massa te laag om fatsoenlijk vooruit te komen .(Alhoewel bij geen wind situaties)
 
Precies, dat idee had ik ook. Daarbij, ik heb twee van deze vrijwel nieuwe accu's en heb weinig zin er wéér andere bij te halen. Maar mocht iemand ook een Cumulus bouwen dan is het wel handig om dit soort informatie te hebben. Dan weet je de marges een beetje.
In ieder geval is het wel duidelijk dat je voorin niet veel gewicht moet hebben. Geen al te zware motor en ook geen grote accu want dan krijg je het nooit goed.
 
Ik heb even mijn spulletjes gewogen. Er komen overigens D60's in deze heb ik al liggen.

- Motor: Dymond AL2836 76,4gram (stekkers gaan er nog af)
- Regelaar: Dymond smart30 25 gram (gaat nog wel een boel draad af)
- Dymond D60 10gram
- Accu Hyperion 2s 850mAh 48 gram (mogelijk 2 parallel hangt van de stroom af)
- Unilog2 10 gram
 
Daar krijg je het zwaartepunt dus niet goed mee, de neus wordt veel te licht zo. Zeker als je de stekkers etc er af haalt.

Ik heb het toevallig vandaag uitgerekend, zoals hierboven al genoemd. Een accu die lichter is dan 70 gram is bij mijn setup niet mogelijk. Als die van jou nog lichter is werkt het niet meer.

Ik snap de keus voor die motor en 2s lipo ook niet helemaal (had er ook naar gekeken); de maximale stroom is 18A. Op 2s geeft dat 133W. Nou is dat op 750 gram vlieggewicht waar jij op uit gaat komen nog altijd 180W/kg maar je zit wel een heel eind onder de geadviseerde 200 tot 300W. Ik ben benieuwd naar het klimvermogen.
 
Ach de accu's had ik nog ongebruikt liggen en de 2s is 1 van de mogelijkheden die stauf op de site heeft staan. Zal vast wel vliegen en anders is een nieuwe setup natuurlijk ook zo aangeschaft. Maar accu's parallel zal het waarschijnlijk wel worden denk ik.
 
Wat dacht jij. Vroeg opgestaan vandaag :-)

120124_Cumulus005.jpg



Eerste indrukken: wauw....vliegt als een grote DLG. Erg makkelijk, wel gevoelig, breed snelheidsbereik. Daalsnelheid is tamelijk absurd laag.
Thermiekstand is overbodig, speedstand met de hele achterlijst een stukje omhoog maakt dat hij prima loopt. Overigens loopt hij ook in de normale stand goed, cwat wel prettig is met landen. Je kunt goed vaart maken en met de flaps naar beneden stopt hij vrijwel direct.

Gaaf dingetje hoor.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
mooi hoor!

Gefeliciteerd met de maiden, ziet er mooi uit:)

Hoe stijgt de Cumulus met motor?

Mooi wapen voor het seizoen denk ik samen met Sioux voor meer wind


groet


Terence
 
Ongeveer 9m/s, dus in 22 seconden op 200 meter. Heb ik nog 8 seconden over om een eindje bovenwinds te komen en rustig terug te dobberen :-)
 
Back
Top