Taborca

meestal is de "normale" stand prettiger. In de slow flight (thermiek) stand gaat het toestel erg klimmen op de motor.
huh... maar dat is toch juist de bedoeling?
In de Taborca manual wordt ook de suggestie gedaan te klimmen in slowfly stand.

thermiek stand kwam over als handrem, in vergelijking.
Logisch dat de vleugel meer weerstand heeft in de thermiekstand, maar tegeljkertijd produceert hij ook meer lift. Je legt dus minder afstand af (is ook niet nodig) maar je wilt wel zo rap mogelijk omhoog. Daarvoor is een gewelfd profiel beter. Toch?
 
ja, ware het niet dat de propeller mee-lift (groter aandeel naar mate de klim hoek steiler is) en de vleugel juist veel minder lift hoeft op te wekken. juist dan is al die welving overbodig. dan kan het gros van de welving wel uit de vleugel, voor super weinig weerstand. thermiek stand remt dan juist. een andere kijk is dat veel aandrijvingen met relatief kleine en daardoor t.o.v. de kist snelle props werken. als dan de kist minder weerstand heeft kan er veel sneller (m/s stijgen gaat het om) en effectiever geklommen worden omdat de slip van de aandrijving kleiner is. (bij F5B klim bijvoorbeeld is de vleugel het grootste gedeelte van de tijd daarvan, vooral om te sturen :P)
mijn ariane, met ong. 200W/kg en 35 g/dm², zag je zo wegversnellen in dezelfde hoek,
als ik van thermiek stand naar een beetje reflex ging.
 
ik snap'm. Hoe steil de klimhoek van de Taborca wordt, tja dat moeten we nog maar zien...
 
In de Taborca manual wordt ook de suggestie gedaan te klimmen in slowfly stand.
Wellicht gaat dat op voor een zeer "krappe" motorisering. Dan kun je geen extra snelheid maken en moet je alles op lift doen. Zodra het op de motor wat harder gaat geeft thermiekstand te veel weerstand (het nadeel van een gewelfd profiel :cool: ) en een enorme pitch up reactie. En dan is normal of speed prettiger.
Gewoon proberen.
 
Hallo Bart,

In de praktijk valt het best wel mee om af te stappen van "altijd motor op de gasstick". De MX16/MX20 (helaas niet de MX12) heeft grote schakelaars bovenop de zender, achteraan links en rechts, die je met de wijsvinger kunt omzetten en blindelings kunt vinden (beter dan bij de MC24 waar ik nogal eens moet zoeken). Duimen kunnen op de sticks blijven.
Ik gebruik de niet-verende schakelaar links achter (Arjan denk ik de verende schakelaar rechts achter).
Moet je lang wachten op de MX16? Hier zijn op dit moment leveringsproblemen met alle MX-typen; sets komen pas weer ca 15 mei.
 
ja ik gebruik de rechtse (omdat ik links ben). Als mijn zoon er mee vliegt zet ik hem even om naar de linkse niet-verende, dat gaat ook prima.
 
Hi Bart,

Je hebt al een aardige studie van de Taborca gemaakt zie ik. Ik heb zojuist (ondanks stevig briesje) weer met de Taborca gevlogen. Door het wat hogere gewicht is deze zwever bij allerlei weertypen te gebruiken.

Ik heb de drie vluchtfases op een schakelaar zitten. De butterfly zit op een losse schakelaar; de butterfly-uitslagen zijn via een slider instelbaar. Ik heb de butterfly-stand nooit helemaal goed gekregen. Moet handmatig altijd wat 'down' bij worden gegeven; klinkt simpel te verhelpen met de butterflymixer, maar omdat down bij de taborca het bedienen van 4 kleppen betekend, heb ik het maar zo gelaten. Landen op de slow-stand voldoet meestal prima. Gas heb ik gewon op de gasstick; ik zou het te verwarrend vinden in kritieke situaties om gas op een schakelaar te hebben.

Ik zou zeker (onder alle weersomstandigheden) bij de worp starten in de slowstand; het blijft een lastig te werpen toestel door het vreemde zwaartepunt en het hoge gewicht. In de slowstand is de Taborca het meest vergevingsgezind. Als het de originele torcmansetup is die je gaat gebruiken, dan heb je weinig reserves qua motorvermogen om je bij de start te kunnen redden uit een situatie waarbij de kist bijna uitbreekt. Hou daar ter dege rekening mee.

Ik zal het draadje volgen om te kijken wanneer de eerste vlucht is.

mvg,

Marc
 
ter info: de vleugels zijn mede door de omvang en de grote kleppen wat gevoelig voor transportschade. Indien je de grootste gliderbag van plane quiver aanschaft, past alles er precies in (vleugels + romp). Niet goedkoop, maar blijft allemaal wel mooi.

mvg,

Marc
 
Hoi Marc, leuk dat je meeleest...

Ik heb al hoezen voor de vleugels gemaakt van radiatorfolie. Ik aarzelde om ook een hoes voor de romp en de winglets te maken (lastige dingen die winglets, om een redelijk strakke hoes voor te maken!), maar ik denk dat ik die gewoon in een boodschappentas stop, die zijn nauwelijks kwetsbaar.

Ik heb wat zitten nadenken over het down moeten geven bij de butterfly stand. Is het niet afdoende om de center flaps iets terug te nemen? Dan krijgt de root minder lift.

wat voor prop heb jij op die motor zitten eigenlijk?
 
Nou, na een lange radiostilte ben ik weer zo'n beetje terug in de wereld, alleen is mijn burgerlijke staat veranderd.
Vanmiddag heb ik die ene servo die het niet deed aan de Taborca uitgewisseld.
Om te kunnen vliegen is nu het wachten nog op de bestelde MX16... er schijnen leveringsproblemen te zijn.
Nou ja, erg lekker vliegweer is het toch niet. Maandag geloof ik wel; dan heb ik ook nog een gerestaureerde Kormoran voor een maiden flight, en een Parabola waar de prop is gewisseld voor één met meeer spoed.

Als de nieuwe zender komt en het regent kan ik niet eens de zender programmeren, want dat zal ik buiten moeten doen; binnen kan ik geen kant op met die 3,30 m. vleugel...
 
@ bart, ook al kan ik het niet rechtstreeks uit je posting aflezen ("burgerlijke staat gewijzigd") , lees ik in de andere postings dat je een verlies te verwerken hebt.

ik bied je mijn medeleven aan, en hoop dat je het kan verwerkt krijgen.
innige deelneming.

grtz Didi
 
Shit, net nu de leukste tijd was aangekomen, lekker met z'n tweeën van een pensioen genieten, en dat dit. Het leven gaat niet over rozen.

Ik vind het knap dat je al zo snel weer, de draad oppakt. Weet niet of ik dat zou kunnen.

Heel veel sterkte toegewenst.
Dirk
 
volgens mij begrijp ik wat er was gebeurd, condoleances.
maar laat em extra mooi vliegen. zou ik ook gedaan hebben.
 
Back
Top