dlg hoog gooien

Discussie in 'HLG/DLG/F3K' gestart door Super Lex, 10 apr 2015.

  1. Super Lex

    Super Lex

    Lid geworden:
    12 nov 2009
    Berichten:
    162
    Locatie:
    Utrecht
    Hi,

    Ik heb sindskort een blaster 2 dlg. Super! Beste vliegtuig ooit. kan alleen niet hoger gooien dan 42 meter. Hoe kom ik meer richting 50/60m? Ik gooi horizontaal, maar moet in de lanceer mode nog wel wat bijsturen. Fysiek is denk ik niet het probleem. Techniek en afstelling wel denk ik. Ik hoor graag tips&tricks. Nog een vraag; kan ik iets doen om mijn vingers beter te beschermen? Ik krijg daar nu bloeduitstorting.

    Mvg Alex.
     
  2. Jeroen Kole

    Jeroen Kole

    Lid geworden:
    27 nov 2010
    Berichten:
    302
    Locatie:
    breukelen
    Een Blaster 2 naar 42 meter gooien is vrij goed.
    Een handschoen kan helpen tegen pijnlijke vingers.
     
  3. Niels1275

    Niels1275

    Lid geworden:
    13 jul 2012
    Berichten:
    1.085
    Locatie:
    Limmen (NH)
    Wat voor werpblad heb je Alex? Sommige hebben alleen een staafje en andere gebruiken voorgevormde pegs

    Ik zelf maak hem uit een strookje carbon 10 bij 45mm flink met de dremel er langs en naschuren met waterproof schuurpapier en dan heb je een redelijk comfortabele peg
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 5 dec 2015
  4. Super Lex

    Super Lex

    Lid geworden:
    12 nov 2009
    Berichten:
    162
    Locatie:
    Utrecht
    Ik heb een standaard throwing peg, geen pin. Volgende keer een handschoen mee dus. @Jeroen, ik zie op internet veel mensen die praten over hoger dan 50m gooien. De blaster 2 is voor zover ik weet een dlg die ook deze hoogte moet kunnen halen. 42m is zeker een mooie hoogte om lekker te vliegen. Toch vind ik het gooien op zich ook een sport en ben benieuwd wat een geoefend gooier beter kan dan ik. Of is de blaster 2 een vliegtuig die niet erg hoog komt uberhaubt?
     
  5. 00Steven

    00Steven

    Lid geworden:
    27 mrt 2009
    Berichten:
    302
    Locatie:
    Zonnegem , Oost-Vlaanderen , België
    Als je één van de modernere kisten gooit haal je vermoedelijk wel de hoogte die je wil.
     
  6. Jeroen Kole

    Jeroen Kole

    Lid geworden:
    27 nov 2010
    Berichten:
    302
    Locatie:
    breukelen
    Lex,

    Ik heb een blaster 2 gehad en vond hem erg fijn vliegen. Het was mijn eerste dlg, dus een vergelijk met mijn huidige gooi hoogte is niet eerlijk. Maar het is zeker niet makkelijk hem echt hoog te gooien. De nieuwe generatie dlgs hebben snellere profielen en minder koorde en zijn vaak 50 gram lichter.
    Je moet wel een handschoen nemen die bij het bedienen van de zender niet in de weg zit. Er zijn wel schades ontstaan doordat een handschoen achter een schakelaar of de flapstick bleef hangen.
     
  7. bieze

    bieze

    Lid geworden:
    17 jun 2014
    Berichten:
    317
    Locatie:
    Ranst
    't Is moeilijk tips geven als je niets gezien hebt…

    En als je je jezelf zou zien, weet je misschien zelf al wat er beter kan: cameraatje meenenemen! (eventueel hier posten)

    Ik heb m'n vriendin eens laten filmen in het begin en het viel mij toen pas op dat er totaal geen snelheid in de draai zat. tja dat zal moeten groeien…
    De laatste keer dat ik ging gooien, leek het of er een parachute achter hing… je techniek zorgvuldig uitvoeren brengt dan terug de normale hoogte(ook nog maar 35-36 meter!). Daarna vroeg ik me af of ik mijn 'follow-thru' wel goed deed: vlam gelijk 40meter! en 'in de hand' geland. En toen begon de accu te piepen, dat ze naar huis wilde…

    Voor zover ik het uit de internetfilmpjes haal, bestaat je worp uit een aantal stapjes die allemaal bijdragen aan het eindresultaat. Ik heb gemerkt dat het moeilijk in te schatten is, als je niet terug jezelf kan bekijken, waar de grootste verbeterpunten zitten.
     
  8. bieze

    bieze

    Lid geworden:
    17 jun 2014
    Berichten:
    317
    Locatie:
    Ranst
    Wat handschoenen betreft:

    Ik had deze winter willen proberen vliegen met deze
    Handschoen Hyflex 11-625 wit, snijvaste vezel, ventilerende rug, Ansell, 08
    Goed gevoel op peg en zender en past als … een handschoen.
    Wat ik echter verkeerd ingeschat had: ijskoud!

    Ik had koudere handen met handschoenen dan zonder, dus ik heb er verder niets meer mee gedaan…

    Als bescherming lijkt het me wel wat, ik kan er niets over vertellen hoelang ze gaan meegaan...
     
  9. kristof 1

    kristof 1

    Lid geworden:
    7 nov 2009
    Berichten:
    847
    voor mij is een handschoen niet nodig en bastiaan gebruikt er volgens mij ook geen en wij 2 gooien toch redelijk hoog.
    met een goeie werp pin kan het echt wel zonder volgens mij , mss zijn er mensen die de kist meer laten wrijven tijdens het rond draaien en kan het wel nodig zijn???

    de blaster2 is geen extreem hoog gooiende kist maar er zijn beslist mensen die er een stuk meer dan 42 m uithalen , kracht is helemaal niet het enige , techniek is het belangrijkste , uiteraard is vertreksnelheids van de kist hetgeen je hoogte voor een groot stuk bepaald, wat erachter komt is wat afstelling van hoe hij klimt wat ook nog wel een deel kan bepalen.

    ik zou zeggen kom eens gooien met anderen , daar kan je enorm veel uit leren door te kijken en vooral ook door tips te krijgen van andere gooiers die jou bezig zien.

    er zijn trouwens verschillende technieken die toegepast worden bij het gooien , er zijn sommigen die er snel ronddraaien enzo de kist snelheid geven , er zijn er ook die veel trager ronddraaien en de laatste 90° van het draaien een flinke zwiep meegeven en er zo snelheid aan geven.

    een goeie starttip kan zijn , zorg dat je vlak gooit en niet omhoog , het omhoog brengen van de arm/kist kost kracht en het belemmerd het opvoeren van de snelheid dat je vlak absoluut het beste kan.
    en zorg dat je met instellingen in de zender (preset/klimfase) de kist naar de gewenste klimhoek brengt (vrij stijl dus)

    een andere tip is span je lichaam zo lang mogelijk op , als je "opgedraaid" bent kan je je kielvlak net in een ooghoek zien, hou dit zo lang mogelijk vast tijdens de draai en gooi fase , dit zorgt ervoor dat de "ontwinding" van het lichaam pas helemaal op het einde en ook snel gebeurd , dit geeft meer eindsnelheid wanneer het goed gedaan is.
     
  10. Kcnarf

    Kcnarf

    Lid geworden:
    15 nov 2014
    Berichten:
    423
    40+ meter is netjes, dan zit je in de fase dat je je techniek echt gaat finetunen....beste manier om dat te doen ? met de cracks meedoen, en dat doe jet best door mee te doen aan het nk f3k. schrijf je in en kom een paar wedstrijden meedoen, daar loopt de top van nederland en ze zijn allemaal bereid om je verder te helpen. En het verplicht je verder tot niets. ik ben ook nog maar een newbee in dlg land, maar op de nk wedstrijden heb ik meer geleerd dan dat ik ooit zelf had kunnen verzinnen.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 14 nov 2015
  11. Alex Hoekstra

    Alex Hoekstra

    Lid geworden:
    26 dec 2006
    Berichten:
    1.543
    Locatie:
    Hurdegaryp
    Handschoenen zou niet nodig moeten zijn. Je kunt waarschijnlijk het beste de achterrand van je pen rond schuren zodat die makkelijk over je fingers glijdt. De hoek waaronder de pen staat is ook heel belangrijk. Als de pen makkelijk op je vingertoppen ligt en makkelijk loslaat gaat dit met minder zwabber en dus meer hoogte. En verder zou ook ik je aanraden eens op een wedstrijd te komen of op 1 van de gezamenlijke vliegsessies die vaak in de winter plaatsvinden. Dan zijn er genoeg mensen die je verder kunnen helpen.

    Alex
     
  12. Alex Hoekstra

    Alex Hoekstra

    Lid geworden:
    26 dec 2006
    Berichten:
    1.543
    Locatie:
    Hurdegaryp
    P.S.

    Ik kan me nog goed herinneren dat we gezamenlijk een vliegsessie op de hei hadden en Peter Aanen een Aspirin had waarmee hij zo tegen de 50 meter gooide. Peter was toen al de hoogst gooiende wedstrijdvlieger en de rest deed het dus met minder hoogte. De Blaster ligt waarscheinlijk in lijn met de Asperin dus is 42 meter best redelijk. Uiteindelijk als je langer doorgaat en betere modellen krijgt word 60 of 70 meter ook mogelijk maar daarvoor moet je je techniek verfijnen/optimaliseren en dat komt vanzelf met de tijd.
     
  13. robertboxhoorn

    robertboxhoorn

    Lid geworden:
    10 sep 2009
    Berichten:
    1.970
    Locatie:
    emmeloord
    Thermiek! Dat helpt het best tegen pijnlijke vingers! :-D
    Ik had er in het begin ook vaak last van maar ik krijg nu wat eelt en leer beter te zoeken dus krijg ik langere vliegtijden en daardoor minder gooien :)
     
  14. Super Lex

    Super Lex

    Lid geworden:
    12 nov 2009
    Berichten:
    162
    Locatie:
    Utrecht
    Hi,

    Bedankt voor alle reacties!

    Samenvattend:
    Handschoen is misschien niet nodig. De peg bijwerken kan hier effect hebben. 42m is ok, de blaster gooit niet hoog en 50m zal dan echt goed zijn. Techniek gaat voor. De ontwinding van het lichaam op het juiste moment is hierbij cruciaal.

    Wel heb ik nog een vraag over de volgende opmerking:
    en zorg dat je met instellingen in de zender (preset/klimfase) de kist naar de gewenste klimhoek brengt (vrij stijl dus) ; wat wordt hiermee precies bedoeld? Ik heb nu een launch waardoor hij na horiz gooien steil klimt, in de eind fase (25m+) moet ik dan wat bijsturen, waarna ik naar cruize of thermal schakel. In totaal heb ik 5 modes, launch, cruize, thermal, speed, landing. Landing is met stick op ailerons.

    En verder lijkt het me leuk om een keer naar een meeting te gaan ik ben erg benieuwd. Kan ik hiervoor het beste modelbouwforum checken?

    En ja; thermiek werkt het beste (cheat; met vario). Met een hoogte van 30m+ zit je in de range om serieuze lift te krijgen. Laatste vlucht voor het eerst "speck out" gehad en bij 280m hoogte weer naar beneden gegaan. Wat een kick!

    groeten,
    Alex
     
  15. Alex Hoekstra

    Alex Hoekstra

    Lid geworden:
    26 dec 2006
    Berichten:
    1.543
    Locatie:
    Hurdegaryp
    Preset is een zelf verende schakelaar waarmee je up geeft gedurende een paar tiende van een sec. direct na het loslaten. Als je de schakelaar los laat springt je hoogteroer terug naar neutraal en klim je bijna loodrecht met de kortste weg naar boven. Als je geen preset gebruikt maar simpel up trimt maak je een langere weg en kom je dus uiteindelijk minder hoog uit.
     
  16. Super Lex

    Super Lex

    Lid geworden:
    12 nov 2009
    Berichten:
    162
    Locatie:
    Utrecht
    Hi Alex,

    Dank voor de uitleg over de preset! Lastig, dan moet ik de veer in mijn zender ombouwen. Ga ik doen zodat ik ook met een preset vlieg.

    groet,
    Alex
     
  17. Vertigo

    Vertigo

    Lid geworden:
    9 mei 2013
    Berichten:
    447
    Locatie:
    Mol, Belgie
    Heeft iemand het al eens geprobeerd op basis van een vario? Ik heb hetzelfde probleem als Super Lex, mijn momentaan switch staat rechts, en voor andere toestellen houd ik dat liever zo. Momenteel gooi ik met wat up elevator trim en dan wat sturen tijdens de start, maar ideaal zal dat niet zijn. Ik haal ook "maar" ~35 meter met mijn twister 1, al ben ik zeker niet de beste DLG'er.

    Nu heb ik net een frsky vario gemonteerd en die werkt heel veel beter dan ik had verwacht. Super snel en accuraat. Zou het zinvol zijn om een start modus te programeren die automatisch uitgaat op, weet ik veel, 4 meter of zo? Of wanneer ik meer dan x m/s stijg.

    BTW, alex, als ik me niet vergis is mijn twister een van de eerste die jij ooit gebouwd hebt. Met balsa op de vleugels. Ik heb hem voor een habbekrats gekocht van Bart Rotteveel en in ere hersteld:
    [​IMG]

    Ziet er opnieuw uit als (bijna) nieuw en vliegt nog altijd fantastisch. Dacht je dat misschien wel fijn vond om horen ;)
     
  18. Alex Hoekstra

    Alex Hoekstra

    Lid geworden:
    26 dec 2006
    Berichten:
    1.543
    Locatie:
    Hurdegaryp
    Ik vind het fantastisch:p
     
  19. Frater

    Frater

    Lid geworden:
    22 jun 2014
    Berichten:
    654
    Locatie:
    Heeze/Amsterdam/Helmond
    Lijkt me niet verstandig. In ieder geval niet zonder het eerst met een schakelaar te doen.
    In 4 minuten omgezet en dan leer je dat voor die andere toestellen maar opnieuw. Het is een must dat die links zit voor een rechtshandige DLG'er. Voor die andere toestellen is het een kwestie van wennen.

    Deze week trouwens die schakelaar vervangen door een momentschakelaar die ook een latching 3e stand heeft. Je moet dan net iets meer aanpassen.

    Het kost wel veel moeite om die schakelaar te verkrijgen. Wayne van Aloft Hobbies heeft ze na een schrijven van me op voorraad genomen. Richard Bago van T9-hobbysport gaat dit misschien ook doen. Hoef je er niet 50 tegelijk af te nemen.

    http://www.mouser.com/ProductDetail/CK-Components/7107P1YCBE/?qs=GTo4aCGKioXnQrMKSV3vNw==
     
  20. arno888

    arno888

    Lid geworden:
    12 mei 2006
    Berichten:
    3.469
    Locatie:
    Selfkant-Tüddern Duitsland

Deel Deze Pagina